Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

wybaczam...

Może warto zamienić ścianę działową 12cm na 18cm i wtedy zmieścisz w niej rurę fi110. Akurat widzisz, na tej budowie ten sposób się sprawdził idealnie. 6cm mniej miejsca Cię nie zbawi, a rura schowana jest.

Zakładasz, że u tego kto pyta, wszystkie ściany będą nośne?

Edytowane przez vega1

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli pisał o budowaniu z18cm, to zakładam, ze pytał o mozliwośc schowania w tych właśnie scianach, a nie miał na myśli działowek.

To chyba logiczne, prawda ?

Nie zawsze jest możliwośc poprowadzenia pionu w ścianie dzialowej, bo jej tam po prostu nie ma.

logiczne jest dla mnie, że nie masz żadnej rady a jedynie się czepiasz szczegółów dla faktu.

Nie wiemy jaki to dom, ile i gdzie ma działówki. Ale skąd wiesz (a wygląda po Twoim tonie iż wiesz to), że nie będzie gdzieś działówki, którą może zamienić na ścianę 18cm i poprowadzić w niej rurę. Może nawet sam pytający jeszcze nie zna dokładnie rozmieszczenia przegród. W takim wypadku, przy odrobinie wysiłku można zaprojektować to tak, że jedna ze ścian działowych będzie mieć grubość 18cm. A w takiej jak widać, spokojnie można upchać rurę fi110.

Rozumiem, że masz inne rozwiązanie, aczkolwiek jest to tajemnica i nie napiszesz go tutaj. ..

@vega,

1. Co do blach... zgadzam się z Tobą.

2. Z całym szacunkiem, raczej na działówkach nie klei się 20cm styro

Jestem zdecydowany na ścianę 18 cm z silikatów + ocieplenie 20 cm ale zastanawiam się jak w tak "cienkiej" ścianie można ukryć np. rury od kanalizacji

A jeśli już, to może lepiej schować tę rurę w styro...? :D

Rozumiem, że masz inne rozwiązanie, aczkolwiek jest to tajemnica i nie napiszesz go tutaj. ..

Ja zaproponuję, niech zrobi tę działówkę 24 lub 25cm, wówczas może chyba użyć bloczów PW oraz U :)

http://www.grupasilikaty.pl/produkty-uzupelniajace.php

A tak serio, bo może zamiast wycinać ścianę 18cm, wstawić w rząd tych "osiemnastek" przycięty ten bloczek U, tylko jak go łączyć z resztą... na blachy...? :stirthepot:

Edytowane przez grzeniu666

logiczne jest dla mnie, że nie masz żadnej rady a jedynie się czepiasz szczegółów dla faktu.

Nie wiemy jaki to dom, ile i gdzie ma działówki. Ale skąd wiesz (a wygląda po Twoim tonie iż wiesz to), że nie będzie gdzieś działówki, którą może zamienić na ścianę 18cm i poprowadzić w niej rurę. Może nawet sam pytający jeszcze nie zna dokładnie rozmieszczenia przegród. W takim wypadku, przy odrobinie wysiłku można zaprojektować to tak, że jedna ze ścian działowych będzie mieć grubość 18cm. A w takiej jak widać, spokojnie można upchać rurę fi110.

Mam nadzieję, że plany czytasz lepiej, niż tekst pisany ;)

Wyrażnie napisane jest o ścianie zewnetrznej, a ty dalej swoje....

ładna łazienka - naprawdę. Niestety na budowie z której pochodzi zdjęcie, takie coś nie mogło zostać. Inwestor nie godzi się ani na zabudowanie w rogu, ani na zabudowę która stworzy półki. Trzeba to zrozumieć i uszanować - i znaleźć rozwiązanie.

Nawet geberit widoczny u Ciebie, będzie w ścianie (ściana będzie bruzdowana na odpowiednią głębokość)

Gdybyś miał takie podejście, moja rada na zamianę ściany z 12cm na 18cm jest jak najbardziej słuszna. Każdy lubi inaczej.

Już Ci kiedyś pisałem, że zazwyczaj piszę na forum z budowy i na telefonie zdarzy mi się czasem przeoczyć "coś".

• 2 weeks później...
Pytanie z innej beczki, jakiej szerokości naddatek z folii izolacyjnej zostawić pod pierwszą warstwą bloczków silikatowych, jako izolację poziomą? Bloczki o szerokości 24 cm będą stały na płycie fundamentowej. Niektórzy twierdzą, że w przypadku płyty nie trzeba stosować izolacji poziomej, ale ja chcę ją położyć dla świętego spokoju. Konkretnie chce dać taką folię: http://folnet.pl/towar/izolacja-pozioma-fundamentow-pvc-1.0mm. Do wyboru są szerokości 25, 30, 40, 50 i 60 cm. Którą szerokość wybrać ?

• 4 weeks później...
Pytanie z innej beczki, jakiej szerokości naddatek z folii izolacyjnej zostawić pod pierwszą warstwą bloczków silikatowych, jako izolację poziomą? Bloczki o szerokości 24 cm będą stały na płycie fundamentowej. Niektórzy twierdzą, że w przypadku płyty nie trzeba stosować izolacji poziomej, ale ja chcę ją położyć dla świętego spokoju. Konkretnie chce dać taką folię: http://folnet.pl/towar/izolacja-pozioma-fundamentow-pvc-1.0mm. Do wyboru są szerokości 25, 30, 40, 50 i 60 cm. Którą szerokość wybrać ?

Też się zastanawiałem nad izolacją, ale doszedłem do wniosku, że żeby woda podeszła do ścian, to płyta musiała by być mokra. Więc ta folia to pomoże jak umarłemu kadzidło. Nie dałem. Folie daje się jak są ściany fundamentowe stykające się z gruntem. Płyta nie styka się z gruntem.

Brałem od nich 30cm. Ale sam nie wiem czy to potrzebne.

Pomóżcie.

Czy w murując z silki 18, dziury przelotowe "na kable" wypełniać zaprawą, zakładając oczywiście, że nie chce się korzystać z nich?

Czy warto używać zaprawy do spoiny pionowej przy łączeniu pióro-wpust?

To pierwsze aby bezstresowo wieszać szafki, drugie aby poprawić szczelność powietrzną.

Edytowane przez grzes124

Zalecenia zaleceniami, ale wydaje mi się że przy łączeniu piuro-wpust nie ma takiej szczelności powietrznej, jak przy spoinie pionowej. Dlatego zastanawiam się czy nie było by warto mimo wszystko tej spoiny z zaprawy zrobić.

Czy Kanały elektryczne w silce wypełniałeś zaprawą, czy zostawiałeś je?

kanałów nie wypełnia się zaprawą. Nie ma potrzeby. Problemu z wieszaniem nie będzie. Konkurencyjna firma do Silki twierdzi jednak, że te kanały tworzą mostki akustyczne, co zmniejsza nieco dźwiękoszczelność tych pustaków. Ile w tym prawdy - nie wiem.

Pod oknami, należy zbroić prętami lub specjalnymi drabinkami - najlepiej dwie szychty. .

Zalecenia zaleceniami, ale wydaje mi się że przy łączeniu piuro-wpust nie ma takiej szczelności powietrznej, jak przy spoinie pionowej. Dlatego zastanawiam się czy nie było by warto mimo wszystko tej spoiny z zaprawy zrobić.

Czy Kanały elektryczne w silce wypełniałeś zaprawą, czy zostawiałeś je?

Jesli czyms wypelniac to moze pianka ?