Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak jak napisalem : z zewnatrz. Ale wszystkie fugi. Od srodka ta warstwe zabezpieczenia realizuje tynk.

Jeśli masz, podaj obliczenia pokazujące zysk z tej operacji.

Tak z ciekawości pytam.

Silka 18 nie jest przypadkiem drązona? Po co ten zabieg w tym wypadku?

Raczej bez sensu. Proszę o wyjaśnienie.

Edytowane przez klaudiusz_x

Takie pytanie.

Czy pod ścianami szczytowymi z silki 18cm, można dać wiersz XPS 300, czy XPS 500/700 na wieńcu?

Chcę odciąć ogrzewany parter od nieogrzewanego strychu.

U mnie szczytówki nad poddaszem z BK.

Oczywiście dołoże kilkadziesiąt cm na wysokości i zaizoluję je od środka.

Pewnie można je wykonać z samego eps-a, będzie znacznie lepiej, ale trochę drożej.

Ewentualnie z płyt osb. Takie rozwiązanie miał np kszhu (skasował swoje posty) w swoim prawie pasywniaku.

Edytowane przez klaudiusz_x

Jeśli masz, podaj obliczenia pokazujące zysk z tej operacji.

Tak z ciekawości pytam.

Silka 18 nie jest przypadkiem drązona? Po co ten zabieg w tym wypadku?

Raczej bez sensu. Proszę o wyjaśnienie.

Obliczenia ? Chodzi o szczelnosc. Klaudiusz, to adaptacja "multilayer security" do budowy domu - nie chce polegac tylka na jednej warstwie przy "budowaniu" szczelnosci.

Edytowane przez karolek75

• 2 weeks później...
Jestem właśnie na etapie zamawiania bloczków silikatowych (ściany zewnętrzne i nośne N24, działówki N12 z Grupy Silikaty). Na jakiej zaprawie położyć pierwszą warstwę silikatów, na zaprawie cementowej, czy cementowo-wapiennej, jeśli w ogóle ma to jakieś znaczenie ? Kolejne warstwy będą na kleju.

U mnie pierwsze 3-4 wiersze murarz zrobił z cegły uzasadniając to tym, że łatwiej/lepiej poziom złapać od początku. Silkę kładł wszędzie na klej. Cegły na zwykłą zaprawę.

Działówki na piętrze masz policzone na silikaty? Pytam bo mój projekt był z ceramiki, ale wybrałem silkę na zewnętrzne ściany i na dolne działowe, natomiast na piętrze działowe są z BK coby stropu tak nie obciążać (był liczony na ceramikę).

U mnie pierwsze 3-4 wiersze murarz zrobił z cegły uzasadniając to tym, że łatwiej/lepiej poziom złapać od początku.

Nie masz odcięcia mostku od ław?

Bardzo nierówno, skoro musiał lecieć kilka warstw cegłą. U mnie wyrobiłem się w jednej warstwqie porothermy. Na ławie piwnicy także miałem dosyć równo

Działówki na piętrze masz policzone na silikaty? Pytam bo mój projekt był z ceramiki, ale wybrałem silkę na zewnętrzne ściany i na dolne działowe, natomiast na piętrze działowe są z BK coby stropu tak nie obciążać (był liczony na ceramikę).

Niestety u mnie jedna ściana leży w "powietrzu". KB nie miał nic przeciwko. Dziś widzę że ta ściana mogłabyć lżejsza. Pozostałe ściany na poddaszu od dołu leżą na innych. Tam nie widzę problemu.

Według wyliczenia stropu, wszystko jest ok. Przeliczyłem obciążenia do adaptacji, nic nie zostanie przekroczone.

U mnie pierwsze 3-4 wiersze murarz zrobił z cegły uzasadniając to tym, że łatwiej/lepiej poziom złapać od początku. Silkę kładł wszędzie na klej. Cegły na zwykłą zaprawę.

A zwykła zaprawa to zaprawa cementowa, czy cementowo-wapienna ?

U mnie projekt też był pierwotnie wyliczony na ceramikę. Podczas adaptacji na silikaty projektant nie wprowadził żadnych zmian w stropie (monolitycznym). Zakładam, że wszystko przeliczył i wyszło ok. Jeszcze się upewnię u kierownika budowy podczas jego kolejnej wizyty.

Czy do scian dzialowych z SILKI, stosowaliscie plaskowniki stalowe, jako rodzaj zbrojenia?

Literatura mowi ze TAK przy scianach wyzszych jak 2,5m, ale jest pod tym wzgledem cholernie malo precyzyjna.

Jak dlugie te plaskowniki? Jaki rodzaj / gramatura (u dystrybutora stali jest tego masa)?

Stosowałem i nie ma co się rozwodzić czy dać czy nie, koszt jednego to 1 złoty dajesz co trzeci pustak, łącznik nazywa się LP 30 kup w necie bo w sklepach

cholernie drogo

A zwykła zaprawa to zaprawa cementowa, czy cementowo-wapienna ?

U mnie projekt też był pierwotnie wyliczony na ceramikę. Podczas adaptacji na silikaty projektant nie wprowadził żadnych zmian w stropie (monolitycznym). Zakładam, że wszystko przeliczył i wyszło ok. Jeszcze się upewnię u kierownika budowy podczas jego kolejnej wizyty.

Ja też miałem w projekcie ścianki z gips-kartonu ale dozbroiliśmy strop w miejscu gdzie mają być ścianki działowe, strop ma grubość 18 cm więc

będziemy ścianki stawiać z silki 12cm

Ja też miałem w projekcie ścianki z gips-kartonu ale dozbroiliśmy strop w miejscu gdzie mają być ścianki działowe, strop ma grubość 18 cm więc

będziemy ścianki stawiać z silki 12cm

Ale scianki KG a ceramika to dwie zupelnie rozne rzeczy ????

Nośne z silki sa wytrzymalsze/nosniejsze od ceramiki. Strop pod dzialowkami silikatowymi bedzie z kolei mocniej obciazony niz pod ceramika.

Stosowałem i nie ma co się rozwodzić czy dać czy nie, koszt jednego to 1 złoty dajesz co trzeci pustak, łącznik nazywa się LP 30 kup w necie bo w sklepach

cholernie drogo

Znalazlem laczniki LP 30, dzieki.

Pytanie co ile metrow sciany dawales takie lacznik?

PS. Jak wspomnialem te laczniki chcialbym dac w srodek scianek dzialowych. A wzmacnialiscie jakos dodatkowo polaczenia scian? Sciany konstrukcyjne z SILKI I BK (u mnie zewnetrzne sciany wlasnie z BK)

Jeżeli nie da się przewiązać muru normalnie to wtedy dajesz takie łączniki, ja łączyłem ściany nośne 24 cm z działówkami 12 cm i dawaliśmy co taki łącznik co trzeci pustak więc wychodzi co 60 centymetrów

No nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś. Ja chciałbym to dać jako "wzmocnienie" samych działówek. Niektóre ściany są długie i myślałem żeby takie płaskowniki zastosować w samych działówkach (a wszystkie ściany na parterze wysokie po około 2,9m). Łączenie ścian nośnych z działówkami to dla mnie zupełnie inny temat.

• 6 months później...