wtz 12.08.2020 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 Zakam, ja też się zastanawiam nad silką ale boję się, że w lato w trakcie długich upałów będzie się nagrzewać w dzień i wieczorem i całą noc będzie oddawała ciepło do wnętrza przez co będzie gorąco i nie da się wywietrzyć. Myślę, że z gazobetonem tak nie będzie bo ma małą pojemność cieplną więc szybko się wychłodzi. Czy ktoś kto ma dom z sylikatu może powiedzieć jak jest w upały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymku 13.08.2020 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2020 Latem w upały standardowo - na parterze ok, na poddaszu cieplej ale nagrzewanie pomieszczeń to efekt wszystkim ilości okien/braku rolet. Ogólnie w mojej opinii komfort mieszkania latem w domu z silikatu jest wyższy niż w przypadku gazobetonu. A zimą - wszystko zależy od ocieplenia. Ja mam dom ponad 200 m2, i płacę za grzanie gazem mniej niż krewni/znajomi za ogrzanie domów 150 m2 grochem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 14.11.2020 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Czy ktoś może analizował temat bloczków silikatowych pod kątem producenta i różnic między ich właściwościami? Mam wrażenie że na rynku dominują dwie firmy: Xella i H+H których bloczki różnią się wszystkim - ceną, akustyką, lamdbą, wagą, kształtem. To są różnice na papierze, w praktyce jest ich pewnie jeszcze więcej. Co wybraliście i dlaczego? Drugie pytanie dotyczy zaprawy cienkowarstwowej - jaką wybraliście, co was przekonało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 14.11.2020 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 A skąd ktoś może ocenić jakie są różnice tych bloczków w praktyce? Zbudował ktoś dwa takie same domy dla siebie? To co masz na papierze to tego sie trzymaj. To są laboratoryjne wartości, poparte aprobatą itd... To samo z klejem. możesz kupić dwa worki i spróbować samemu. jedni kupują bialy aby był ładny. inni Atlasa bo znają markę od urodzenia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 18.11.2020 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 Myślę że sporo ludzi mogło widzieć ten materiał od różnych producentów, choćby wykonawcy, kierownicy, czy po prostu ludzie bywający na innych budowach poza swoją np u sąsiada/kolegi/rodziny. Dlatego zapytałem bo być może ktoś ma takie doświadczenia którymi mógłby się podzielić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 18.11.2020 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 (edytowane) 2 lata temu człowiek sie cieszył że zdołał coś nabyć. Z głębi kraju transport wyniósł 30 % ceny bloczków. Co kupisz od wiodących producentów będzie dobre. Ze swojej strony polecam na ściany nośne pełne bloczki lub maks z jednym otworem. Są droższe, sporo cięższe, ale nie ma problemu z wierceniem. Na działowe 12ki. Potęga. Ma sie wrażeni, że mogłyby robić za nośne. Mam 2 ścianki także z 8ki. Stabilne są jak beton ale problemem jest np osadzenie puszek. Doskonale sie spisują za to jako cienkie ścianki, u mnie np. domykające kuchnie, czy ścianki prysznicowe. Edytowane 18 Listopada 2020 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 25.11.2020 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Czy podczas zalewania wieńca trzeba jakoś zatkać okrągłe otwory w bloczkach czy uchwyty bloczków aby beton tam nie wpływał do ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.11.2020 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Czy podczas zalewania wieńca trzeba jakoś zatkać okrągłe otwory w bloczkach czy uchwyty bloczków aby beton tam nie wpływał do ściany? Możesz psiknąć pianą, to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 25.11.2020 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Czy podczas zalewania wieńca trzeba jakoś zatkać okrągłe otwory w bloczkach czy uchwyty bloczków aby beton tam nie wpływał do ściany? Nie lepiej żeby wpłynął? Bedzie solidniejsze powiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tasaq 26.11.2020 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Witam, pierwszy post proszę o wyrozumiałość. Wczoraj lałem schody wewnętrzne betonem pół suchym b25, w dzień było plus 7 stopni Celsjusza. Po wysłaniu betonu schody szybko oddawaly wodę i fajnie schnelo ale po 4 godzinach wyłania temperatura w nocy spadła do minus 2. Beton portlandzki, bez dodatków na mrozy. Czy coś się może strasznego wydarzyć przy takiej temperaturze. Dziś rano pojechałem na budowę schody jakby twarde ale jak lekko rozmazuje palcem to jakby jeszcze nie stwardlo. Przykrylem schody szmatami kołdrą itp. Proszę o odpowiedź Przecież otrzymałeś już odpowiedź w swoim temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 01.12.2020 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Bloczki silikatowe mają 24 szerokość na 25 długość. są też bloczki połówkowe 24 szerokie i 11.5cm długie. Czy tak zrobić przewiązanie ścian konstrukcyjnych? Bo producent pisze tylko o wykonaniu narożników a nic na temat połączenia ze ścianą prostopadłą. Czerwona linia to zaprawa na spoinie pionowej bo tam nie ma pióra-wpust. warstwa parzysta i nieparzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.12.2020 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Na łączniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 01.12.2020 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Opcji jest kilka U siebie nie stosowałem żadnej z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 02.12.2020 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Narysowałeś dobrze, nie trzeba innych kombinacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 08.12.2020 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Czy pod pierwszą warstwę bloczków polecacie jakąś konkretną gotową zaprawę anty-mrozową, czy dać majstrowi piasek, cement i wapno i niech sam robi? Jakie wtedy dodatki anty-mrozowe powinien dodać i w jakich proporcjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 17.12.2020 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 (edytowane) Pytanie - czy naroże otworu na okno może leżeć nad spoiną pionową?Odpowiedź- nie bo spoina jest słabsza niż element muru. Także trzeba przesunąć okno poza spoinę - najlepiej w połowie elementu aby było naroże. A kolejne dwie warstwy dać siatki w warstwie kleju. Edytowane 26 Stycznia 2021 przez ololek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamilFar 19.04.2023 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 Ktos znalazl odpowiedz na pytanie juz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmyg 27.07.2023 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Co wybrać?N24 z kilkoma dziurami czy NP24 z jedną dziurą?4 linia zabudowy, parterówka, płyta fundamentowa na słabej nośności gruncie (sączenia dopiero na 4m).Widzę, że większość wybiera NP24, ale nie jestem przekonany czy mi to potrzebne, głównie ze względu na ciężar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 27.07.2023 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 ^^ Weź 18kę z jedną dziurą. Nic wiecej nie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmyg 27.07.2023 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 ^^ Weź 18kę z jedną dziurą. Nic wiecej nie potrzeba. W projekcie mam 24cm, ze względu na rozpiętość. Wiec jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts