dez 03.04.2018 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Jest jedna zasada. Zaprawa nie może być mocniejsza niż materiał który zespala. Zaprawa cem-wap m10 powinna być ok, czyli 1 cem, 0,5wapno, 4,5 piasek. Zakładam silke 15Mpa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willa Eliza 2 04.04.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Dziękuję za odpowiedź. Będziemy budować z silikatów pełnych - jak tylko w końcu dojadą. Dziś ekipa zrobiła pierwszą warstwę z Isomuru. Używaliście papy czy folii jako podkładu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 04.04.2018 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Tylko papa zgrzewana palnikiem, folii w narożnikach nie uszczelnisz. Lepiej zrobić to raz i porządnie, poprawki są horendalnie drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crash 05.04.2018 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Papa, ja dałem Icopal Fundament pod mury, potem zobaczę co na całość, folii nie dał bym nawet kotu pod kuwetę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 05.04.2018 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Nie można jakoś ominąć/zastąpić warstwy przeciwwilgociowej z papy na płycie? Muruje z 18ki, Mam sporo wąskich fragmentów muru - otwór, rdzeń żelbetowy - nie mam narożników. Nie chcę aby przed zalaniem te fragmenty muru się przesuwały, czy były niestabilne na wietrze (idą burze)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpieg20 12.04.2018 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 czy budując ściany zewnętrzne z porothermu 25, mogę ściny działowe wewnętrzne budować z silki? Chodzi mi o wzmocnioną akustyczność w pomieszczeniach w domu. Proszę tylko nie piszę że wszystko można, chodzi mi o poradę czy się da (jesli tak może ktoś wie jak to najlepiej zrobić), a jeśli się nie da to dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 12.04.2018 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 czy budując ściany zewnętrzne z porothermu 25, mogę ściny działowe wewnętrzne budować z silki? Chodzi mi o wzmocnioną akustyczność w pomieszczeniach w domu. Proszę tylko nie piszę że wszystko można, chodzi mi o poradę czy się da (jesli tak może ktoś wie jak to najlepiej zrobić), a jeśli się nie da to dlaczego. Nie tylko można a nawet wypada Ściany działowe zwykle łączy się kotwami ze ścianami nośnymi przy murowaniu, więc to nie ma znaczenia z czego są te dwie ściany. Przykładowo u siebie mam wszystko z silikatów oprócz klatki schodowej do piwnicy, gdzie potrzebowałem lepszej izolacji cieplnej i tam jest beton komórkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 17.04.2018 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Chciałem zapytać jaja jest różnica pomiędzy zaprawami Baumit Planofix, a Baumit Planofix W. Bo myślałem, że 'cienka spoina' i 'klej' to to samo, ale: Ze strony producenta: Planofix:Fabrycznie przygotowana, łatwo urabialna, wydajna i prosta w użyciu, cementowa zaprawa. Przeznaczona do cienkowarstwowego murowania bloczków Planofix W:Fabrycznie przygotowana, biała, łatwo urabialna, bardzo wydajna i prosta w użyciu cementowa zaprawa klejowa. Przeznaczona do cienkowarstwowego klejenia bloczków. Czyli jakby W to klej, a bez W to cienka zaprawa murarska? To czego powinienem uzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 17.04.2018 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Wu jak... Planofix W: ... biała ... ? Jak nie planujesz ocieplać ani tynkować, to może się bardziej podobać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 17.04.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Dziękować, w takim razie kupię to co będzie tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 18.04.2018 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 U mnie kleją na: http://i1.fmix.pl/fmi1086/975629bb001dc2d75ad247b0/zdjecie.jpg I jest ok. Jest dedykowany do silikatów, kolor po wyschnięciu jest szary, jasno szary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 19.04.2018 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Dzięki. U mnie ostatecznie będzie Planofix w wersji W, bo taki mieli na składzie z kórego przyjedzie silikat. Cena chyba dobra, bo 14zł brutto / 25kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 06.07.2018 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 (edytowane) Niedługo startuje z budową domów z silikatów Silka E18, ale zdaje się, że zatrzymam się na etapie fundamentów.Okazuje się, że są problemy z zakupem silikatów (przynajmniej tych produkowanych przez firmę Xella).Hurtownie nie są zainteresowane tematem (i kierują na inne materiały).O co tu chodzi ? Edytowane 6 Lipca 2018 przez gp69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.07.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 To kup inne 18cm. Do wyboru masz jeszcze Sil-Pro, Grupę Silikaty i inne, mniejsze wytwórnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.07.2018 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 A masz pewność, że inne są dostępne? Generalnie obecnie jest problem nie tylko z silikatami. Ja mam dostać w przyszłym tyg. Silkę po 3 tyg. od zamówienia. Ale jak będzie stać na działce to uwierzę W 90% obdzwonionych składów nikt nawet ze mną nie chciał rozmawiać o cenie Silki, bo jej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 06.07.2018 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 To kup inne 18cm. Do wyboru masz jeszcze Sil-Pro, Grupę Silikaty i inne, mniejsze wytwórnie Planuję wykorzystać kanały na przewody elektryczne Silki E18. Inni producenci nie mają takiego "patentu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.07.2018 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Po prostu sugeruje, by sprawdzic innych producentów.Nie wszyscy sprzedają Xellę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.07.2018 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Planuję wykorzystać kanały na przewody elektryczne Silki E18. Inni producenci nie mają takiego "patentu". Wszyscy planują, a malo kto to robi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 07.07.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Wu jak... ? Jak nie planujesz ocieplać ani tynkować, to może się bardziej podobać Dobry trop... W Niemczech ściany piwnic z silki stawialiśmy na białe kleje, które po przetarciu gąbką zostawiały gładką powierzchnię. Te ściany były przeznaczone pod bezpośrednie malowanie, bez tynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 07.07.2018 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 (edytowane) Jeszcze lepiej jet jak ekipa od ocieplenia klei styro tylko na placki bo ściana musi oddychać, i mówią to z taką powagą, iż strach ich z błędu wyprowadzać Polecam najnowszego Muratora, strona 102. Jest ciekawe zdjęcie w tym temacie w piśmie, na którym inwestorzy opierają swoją wiedzę https://scr.hu/4zR6dk https://scr.hu/Zy4mXa I co Wy na to inwestorzy? Edytowane 7 Lipca 2018 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts