Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W sieci dzięki uprzejmości i znajomościom MarcinU'a umieściłem WYTYCZNE PROJEKTOWANIA I DOBORU NADPROŻY Z KSZTAŁTEK SILKA U . Wszystkich zainteresowanych tym zagadnieniem odsyłam po podany adres a wtedy możemy podyskutować.

Nie wiem jak długo ale chyba do miesiąca ten plik będzie ogólno dostępny - mała przestrzeń na serwerze.

Jeżeli ktoś chciałby udostępnić troszeczkę miejsca na swoim to zapraszam do rozmowy na priva.

W sieci dzięki uprzejmości i znajomościom MarcinU'a umieściłem WYTYCZNE PROJEKTOWANIA I DOBORU NADPROŻY Z KSZTAŁTEK SILKA U . Wszystkich zainteresowanych tym zagadnieniem odsyłam po podany adres a wtedy możemy podyskutować.

Nie wiem jak długo ale chyba do miesiąca ten plik będzie ogólno dostępny - mała przestrzeń na serwerze.

Jeżeli ktoś chciałby udostępnić troszeczkę miejsca na swoim to zapraszam do rozmowy na priva.

Co to za kształtki Silka N (np. N18/102, N18136), na stronie Silki są kształtki M18U jednej długości - 34cm, belek o różnej długości nie ma, skąd ten plik?

• 2 weeks później...

Witam ponownie

Dawno nie zaglądałem do tego wątku, ale widzę że się nieźle kręci. Ostatnio walczyłem z wylewką na gruncie. Teraz schnie.

W związku z tym mam pytanie: Czy po 10 dniach schnięcia można

na niej postawić palety z Silką aby było bliżej do murowania?

Fundamenty mam na gdzieś na 110 cm wysokości. Przez zimę były zasypane piaskiem w środku nawet powyżej poziomu gruntu. Myślę że uleżało się solidnie. Przed wylewką dokładałem średnio 50 cm piasku na całej powierzchni z solidnym zagęszczaniem co 20 cm. Czy może się coś stać z wylewką od obciążenia Silką?

Jeśli nie, to mury pójdą do góry...

Teoretycznie beton osiąga pełna wytrzymałość po 28 dniach. Ściany zwykle stawiają po 10-14 dniach na ławach i można założyć, że 10 dni to OK. Jednak pomimo to ja bym starał się unikać stawiania palet na tej wylewce. Silikaty są pieruńsko ciężkie i po co Ci ew. problem. Niech murarze trochę pochodzą i doniosą bloczki. Przynajmniej do czasu tych 28 dni.

A poza tym to nie wiem czy podłoga była obliczana na takie obciażenia jak paleta silikatów? Pewnie wytrzyma, ale co jak nie?

Teoretycznie beton osiąga pełna wytrzymałość po 28 dniach. Ściany zwykle stawiają po 10-14 dniach na ławach i można założyć, że 10 dni to OK. Jednak pomimo to ja bym starał się unikać stawiania palet na tej wylewce. Silikaty są pieruńsko ciężkie i po co Ci ew. problem. Niech murarze trochę pochodzą i doniosą bloczki. Przynajmniej do czasu tych 28 dni.

A poza tym to nie wiem czy podłoga była obliczana na takie obciażenia jak paleta silikatów? Pewnie wytrzyma, ale co jak nie?

Tylko że po dalszych 18 dniach ściany będą postawione pewnie strop w części przykryty - więc w ogóle sie nie da tam nic postawić.

Zastanawiam się czy w ogóle się liczy podłogi - przecież to nie jest element konstrukcyjny jak strop, podparty jest w każdym punkcie.

Zgadza się na stropie bym nie kładł, ale ta podłoga leży na ziemi.

Acha, beton jest B15.

a ja tak zrobiłam...i nic się nie stało ;) - oczywiście palety z silikatami były rozmieszone w różnych punktach na stropie.

W sumie tak to krótko trwało, że jak rano wstawiali palety na strop, to jak popołudniu przyjechałam, to na paletach było puściutko ;)

No tak, tylko jak porównam masę płyty chodnikowej i ciężarówki z płytą i paletami to chyba jest trochę zapasu...

Paleta też chyba lepiej rozkłada ciężar niż koło samochodu.

No i zależy co było pod płytą, widziałem też że na płyty wjeżdża ciężarówka i nic się nie działo.

JarL - widziałeś kiedyś co zostaje z płyt chodnikowych na które wjechała załadowana towarem ciężarówka? Taka płytka też leży na ziemi. A jak ładnie pęka...

Uważam, że to lekka przesada...chyba, że w przyszłości planujecie puste pomieszczenia bez jakichkolwiek mebli w środku :x