vega1 27.02.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 (edytowane) wybaczam... Może warto zamienić ścianę działową 12cm na 18cm i wtedy zmieścisz w niej rurę fi110. Akurat widzisz, na tej budowie ten sposób się sprawdził idealnie. 6cm mniej miejsca Cię nie zbawi, a rura schowana jest. Zakładasz, że u tego kto pyta, wszystkie ściany będą nośne? Edytowane 27 Lutego 2015 przez vega1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.02.2015 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Jeśli pisał o budowaniu z18cm, to zakładam, ze pytał o mozliwośc schowania w tych właśnie scianach, a nie miał na myśli działowek. To chyba logiczne, prawda ? Nie zawsze jest możliwośc poprowadzenia pionu w ścianie dzialowej, bo jej tam po prostu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 27.02.2015 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 logiczne jest dla mnie, że nie masz żadnej rady a jedynie się czepiasz szczegółów dla faktu. Nie wiemy jaki to dom, ile i gdzie ma działówki. Ale skąd wiesz (a wygląda po Twoim tonie iż wiesz to), że nie będzie gdzieś działówki, którą może zamienić na ścianę 18cm i poprowadzić w niej rurę. Może nawet sam pytający jeszcze nie zna dokładnie rozmieszczenia przegród. W takim wypadku, przy odrobinie wysiłku można zaprojektować to tak, że jedna ze ścian działowych będzie mieć grubość 18cm. A w takiej jak widać, spokojnie można upchać rurę fi110. Rozumiem, że masz inne rozwiązanie, aczkolwiek jest to tajemnica i nie napiszesz go tutaj. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 27.02.2015 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 (edytowane) @vega, 1. Co do blach... zgadzam się z Tobą. 2. Z całym szacunkiem, raczej na działówkach nie klei się 20cm styro Jestem zdecydowany na ścianę 18 cm z silikatów + ocieplenie 20 cm ale zastanawiam się jak w tak "cienkiej" ścianie można ukryć np. rury od kanalizacji A jeśli już, to może lepiej schować tę rurę w styro...? Rozumiem, że masz inne rozwiązanie, aczkolwiek jest to tajemnica i nie napiszesz go tutaj. .. Ja zaproponuję, niech zrobi tę działówkę 24 lub 25cm, wówczas może chyba użyć bloczów PW oraz U http://www.grupasilikaty.pl/produkty-uzupelniajace.php A tak serio, bo może zamiast wycinać ścianę 18cm, wstawić w rząd tych "osiemnastek" przycięty ten bloczek U, tylko jak go łączyć z resztą... na blachy...? Edytowane 27 Lutego 2015 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.02.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 logiczne jest dla mnie, że nie masz żadnej rady a jedynie się czepiasz szczegółów dla faktu. Nie wiemy jaki to dom, ile i gdzie ma działówki. Ale skąd wiesz (a wygląda po Twoim tonie iż wiesz to), że nie będzie gdzieś działówki, którą może zamienić na ścianę 18cm i poprowadzić w niej rurę. Może nawet sam pytający jeszcze nie zna dokładnie rozmieszczenia przegród. W takim wypadku, przy odrobinie wysiłku można zaprojektować to tak, że jedna ze ścian działowych będzie mieć grubość 18cm. A w takiej jak widać, spokojnie można upchać rurę fi110. Rozumiem, że masz inne rozwiązanie, aczkolwiek jest to tajemnica i nie napiszesz go tutaj. .. Mam nadzieję, że plany czytasz lepiej, niż tekst pisany Wyrażnie napisane jest o ścianie zewnetrznej, a ty dalej swoje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 27.02.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 dobra dobra Wszystko zależy od chęci i pomysłowości. Myślisz, że u Ciebie nie dałoby się tej rury schować w ścianie zamiast tworzyć zabudowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.02.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Niespecjalnie. Po lewej ściana zewnetrzna 18cm, za Geberitem działowa. Tylko, że mi to kompletnie nie przeszkadza, bo od poczatku załozenia byly takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 28.02.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 ładna łazienka - naprawdę. Niestety na budowie z której pochodzi zdjęcie, takie coś nie mogło zostać. Inwestor nie godzi się ani na zabudowanie w rogu, ani na zabudowę która stworzy półki. Trzeba to zrozumieć i uszanować - i znaleźć rozwiązanie. Nawet geberit widoczny u Ciebie, będzie w ścianie (ściana będzie bruzdowana na odpowiednią głębokość) Gdybyś miał takie podejście, moja rada na zamianę ściany z 12cm na 18cm jest jak najbardziej słuszna. Każdy lubi inaczej. Już Ci kiedyś pisałem, że zazwyczaj piszę na forum z budowy i na telefonie zdarzy mi się czasem przeoczyć "coś". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 08.03.2015 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Pytanie z innej beczki, jakiej szerokości naddatek z folii izolacyjnej zostawić pod pierwszą warstwą bloczków silikatowych, jako izolację poziomą? Bloczki o szerokości 24 cm będą stały na płycie fundamentowej. Niektórzy twierdzą, że w przypadku płyty nie trzeba stosować izolacji poziomej, ale ja chcę ją położyć dla świętego spokoju. Konkretnie chce dać taką folię: http://folnet.pl/towar/izolacja-pozioma-fundamentow-pvc-1.0mm. Do wyboru są szerokości 25, 30, 40, 50 i 60 cm. Którą szerokość wybrać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 04.04.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Pytanie z innej beczki, jakiej szerokości naddatek z folii izolacyjnej zostawić pod pierwszą warstwą bloczków silikatowych, jako izolację poziomą? Bloczki o szerokości 24 cm będą stały na płycie fundamentowej. Niektórzy twierdzą, że w przypadku płyty nie trzeba stosować izolacji poziomej, ale ja chcę ją położyć dla świętego spokoju. Konkretnie chce dać taką folię: http://folnet.pl/towar/izolacja-pozioma-fundamentow-pvc-1.0mm. Do wyboru są szerokości 25, 30, 40, 50 i 60 cm. Którą szerokość wybrać ? Też się zastanawiałem nad izolacją, ale doszedłem do wniosku, że żeby woda podeszła do ścian, to płyta musiała by być mokra. Więc ta folia to pomoże jak umarłemu kadzidło. Nie dałem. Folie daje się jak są ściany fundamentowe stykające się z gruntem. Płyta nie styka się z gruntem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 05.04.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Pytanie z innej beczki, jakiej szerokości naddatek z folii izolacyjnej zostawić pod pierwszą warstwą bloczków silikatowych, jako izolację poziomą? Bloczki o szerokości 24 cm będą stały na płycie fundamentowej. Niektórzy twierdzą, że w przypadku płyty nie trzeba stosować izolacji poziomej, ale ja chcę ją położyć dla świętego spokoju. Konkretnie chce dać taką folię: http://folnet.pl/towar/izolacja-pozioma-fundamentow-pvc-1.0mm. Do wyboru są szerokości 25, 30, 40, 50 i 60 cm. Którą szerokość wybrać ? Brałem od nich 30cm. Ale sam nie wiem czy to potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 11.04.2015 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 (edytowane) Pomóżcie.Czy w murując z silki 18, dziury przelotowe "na kable" wypełniać zaprawą, zakładając oczywiście, że nie chce się korzystać z nich?Czy warto używać zaprawy do spoiny pionowej przy łączeniu pióro-wpust? To pierwsze aby bezstresowo wieszać szafki, drugie aby poprawić szczelność powietrzną. Edytowane 11 Kwietnia 2015 przez grzes124 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnocon 11.04.2015 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 wg producenta spoiny pionowe nalaze stosowac jesli robisz z nich fundament. Sciany tylko klej poziomo, u mnie jeszcze dodatkowo chlopaki pod duze okna dali wzmocnieni z pretow, teoretycznie nie wymagane ale nie zaszkodzi - mamy szkody gornicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.04.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Zalecenia zaleceniami, ale wydaje mi się że przy łączeniu piuro-wpust nie ma takiej szczelności powietrznej, jak przy spoinie pionowej. Dlatego zastanawiam się czy nie było by warto mimo wszystko tej spoiny z zaprawy zrobić. Czy Kanały elektryczne w silce wypełniałeś zaprawą, czy zostawiałeś je? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 12.04.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 kanałów nie wypełnia się zaprawą. Nie ma potrzeby. Problemu z wieszaniem nie będzie. Konkurencyjna firma do Silki twierdzi jednak, że te kanały tworzą mostki akustyczne, co zmniejsza nieco dźwiękoszczelność tych pustaków. Ile w tym prawdy - nie wiem. Pod oknami, należy zbroić prętami lub specjalnymi drabinkami - najlepiej dwie szychty. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.04.2015 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Dzięki vega1.Ale ewentualne wypełnienie tych kanałów nie będzie błędem? Czy może taniej po prostu będzie kupić SILKA E18A bez tych kanałów? Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez grzes124 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 13.04.2015 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 chyba wolałbym bez kanałów. Nie wyobrażam sobie, zalewania tych kanałów przez cały czas trwania budowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 13.04.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Na stronie Xelli Silka E18A (bez otworów elektrycznych) występuje wyłącznie w kategorii ściany wewnętrzne.Czy jest to błąd na ich stronie, czy może jest jakiś powód dla którego nie należy używać tych bloczków na ściany zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 13.04.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Zalecenia zaleceniami, ale wydaje mi się że przy łączeniu piuro-wpust nie ma takiej szczelności powietrznej, jak przy spoinie pionowej. Dlatego zastanawiam się czy nie było by warto mimo wszystko tej spoiny z zaprawy zrobić. Czy Kanały elektryczne w silce wypełniałeś zaprawą, czy zostawiałeś je? Jesli czyms wypelniac to moze pianka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 13.04.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Też dobry pomysł. Trzeba by tylko przeliczyć co taniej wyjdzie, dołożyć do silki E18A, czy piankować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts