Marcin Czyczerski 20.05.2004 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Witam wszystkich, Silka jedzie do mnie na plac... ... a ja dalej nie zdecydowałem się, czy klej, czy zaprawę...? Mój wykonawca sugeruję, że taniej i jemu wygodniej....... a i tak do pierwszej warstwy używać trzeba zaprawy... Klej czy zaprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Setnik 20.05.2004 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Witam wszystkich, Klej czy zaprawa? Murując na klej pamiętaj o wiekszym zużyciu Silki (15,3 zamiast 14,7 szt./m2). U mnie z kolei murarze zużyli znacznie więcej kleju niż wynikało to z KNR wydanego przez Xellę, dokładnie jeszcze nie sprawdzałem o ile, ale szacuję że zużycie kleju (Alpol AZ 110, Ryczek 13 zł/25 kg) mogło być większe nawet o 50%. Mimo wszystko bez wahania ponownie wybrał bym klej, wykorzystana jest wtedy jedna z zalet Silki - precyzja wymiarów bloczków. Ściana jest równa i gładka, z pewnościa tynk nie bedzie musiał być zbyt gruby. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robur 20.05.2004 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Wyliczono mi zuzycie kleju na 50 workow, a wyjdzie ok. 80. Roznica ta wynika z faktu, ze rzeczywiste wymiary bloczkow nieco roznia sie od tych z materialow propagandowych tzn. 19 cm i wahaja sie w granicach 18.9 - 19.5 cm.Oczywiscie moi majstrowie uzywali dozownika.Jednak glowny majster twierdzi,ze klei duzo lepiej wiaze niz zaprawa.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 20.05.2004 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Wyliczono mi zuzycie kleju na 50 workow, a wyjdzie ok. 80. Roznica ta wynika z faktu, ze rzeczywiste wymiary bloczkow nieco roznia sie od tych z materialow propagandowych tzn. 19 cm i wahaja sie w granicach 18.9 - 19.5 cm.Oczywiscie moi majstrowie uzywali dozownika.Jednak glowny majster twierdzi,ze klei duzo lepiej wiaze niz zaprawa.Pozdrawiam. Hej 80 worków na ile palet Silki? 80? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.06.2004 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Oj chyba wszyscy budują bo taki przestój w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 04.06.2004 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 A jak z ławami fundamentowymi? Konkretnie chodz mi o to, że w projekcie mam ławy szerokości 90 cm i grubości 40 ze zbrojeniem 4x12 - i tak się zastanawiam czy wystarczy? Stanie na tym w końcu prawie 8 metrów ścian z silikatów... pozdrawiam silikatowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 04.06.2004 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Jestem właśnie na etapie poszukiwaniu kleju do silikatów (ja buduje z silikatów Oastrołęka), Czy żeczywiści Alpol AZ110 jest jedynym klejem polecanym (13zl/25kg) , czy może są inne propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 04.06.2004 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Atlas KB15 też się nadaje ale nie jest biały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henzo 04.06.2004 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Alpol AZ 110 jest świetny, nie ma co marudzić. Co wybrać-klej czy zaprawę tradycyjną? PROPONUJĘ TYLKO KLEJ, czysto,równo i mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 04.06.2004 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Jestem właśnie na etapie poszukiwaniu kleju do silikatów (ja buduje z silikatów Oastrołęka), Czy żeczywiści Alpol AZ110 jest jedynym klejem polecanym (13zl/25kg) , czy może są inne propozycje? Alpol za 13 zł??? Ja płacę 18 zł i jestem szczęśliwy, że to dość tanio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 04.06.2004 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Ja płaciłem 12 zł za 25 kg. Firma TIM z Bartyckiej. Najlepiej zadzwonić do Alpolu i zapytać o hurtownię w swojej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 04.06.2004 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Chłopaki!!! A czy któryś z was budował silką na płycie fundamentowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 04.06.2004 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 I jak znajdujesz? Mam ofertę z hurtowni - dobry materiał? Spotkałam się z opinia że bardziej warto z oryginalnej Silki bo gładsza, można przyoszczędzić na tynku - od wewnątrz wystarczy cienki gips. Mam jeszcze jedno pytanie - w projekcie mam ławy 40-tki pod beton komórkowy 24 + docieplenie. Czy jak zmienię ściany na silikat 24 to muszę przeliczać te fundamenty? Wykonawcy namawiają na 60-tkę tak czy inaczej ale chyba byłyby za szerokie - trochę szkoda kasy. Czy wg was te ławy wystarczą? Witam! Sorki za zwłokę! Co do materiału to właśnie skończyli fundamenty i jak nic nie stanie na przeszkodzie to będę miał pierwsze bloczki na budowie pod koniec przyszłego tygodnia. Ale Krystian z nich budował i był zadowolony i polecał. Co do gładkości - to się nie będę wypowiadał, choć sądzę, że to bez różnicy. Ławy radzę dokładnie sprawdzić, a przy wysokich to i dozbroić. Aha ja też kupowałem w hurtowni, bo tam taniej niż bezpośrednio w wytwórni. Pozdrawiam Aishan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 04.06.2004 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 a nei wiecie przypadkiem czy jak dam strop drewniany to zrekompensuje to wiekszy ciezar silikatow w stosunku do ceramiki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 04.06.2004 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Jestem właśnie na etapie poszukiwaniu kleju do silikatów (ja buduje z silikatów Oastrołęka), Czy żeczywiści Alpol AZ110 jest jedynym klejem polecanym (13zl/25kg) , czy może są inne propozycje? Alpol za 13 zł??? Ja płacę 18 zł i jestem szczęśliwy, że to dość tanio... A ja widziałem cenę 15,90 i jak nie dostanę tańszego to się skuszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 04.06.2004 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 A jak z ławami fundamentowymi? Konkretnie chodz mi o to, że w projekcie mam ławy szerokości 90 cm i grubości 40 ze zbrojeniem 4x12 - i tak się zastanawiam czy wystarczy? Stanie na tym w końcu prawie 8 metrów ścian z silikatów... Ja mam w projekcie (i takie robię) ławy szerokości 60 cm i wysokości 10 cm chudziaku + 35 cm B20 zbrojonego tak jak Ty i kierownik powiedział , że to wystarczy (a projekt był robiony pod ceramikę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robur 05.06.2004 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2004 Ja natomiast mialem rowniez projekt robiony pod ceramike ( niejaki Porotherm 44 P+W ) .Na spodzie mialo byc 10 cm chudziaka, a lawy 60x30 cm zbrojone 4x12.I tak zostawilem. Dalem jedynie B 20 zamiast B 15 na co moj majster stwierdzil, ze to wyrzucanie pieniedzy w bloto.Zmiane materialu na sciany (SILKA M 24) i wynikajace stad zmiany obciazen konsultowalem oczywiscie z najwiekszymi autorytetami.Dom jest parterowy z poddaszem nieuzytkowym.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 06.06.2004 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2004 A jak z ławami fundamentowymi? Konkretnie chodz mi o to, że w projekcie mam ławy szerokości 90 cm i grubości 40 ze zbrojeniem 4x12 - i tak się zastanawiam czy wystarczy? Stanie na tym w końcu prawie 8 metrów ścian z silikatów... Ściany trójwarstwowe zewnętrzne o grubości prawie 50cm stoją na fundamencie o szerokości 70cm i wys. 40cm, zbrojone podobnie - 4xfi12 żebrowany, strzemiona co 25-30cm, pod ścianami wewnętrznymi szerokość fundamentu wynosi 50cm. Tu trochę widać: http://foto.onet.pl/upload/12/12/_241820_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henzo 06.06.2004 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2004 A jaka to różnica-płyta czy fundament.Oczywiście mam na myśli sposób murowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 07.06.2004 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 A jaka to różnica-płyta czy fundament. Oczywiście mam na myśli sposób murowania. Sposób murowania - ten sam. Ja miałam na myśli raczej ciężar silikatów i wynikające stąd wymagania dla posadowienia ścian. Czy płyt pod silikaty nie trzeba jakoś szczególnie zbroić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts