Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

Witam wszystkich Silikatowców !

Buduję z silikatu z Teodorów. 25 cm nosnej + 15 cm welny. Zaprawa. Dręczy mnie takie proste zagadnienie:

Jak wiecie pustaki 25 mają piórowpusty- oczywiście zatem nie daje się pionowych spoin. Czy to samo dotyczy miejsc docinanych lub tam gdzie przychodzi tzw połówka (pustak półwymiarowy) ? U mnie jest tak, że w takich miejscach (nie jest ich zbyt wiele) nie ma spoin i jest pustka powietrzna - efekt taki, że przez ściane widać "na wylot" w niektórych miejscach :) :o Producent, inspektor, projektant twierdzą że to jest ok - pustki powietrzne nie przeszkadzają. Faktycznie - funkcją ściany nośnej nie jest tu termika - to należy jedynie do ocieplenia. Ja jednak będę spokojnieszy, gdy opinię tę potwierdzi tak szacowne grono specjalistów jak Wasze :)) :lol: :roll:

Z góry dzięki za odp

pozdrawiam

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Buduję z silikatu z Teodorów. 25 cm nosnej + 15 cm welny. Zaprawa. Dręczy mnie takie proste zagadnienie:

Jak wiecie pustaki 25 mają piórowpusty- oczywiście zatem nie daje się pionowych spoin. Czy to samo dotyczy miejsc docinanych lub tam gdzie przychodzi tzw połówka (pustak półwymiarowy) ? U mnie jest tak, że w takich miejscach (nie jest ich zbyt wiele) nie ma spoin i jest pustka powietrzna - efekt taki, że przez ściane widać "na wylot" w niektórych miejscach :) :o Producent, inspektor, projektant twierdzą że to jest ok - pustki powietrzne nie przeszkadzają. Faktycznie - funkcją ściany nośnej nie jest tu termika - to należy jedynie do ocieplenia. Ja jednak będę spokojnieszy, gdy opinię tę potwierdzi tak szacowne grono specjalistów jak Wasze :)) :lol: :roll:

Z góry dzięki za odp

pozdrawiam

Oj chyba ktoś popełnił błąd i to karygodny. W miejscu gdzie nie ma połączenia P-W tak jak w opisanym przez Ciebie należy dać zaprawę.

Z góry dzięki za odp

pozdrawiam

Oj chyba ktoś popełnił błąd i to karygodny. W miejscu gdzie nie ma połączenia P-W tak jak w opisanym przez Ciebie należy dać zaprawę.

Wakmen ! Dzięki wielkie za szybką odp.

Hmmmmm. :-? Nie byłoby to zbyt miłe. Jak pisałem, upewniałem się u wszystkich wskazanych osób. Projektant twierdzi, iż wiele systemow przewiduje takie pionowe spoiny "puste" tzn tylko na dosunięcie pustaków. Fakt, iż nastepują one naprzemiennie i wyjątkowo nie wpływa ujemnie na termikę ściany (nie ma mowy o powstawaniu mostkow cieplnych) :o To samo poducent. W szczegolności twierdzą te szanowne osoby, iz właściwości szczeliny powstałej z piórowpustu i prostej są takie same .... Obecnie czuję się lekko skołowany - a przecież sprawa jest na tyle fundamentalna, iż powinna być przesądzona ..... :roll: Ciekawy jestem czy wszyscy Szanowni Silikatowcy każdą spoinę pionową "bezpiórowpustową" zaprawą traktowali (nie znalazlem takiego wątku w nin temacie)....

Ja buduję z klasycznej Silki i podczas instruktażu udzielanego przez doradców technicznych z Xelli upewniłem się, że wszystkie miejsca docinek oraz polączeń pióra z bocznym licem cegły (np. w narożach) należy kleić na zaprawę w spoinie pionowej. W moim wypadku (klej cienkowarstowy) większe szczeliny były klejone na zwykłą zaprawę murarską (żeby nie marnować za dużo kleju).

Drogi THORIN może wiąże się to z tym, że silikaty są mało popularne dla post komunistycznych wykonawców / murarz ... albo niewiedzy Twojego inspektora czy projektanta, którzy twierdzą że to jest ok. Mój kierownik jest człowiekiem w wieku średnim i też wyuczył się w tamtych zaczarowanych latach komuny ale idzie z duchem technologii. Nie pozwoliłby na taki błąd.

Drogi THORIN może wiąże się to z tym, że silikaty są mało popularne dla post komunistycznych wykonawców / murarz ... albo niewiedzy Twojego inspektora czy projektanta, którzy twierdzą że to jest ok. Mój kierownik jest człowiekiem w wieku średnim i też wyuczył się w tamtych zaczarowanych latach komuny ale idzie z duchem technologii. Nie pozwoliłby na taki błąd.

Nie zgodziłbym się z tezą, że za komuny silka była mało popularna. Moi rodzice budując w latach 1982-85 zdecydowali się właśnie na silkę (i inni sąsiedzi w okolicy też) ponieważ zakładali, ze nie będą robić od razu tynków zew. (brak kasy) a tylko silka wygląda na tyle atrakcyjnie, że z tynkami można się wstrzymać.

Natomiast brak spoiny pionowej to juz pomysł nowy i dlatego nie każdy wie gdzie ją stosować a gdzie nie przy bloczkach P+W.

Ogólnie chyba przy wszystkich nowych technologiach trzeba przez pierwsze dni ekipe pilnować, a czasem nawet uczyć.

... Nie zgodziłbym się z tezą, że za komuny silka była mało popularna. Moi rodzice budując w latach 1982-85 zdecydowali się właśnie na silkę (i inni sąsiedzi w okolicy też) ponieważ zakładali, ze nie będą robić od razu tynków zew. (brak kasy) a tylko silka wygląda na tyle atrakcyjnie, że z tynkami można się wstrzymać.

Natomiast brak spoiny pionowej to juz pomysł nowy i dlatego nie każdy wie gdzie ją stosować a gdzie nie przy bloczkach P+W.

Ogólnie chyba przy wszystkich nowych technologiach trzeba przez pierwsze dni ekipe pilnować, a czasem nawet uczyć.

To nie tak do końca jest z tą moją wypowiedzią. Silikaty kiedyś były również znane (słynne śmietniki z białej cegły silikatowej na osiedlach) ale nie można ich porównywać do współczesnej technologi silikatowej z zastosowaniem P+W. Pierwsze budowle na ziemi z piaskowca to słynne piramidy czy katedra Notre Dame w Paryżu, katedra w Kolonii. W czasach bardziej zbliżonych do współczesności z piaskowca powstały tak charakterystyczne budowle, jak Biały Dom w Waszyngtonie, czy ... Pałac Kultury i Nauki w Warszawie.

Dzisiaj jest wiele materiałów budowlanych ale silikaty nie są i chyba nigdy nie będą na pierwszym miejscu.

Witam serdecznie !

Zgadzam sie z Wakeman'em co do zwyczajow postkomunistycznych :))) Sęk w tym, że ekipę mam bardzo postępową (wykonuje spora i nowoczesna firma budowlana) a projektanta dość świadomego :) ponadto jak mowiłem - co do szczelin uspokajał mnie tez (że mogą być) producent bloczków - Teodory .... staram się zawsze solidnie temat rozeznać - i przyznacie że w tym wypadku po jakimś czasie dochodzisz do wniosku, że to Ty chyba przewrażliwiony jesteś. Ale i tak wypełnimy te spoiny :D Na wszelki wypadek (bardziej by pustaki pracowały se sobą w poziomie niz dla termiki - zaprawa podobno nie jest lepsza od pustki powietrznej a może i gorsza pod tym względem....).

pozdrawiam

THORIN

Może i jestem przewrażliwiony a może i nie.

1. Połączenia na P+W nie jest domeną tylko silikatów. Takie rozwiązania można spotkać również w ITONGU, POROTERMIE ... Najlepiej jest to widoczne na budowach z ceramiki gdzie muruje się na tradycyjną zaprawę ułożoną poziomo i mnóstwem połączeń pionowych na P+W a tylko 1 lub 2 połączeniach pionowych na zaprawę. Czyż nie tak?

2. Co do szczelin powietrznych to raczej powinny być równoległe do ściany a nie prostopadłe jak w Twoim przypadku. Cytowany już wyżej POROTERM taką właśnie technologię stosuje i dlatego osiąga wyśmienite efekty dla ścian jednowarstwowych. Gdyby taki bloczek z ceramiki do pomiarów przenikalności obrócić o 90 st przy tej samej grubości jego parametry byłyby o wiele gorsze. Dlaczego? Ze względu na ułożenie szczelin.

W razie czego to ja się nie czepiam. To jest przecież Twoja budowa i to Ty będziesz w swoim domku mieszkał. Ja bardzo powoli buduję swój (sam bo nie stać mnie by płacić grube pieniądze dobrym i ceniącym się wykonawcom, albo nie chcę płacić mniej robolom co i tak mi to spie...ą) bo nigdzie mi się zbytnio nie spieszy a zrobię to według własnej, zdobytej wiedzy tak, że będę mógł spać spokojnie a mój domek będzie moją wizytówką.

Witam witam

z tym przewrażliwieniem - to pisalem o sobie (i moich doswiadczeniach z fachmanami). Dokładnie taki pogląd o szczelinach (poziome w scianie ok a poprzeczne nie za bardzo) walnąłem projektantowi. A on na to że są systemy gdzie właśnie pionowa się daje i zapodał kilka nazw magicznych - następnym razem zapiszę .....:)) co do porothermu - coż tak się faktycznie stawia.

No ale to w końcu dzięki temu naprawde przydatnemu wątkowi - przeforsowałem spoinowanie (jak pisałem na wszelki wypadek). Ma się zaufanie do specjalistów tu zgoromadzonych :)) a poważnie - moi doradcy twierdzą że aczkolwiek niepotrzebne to nie zaszkodzi spoinować - no to jechac !!! :))

pozdrowko

THORIN

ps im więcej opinii zbierzemy tym mniej błędów popełnimy w budowie -ale że będą jakieś to pewna :))

Wiecie co, tak do końca to ja się na budownictwie nie znam (jestem inzynierem, ale elektronikiem). Ale jak bym zobaczył ścianę z dziurami na wylot w moim domu to majster czym prędzej by ją rozbierał i stawial na nowo. A keirownik, który by się upierał, że tak ma zostać szybko szukałby zajęcia na innej budowie.

Dziury w ścianie! Też pomysł! THORIN - każ im to koniecznie poprawić.

Czy ktoś z Was wykorzystywał nadproża Silca U? Jak to było u Was wykonywane? Jak szalowane? itp.

Ja coś takiego zakupiłem ale jeszcze nie jestem na tym etapie. Co do wykonania takiego nadproża to sprawa jest bardzo prosta. Na jednej desce podpartej po bokach i w środku układa się kształtki, wkłada zbrojenie z 4 prętów fi 12 połączonych strzemionami fi 6 co 25 cm i zalewa się betonem. Pikuś.

Jedno co chciałbym się dowiedzieć to czy jest możliwość stosowania takich kształtek przy rozpiętości 2,4 m (drzwi garażowe). Gdzieś przeczytałem, że jest to możliwe tylko dla otworów do 2 m szerokości :cry: .

Ja coś takiego zakupiłem ale jeszcze nie jestem na tym etapie. Co do wykonania takiego nadproża to sprawa jest bardzo prosta. Na jednej desce podpartej po bokach i w środku układa się kształtki, wkłada zbrojenie z 4 prętów fi 12 połączonych strzemionami fi 6 co 25 cm i zalewa się betonem. Pikuś.

Jedno co chciałbym się dowiedzieć to czy jest możliwość stosowania takich kształtek przy rozpiętości 2,4 m (drzwi garażowe). Gdzieś przeczytałem, że jest to możliwe tylko dla otworów do 2 m szerokości :cry: .

Oj cos mi się wydaje, że 1 deska podparta po bokach nie utrzyma w prostej liniii ciężaru tych bloczków. A co do rozpiętości to pewnie masz rację - u mnie przy dzwiach balkonowych (2,7 m) jest zaprojektowana belka żelbetowa zamiast U.

... Oj cos mi się wydaje, że 1 deska podparta po bokach nie utrzyma w prostej liniii ciężaru tych bloczków. A co do rozpiętości to pewnie masz rację - u mnie przy dzwiach balkonowych (2,7 m) jest zaprojektowana belka żelbetowa zamiast U.

Można to zrobić tak:

http://www.xella.pl/images/pol/rd_pl/ks_190_190_nadproze_gotowe.jpg

O coś takiego mi chodziło. Lub zamiast podparcia na środku w jednym lub kilku miejscach można przybić na całej długości deskę na "kant" czyli krótszym bokiem przybić do deski, na której będą ułożone kształtki.

Chyba dobrze wytłumaczyłem?