Kon111 12.07.2004 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 WakmenPodobnie jak Ty, skupię się na tym wątku, a wątek "SILIKATY I ICH OCIEPLENIE" odpuszczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 12.07.2004 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 W sieci dzięki uprzejmości i znajomościom MarcinU'a umieściłem WYTYCZNE PROJEKTOWANIA I DOBORU NADPROŻY Z KSZTAŁTEK SILKA U . Wszystkich zainteresowanych tym zagadnieniem odsyłam po podany adres a wtedy możemy podyskutować. Nie wiem jak długo ale chyba do miesiąca ten plik będzie ogólno dostępny - mała przestrzeń na serwerze. Jeżeli ktoś chciałby udostępnić troszeczkę miejsca na swoim to zapraszam do rozmowy na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 12.07.2004 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 W sieci dzięki uprzejmości i znajomościom MarcinU'a umieściłem WYTYCZNE PROJEKTOWANIA I DOBORU NADPROŻY Z KSZTAŁTEK SILKA U . Wszystkich zainteresowanych tym zagadnieniem odsyłam po podany adres a wtedy możemy podyskutować. Nie wiem jak długo ale chyba do miesiąca ten plik będzie ogólno dostępny - mała przestrzeń na serwerze. Jeżeli ktoś chciałby udostępnić troszeczkę miejsca na swoim to zapraszam do rozmowy na priva. Co to za kształtki Silka N (np. N18/102, N18136), na stronie Silki są kształtki M18U jednej długości - 34cm, belek o różnej długości nie ma, skąd ten plik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 12.07.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Kon trochę imaginacji - N to nadproże powstałe z wypełnienia betonem kilku kszatłtek U wg. opisu, rysunku i obliczeń z tego pliku. Plik pochodzi od konsultanta tech. Silki (Xelli). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 12.07.2004 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Plik dostałem od MarcinaU a on od p. Jarosława Nowakowskiego tel. 602 597 850Silka N to są nadproża. Plik ten nie zawiera żadnego wirusa, trojana, czy worma. Nie robiłbym takiego świństwa na tym Forum a tym bardziej w temacie, który zapoczątkowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 12.07.2004 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Czy ktoś kleił białym klejem KSK firmy Quick Mix? Podobno lepszy od Alpola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 13.07.2004 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Niczym jeszcze nie kleiłem, ale kupiłem Alpol. Jaka jest cena tego KSK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 13.07.2004 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Cena producenta 0,99 PLN/kg (biały) i 0,78 PLN/kg (szary). Ale pewnie można w hurtowniach się targować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 13.07.2004 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Cena producenta 0,99 PLN/kg (biały) i 0,78 PLN/kg (szary). Ale pewnie można w hurtowniach się targować. No to wydaje się lekko drogawy. Ja za Alpol AZ-110 płaciłem coś nieco ponad 12 zł za worek 25 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 13.07.2004 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Cena producenta Alpola na AZ 110 to 0,74 PLN/kg netto, więc podobnie. Nie wiem, ile można utargować w hurtowniach Quick Mixa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwoznica 14.07.2004 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Prosze o pomoc - gdzie w Poznaniu można kupić Silkę w Dobrej Cenie? Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 22.07.2004 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Witam ponownie Dawno nie zaglądałem do tego wątku, ale widzę że się nieźle kręci. Ostatnio walczyłem z wylewką na gruncie. Teraz schnie.W związku z tym mam pytanie: Czy po 10 dniach schnięcia możnana niej postawić palety z Silką aby było bliżej do murowania? Fundamenty mam na gdzieś na 110 cm wysokości. Przez zimę były zasypane piaskiem w środku nawet powyżej poziomu gruntu. Myślę że uleżało się solidnie. Przed wylewką dokładałem średnio 50 cm piasku na całej powierzchni z solidnym zagęszczaniem co 20 cm. Czy może się coś stać z wylewką od obciążenia Silką? Jeśli nie, to mury pójdą do góry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 22.07.2004 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Teoretycznie beton osiąga pełna wytrzymałość po 28 dniach. Ściany zwykle stawiają po 10-14 dniach na ławach i można założyć, że 10 dni to OK. Jednak pomimo to ja bym starał się unikać stawiania palet na tej wylewce. Silikaty są pieruńsko ciężkie i po co Ci ew. problem. Niech murarze trochę pochodzą i doniosą bloczki. Przynajmniej do czasu tych 28 dni. A poza tym to nie wiem czy podłoga była obliczana na takie obciażenia jak paleta silikatów? Pewnie wytrzyma, ale co jak nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekp 22.07.2004 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 do mwoznica Silkę kupowałem w Poznaniu w hurtowni Pakos na Karpiej cena taka sobie rabat 5% od cen fabrycznych w cenie dowóz i rozładunek wszystko terminowo i na czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekp 22.07.2004 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 do mwoznica Silkę kupowałem w Poznaniu w hurtowni Pakos na Karpiej cena taka sobie rabat 5% od cen fabrycznych w cenie dowóz i rozładunek wszystko terminowo i na czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 22.07.2004 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Teoretycznie beton osiąga pełna wytrzymałość po 28 dniach. Ściany zwykle stawiają po 10-14 dniach na ławach i można założyć, że 10 dni to OK. Jednak pomimo to ja bym starał się unikać stawiania palet na tej wylewce. Silikaty są pieruńsko ciężkie i po co Ci ew. problem. Niech murarze trochę pochodzą i doniosą bloczki. Przynajmniej do czasu tych 28 dni. A poza tym to nie wiem czy podłoga była obliczana na takie obciażenia jak paleta silikatów? Pewnie wytrzyma, ale co jak nie? Tylko że po dalszych 18 dniach ściany będą postawione pewnie strop w części przykryty - więc w ogóle sie nie da tam nic postawić. Zastanawiam się czy w ogóle się liczy podłogi - przecież to nie jest element konstrukcyjny jak strop, podparty jest w każdym punkcie. Zgadza się na stropie bym nie kładł, ale ta podłoga leży na ziemi. Acha, beton jest B15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 22.07.2004 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Teoretycznie beton osiąga pełna wytrzymałość po 28 dniach. Ściany zwykle stawiają po 10-14 dniach na ławach i można założyć, że 10 dni to OK. Jednak pomimo to ja bym starał się unikać stawiania palet na tej wylewce. Silikaty są pieruńsko ciężkie i po co Ci ew. problem. Niech murarze trochę pochodzą i doniosą bloczki. Przynajmniej do czasu tych 28 dni. A poza tym to nie wiem czy podłoga była obliczana na takie obciażenia jak paleta silikatów? Pewnie wytrzyma, ale co jak nie? a ja tak zrobiłam...i nic się nie stało - oczywiście palety z silikatami były rozmieszone w różnych punktach na stropie. W sumie tak to krótko trwało, że jak rano wstawiali palety na strop, to jak popołudniu przyjechałam, to na paletach było puściutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fromel 22.07.2004 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 JarL - widziałeś kiedyś co zostaje z płyt chodnikowych na które wjechała załadowana towarem ciężarówka? Taka płytka też leży na ziemi. A jak ładnie pęka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 22.07.2004 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 No tak, tylko jak porównam masę płyty chodnikowej i ciężarówki z płytą i paletami to chyba jest trochę zapasu...Paleta też chyba lepiej rozkłada ciężar niż koło samochodu. No i zależy co było pod płytą, widziałem też że na płyty wjeżdża ciężarówka i nic się nie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 22.07.2004 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 JarL - widziałeś kiedyś co zostaje z płyt chodnikowych na które wjechała załadowana towarem ciężarówka? Taka płytka też leży na ziemi. A jak ładnie pęka... Uważam, że to lekka przesada...chyba, że w przyszłości planujecie puste pomieszczenia bez jakichkolwiek mebli w środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts