grzes124 25.04.2015 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) Takie pytanie.Czy pod ścianami szczytowymi z silki 18cm, można dać wiersz XPS 300, czy XPS 500/700 na wieńcu? Chcę odciąć ogrzewany parter od nieogrzewanego strychu. Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez grzes124 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.04.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) Tak jak napisalem : z zewnatrz. Ale wszystkie fugi. Od srodka ta warstwe zabezpieczenia realizuje tynk. Jeśli masz, podaj obliczenia pokazujące zysk z tej operacji. Tak z ciekawości pytam. Silka 18 nie jest przypadkiem drązona? Po co ten zabieg w tym wypadku? Raczej bez sensu. Proszę o wyjaśnienie. Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.04.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) Takie pytanie. Czy pod ścianami szczytowymi z silki 18cm, można dać wiersz XPS 300, czy XPS 500/700 na wieńcu? Chcę odciąć ogrzewany parter od nieogrzewanego strychu. U mnie szczytówki nad poddaszem z BK. Oczywiście dołoże kilkadziesiąt cm na wysokości i zaizoluję je od środka. Pewnie można je wykonać z samego eps-a, będzie znacznie lepiej, ale trochę drożej. Ewentualnie z płyt osb. Takie rozwiązanie miał np kszhu (skasował swoje posty) w swoim prawie pasywniaku. Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 25.04.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) Jeśli masz, podaj obliczenia pokazujące zysk z tej operacji. Tak z ciekawości pytam. Silka 18 nie jest przypadkiem drązona? Po co ten zabieg w tym wypadku? Raczej bez sensu. Proszę o wyjaśnienie. Obliczenia ? Chodzi o szczelnosc. Klaudiusz, to adaptacja "multilayer security" do budowy domu - nie chce polegac tylka na jednej warstwie przy "budowaniu" szczelnosci. Edytowane 6 Maja 2015 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 06.05.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Jestem właśnie na etapie zamawiania bloczków silikatowych (ściany zewnętrzne i nośne N24, działówki N12 z Grupy Silikaty). Na jakiej zaprawie położyć pierwszą warstwę silikatów, na zaprawie cementowej, czy cementowo-wapiennej, jeśli w ogóle ma to jakieś znaczenie ? Kolejne warstwy będą na kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kater-acme 06.05.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 U mnie pierwsze 3-4 wiersze murarz zrobił z cegły uzasadniając to tym, że łatwiej/lepiej poziom złapać od początku. Silkę kładł wszędzie na klej. Cegły na zwykłą zaprawę.Działówki na piętrze masz policzone na silikaty? Pytam bo mój projekt był z ceramiki, ale wybrałem silkę na zewnętrzne ściany i na dolne działowe, natomiast na piętrze działowe są z BK coby stropu tak nie obciążać (był liczony na ceramikę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnocon 06.05.2015 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 u mnie 1 warstwa to isomur na zaprawie cementowej, pozniej tylko klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.05.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 U mnie pierwsze 3-4 wiersze murarz zrobił z cegły uzasadniając to tym, że łatwiej/lepiej poziom złapać od początku. Nie masz odcięcia mostku od ław? Bardzo nierówno, skoro musiał lecieć kilka warstw cegłą. U mnie wyrobiłem się w jednej warstwqie porothermy. Na ławie piwnicy także miałem dosyć równo Działówki na piętrze masz policzone na silikaty? Pytam bo mój projekt był z ceramiki, ale wybrałem silkę na zewnętrzne ściany i na dolne działowe, natomiast na piętrze działowe są z BK coby stropu tak nie obciążać (był liczony na ceramikę). Niestety u mnie jedna ściana leży w "powietrzu". KB nie miał nic przeciwko. Dziś widzę że ta ściana mogłabyć lżejsza. Pozostałe ściany na poddaszu od dołu leżą na innych. Tam nie widzę problemu. Według wyliczenia stropu, wszystko jest ok. Przeliczyłem obciążenia do adaptacji, nic nie zostanie przekroczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 07.05.2015 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 U mnie pierwsze 3-4 wiersze murarz zrobił z cegły uzasadniając to tym, że łatwiej/lepiej poziom złapać od początku. Silkę kładł wszędzie na klej. Cegły na zwykłą zaprawę. A zwykła zaprawa to zaprawa cementowa, czy cementowo-wapienna ? Działówki na piętrze masz policzone na silikaty? Pytam bo mój projekt był z ceramiki, ale wybrałem silkę na zewnętrzne ściany i na dolne działowe, natomiast na piętrze działowe są z BK coby stropu tak nie obciążać (był liczony na ceramikę). U mnie projekt też był pierwotnie wyliczony na ceramikę. Podczas adaptacji na silikaty projektant nie wprowadził żadnych zmian w stropie (monolitycznym). Zakładam, że wszystko przeliczył i wyszło ok. Jeszcze się upewnię u kierownika budowy podczas jego kolejnej wizyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 07.05.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Czy do scian dzialowych z SILKI, stosowaliscie plaskowniki stalowe, jako rodzaj zbrojenia? Literatura mowi ze TAK przy scianach wyzszych jak 2,5m, ale jest pod tym wzgledem cholernie malo precyzyjna. Jak dlugie te plaskowniki? Jaki rodzaj / gramatura (u dystrybutora stali jest tego masa)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 07.05.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Czy do scian dzialowych z SILKI, stosowaliscie plaskowniki stalowe, jako rodzaj zbrojenia? Literatura mowi ze TAK przy scianach wyzszych jak 2,5m, ale jest pod tym wzgledem cholernie malo precyzyjna. Jak dlugie te plaskowniki? Jaki rodzaj / gramatura (u dystrybutora stali jest tego masa)? Stosowałem i nie ma co się rozwodzić czy dać czy nie, koszt jednego to 1 złoty dajesz co trzeci pustak, łącznik nazywa się LP 30 kup w necie bo w sklepach cholernie drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 07.05.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 A zwykła zaprawa to zaprawa cementowa, czy cementowo-wapienna ? U mnie projekt też był pierwotnie wyliczony na ceramikę. Podczas adaptacji na silikaty projektant nie wprowadził żadnych zmian w stropie (monolitycznym). Zakładam, że wszystko przeliczył i wyszło ok. Jeszcze się upewnię u kierownika budowy podczas jego kolejnej wizyty. Ja też miałem w projekcie ścianki z gips-kartonu ale dozbroiliśmy strop w miejscu gdzie mają być ścianki działowe, strop ma grubość 18 cm więc będziemy ścianki stawiać z silki 12cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 08.05.2015 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Ja też miałem w projekcie ścianki z gips-kartonu ale dozbroiliśmy strop w miejscu gdzie mają być ścianki działowe, strop ma grubość 18 cm więc będziemy ścianki stawiać z silki 12cm Ale scianki KG a ceramika to dwie zupelnie rozne rzeczy ???? Nośne z silki sa wytrzymalsze/nosniejsze od ceramiki. Strop pod dzialowkami silikatowymi bedzie z kolei mocniej obciazony niz pod ceramika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 09.05.2015 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Stosowałem i nie ma co się rozwodzić czy dać czy nie, koszt jednego to 1 złoty dajesz co trzeci pustak, łącznik nazywa się LP 30 kup w necie bo w sklepach cholernie drogo Znalazlem laczniki LP 30, dzieki. Pytanie co ile metrow sciany dawales takie lacznik? PS. Jak wspomnialem te laczniki chcialbym dac w srodek scianek dzialowych. A wzmacnialiscie jakos dodatkowo polaczenia scian? Sciany konstrukcyjne z SILKI I BK (u mnie zewnetrzne sciany wlasnie z BK) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 09.05.2015 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Jeżeli nie da się przewiązać muru normalnie to wtedy dajesz takie łączniki, ja łączyłem ściany nośne 24 cm z działówkami 12 cm i dawaliśmy co taki łącznik co trzeci pustak więc wychodzi co 60 centymetrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 09.05.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Jeżeli nie da się przewiązać muru normalnie to wtedy dajesz takie łączniki, ja łączyłem ściany nośne 24 cm z działówkami 12 cm i dawaliśmy co taki łącznik co trzeci pustak więc wychodzi co 60 centymetrów No nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś. Ja chciałbym to dać jako "wzmocnienie" samych działówek. Niektóre ściany są długie i myślałem żeby takie płaskowniki zastosować w samych działówkach (a wszystkie ściany na parterze wysokie po około 2,9m). Łączenie ścian nośnych z działówkami to dla mnie zupełnie inny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.05.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 U sibie działówki łączyłem prętem zbrojeniowym fi10. W nośnej wierciłem otwór 10-siątkę, wbijałem pręt, w silikacie działówki frezowałem kątówką wgłębienie, układałem i zalewałem zaprawą do wysokości góry bloczka. Co drugi rząd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tobi_ 28.11.2015 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Które rozwiązanie byście wybrali na łączenie ściany zewnętrznej z wewnętrznymi? a) strzępiab) przewiązaniac) łączniki blaszane?http://www.glospsb.pl/files/BlockGalleryVertical/7mp24vn09mjvaq/bpvqboq09mjvat-gallery-1.jpg Planuję zewnętrzne 18, wewnętrzne 12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 28.11.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 wewnętrzna nośna gr. 12cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 28.11.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 wewnętrzna nośna gr. 12cm? może w projekcie nie ma nośnych. Ja bym wybrał b lub c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts