Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

raz podawali,

że może być 12m bez dylatacji, a innym razem że 18 - zgłupieć można.

Ja czytałam, że długość ścianki bez szczeliny dylatacyjnej zależy od stron świata. Strona południowa podobno - ze względu na duże różnice temperatur - musi mieć dużo gęściej te dylatacje niż np. północna.

problematyka szpetnej szczeliny

skłoniła mnie do rezygnacji z dylatacji.

No właśnie też bym się jej pozbyła...

Planuję najdłuższą "prostą" = 16,5 m czyli tak jak u Ciebie.

W eleganckich apartamentowcach widziałam na elewacjach tajemniczy ślad "w ząbki" - tak jakby spoiny w tym miejscu były zrobione z innego materiału. Może zamiast pionowej szczeliny można po prostu robić jakieś plastyczne wiązanie muru?

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dawno mnie tu nie było. Sciany rosną w oczach i zapewne pod koniec przyszłego tygodnia zakończę etap budowy z Silki.

I tu parę :evil: :evil: :evil: "ciepłych" słów pod adresem Xelli - zanieczyszczenia organiczne - w normie, ale mam zebrane już 2 palety popekanych bloczków (pęknięcia pionowe, po 2 na bloczek, bloczek niby cały, ale ...). Obiecali wymienić ale co z tego. Szczytem było jak wczoraj murarz pokazał mi różnice w wysokości bloczków - 0,5 cm (jeden miał 18,7 drugi 19,2). Trafiły się jakieś 2 palety takiego bubla. Coś się psuje z jakością tej firmy. Majster wybudował już naście domów z Silki i pierwszy raz takie coś napotkał.

No to żeś MarcinU mnie wystraszył. Ja przedwczoraj zacząłem pierwszą warstwę z xelli i jak na razie to jestem zadowolony no prawie do końca. Kierowca jak rozładowywał to 3 palety przewrócił i troszeczkę bloczków połamał albo obłupał :x . Co się zaś tyczy jaości i zanieczyzczeń to widać różnice w paletach. W jednych piasek jest pożądnie zmielony a w innych widać ziarna żwiru wielkości nawet 2-3 mm. Innych zanieczyszczeń na razie nie zauważyłem.

To ja kilka słów o Silikatach Ludynia

Mają trochę "wtrąceń" w postaci patyczków itp dupereli. Raz nawet kawałek

szmaty znalazłem - na szczeście to przypadki sporadyczne - powiedzmy 1 blok

na paletę czyli jakieś 1,5%.

Za to ich bloki 18 cm mają chyba wadę technologiczną - pękają na pół :o

Mam wymurowane jedno nadproże tak jak z cegły "przemurowane" i boję się,

że mi ono na łeb kiedyś spadnie. Na szczęście idzie pod to nadproże solidna

futryna metalowa.

Za to z producentem współpracuje się fatalnie. Nie mogą zaplanować logicznie

produkcji. Juz dwukrotnie miałem zafundowany przez nich przestój na budowie,

pomimo, że specyfikację z ilościami materiału dostali od naszej hurtowni zaraz

na starcie budowy. Telefonicznie zwodzą że dostawa już wyjechała, a następnego

dnia dzwonią, że mieli awarię prądu i dopiero popołudniu ruszy produkcja.

I takie tam. To podobno spółka pracownicza która przejęła zakład, więc raczej

nie ma mowy o pracy po godzinach i wysilaniu się. Jak by to był zakład prywatny

to by szef wział towarzytwo za ryja i produkcja by szła na 3 zmiany dopóki by były

zamówienia. Na szczęście już kończę przygodę z nimi - zostało mi jeszcze jakieś

20 palet do wymurowania i będę miał całe mury :D

Pozdrawiam

Drodzy silikatowcy,

bardzo powaznie przymierzamy sie do budowy domu (Sloneczko, pracownia Horyzont) z silikatow z przyszlym roku. Temat ocieplen byl juz na tym forum solidnie walkowany, ale tym razem chce Was poprosic o opinie o mojej rozmowie z potencjalnym szefem naszej budowy.

Otoz rozmawialem ostatnio z potencjalnym kierownikiem budowy (ktory ma swoja ekipe). Gosc sporo budowal z silikatów (jest zreszta fanem tego materialu), był gorąco polecany - i to przez osoby wyjatkowo wymagajace, widziałem też jego "dzieła" i było naprawdę OK.

Otoz mowil, ze nie jest wcale przekonany do ocieplania scian z silikatow welna - wspominal m.in. ze welna gorzej uklada sie na scianie niz styropian (po otynkowaniu nie bedzie tak rowna) i o ile przez pewien czas moze to nie byc problem, to za jakis czas moga pojawic sie nawet odksztalcenia.

Co do styropianu - przyznawal, ze faktycznie - sciana nie "oddycha", ale powiedzial, ze to nie jest na tyle wielkie oddychanie, zeby zrezygnowac ze styropianu. Ogolna rekomendacja: styropian.

I co sądzicie o takim poglądzie? I co najwazniejsze - jak swiadczy to o ew. kierowniku mojej budowy?

Kwasów ciąg dalszy - kupiem wczoraj dodatkowe 10 worków AZ-110 (cena 15 zł za worek) i ... zdzwiko na budowie! Zaprawa jest ciemno szara, zamiast biała :evil: Majster odmówił budowania tym czymś. Za pół godziny pojawi się u mnie przedstawiciel Alpolu i będziemy dyskutować.

Co jest k.. z jakością?? :x VAT wiekszy, ceny wyższe, a jakość spada.

Kwasów ciąg dalszy - kupiem wczoraj dodatkowe 10 worków AZ-110 (cena 15 zł za worek) i ... zdzwiko na budowie! Zaprawa jest ciemno szara, zamiast biała :evil: Majster odmówił budowania tym czymś. Za pół godziny pojawi się u mnie przedstawiciel Alpolu i będziemy dyskutować.

Co jest k.. z jakością?? :x VAT wiekszy, ceny wyższe, a jakość spada.

Może się czepiam - ale co za różnica czy Alpol jest biały czy szary?

Chyba zamierzasz tynkować chatkę?

Ja nie zwracam na to uwagi - biały napewno idealnie nie jest, szary też nie.

Ma mocno trzymac bloki ze soba i tyle.

Widzę że masz normalną hurtownie bo cena u mnie podobna - 14,32 za worek brutto.

Pozdrawiam

Co do Ludyni to mam podobne zdanie jak Rydzu. Jak narazie to z bloczków jestem zadowolony, ale z terminowości już nie. Jak kupowałem przed pierwszym maja to nie było żadnych problemów, a teraz się coś zmieniło. Mieli produkować połówki (12cm) na pióro i wpust dzisaj, ale oczywiście nie będą produkować :( i Pani mi powiedziała, że może będą w przyszły piątek, ale gwarancji mi nie da :o :evil: (bo nie wiadomo jakie plany, bo może się linia zepsuć :-?

Tak, że wniosek tylko jeden. Zamawiać miesiąc wcześniej to może zdążą.

Corka jest alergikiem i ja jestem alergikiem.

Przeczytalem jakis post o krowach co to chorowaly bo obora byla z silikatow i tak mi sie jakos skojarzylo :wink:

Ale tak jak napisalem - zeby wykazac zwiazek miedyz dwoma elementami potrzeba znacznie wiekszej probki niz jeden dom i dwie obory.