fotohobby 28.11.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Ja ściany wewnętrzne ściany nośne mam przewiązane wg a), zaś działowe wg c) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 29.11.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 może w projekcie nie ma nośnych. Ja bym wybrał b lub c działówek nie przewiązuje się z nośnymi, łączy się je łącznikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 29.11.2015 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 działówek nie przewiązuje się z nośnymi, łączy się je łącznikami. fakt, pozostaje więc wariant c dla działówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 30.11.2015 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 działówek nie przewiązuje się z nośnymi, łączy się je łącznikami. ...jest chyba też o tym w zeszytach technicznych xelli czy innych silikatów. Wiesz możę z czego to wynika? U mnie również a) nośne i c) działowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 30.11.2015 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 ...jest chyba też o tym w zeszytach technicznych xelli czy innych silikatów. Wiesz możę z czego to wynika? U mnie również a) nośne i c) działowe nośna przenosi obciążenia a działowa nie, jeżeli przewiążesz działówkę z nośną to działówka też zacznie przenosić część obciążeń i może rysować się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 30.11.2015 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 nośna przenosi obciążenia a działowa nie, jeżeli przewiążesz działówkę z nośną to działówka też zacznie przenosić część obciążeń i może rysować się. Czyli bez przewiązania może się pojawić najwyżej rysa/pęknięcie w narożu nośna/działowa...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzejes 19.01.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Pozwolę sobie zapytać tutaj - znaleźliśmy z żoną ofertę domu w stanie surowym otwartym (dach już z dachówką i oknami połaciowymi, reszta otwarta), który wzniesiono właśnie z silikatu. Dom stoi już w takim stanie lat ładnych kilka, otwory zabezpieczone deskami. Czy w ogóle się tematem interesować? Pomijam tutaj cenę, chodzi mi o technikalia - czy silikat po 5 lub więcej latach stania w takich warunkach to duże ryzyko? Jeśli warto chociaż obejrzeć, to na co zwrócić uwagę przy ocenie. Oczywiście chodzi mi o ocenę niefachową, która pozwoli mi na podjęcie decyzji, czy jest sens wynajmować fachowca, który oceni już kompetentnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasse 19.01.2016 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Spoko, nic nie szkodzi, że kilka lat stał. Parę lat może nawet stać bez zadaszenia - chociaż na ten widok serce się kraje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 20.01.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 nie powinno byc problemów.. sprawdzcie wizualnie czy nie ma widocznych pęknięć śian (woda mogła się dostać i zamarzając coś uszkodzić) ale w wapnie pleśń czy grzyb nie rozwija się raczej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sztolu 19.06.2016 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 będę stawiał mury zewnętrzne z silikatów 25 i działówki z 12cm. Podpowiedzcie - jest to parterówka 120m., czy jest konieeczność wzmacniać pod oknami prętami - okna będą na wysokości 80 i 100cm? Dom na płycie fundamentowej 23cm. Kolejne pytanie to czy działówki wiązać z zewnętrznymi łacznikami czy jest koniecznośćstosowania strzępi?Widziałem też w broszurze łączenia słupów z wieńcami w jakiś dziwny sposób. czy to konieczne przy parterówce? mam 16 słupów które będą łaczone z wieńcem - czy musze je jakoś dodatkowo łączyć ze ścianami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 19.06.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Czy wzmacniać okna to zależy co jest nad oknami (jakies płatwie i inne rzeczy), więc jednoznacznie nie ma odpowiedzi.Ale jeżeli masz tyle słupów to raczej nie masz okna obciążonego. Pamiętaj że jeżeli już użyjesz prętów to musisz mur robić z pionową spoina Sztrabów nie musisz zostawiać bo na klej potem i tak nie trafisz z wysokością, łatwiej jest łączniki wstawiane (murfory) ścianki przy słupie kotwisz do niego najprościej i najlepiej wwiercanymi prętami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sztolu 19.06.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Czy wzmacniać okna to zależy co jest nad oknami (jakies płatwie i inne rzeczy), więc jednoznacznie nie ma odpowiedzi.Ale jeżeli masz tyle słupów to raczej nie masz okna obciążonego. Pamiętaj że jeżeli już użyjesz prętów to musisz mur robić z pionową spoina Sztrabów nie musisz zostawiać bo na klej potem i tak nie trafisz z wysokością, łatwiej jest łączniki wstawiane (murfory) ścianki przy słupie kotwisz do niego najprościej i najlepiej wwiercanymi prętami a to dlaczego z pionową spoiną jeżeli użyje prętów? nad oknami będzie tylko pogrubiony wieniec i wiązary. wwiercanymi prętami łaczyć do słupów, właśnie pierwszy raz się z takim czymś spotykam - mysłałem, że wystarczy po prostu zalać te słupy i beton połaczy się z murem>? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 20.06.2016 03:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Jeżeli zalewasz rdzenie to nie musisz koteić.Dlatego pipnowe spoiny bo system PW przenosi tylko obciążenia pionowe, a obciążany element pidlega odkształceniom i aby pręty pracowały jak zbrojenie a nie jak kowadło to potrzeba usztywniać elementy odkształcalne (obciążone) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sztolu 20.06.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 czyli wstawiać te zbrojenia pod oknami czy nie? dom stoi na płycie fundamentowej 23cm, pod 16cm XPS, a okna będą na wysokości 80/100cm ? nad oknem pogrubiony wieniec - jest to parterówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 20.06.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbitek 22.07.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Mam pytania do osób mieszkających w domach energooszczędnych z silikatów.1. Jak długo u Was trwa sezon grzewczy?2. Czy w chłodne wieczory/dni w okresach wiosna/jesień dogrzewacie dodatkowo dom z innego źródła np kominek? I jeśli tak to w jakich miesiącach już takie dogrzewanie stosujecie.3. Ile trwa takie dogrzanie w silikacie? Pytania wynikają z tego, że myślę o postawieniu domu letniskowego z silikatów w standardzie 40NF do 90-100m2 z poddaszem użytkowym. Działka w lesie ale na działce drzew nie ma. W lato byłby wytchnieniem od upałów. Planuję weekendowe wypady od wiosny do jesieni.W zimie nieużytkowany. W przyszłości myślę o zamieszkaniu w nim na stałe.Ogrzewanie planuję elektryczne podłogowe na podłodze płytki Wiadomo że jak przyjdzie chłodniejszy wieczór to nie będę odpalał podłogowego bo nie zdąży się nagrzać.W salonie będzie kominek.Mogę dołożyć grzejniki olejowe lub konwektorowe w pomieszczeniach w celu dogrzania.Tylko czy dom z silikatów da się szybko dogrzać?A może zmienić materiał do budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 22.07.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 moim zdaniem jak ma być grzany sporadycznie to nie ma sensu bawić się w silkę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 22.07.2016 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Ile trwa takie dogrzanie w silikacie? Tylko czy dom z silikatów da się szybko dogrzać? A może zmienić materiał do budowy? długo nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbitek 22.07.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 To w takim razie jak sobie radzicie w tych domach jak dla przykładu w sierpniu/wrześniu są chłodne wieczory? Zaczynacie sezon grzewczy? Nie ma szans aby było ciepło wieczorem dogrzewając kominkiem lub grzejnikiem? Czytałem że przy silikacie sezon grzewczy zaczyna się często później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.07.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 W sierpniu/ wrześniu, to wieczorem ten materiał trzyma jeszcze ciepło z dnia.Nawet, jak zdarzy sie kilka chłodnych dni, to oddaje energię z cieplejszych poprzednich. A kominek, jak najbardziej dogrzeje Ci dom energooszczędny, niezależnie z czego jest wykonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts