Gość 28.12.2003 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2003 Ja buduję z Silikatów-Białystok na cienką spoinę. Obecnie jestem na etapie prac wykończeniowych. Dom ociepliłem systemem Rockwool o gr. 120 z tynkiem mineralnym. Ściany budowała ekipa specjalizująca się w ytongu. Trochę nazrekali na cięzar silikatów. Ściany są bardzo równe ( potwierdzał to fachowiec od tynków wewnętrznych gipsowych)i mają wiele zalet związanych z właściwościami silikatów. Barbarzyństwem byłoby ocieplanie silikatów styropianem. System rockwoola ecorock lub ecorock L jest trochę tańszy ( ja kupowałem z dużym rabatem) niż alternatywne np. Isover. Mankamentem silikatów już później na etapie ukłądania instalacji wewnętrznych jest ich twardość. Nie można jak w przypadku bet. kom. wyżłobić rynienki na przewody przysłowiową łyżeczką, trzeba albo zapłacić więcej przy kuciu, albo poźniej dać grubszą warstwę tynku. Generalnie jestem b. zadowolony z wyboru materiału i jeśli ktoś chce wybrać silikaty na ściany to raczej polecam. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 28.12.2003 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2003 Gość to ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markos 28.12.2003 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2003 Mankamentem silikatów już później na etapie ukłądania instalacji wewnętrznych jest ich twardość. Nie można jak w przypadku bet. kom. wyżłobić rynienki na przewody przysłowiową łyżeczką, trzeba albo zapłacić więcej przy kuciu, albo poźniej dać grubszą warstwę tynku. Piotr Podobno silikatów nie wolno kuć tylko ciąć "gumówką". Czeka mnie ciężka robota z tymi bruzdami bo tynk chcę dać cieniutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.12.2003 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 Witajcie! Wybudowałem z Silikatów we Wrocławiu. Bloczki miałem z Teodorów koło Łodzi. Dostałem 23% rabatu (wiosna 2003). transport fabryczny 500 zł, dzwig sam załatwiałem 150 zł.. Generalnie wyszło ponizej 38 zł za sciane 25 cm. (Mozna buować z cieńszej 18 cm) wtedy jeszcze taniej. Murowałem na klej (dom 320 m.kw - 2,5 palety kleju = ok. 2000 zł) Ocoeplenie wełną (ja dałem Ekoroc L - 20 cm) Tynk silikonowy (wysokoparoprzepuszalny i samoczyszczącys się). Materiał twardy, jednak bez zadnego problemu (i bez żadnej dopłaty!!!!!!) elektrycy robili bruzdy pod przewody. (wyszło 300 punktów - po 30 zł za punkt na gotowo z uzborojeniem - w tej cenie juz złącze na zewnątrz WZL i 4 szafki na bezpieczniki i przekazniki) Przeciez to jest ich obowiązek....... Gdyby moi chcieli dopłatę za twardość materiału to zmieniłbym ekipę.....To tak jak by stomatolog brał więcej bo ząb jest bardzo twardy i trudniej się wierci. Niestety nasi "fachowcy" są spaczeni przez lata komunizmu...chociaż już coraz częsciej mozna spotkac ekipy "kapitalistyczne" (dbajace o markę, klienta i rynek) Generalnie jestem bardzo zadowolny i budując drugi raz wybrałbym ten sam materiał. POlecam klej do silikatów od producenta. Ten z Teodorów był po prostu biały....wszystkie inne w hurtowaniach na terenie Wrocławia były szare.Nawet jesli na klej wychodzi troche drozej to sciany są równe, i bałaganu dużo mniej. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiK 30.12.2003 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2003 Grzegorz,zaczynam na wiosnę i też zdecydowałem się na silikaty. Dlaczego wybrałeś teodeory? Zadecydowała cena?, jakość? termin dostawy?pzdrawiam BiK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 02.01.2004 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 BiK - polecam również Białystok lub Ostrołękę / PISZ. Chyba, że CI bliżej do Teodorów. Jezeli chodzi o jakość materiałów to wszędzie jest podobnie. Ja też zamierzam budować z silikatów i zdecyduje się na polskie... a co - gospodarka musi ruszyć do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 02.01.2004 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Do Piotra z Silikatami - Białystok - Gdzie budujesz i ile wyniósł CIę transport. ALL- Czy polskie firmy produkujące cegły silikatowe mają jakieś przedstawicielstwa czy też najkorzystniej jest po prostu brać od producenta. Ja buduje się w okolicach Trójmiasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.01.2004 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2004 No dobra, wszyscy budują lub będąbudować z silikatów ale czy ktoś będzie lub już ocieplił wełną. Dlaczego przy tej technologi gdzie producenci zalecają wełnę wszyscy ocieplają styropianem. Taniej to wiem ale ... Czekam na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.01.2004 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Może po ty by zachować przepuszczalnosć ściany z silikatów - możliwość tzw. oddychania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 04.01.2004 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Ociepliłem styropianem bo :- było taniej,- nie chciałem budować ,,ze szczeliną",- bałem się, że przez te kilka lat które miną od wybudowania ścian do zamieszkania wałna złapie wilgoć,- bardziej jestem przekonany do styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość yasioo 04.01.2004 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 A czy ma sens dla ściany 3-warstwowej taki układ:Styropian z izolacji fundamentów wyciągnięty na 50-80 cm nad poziom terenu, a wyżej aż do dachu wełna. Wszystko rzecz jasna ze szczeliną. Paroprzepuszczalność zachowana, zaś te kombinacje ze styropianem w obawie przed podsiąkaniem wilgoci. Dla murarza to chyba żaden problem.yasioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 05.01.2004 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 yasioo - powinno być OK, nie zapomnij o wentylacji szczeliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 05.01.2004 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 BiK,też jestem z Wrocka i też jestem zainteresowana silikatami. Czy cena transportu silikatów Cię nie odstrasza? Bo najbliżej mamy chyba producenta w Wielkopolsce. Masz namiary na hurtownię oferującą atrakcyjne ceny? Czy robiłeś wyliczenia cen i porównianie z innymi materiałami? I wreszcie, czy masz ekipy znające się na tej technologii? A jak silikaty zachowują się w zetknięciu z wodą - czy chłoną wilgoć tak jak beton komórkowy. Wrocław jest wszak narażony na powodzie ...PozdrowieniaBeata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 05.01.2004 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 BK - a jakie sa ceny transportu (średnio)? Czy bardziej opłaca się dostać upust u porducenta np ok 20% i zapłącić za transport czy tez w lokalnej hurtowni z upustem np 10 % i z zagwarantowanym transportem. Oczywiście cena transportu jest uzależniona od odległości, ale jakie są średnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 05.01.2004 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 DO budujących z silikatów - a co stosujecie do piwnic - też silikaty czy też inny materiał? Na forum mówią, że piwnice z silikatów to nie najszczęśliwsze rozwiązanie - jak uważacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 05.01.2004 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 DO budujących z silikatów - a co stosujecie do piwnic - też silikaty czy też inny materiał? Na forum mówią, że piwnice z silikatów to nie najszczęśliwsze rozwiązanie - jak uważacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markos 05.01.2004 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 BK - a jakie sa ceny transportu (średnio)? Czy bardziej opłaca się dostać upust u porducenta np ok 20% i zapłącić za transport czy tez w lokalnej hurtowni z upustem np 10 % i z zagwarantowanym transportem. Oczywiście cena transportu jest uzależniona od odległości, ale jakie są średnie ? W hurtowni znajdującej się najbliżej budowy dostaliśmy lepszą cenę na silkę. W hurtowni w pobliżu producenta dostaliśmy lepszą cenę na transport. Ta druga była była sumarycznie lepsza . Oferty z pozostałych hurtowni były droższe w obu punktach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinF 05.01.2004 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Właśnie jestem na etapie negocjacji cen i porównywania z cenami producenta + transport. Jak się doliczę, to dam znać. Wrocławiaków zapraszam na stonę "sondarze" post: "ktozaczyna na wiosnę..." Sorki za taki link ale nie wiem jak to profesjonalnie zrobić __________________ pozdro Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 06.01.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 MarcinF - dzięki. czekam na info, bo jestem mocno zainteresowany - sam niedługo zaczynam poszukiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 08.01.2004 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 DO budujących z silikatów - a co stosujecie do piwnic - też silikaty czy też inny materiał? Bloczki betonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts