pstawik 16.09.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Cześć Wszystkim Tydzień mi zeszło przeczytać wszystkie 213 stron tego wątku, ale udało się Zamierzam budować z silikatów 24 z grupysilikaty. Prośba o poradę, które wybrać N24 czy NP24. Dom z poddaszem użytkowym, podpiwniczony, stropy monolityczna, na poddaszu monolityczna "trumna". Nie mam wymagań co do akustyki. Czy jest sens ładować kasę w NP24? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 16.09.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Zamierzam budować z silikatów 24 z grupysilikaty. Prośba o poradę, które wybrać N24 czy NP24. Dom z poddaszem użytkowym, podpiwniczony, stropy monolityczna, na poddaszu monolityczna "trumna". Nie mam wymagań co do akustyki. Czy jest sens ładować kasę w NP24? Ja bym brał NP18, a jeśli 24cm to N24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 16.09.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Ja bym brał NP18, a jeśli 24cm to N24. Mimo przeczytania całego wątku i wielu opinii, NP18 nie przekonuje mnie ze względu na szerokość... Dzięki za za tego N24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.09.2016 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Ja wybrałem pełne U18V z Sil-Pro.Taką grubość kazałem zaprojektować konstruktorowi i to była bardzo dobra decyzja. Ani razu nie spotkałem się na budowie z sytuację, że grubość muru w czymś przeszkadza.24cm przy silikacie jest po prostu niepotrzebne. Ale jeśli już 24cm to drążony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 16.09.2016 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Rozumiem NP18 przy parterówce; z tym nie dyskutuję. Ale nie jestem pewny przy domu piętrowym z dwoma stropami monolitycznymi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.09.2016 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Ale czego nie jesteś pewien ?A stropy monolityczne tylko pomagają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 16.09.2016 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Bardziej chodzi o komfort psychiczny i pewność, o których kilku z Was wspominało . Inna sprawa, że nie spotkałem się w tym wątku z budową z NP18 domu z poddaszem i dwoma stropami ciężkimi. Wiem, że monolit spaja całość. U wielu z Was NP18 "działa" ok bo nic się nie stało, ale niektórzy z Was narzekają, ale wtedy jest już za późno na zmiany. Wolę dołożyć do N24 niewielką kwotę w kontekście całej budowy . Parterówek było sporo dlatego to mnie przekonuje. Pogadam jeszcze z konstruktorem/architektem i zobaczę jaka będzie reakcja na pomysł NP18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.09.2016 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 (edytowane) Ale ja nie rozumiem - mam patrzeć na ścianę i czuć komfort psychiczny, bo ma 24 cm, a nie 18cm ?To jak żyją mieszkańcy wielokondygnacyjnych bloków z wielkiej płyty, którzy mają 15cm ?W permanentnym stresie ?Silikat NP18 ma nośność większą niż popularny BK 600 24cm i podobną co ceramika z porami 24cm. Rozumiem zastrzeżenia, że czegoś nie można schować, czy wkuć (choć widziałem rury 110 schowaną w ścianie 18cm).To jeszcze jest racjonalne.Ale "komfort psychiczny" ? "Pewność" ?? Długo śledzę ten wątek, ale niezadowolonego mieszkańca domu z silikatu 18cm jeszcze nie spotkałem...Ja bym prędzej 6cm styropianu dołożył, niż kamienia... Edytowane 16 Września 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 16.09.2016 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Ja wątek przeczytałem cały i były głosy właśnie natury psychicznej czy pewności konstrukcji Byłe też głosy, że ktoś kto wymurował z 18-stki drugi raz by murował z 24 ze względu na pole manewru przy instalacjach (kucie itp.). Jak pisałem wcześniej; 18-stka mnie przekonuje przy parterówkach właśnie ze względu na mniejsza inwazyjność instalacji (jest prościej, nie ma pięter, nie ma przekuć między piętrami). Właśnie to ma wpływ na mój komfort psychiczny; jak wykuję ponad pół ściany to nie będę się obawiał, że coś walnie, albo izolacja nie będzie spełniać swoich zadań. Dobrze ktoś kiedyś w tym wątku napisał: "trzeba być mocno przekonanym do silikatów", a ja jestem do 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.09.2016 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Ja nie pisałem o wątpliwościach tych, co nie wybudowali, tylko ocenach tych, co już mieszkają.Też mam dwie rury fi110 idące od płyty fundamentowej po dach.Jedna zabudowana k-g w szafie, druga zabudowana k-g w kącie łazienki. Ta druga mogła być w ścianie, ale akurat w łązience i tak na tej ścianie miałaby być zabudowa.Silikatem 18cm można wznosić budynki 4-5 kondygnacyjne, w zależnosci od klasy. Mniejszy koszt, większa powierzchnia użytkowa, no ale to Ty wybierasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 16.09.2016 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Inna sprawa, że nie spotkałem się w tym wątku z budową z NP18 domu z poddaszem i dwoma stropami ciężkimi. Wiem, że monolit spaja całość. U mnie dwie kondygnacje (pełnej wysokości) ale tylko jeden monolit. Mam bloczki 18 (drążone, tylko nośna wewnętrzna pełna przez wgląd na akustykę). "Argument psychiczny" nawet trochę rozumiem , ale może spróbuj się przełamać. W nagrodę dostaniesz kilka m2 wewnątrz (przy zachowaniu powierzchni zabudowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Syzyf 31.01.2017 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Witam. W końcu przebrnąłem przez ten wątek, zeszło mi troszkę ( 2 tygodnie ), ale często wczytywałem się w wasze dzienniki budowy. Obecnie mam fundamenty z częściowym podpiwniczeniem, bez chudziaka na gruncie - tak to przezimowało.W tym roku planuję budować ściany z silikatów 24/25 cm NP24/NP25 lub Silka E 24S + ścianki działowe 12 cm też z silikatów. Dach z wiązarów + dachówka ceramiczna. Można się sporo dowiedzieć czytając cały temat, ale pozostaje mi pytanie. W projekcie mam 20 słupów idących od ławy fundamentowej aż do wieńca przy dachu. Istnieje pewna różnica pomiędzy silikatami a żelbetem w przenikaniu ciepła i zastanawiam się czy jakoś tego nie ocieplić .Czy ktokolwiek z was ocieplał wieniec i słupy żelbetowe dodatkowym styropianem, lub styrodurem ? Coś w tym rodzaju. Edytowane 31 Stycznia 2017 przez Syzyf dopisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 31.01.2017 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Roznica nie istotna. Ocieplaj tak jak reszte, solidnie. Nic specjalnego nie rob. Btw, pytanie nie w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Syzyf 01.02.2017 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Roznica nie istotna. Ocieplaj tak jak reszte, solidnie. Nic specjalnego nie rob. Btw, pytanie nie w temacie. Wydaje mi się, że jednak w temacie Tak jak pisałem jest pewna różnica w przewodzeniu ciepła pomiędzy silikatami a żelbetonem - dlatego pytam czy ktoś z was dodatkowo to ocieplił. Mój kierownik mnie do tego delikatnie namawia, aczkolwiek ja za tym nie jestem, ponieważ to sporo dodatkowej pracy zwłaszcza przy słupach narożnych i pozostaje jeszcze zwiększone ryzyko rozpychania deskowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.02.2017 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 (edytowane) Nie ma sensu w przypadku silikatów. To zdjecie to raczej ściana 1W, tam takie manewry trzeba poczynić Edytowane 1 Lutego 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Syzyf 02.02.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Na 90% nie będę dodatkowo ocieplał słupów i wieńca. Wydaje mi się, że to rzeczywiście nic nie da, zwłaszcza, że zamierzam ocieplić silikaty 20-25 cm styropianem-grafitowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 11.02.2017 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 W jaki sposób najlepiej łączyć ścianę z bloczków silikatowych ze słupami/rdzeniami żelbetowymi? Z uwagi na to, że budynek projektowany jest na szkody górnicze mam sporo rdzeni żelbetowych w projekcie w narożach oraz w środku ścian przy łączeniu ścian zewnętrznych (przy łączeniu wewnętrznych i zewnętrznych ścian konstrukcyjnych). Zastanawiam się nad 3 opcjami: Która jest prawidłowa / najkorzystniejsza? Korci mnie opcja nr 2, ponieważ miałbym troszkę mniej cięcia i takie pseudo przewiązanie murarskie, ale pewnie odbije się to później większą ilością pracy przy szalunkach. Budynek z użytkowym poddaszem na płycie fundamentowej, strop żelbetowy. Ściany nośne zewnętrzne 24 cm, wewnętrzne 18 i 15 cm, działówki 12 cm, bloczki firmy SIL-PRO (już zamówione), klej ALPOL AZ 110. Pierwsza warstwa z zaprawy tradycyjnej cementowej, czy cementowo-wapiennej (bądź cementowej z dodatkiem plastyfikatora)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 11.02.2017 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Wg mnie najlepsza jest opcja nr 2. U mnie tak były robione słupki w ściance kolankowej. Z szalowaniem nie ma problemu. Po prostu trzeba zastosować szersze blaty. Z zaprawą to nie wiem, która lepsza. U mnie była cementowa z plastyfikatorem i ładnie trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 11.02.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Moim zdaniem opcja 2. Cementowa (1:3 piaski, o ile dobrze pamiętam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 11.02.2017 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Dzięki za pomoc. Zdecydowane - będzie opcja nr 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts