norbitek 24.07.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 To może nie będzie tak źle. Ją planuję tam weekendowe wypady od marca do końca października. Ale to nie oznacza, że w marcu czy październiku po każdy weekendzie muszę ogrzewanie wyłączać. Więc albo podłoga będzie grzała przez cały tydzień albo jakiś inny grzejnik elektryczny.Ją myślę o silikacie bardziej w kontekście ochrony przed upałami. Dom będzie niewielki a czytałem że w małych domach zbudowanych z lekkich materiałów trudno utrzymać stabilne warunki. Że taki dom jest "nadsterowny".I ja chcę tym silikatem dodać mu masy.Co ciekawe ostatnio w gazecie czytałem artykuł o klimatyzacji i już na początku artykułu była informacja, że klimatyzacja szczególnie przydaje się we współczesnym domu zbudowanym z lekkich materiałów. Że w starych domach zbudowanych z cegły i innych ciężkich materiałów jest w lato o wiele przyjemniej. Teraz mieszkam w bloku z Ytonga i w upały mam w domu 28 st. no i w lato chciałbym gdzieś uciec przed tymi upałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 24.07.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 To może nie będzie tak źle. Ją planuję tam weekendowe wypady od marca do końca października. Ale to nie oznacza, że w marcu czy październiku po każdy weekendzie muszę ogrzewanie wyłączać. Więc albo podłoga będzie grzała przez cały tydzień albo jakiś inny grzejnik elektryczny. Ją myślę o silikacie bardziej w kontekście ochrony przed upałami. Dom będzie niewielki a czytałem że w małych domach zbudowanych z lekkich materiałów trudno utrzymać stabilne warunki. Że taki dom jest "nadsterowny". I ja chcę tym silikatem dodać mu masy. Co ciekawe ostatnio w gazecie czytałem artykuł o klimatyzacji i już na początku artykułu była informacja, że klimatyzacja szczególnie przydaje się we współczesnym domu zbudowanym z lekkich materiałów. Że w starych domach zbudowanych z cegły i innych ciężkich materiałów jest w lato o wiele przyjemniej. Teraz mieszkam w bloku z Ytonga i w upały mam w domu 28 st. no i w lato chciałbym gdzieś uciec przed tymi upałami. Akurat największe problemy będziesz mieć wiosną i późną jesienią, gdyż jak przyjedziesz to będzie zimno i zanim ściany osiągną odpowiednią temperaturę to będziesz właśnie wyjeżdżał. W budynku w którym ściany są zimne sama temperatura powietrza komfortu nie daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.07.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 kominek załatwi sprawę. Ciepłe powietrze + promieniowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbitek 24.07.2016 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Akurat największe problemy będziesz mieć wiosną i późną jesienią, gdyż jak przyjedziesz to będzie zimno i zanim ściany osiągną odpowiednią temperaturę to będziesz właśnie wyjeżdżał. W budynku w którym ściany są zimne sama temperatura powietrza komfortu nie daje. No tak ale jak po pobycie nie muszę wyłączać ogrzewania to jak przyjadę w piątek to będę miał ciepło. Tylko nie wiem czy ogrzewanie podłogowe mi utrzyma temperaturę jak mnie nie będzie w tych przejściowych miesiącach? Czy też taniej będzie włączać grzejniki (konwektorowe albo olejowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.07.2016 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 to może lepiej zainwestuj w dobre ocieplenie ścian i dobre okna to nie będzie potrzeby w tym okresie podtrzymywać temperatury ogrzewaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbitek 25.07.2016 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 (edytowane) Na pewno będę starał się go dobrze ocieplić. Pasywnego raczej budować nie będę. Celuję w energooszczędny.20cm styropianu na ściany (LAMBDA 0,031)Okna max 0,8 w/m2k (mam nadzieję że uda mi się je zamontować w ociepleniu w systemie MOWO, chociaż jak cena mnie powali - a tak może być - to chyba taniej i lepiej kupić cieplejsze okna.Nie wiem czy montaż okna tarasowego w tym systemie to dobry pomysł)Dach przynajmniej 30cm wełny na poddaszu. Brak okien połaciowych.Podłoga też przynajmniej 20cm (Tu tematu jeszcze nie zgłębiałem)Nie wiem czy uda mi się postawić go na płycie fundamentowej, gdyż na działce jest spadek.Dom będzie zbliżony w podstawie do kwadratu, bez żadnych udziwnień konstrukcyjnych.Dodatkowo liczę, że las sosnowy wokół domu spowoduje, że nie bedą na dom oddziaływały mocne wychładzające wiatry. Edytowane 25 Lipca 2016 przez norbitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekfan82 31.07.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 WitamCzy zaprawa klejowa Solbet do cienkich spoin na cemencie białym do betonu komórkowego nadaje się również do murowania silikatów? Czy muszę kupić specjalną przeznaczoną do silikatów? Mam też ofertę na zaprawę Kreisel Murpol 125 w cenie 14,50 za worek 25 kg, tylko ta zaprawa jest na cemencie szarym. Czy lepiej kupić na cemencie białym czy szarym? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 31.07.2016 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Witam Czy zaprawa klejowa Solbet do cienkich spoin na cemencie białym do betonu komórkowego nadaje się również do murowania silikatów? Czy muszę kupić specjalną przeznaczoną do silikatów? Mam też ofertę na zaprawę Kreisel Murpol 125 w cenie 14,50 za worek 25 kg, tylko ta zaprawa jest na cemencie szarym. Czy lepiej kupić na cemencie białym czy szarym? Pozdrawiam Lepiej kup taką której producent w specyfikacji podaje że nadaje się co klejenia silikatu ... Jak dla mnie nie ma znaczenia czy szary czy biały klej , jak dla mnie to kwestia "estetyki" .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 16.08.2016 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Czy do siliakatów stosuje się jakieś specjalne systemowe nadproża ( kolor biały ? ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.08.2016 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 A po co "kolor biały" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 16.08.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 No właśnie nie wiem po co... wykonawca stwierdził, żeby mu poszukać białych nadproży ale przecież to i tak będzie przykryte tynkami i ociepleniami...Myślałem, że jest coś specjalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 16.08.2016 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 @fotohobby, a Ty masz nadproża z jakiego materiału ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.08.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) Z żelbetonu. Jaki sens kombinować z innymi ? Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 16.08.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 OK.Podobno są jakieś systemowe silikatowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.08.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Są białe i zapewne droższe.Zalet nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 16.08.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Ja tez. Ale wolałem się dopytac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 16.08.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 A te z żelbetonu kleiles do silki klejem czy zaprawa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.08.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Zaprawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 17.08.2016 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 @fotohobby - Ty jakich silka tow używałeś i od jakiego producenta ? Są w ogóle gdzies pełne o grubości 24cm ?Grupa Silikaty ma 25cm pełne bloczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 17.08.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 http://www.grupasilikaty.pl/do-pobrania.php?category=31 Ściągnij cennik zobaczysz co mają. W cenniku widać Silikaty A - akustyczne są pełne. Mają wymiary 220x250x180 mm. Nie widziałem nigdzie bloczków o wymiarach 250 x 240 x 240. Waga takiego bloczka to 0,24x0,24x0,25x2000 kg/m3 = 28 kg. Ja ostatnio przenosiłem jedną paletę N24 i wspomniałem budowniczych, że mieli ciężkie metry Też chciałem budować z pełnych ale nie z tego powodu co Ty. Wolałbym nie mieć połączenia piór-wpust wg mnie to słaby punkt obecnych technologi. Wolałbym mieć spoinę pionową z zaprawy c-w.Różnica cen mnie zabiła. Było około 30%. W pieniądzach nie była to zawrotna kwota jednak jakby człowiek wszędzie chciał dołożyć 30% żeby było lepiej niż w książce to ile ten dom musiałby kosztować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts