Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u mnie stawiają z Teodorów. Klej Alpol. Tniemy tarczą diamentową. Materiał ma rozrzuty w wymiarach zależnie od dostawy. Efekt końcowy - ładnie i równo. Idzie więcej kleju niż planowano (uwaga jak wyżej). Nadproża tylko L19 bo najtaniej. Ten na 12ki to nawet zbrojone i lane namiejscu. Zewnętrzne -T24, wewn konstrukcyjne T18, działowe T12.

zapraszam do galerii

Właśnie zakończyłem parter. Majstry murowali Teodory na zwykłej zaprawie cementowo-wapiennej. I tu ujawniła się jedna ze słabości silikatów - słaba przyczepność zaprawy do bloczków. Widać to szczególnie na zewnętrznej, wąskiej ściance dociskowej. Tam gdzie kotwienie "wyszło im" trochę zbyt rzadko, miejscami bloczki można wybić niemalże ręką. Mówił mi o tym mój projektant, ale go zlekceważyłem. A na tym forum nikt chyba o tym nie wspominał. Podobno są jakieś dodatki do zaprawy zwiększające przyczepność, ale... mądry Polak po szkodzie. Czy z klejem nie ma tego typu problemów?

yasioo

Właśnie zakończyłem parter. Majstry murowali Teodory na zwykłej zaprawie cementowo-wapiennej. I tu ujawniła się jedna ze słabości silikatów - słaba przyczepność zaprawy do bloczków. Widać to szczególnie na zewnętrznej, wąskiej ściance dociskowej. Tam gdzie kotwienie "wyszło im" trochę zbyt rzadko, miejscami bloczki można wybić niemalże ręką. Mówił mi o tym mój projektant, ale go zlekceważyłem. A na tym forum nikt chyba o tym nie wspominał. Podobno są jakieś dodatki do zaprawy zwiększające przyczepność, ale... mądry Polak po szkodzie. Czy z klejem nie ma tego typu problemów?

yasioo

U mnie trudno powiedzieć bo buduję z silikatu Ludynia.

Bloki maja pióra i wpusty, więc napewno same nie wypadną,

Ale z tego co patrzyłem to klej wiąże dość mocno - a jutro sprawdzę na kawałku nowego muru jak mocno trzyma....

pozdrawiam

Czym docinaliście wasze silikaty?

Szlifierką to raczej upierdliwa zabawa.

Na stronie Silki znalazłem info że korzystają z gilotyny do docinania bloków. Ale nigdzie nie mogę takiego ustrojstwa znaleźć :-?

Wcześniej były obawy a teraz fakty:

próbowaliśmy cięcia szlifierką z tarczą 230 mm - idzie super :D.

Więc temat gilotyny jakby nieaktualny sie zrobił.

Tylko szlifierką a sama gilotyna jest dość kosztowna aby ją zakupić tylko do jednej budowy a wypożyczenie kosztuje około 70 PLN za tydzień.

A jakiej używaliście zaprawy - cementowej czy cementowo-wapiennej?

To zależy od wielu czynników ale w większości przypadków zaprawa cementowo - wapienna jest lepsza. Jeszcze lepsze rozwiązanie to zaprawa cementowa ale z domieszkami polepszającymi wiązanie i wydłużającymi czas wysychania. Dlaczego? Silikaty są produktami piaskowymi, które bardzo chłoną wodę więc może dojść do zbyt szybkiego wyschnięcia zaprawy przed dostatecznie dobrym związaniem elementów. MOże się zadażyć tak jak opisał gdzieś jeden Forumowich, że po zdjęciu szlunków spod kształtek U poprostu odpadły od zalanego betony zazbrojonego.

Nie śledzę tego wątku od pewnego czasu i wejdę tak ni w pięć ,ni w dziewięć.Ale......

Rozpoczęliśmy stawianie murów przedwczoraj a już dzisiaj budowa stoi.Powód?Brak towaru w fabryce!Mam do fabryki w Radomiu 5-6 km.Nie ma M12,brak kotew do ścian działowych.Stoimy. :evil: Trochę mija się to z teorią Xelli.

Żadna praktycznie hurtownia nie ma nic na stanie!Co to do diabła za dystrybutorzy!

Ponadto jest olbrzymia ilość uszkodzonych bloczków.Przynajmniej 50% ma jakieś rysy,pęknięcia a 10-15% odrzucamy.

Technologia XXI wieku :o

Jeśli chodzi o dostępność towaru to faktycznie prawie żadna hurtownia nie ma Silki w większej ilości do wzięcia od ręki. Zawsze trzeba brać bezpośrednio z cegielni. Przez ostatnie dni np. Wieliszew pod Warszawą stoi bo wymieniają linię. Więc ja brałem dwa transporty M18 z Radomia i o ile pierwszy był idealny, to już ten drugi jest trochę gorszy, ale nie tak, żeby odrzucać 10%.

Dodatkowo w Radomiu problem jest z kształtkami nadprożowymi U, te akurat mają w Wieliszewie!!!

A już się bałem, że tylko mniejsi wytwórcy (i ja) maja problemy. ;)

Buduję z silikatu Ludynia i tez nie mogę się doczekac na bloki 12 cm.

Kotwy to osobna historia - generalnie rzecz nie do kupienia gdy daje się

dużo docieplenia. Obszedłem ten problem i zamówiłem po prostu paski

blachy perforowanej z nierdzewki - wyszło taniej niz oryginalne kotwy i mam

taką długość jak potrzebuję (40 cm) - żadna hurtownia takiego czegoś nie miała,

ani nawet nigdy nie widziała na oczy.

Pozdrawiam

Ha!

Napisałem mail do Poznania co ja o tym myślę.Kotwy,których nigdzie nie ma-znalazły się.Dostałem też w południe M12.Natomiast jestem bardzo rozczarowany jakością bloczków.Tak jak napisałem wcześniej,połowa ma pęknięcia a to podobno prima sort! :evil: Skurczybyki nie przesiewają piachu i pełno w bloczkach różnych rzeczy,znalazłem np.folię w środku jednego.Ale najgorsze są kawałki korzeni i patyków,piją wodę ,nabrzmiewają i BUM!Bloczek na pół.Nie są też tak dokładnie wykonane jak się chwalą.Ciekawe,czy wszystkie ,czy tylko te z Radomia?