JarL 12.08.2004 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 Właśnie, ja też boje się dać mojej ekipie klej. Jakie w zasadzie są zalety kleju poza estetycznymi (czystsze ściany)??? Chyba szybciej idzie, mniej zaprawy do robienia Jak są dokładni to daj, jak nie to może lepiej na zaprawę - łatwiej skorygować pion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dachowiec 13.08.2004 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 u mnie stawiają z Teodorów. Klej Alpol. Tniemy tarczą diamentową. Materiał ma rozrzuty w wymiarach zależnie od dostawy. Efekt końcowy - ładnie i równo. Idzie więcej kleju niż planowano (uwaga jak wyżej). Nadproża tylko L19 bo najtaniej. Ten na 12ki to nawet zbrojone i lane namiejscu. Zewnętrzne -T24, wewn konstrukcyjne T18, działowe T12.zapraszam do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominoxs 13.08.2004 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Rydzu ! Skšd wytrzasnšłe Alpol AZ 110 po 15 PLN za kg ?? U nas w Łodzi chcš pow. 20 pln ( brutto ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 13.08.2004 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Rydzu ! Skšd wytrzasnšłe Alpol AZ 110 po 15 PLN za kg ?? U nas w Łodzi chcš pow. 20 pln ( brutto ) Z hurtowni oczywiśce A dokładnie - hurtownia Builder w Cz-wie. Własnie spojrzałem na fakturę 15,40 pln brutto w detalu, a z upustem 14,32 pln. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yasioo 13.08.2004 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Właśnie zakończyłem parter. Majstry murowali Teodory na zwykłej zaprawie cementowo-wapiennej. I tu ujawniła się jedna ze słabości silikatów - słaba przyczepność zaprawy do bloczków. Widać to szczególnie na zewnętrznej, wąskiej ściance dociskowej. Tam gdzie kotwienie "wyszło im" trochę zbyt rzadko, miejscami bloczki można wybić niemalże ręką. Mówił mi o tym mój projektant, ale go zlekceważyłem. A na tym forum nikt chyba o tym nie wspominał. Podobno są jakieś dodatki do zaprawy zwiększające przyczepność, ale... mądry Polak po szkodzie. Czy z klejem nie ma tego typu problemów?yasioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 13.08.2004 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Właśnie zakończyłem parter. Majstry murowali Teodory na zwykłej zaprawie cementowo-wapiennej. I tu ujawniła się jedna ze słabości silikatów - słaba przyczepność zaprawy do bloczków. Widać to szczególnie na zewnętrznej, wąskiej ściance dociskowej. Tam gdzie kotwienie "wyszło im" trochę zbyt rzadko, miejscami bloczki można wybić niemalże ręką. Mówił mi o tym mój projektant, ale go zlekceważyłem. A na tym forum nikt chyba o tym nie wspominał. Podobno są jakieś dodatki do zaprawy zwiększające przyczepność, ale... mądry Polak po szkodzie. Czy z klejem nie ma tego typu problemów? yasioo U mnie trudno powiedzieć bo buduję z silikatu Ludynia. Bloki maja pióra i wpusty, więc napewno same nie wypadną, Ale z tego co patrzyłem to klej wiąże dość mocno - a jutro sprawdzę na kawałku nowego muru jak mocno trzyma.... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 17.08.2004 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 .... Nadproża zbrojone elementami firmy HABE (rysunki podają ci koledzy powyżej) mam na zdjątkach Bardzo ładne zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 17.08.2004 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 ... Chciałem zrobić w ten sposób z dwóch powodów - uzsykanie rozsądnie cienkiej ściany (15cm + 25 + 6 + 1cm niedokładności) co daje 47cm, czyli ścianę rozsądnej grubości z U ok 0,12. Chcesz zrobić dom pasywny ? Podziwiam i zazdroszczę pomysłu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 17.08.2004 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 Czym docinaliście wasze silikaty? Szlifierką to raczej upierdliwa zabawa. Na stronie Silki znalazłem info że korzystają z gilotyny do docinania bloków. Ale nigdzie nie mogę takiego ustrojstwa znaleźć Wcześniej były obawy a teraz fakty: próbowaliśmy cięcia szlifierką z tarczą 230 mm - idzie super . Więc temat gilotyny jakby nieaktualny sie zrobił. Tylko szlifierką a sama gilotyna jest dość kosztowna aby ją zakupić tylko do jednej budowy a wypożyczenie kosztuje około 70 PLN za tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 17.08.2004 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 A jakiej używaliście zaprawy - cementowej czy cementowo-wapiennej? To zależy od wielu czynników ale w większości przypadków zaprawa cementowo - wapienna jest lepsza. Jeszcze lepsze rozwiązanie to zaprawa cementowa ale z domieszkami polepszającymi wiązanie i wydłużającymi czas wysychania. Dlaczego? Silikaty są produktami piaskowymi, które bardzo chłoną wodę więc może dojść do zbyt szybkiego wyschnięcia zaprawy przed dostatecznie dobrym związaniem elementów. MOże się zadażyć tak jak opisał gdzieś jeden Forumowich, że po zdjęciu szlunków spod kształtek U poprostu odpadły od zalanego betony zazbrojonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 17.08.2004 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 Troszkę się rozpisałem ale na Forum nie było mnie 3 tygodnie. Dużo się zmieniło a w skrzynce czekało na mnie 82 nowe wiadomości. Straszne a i cieszące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 19.08.2004 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 Nie śledzę tego wątku od pewnego czasu i wejdę tak ni w pięć ,ni w dziewięć.Ale...... Rozpoczęliśmy stawianie murów przedwczoraj a już dzisiaj budowa stoi.Powód?Brak towaru w fabryce!Mam do fabryki w Radomiu 5-6 km.Nie ma M12,brak kotew do ścian działowych.Stoimy. Trochę mija się to z teorią Xelli. Żadna praktycznie hurtownia nie ma nic na stanie!Co to do diabła za dystrybutorzy! Ponadto jest olbrzymia ilość uszkodzonych bloczków.Przynajmniej 50% ma jakieś rysy,pęknięcia a 10-15% odrzucamy. Technologia XXI wieku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 19.08.2004 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 Jeśli chodzi o dostępność towaru to faktycznie prawie żadna hurtownia nie ma Silki w większej ilości do wzięcia od ręki. Zawsze trzeba brać bezpośrednio z cegielni. Przez ostatnie dni np. Wieliszew pod Warszawą stoi bo wymieniają linię. Więc ja brałem dwa transporty M18 z Radomia i o ile pierwszy był idealny, to już ten drugi jest trochę gorszy, ale nie tak, żeby odrzucać 10%. Dodatkowo w Radomiu problem jest z kształtkami nadprożowymi U, te akurat mają w Wieliszewie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 19.08.2004 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 A już się bałem, że tylko mniejsi wytwórcy (i ja) maja problemy. Buduję z silikatu Ludynia i tez nie mogę się doczekac na bloki 12 cm. Kotwy to osobna historia - generalnie rzecz nie do kupienia gdy daje się dużo docieplenia. Obszedłem ten problem i zamówiłem po prostu paski blachy perforowanej z nierdzewki - wyszło taniej niz oryginalne kotwy i mam taką długość jak potrzebuję (40 cm) - żadna hurtownia takiego czegoś nie miała, ani nawet nigdy nie widziała na oczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 19.08.2004 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 Rydzu!Chodzi o kotwy do łączenia ścian zewnętrznych z wewnętrznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 20.08.2004 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Ha! Napisałem mail do Poznania co ja o tym myślę.Kotwy,których nigdzie nie ma-znalazły się.Dostałem też w południe M12.Natomiast jestem bardzo rozczarowany jakością bloczków.Tak jak napisałem wcześniej,połowa ma pęknięcia a to podobno prima sort! Skurczybyki nie przesiewają piachu i pełno w bloczkach różnych rzeczy,znalazłem np.folię w środku jednego.Ale najgorsze są kawałki korzeni i patyków,piją wodę ,nabrzmiewają i BUM!Bloczek na pół.Nie są też tak dokładnie wykonane jak się chwalą.Ciekawe,czy wszystkie ,czy tylko te z Radomia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwoznica 20.08.2004 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 ...Ale najgorsze są kawałki korzeni i patyków,piją wodę ,nabrzmiewają i BUM!Bloczek na pół.Nie są też tak dokładnie wykonane jak się chwalą.Ciekawe,czy wszystkie ,czy tylko te z Radomia? Moje, z Żabinka pod Poznaniem też mają "śmieci" w środku. Maras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 21.08.2004 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2004 Rydzu! Chodzi o kotwy do łączenia ścian zewnętrznych z wewnętrznymi. A to przepraszam - mnie chodziło o kotwy do ściany 3W. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 21.08.2004 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2004 Rydzu, a czy Ludynia trzyma wymiary (możne bez problemów robić na klej)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 23.08.2004 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Kupowałem z Teodorów, wymiar jak w projekcie , zadnych odchylen, towar pierwsza klasa ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts