Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

Ponieważ odrzucamy tylko "drastyczne " przypadki ,murujemy bloczki z niewielkimi,wyglądającymi na powierzchniowe pęknięcia.Może zażądać od Xelli coś na piśmie,że to nie zagraża konstrukcji?Czy ktoś z Was próbował dostać coś takiego?

A tak na marginesie ,to coś kiepsko z powiadomieniami o odpowiedziach

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

... A tak na marginesie ,to coś kiepsko z powiadomieniami o odpowiedziach

Powiadomienie o odpowiedziach działa tylko do końca bierzącej strony tematu. Gdy zaczyna się nowa strona (kolejna) to trzeba uaktywnić śledzenie wątku na dole strony - po lewej.

Wakmen - Niby masz rację - ale na bieząco pisałem ostatnio w kilku wątkach, a potwierdzeń "ni ma" :o - czyli jednak coś się sypie znowu....

pozdrawiam

... Wakmen - Niby masz rację - ale na bieząco pisałem ostatnio w kilku wątkach, a potwierdzeń "ni ma" :o - czyli jednak coś się sypie znowu....

Sypie i to na pewno. Zobacz ile jest wątków i ilu zarejestrowanych użytkowników. Od cholery :wink: . A teraz pomyśl sobie ile serwer Muratora musi co minutę wysyłać powiadomień. ... Napewno są jakieś przekłamania.

Co to za koszmary - œmieci folia i inne gadżety....

W naszych nierasowych Teodorach nic takiego nie było . Sš rowniutenkie , jednolite i bardzo polubily sie z klejem.

Ale jest tez i minus - chyba tylko Xella sprzedaje SYSTEM scian. Chodzi o to ,ze z Teodorow nie da sie uformowac naroznikow przy kolejnej warstwie - bloczki sa za krotkie - trzeba kombinowac. To sa po prostu bloczki , a nie kompletne rozwiazanie na sciany.

Ale na szczescie mury stanely , a murarze jakos sobie poradzili. I to nawet niezle !

Czy można dołączyć do waszego szacownego, aczkolwiek nieco hermetycznego grona budowniczych-z-silikatów?

wiem że temat był wałkowany ale musimy podjąć decyzję czy murujemy na klej czy na zaprawę

na zaprawę znacznie taniej, pan w Teodorach powiedzial że taniej na zaprawę i jak budynek będzie ocieplany to nie ma znaczenia

murarze mówią że im będzie wygodniej na klej ale taniej na zaprawę

na klej ściany będą równiejsze - ale czy to ma faktycznie znaczenie i tak będzie tynk

Proszę o radę :)

Ja wybrałem klej bo:

-jest mocniejszy od zaprawy

-po wypoziomowaniu 1 warstwy trudno skopać poziom na 2-3mm spoinie.

-czyściej na budowie

-mimo wszystko lepsze właściwości ściany,jest bardziej jednorodna

A czy drożej?Nie wiem,ale chyba niewiele.Na mój dom pójdzie 50-60 worków 25kg po 15 netto=750-900 zł netto.Oszczędzisz bardzo mało a klej jednak lepszy.

Czy można dołączyć do waszego szacownego, aczkolwiek nieco hermetycznego grona budowniczych-z-silikatów?

Dlaczego hermetycznego? - ja tu dołaczyłem stosunkowo niedawno i uważam że jest spoko (według mnie oczywiście).

wiem że temat był wałkowany ale musimy podjąć decyzję czy murujemy na klej czy na zaprawę

na zaprawę znacznie taniej, pan w Teodorach powiedzial że taniej na zaprawę i jak budynek będzie ocieplany to nie ma znaczenia

murarze mówią że im będzie wygodniej na klej ale taniej na zaprawę

na klej ściany będą równiejsze - ale czy to ma faktycznie znaczenie i tak będzie tynk

Proszę o radę :)

Według mnie to jest tak (jestem w trakcie budowania na klej):

napewno na zaprawę jest taniej - pozostaje tylko kwestia - o ile taniej?

ja buduję duży dom - 165 powierzchni zabudowy, 2 kondygnacje, każda ma 15 warstw

silikatu (3,3 metra), ściana trójwarstwowa 24 Silikat + 15 styropian + 12 Silikat,

więc zużycie kleju jest duże - ale i tak nie jakieś makabryczne - całkowity koszt

kleju na kondygnację wyszedł około 1800 pln (200 m2 muru trojwarstwowego

+ jakieś 100 m2 ścian wewnatrz).

Nie mam pojęcia ile by kosztowało zrobienie tego na zaprawie tradycyjnej.

Może ktoś z was jest w stanie to policzyć?

Na korzyść kleju przeważyły na pewno dwie rzeczy:

1) Opinie osób które budowały na klej - najważniejsza - że jest czysto,

2) Moje wspomnienia z osiedla gdzie mieszkałem i wszystkie smietniki były

wybudowane na zaprawę klasyczną. Jak się mocniej uderzyło w taki smietnik

(np autem przy cofaniu) to przewracało sie pół ściany.

I co ciekawego - pekało zawsze na spoinach. (pewnie zwolennicy tradycyjnej

zaprawy zaraz napiszą że to było na zaprawie komunistycznej czyli piasek + wapno

a cement u szefa budowy :D )

pozdrawiam

No właśnie.

Wszyscy budujący na klej meldują zużycie większe od deklarowanego na opakowaniu. Czy używacie tego firmowego dozownika do kleju? Jeśli tak, to nie rozumiem skąd różnica w zużyciu...

Nie korzystam z dozownika (właściwie to ekipa a nie ja), - nie przeliczałem

jednak wydajności na metry muru. Może to zrobie kiedyś.

Ale faktem jest, że przy klinkierze stosowałem zaprawę gotową i tam wychodziło

mniej murowania niż było zadeklarowane - 35 cegieł deklarowane - 25 osiagniete na budowie.

pozdrawiam