karolek75 13.04.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Piankowanie bedzie drozsze. Ale polepszysz odrobine U . Ponadto - nie wiem w co celujesz z rozwaizaniami typu plyta i akumulacja - ale dom bedzie lzejszy i mniej akumulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 13.04.2015 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Polepszeniu U Wystarczy mi 30cm styro na ścianie Celuje generalnie w akumulacje. Do otworów elektrycznych w silce właściwie nic nie mam, tylko co jeśli podczas wieszania szafek natrafię na ten otwór? Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez grzes124 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 13.04.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Karolek, tak z innej beczki. Czy ty nie miałeś czasem testować u siebie szkła w płynie na silce, jako izolację paroszczelną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 14.04.2015 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Zgadza sie. Ale to przede mna jeszcze. Tylko trudno oczekiwac jakichs szybkich rezultatow. I w zasadzie to ciezko je bedzie zmierzyc - bo nie mam sensownego pomyslu na metodyke badan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 14.04.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) Zgadza sie. Ale to przede mna jeszcze. Myślałem, że już z tym działałeś. Test rzeczywiście ciężko jakiś wymyślić. Chyba jedynie organoleptycznie sprawdzać jak na to reaguje boczek... Jaka jest dopuszczalna szpara pomiędzy bloczkami silki w ścianie? Np. jeśli w którejś warstwie braknie 2-3cm, to można wypełnić tą lukę klejem/zaprawą? Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez grzes124 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 14.04.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 15.04.2015 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Ja będę wypełniał pianką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.04.2015 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Ja będę wypełniał pianką Tez tak zrobilem. Ale zaprawa tym bardziej mozna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 15.04.2015 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Tez tak zrobilem. Ale zaprawa tym bardziej mozna. Można ale zawsze beton czy zaprawa to większy mostek termiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.04.2015 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Można ale zawsze beton czy zaprawa to większy mostek termiczny Nie zartuj. Spojrz na skale - sciana z silki o powierzchni xx m2 i pare szpar miedzy bloczkami. Bloczkami ktore U nie grzesza. Jak zrobisz zaprawa to mozesz przyjac ze masz sciane z silki. W przypadku BK moze i mialoby to znaczenie. W moim przypadku wieksze znaczenie mialo to, ze szybciej, latwiej i szczelniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 15.04.2015 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Karolek ty przy murowaniu z silki uszczelniałeś jakoś połączenie zamka pióro-wpust, czy robiłeś tylko spoinę poziomą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.04.2015 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Karolek ty przy murowaniu z silki uszczelniałeś jakoś połączenie zamka pióro-wpust, czy robiłeś tylko spoinę poziomą? Wszystkie spoiny mam zafugowane od zewnatrza zaprawa. Inny forumowicz - mwie - zrobila wersje hardcore: uszczelniala akrylem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 15.04.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Dzięki, czyli po wymurowaniu ściany spoiny pionowe przeciągnąłeś zaprawą, tak? Z dwóch stron? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.04.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Tak jak napisalem : z zewnatrz. Ale wszystkie fugi. Od srodka ta warstwe zabezpieczenia realizuje tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 16.04.2015 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 to już nie wiem, czy nie wolałbym siatką z klejem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 17.04.2015 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) to już nie wiem, czy nie wolałbym siatką z klejem... Podczas murowania, fugi robione na biezaco nie dodawaly wiele pracy. Ale siatka z klejem pokrylaby sciane i ew. dziury szczelniej. Ale drozej i dluzej. Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 17.04.2015 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 drożej tak - ale nie dużo. Natomiast, zapewne jednak siatka z klejem jest szybszym rozwiązaniem. Ja się pytam tylko, czy jest sens w ogóle z tym coś robić?W domu są miejsca o wiele bardziej newralgiczne, niż łączenia pióro-wpustowe pustaków. Na ściany idą jeszcze tynki, to też swoje doda. Owszem, można powiedzieć iż tynk zawsze może popękać. Ale moim zdaniem, nie ma co sięgać absurdów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.04.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Tynk dla pary wodnej nie stanowi przeszkody. Podejście,typu ,tynk załatwi,uważam za błędne. Przyjmującśrednią temp. w sezonie zimowym +3oC i 90% wilg, oraz w domu 22oC i 40%wilg, mamy różnicę ciśnień pary wodnej odpowiednio,681Pa i 1057Pa. Napór na ściany to 38kg/m2 ,a dom metrów ma ze 2oo. Zgodnie z wiedzą ,izolacja sucha to izolacja skuteczna. Szkło wodne na silce i tynku w spoinach poziomych i pionowych, ogranicza dyfuzję o 60-70% .Pod warunkiem ,że izolacja na silce będzie dostatecznie gruba by nie kondensowała woda na ścianie. Jeżeli będzie kondensowała to równie skuteczne będzie szkło wodne jak wylane do kanalizy.Siatka i klej na zewnątrz będzie dublowaniem tynku wewnętrznego i dla wiatroizolacji w zasadzie bez sensu. Skupić należy się moim zdaniem nad przenikaniem pary wodnej przez ściany zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżuli 24.04.2015 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Witam,w tym roku zaczynam budowę domu jednorodzinnego parterowego bez użytkowego poddasza o metrażu 142 m2. Ściany konstrukcyjne mają być z silki 24 cm. Ściany działowe też z silki 8 i 12 cm.Jakiego producenta silki możecie polecić?Jaki sprawdzony skład budowlany z Łodzi lub okolic? Inwestycja w Lutomiersku k. Łodzi.Czy do budowy domu z silki potrzebna jest wyspecjalizowana ekipa, czy każdy budowlaniec sobie poradzi z tym materiałem? Jakie polecacie ocieplenie ścian? Myślimy o 20 styropianu. Dom ma być energooszczędny, ogrzewanie z gruntowej pompy ciepła, wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Jaki strop zastosować do ścian z silki? Dach będzie kopertowy. Czy terriva będzie odpowiednia? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 25.04.2015 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) Jak planujesz silikat, to niedaleko łodzi jest chyba producent silki Xelli.Jeśli chodzi o grubość ocieplenia, to najlepiej jak wykonasz OZC i na tej podstawie dobierzesz odpowiednie warstwy.Jeśli chodzi o strop, ja osobiście preferuje monolit. Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez grzes124 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts