pattaya 23.08.2004 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Ponieważ odrzucamy tylko "drastyczne " przypadki ,murujemy bloczki z niewielkimi,wyglądającymi na powierzchniowe pęknięcia.Może zażądać od Xelli coś na piśmie,że to nie zagraża konstrukcji?Czy ktoś z Was próbował dostać coś takiego?A tak na marginesie ,to coś kiepsko z powiadomieniami o odpowiedziach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 24.08.2004 05:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 ... A tak na marginesie ,to coś kiepsko z powiadomieniami o odpowiedziach Powiadomienie o odpowiedziach działa tylko do końca bierzącej strony tematu. Gdy zaczyna się nowa strona (kolejna) to trzeba uaktywnić śledzenie wątku na dole strony - po lewej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 24.08.2004 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 Rydzu, a czy Ludynia trzyma wymiary (możne bez problemów robić na klej)? Trzymają ładnie wymiary. Przy kleju miałem inny problem niz wymiary bloczków - kotwy odpowiednio cienkie, długie i mocne, ale juz to załatwiłem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 24.08.2004 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 ... A tak na marginesie ,to coś kiepsko z powiadomieniami o odpowiedziach Powiadomienie o odpowiedziach działa tylko do końca bierzącej strony tematu. Gdy zaczyna się nowa strona (kolejna) to trzeba uaktywnić śledzenie wątku na dole strony - po lewej. Wakmen - Niby masz rację - ale na bieząco pisałem ostatnio w kilku wątkach, a potwierdzeń "ni ma" - czyli jednak coś się sypie znowu.... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 24.08.2004 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 ... Wakmen - Niby masz rację - ale na bieząco pisałem ostatnio w kilku wątkach, a potwierdzeń "ni ma" - czyli jednak coś się sypie znowu.... Sypie i to na pewno. Zobacz ile jest wątków i ilu zarejestrowanych użytkowników. Od cholery . A teraz pomyśl sobie ile serwer Muratora musi co minutę wysyłać powiadomień. ... Napewno są jakieś przekłamania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras74 25.08.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Rydzu, a czy Ludynia trzyma wymiary (możne bez problemów robić na klej)? Też mam z Ludyni i jak na razie nie było problemu z wymiarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksik 25.08.2004 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 ja dzis wreszcie zobaczyłem na swym placu silikaty Klucze, jutro ma być murarz a ja nie mam kotew - zamówiłem je "chyba za późno" bo .... w kwietniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominoxs 25.08.2004 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Co to za koszmary - mieci folia i inne gadżety.... W naszych nierasowych Teodorach nic takiego nie było . Sš rowniutenkie , jednolite i bardzo polubily sie z klejem.Ale jest tez i minus - chyba tylko Xella sprzedaje SYSTEM scian. Chodzi o to ,ze z Teodorow nie da sie uformowac naroznikow przy kolejnej warstwie - bloczki sa za krotkie - trzeba kombinowac. To sa po prostu bloczki , a nie kompletne rozwiazanie na sciany. Ale na szczescie mury stanely , a murarze jakos sobie poradzili. I to nawet niezle ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 26.08.2004 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Klej za to mam dobry.Polecam Alpol AZ110.Murarze mówią,że mocny jak cholera.Tradycyjna zaprawa się nie umywa.Ściany stoją, pora na strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 26.08.2004 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Ludynia sprzedaje też biały klej. Czy to jest klej Alpola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 26.08.2004 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 To chyba nie do mnie pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 26.08.2004 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Nie. Np. do Rydza i Jurasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras74 26.08.2004 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Nie. Np. do Rydza i Jurasa Ja nie wiem, bo nie kupowałem kleju. U mnie murują na zwykłą zaprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 27.08.2004 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Nie. Np. do Rydza i Jurasa A ja dostałem bardzo dobrą cenę na klej Alpolu AZ110 - 14,5 za worek 25kg klej sprawdzony przez forumowiczów i nikt nie miał zastrzeżeń. Więc nawet nie interesowałem sie oferta Ludyni na klej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 27.08.2004 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 27.08.2004 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Czy można dołączyć do waszego szacownego, aczkolwiek nieco hermetycznego grona budowniczych-z-silikatów? wiem że temat był wałkowany ale musimy podjąć decyzję czy murujemy na klej czy na zaprawę na zaprawę znacznie taniej, pan w Teodorach powiedzial że taniej na zaprawę i jak budynek będzie ocieplany to nie ma znaczenia murarze mówią że im będzie wygodniej na klej ale taniej na zaprawę na klej ściany będą równiejsze - ale czy to ma faktycznie znaczenie i tak będzie tynk Proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 27.08.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 No właśnie.Wszyscy budujący na klej meldują zużycie większe od deklarowanego na opakowaniu. Czy używacie tego firmowego dozownika do kleju? Jeśli tak, to nie rozumiem skąd różnica w zużyciu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 27.08.2004 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Ja wybrałem klej bo:-jest mocniejszy od zaprawy-po wypoziomowaniu 1 warstwy trudno skopać poziom na 2-3mm spoinie.-czyściej na budowie-mimo wszystko lepsze właściwości ściany,jest bardziej jednorodnaA czy drożej?Nie wiem,ale chyba niewiele.Na mój dom pójdzie 50-60 worków 25kg po 15 netto=750-900 zł netto.Oszczędzisz bardzo mało a klej jednak lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 27.08.2004 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Czy można dołączyć do waszego szacownego, aczkolwiek nieco hermetycznego grona budowniczych-z-silikatów? Dlaczego hermetycznego? - ja tu dołaczyłem stosunkowo niedawno i uważam że jest spoko (według mnie oczywiście). wiem że temat był wałkowany ale musimy podjąć decyzję czy murujemy na klej czy na zaprawę na zaprawę znacznie taniej, pan w Teodorach powiedzial że taniej na zaprawę i jak budynek będzie ocieplany to nie ma znaczenia murarze mówią że im będzie wygodniej na klej ale taniej na zaprawę na klej ściany będą równiejsze - ale czy to ma faktycznie znaczenie i tak będzie tynk Proszę o radę Według mnie to jest tak (jestem w trakcie budowania na klej): napewno na zaprawę jest taniej - pozostaje tylko kwestia - o ile taniej? ja buduję duży dom - 165 powierzchni zabudowy, 2 kondygnacje, każda ma 15 warstw silikatu (3,3 metra), ściana trójwarstwowa 24 Silikat + 15 styropian + 12 Silikat, więc zużycie kleju jest duże - ale i tak nie jakieś makabryczne - całkowity koszt kleju na kondygnację wyszedł około 1800 pln (200 m2 muru trojwarstwowego + jakieś 100 m2 ścian wewnatrz). Nie mam pojęcia ile by kosztowało zrobienie tego na zaprawie tradycyjnej. Może ktoś z was jest w stanie to policzyć? Na korzyść kleju przeważyły na pewno dwie rzeczy: 1) Opinie osób które budowały na klej - najważniejsza - że jest czysto, 2) Moje wspomnienia z osiedla gdzie mieszkałem i wszystkie smietniki były wybudowane na zaprawę klasyczną. Jak się mocniej uderzyło w taki smietnik (np autem przy cofaniu) to przewracało sie pół ściany. I co ciekawego - pekało zawsze na spoinach. (pewnie zwolennicy tradycyjnej zaprawy zaraz napiszą że to było na zaprawie komunistycznej czyli piasek + wapno a cement u szefa budowy ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 27.08.2004 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 No właśnie. Wszyscy budujący na klej meldują zużycie większe od deklarowanego na opakowaniu. Czy używacie tego firmowego dozownika do kleju? Jeśli tak, to nie rozumiem skąd różnica w zużyciu... Nie korzystam z dozownika (właściwie to ekipa a nie ja), - nie przeliczałem jednak wydajności na metry muru. Może to zrobie kiedyś. Ale faktem jest, że przy klinkierze stosowałem zaprawę gotową i tam wychodziło mniej murowania niż było zadeklarowane - 35 cegieł deklarowane - 25 osiagniete na budowie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts