Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Planuję wykorzystać kanały na przewody elektryczne Silki E18. Inni producenci nie mają takiego "patentu".

żebyś sie nie zdziwił, jaki to zajebisty patent - musisz pilnować aby zasrane kanały klejem nie zostały zaślepione,czasem wystarczy tylko lekka obwódka i już meczysz sie z wkładaniem kabla...... poza tym te kanały są głeboko ciężko się wprowadza tam kabel, moim zdaniem patent nieprzemyslany

Czy widziałaś to: https://www.ytong-silka.pl/pl/docs/ZT_Projektowanie_konstrukcyjne_budynkow_z_blokow_Silka_07-2014.pdf

Ps. Czy komuś udało się ostatnio kupić bloczki silikatowe ?

Dzieki za link, widziałem inny pdf ("jak budować ...") bardziej ogólny i mniej techniczny.

W tym zalinkowanym przez ciebie znalazłem tylko info o minimalnym przewiązaniu (odległośc między spoinami pionowymi) wynosi 8cm.

nie ma nic o minimalnym wymiarze dociętego bloczka. Może nie ma takich ograniczń.

PS Mnie, ale pośrednio przez firmę budowlaną. Samodzielnie to podobno oczekiwanie 4-6 tygodni (ale to takie zgrubne info, nie interesowałem sie wnikliwie).

Może nie ma takich ograniczń.

Też tak myślę.

PS Mnie, ale pośrednio przez firmę budowlaną. Samodzielnie to podobno oczekiwanie 4-6 tygodni (ale to takie zgrubne info, nie interesowałem sie wnikliwie).

A można wiedzieć kiedy kupowałeś i jaką miałeś cenę ? (rozumiem, że Silka E24)

• 3 months później...
Ja wczoraj odwiedziłem lokalny skład z zapytaniem o materiały na ściany i usłyszałem takie coś:

- Ytong 9,2 PLN

- Silka 5,7 PLN

transport i rozładunek w cenie

Dobra to oferta?

Parę miesięcy temu - na lokalnych składach Ytong po 12,60 plus transport, kupiłem bezpośrednio w fabryce po 9,25 z transportem, kilka tygodni oczekiwania, rozładunek własny. Jak nie będzie jakiej zapaści na rynku, to na wiosnę ceny pewnie ruszą ...w górę.

• 10 months później...
  • 2 weeks później...

Bo w przypadku strzału z działa w Twój dom, NP powinien wytrzymać minimalnie większy kaliber ;) Na taką też ją bym się zdecydował, bo może jest mniej kruchy, może będę chciał powiesić poręcze do ćwiczeń i trafię akurat w dziurę i może okazało by się, że jest to problem...

Ale generalnie bez względu na to co dasz z tych dwóch i tak będziesz zadowolony. Oba to dobre materiały. Na termoizolacyjność nie patrz, bo i tak nadrobisz styropianem lub wełną.

Zobacz na zdjęcia domów z BK, ostatnie z tego forum choćby. Dopiero wybudowane, a już ściany niektóre robią się zielone. W silikacie nie będziesz miał takich problemów, podobnie jak w dobrej ceramice.

Też długo zastanawiałam się co wybrać, jednak za chwilę uwierz, powiesz sobie, po co tyle na ten temat myślałem, przecież to i tak nie miało większego znaczenia ;)

Bo różnica w izolacyjności termicznej jest niewielka i do zniwelowania 2cm styropianu, a różnicy w gorszej akustyce, akumulacji ciepła nie da się w przypadku N24 zniwelować

Ze strony producenta:

Silikat N24 (drążone 6 otworów): Wskaźnik oceny izolacyjności akustycznej właściwej przegrody RA1 54 dB RA2 50dB, Współczynnik przewodzenia ciepła 0,46

Silikat NP24 (drążony 1 otwór): Wskaźnik oceny izolacyjności akustycznej właściwej przegrody RA1 55 dB RA2 51dB, Współczynnik przewodzenia ciepła 0,61

Czy dalej uważanie lepiej mieć lepsza izolacje akustyczna o 1dB kosztem gorszego współczynnika przewodzenia ciepła? Mi osobiście wydaje się że zysk za mały a koszt za duży, ale mogę się mylić, może 1dB to bardzo dużo i jednak warto?

Jak tamat juz wypłynął to ja z doswiadczenia polecam szukać kielni do bk 175mm a nie 180. Przy n18 180 jest praktycznie niedostępna za to tej od betonu komorkowego jest od groma aukcji. No i nie chlapie się po bokach.

Co do akustyki, coraz częściej łapie się na tym, że irytuje mnie brak ogłosów z zewnątrz przy pozamykanych oknach. Wniosek jest taki, że nadmierne tłumienie też nie jest niezbyt zdrowe. A ... mieszkam teraz w domu z bk 36cm przy ruchliwej drodze wiec szału nie ma.

• 5 months później...

Znakomity wątek, dziękuję za jego utworzenie. Noszę się z zamiarem budowy domu z silikatów lub betonu komórkowego. Silikat jest o tyle interesującym materiałem ze względu na akumulacyjność cieplną, co może mieć znaczenie w przypadku mojego projektu, który jest mocno przeszklony od strony południowej.

Zastanawia mnie tylko, dlaczego aż tak chwalona jest akustyka silikatu, skoro do wnętrza domu większość hałasu przedostaje się przez okna. Rozumiem sens budowy ścian działowych z cienkich bloczków, aby oddzielać pokoje od hałasujących dzieciaków/pralek itd. ale jaka jest praktyczna zaleta akustyki silikatu na ścianach zewnętrznych?

Dodam, że murowanie ścian oraz izolację cieplną chcę wykonać metodą gospodarczą, co ma niemałe znaczenie przy wyborze materiału. Czy idea budowy murów metodą gospodarczą z silikatów to "marzenie ściętej głowy" i lepiej zostać przy BK?