ania1719508426 17.09.2004 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 raz podawali, że może być 12m bez dylatacji, a innym razem że 18 - zgłupieć można. Ja czytałam, że długość ścianki bez szczeliny dylatacyjnej zależy od stron świata. Strona południowa podobno - ze względu na duże różnice temperatur - musi mieć dużo gęściej te dylatacje niż np. północna. problematyka szpetnej szczeliny skłoniła mnie do rezygnacji z dylatacji. No właśnie też bym się jej pozbyła... Planuję najdłuższą "prostą" = 16,5 m czyli tak jak u Ciebie. W eleganckich apartamentowcach widziałam na elewacjach tajemniczy ślad "w ząbki" - tak jakby spoiny w tym miejscu były zrobione z innego materiału. Może zamiast pionowej szczeliny można po prostu robić jakieś plastyczne wiązanie muru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelko 17.09.2004 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Jesli ktoś z warszawskich Silkowców potrzebuje przed zimą M24 to proszę zerknąć: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=32897&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 17.09.2004 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Ciąg dalszy moich perypetii z silką.Bloczki,które nie nadawały się do niczego zostały wymienione na nowe,na resztę(popękane,korzenie,szyszki,drewienka w środku) mam dostać dodatkowy rabat.Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 19.09.2004 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2004 Pattaya - Gratulacje pozytywnego rozwiązania sprawy. Parę dni temu udało mi się kupić klej Alpol AZ110 za ... 14,90 / worek. Czyż nie jest to mało? No może nie jak RYDZU ale prawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 27.09.2004 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Na całość bloczków M24 dostałem dodatkowo 5% rabatu.Czyli można uznać,że sprawa jest załatwiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 27.09.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 pattaya - masz silke od xelli czy polskie silikaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 27.09.2004 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Silka jak to silka jest tylko od xelli-to ich nazwa handlowa.Wybrałem silkę ,bo mam fabrykę 6-7 km od budowy.I tym się kieruj a nie bzdetami z ulotek reklamowych.No i ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 30.09.2004 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 Dawno mnie tu nie było. Sciany rosną w oczach i zapewne pod koniec przyszłego tygodnia zakończę etap budowy z Silki. I tu parę "ciepłych" słów pod adresem Xelli - zanieczyszczenia organiczne - w normie, ale mam zebrane już 2 palety popekanych bloczków (pęknięcia pionowe, po 2 na bloczek, bloczek niby cały, ale ...). Obiecali wymienić ale co z tego. Szczytem było jak wczoraj murarz pokazał mi różnice w wysokości bloczków - 0,5 cm (jeden miał 18,7 drugi 19,2). Trafiły się jakieś 2 palety takiego bubla. Coś się psuje z jakością tej firmy. Majster wybudował już naście domów z Silki i pierwszy raz takie coś napotkał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 30.09.2004 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 No to żeś MarcinU mnie wystraszył. Ja przedwczoraj zacząłem pierwszą warstwę z xelli i jak na razie to jestem zadowolony no prawie do końca. Kierowca jak rozładowywał to 3 palety przewrócił i troszeczkę bloczków połamał albo obłupał . Co się zaś tyczy jaości i zanieczyzczeń to widać różnice w paletach. W jednych piasek jest pożądnie zmielony a w innych widać ziarna żwiru wielkości nawet 2-3 mm. Innych zanieczyszczeń na razie nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksik 01.10.2004 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 W związku z tymi trawami itp. w Silce to dodatkowo jestem zadowolony że brałem silikaty z Kluczy - 2,45 brutto i czyste ( bez jakiś dziwnych dodatków) i równe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 01.10.2004 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 To ja kilka słów o Silikatach Ludynia Mają trochę "wtrąceń" w postaci patyczków itp dupereli. Raz nawet kawałek szmaty znalazłem - na szczeście to przypadki sporadyczne - powiedzmy 1 blok na paletę czyli jakieś 1,5%. Za to ich bloki 18 cm mają chyba wadę technologiczną - pękają na pół Mam wymurowane jedno nadproże tak jak z cegły "przemurowane" i boję się, że mi ono na łeb kiedyś spadnie. Na szczęście idzie pod to nadproże solidna futryna metalowa. Za to z producentem współpracuje się fatalnie. Nie mogą zaplanować logicznie produkcji. Juz dwukrotnie miałem zafundowany przez nich przestój na budowie, pomimo, że specyfikację z ilościami materiału dostali od naszej hurtowni zaraz na starcie budowy. Telefonicznie zwodzą że dostawa już wyjechała, a następnego dnia dzwonią, że mieli awarię prądu i dopiero popołudniu ruszy produkcja. I takie tam. To podobno spółka pracownicza która przejęła zakład, więc raczej nie ma mowy o pracy po godzinach i wysilaniu się. Jak by to był zakład prywatny to by szef wział towarzytwo za ryja i produkcja by szła na 3 zmiany dopóki by były zamówienia. Na szczęście już kończę przygodę z nimi - zostało mi jeszcze jakieś 20 palet do wymurowania i będę miał całe mury Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coquelicot 01.10.2004 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Drodzy silikatowcy, bardzo powaznie przymierzamy sie do budowy domu (Sloneczko, pracownia Horyzont) z silikatow z przyszlym roku. Temat ocieplen byl juz na tym forum solidnie walkowany, ale tym razem chce Was poprosic o opinie o mojej rozmowie z potencjalnym szefem naszej budowy. Otoz rozmawialem ostatnio z potencjalnym kierownikiem budowy (ktory ma swoja ekipe). Gosc sporo budowal z silikatów (jest zreszta fanem tego materialu), był gorąco polecany - i to przez osoby wyjatkowo wymagajace, widziałem też jego "dzieła" i było naprawdę OK. Otoz mowil, ze nie jest wcale przekonany do ocieplania scian z silikatow welna - wspominal m.in. ze welna gorzej uklada sie na scianie niz styropian (po otynkowaniu nie bedzie tak rowna) i o ile przez pewien czas moze to nie byc problem, to za jakis czas moga pojawic sie nawet odksztalcenia. Co do styropianu - przyznawal, ze faktycznie - sciana nie "oddycha", ale powiedzial, ze to nie jest na tyle wielkie oddychanie, zeby zrezygnowac ze styropianu. Ogolna rekomendacja: styropian. I co sądzicie o takim poglądzie? I co najwazniejsze - jak swiadczy to o ew. kierowniku mojej budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 01.10.2004 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Kwasów ciąg dalszy - kupiem wczoraj dodatkowe 10 worków AZ-110 (cena 15 zł za worek) i ... zdzwiko na budowie! Zaprawa jest ciemno szara, zamiast biała Majster odmówił budowania tym czymś. Za pół godziny pojawi się u mnie przedstawiciel Alpolu i będziemy dyskutować. Co jest k.. z jakością?? VAT wiekszy, ceny wyższe, a jakość spada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 01.10.2004 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Kwasów ciąg dalszy - kupiem wczoraj dodatkowe 10 worków AZ-110 (cena 15 zł za worek) i ... zdzwiko na budowie! Zaprawa jest ciemno szara, zamiast biała Majster odmówił budowania tym czymś. Za pół godziny pojawi się u mnie przedstawiciel Alpolu i będziemy dyskutować. Co jest k.. z jakością?? VAT wiekszy, ceny wyższe, a jakość spada. Może się czepiam - ale co za różnica czy Alpol jest biały czy szary? Chyba zamierzasz tynkować chatkę? Ja nie zwracam na to uwagi - biały napewno idealnie nie jest, szary też nie. Ma mocno trzymac bloki ze soba i tyle. Widzę że masz normalną hurtownie bo cena u mnie podobna - 14,32 za worek brutto. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras74 01.10.2004 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Co do Ludyni to mam podobne zdanie jak Rydzu. Jak narazie to z bloczków jestem zadowolony, ale z terminowości już nie. Jak kupowałem przed pierwszym maja to nie było żadnych problemów, a teraz się coś zmieniło. Mieli produkować połówki (12cm) na pióro i wpust dzisaj, ale oczywiście nie będą produkować i Pani mi powiedziała, że może będą w przyszły piątek, ale gwarancji mi nie da (bo nie wiadomo jakie plany, bo może się linia zepsuć Tak, że wniosek tylko jeden. Zamawiać miesiąc wcześniej to może zdążą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 01.10.2004 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Ponoć ten szary klej ma gorsze parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk_baszkowka 01.10.2004 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Zasieje troche fermentu: Mieszkam w domu zrobionym z silikatow od ok 6-7 lat i co chwila mam klopoty z gardlem. Corka tez. Jednoczesnie jako specjalista od statystyki, korelacji itp musze przyznac ze nie da sie wykazac zwiazku miedzy silikatem a zdrowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 01.10.2004 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 No cóż,współczuję.Ale sam wiesz,że nie wiadomo czy "winne" są silikaty.Może one a może tynk,może farba ,albo lakier na podłodze,może materiał firanek albo coś z zewnątrz(np.pyły z fabryki).Są tysiące możliwości.Na wszelki wypadek zróbcie sobie testy alergiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk_baszkowka 01.10.2004 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Corka jest alergikiem i ja jestem alergikiem. Przeczytalem jakis post o krowach co to chorowaly bo obora byla z silikatow i tak mi sie jakos skojarzylo Ale tak jak napisalem - zeby wykazac zwiazek miedyz dwoma elementami potrzeba znacznie wiekszej probki niz jeden dom i dwie obory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 01.10.2004 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Hm,silikat czyli piach+wapno+woda.Co tu może szkodzić?No ,ale to tylko teoria.W praktyce pewnie znajdziemy w bloczku dużo innych ,ciekawych rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts