pattaya 08.10.2004 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Czy poprawnie?Nie wiem,ale widzieli to ludzie z Silki i powiedzieli,że OK.A tak na marginesie,do jakiej szerokości otworu używacie kształtek U silki?Ja mam fabrykę blisko i ludzie stamtąd powiedzieli,że nie biorą odpowiedzialności za więcej niż 170-180 cm.Czyli musiałem wylać kilka nadproży(mam okna do 270cm i wykusz 80+180+80) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 08.10.2004 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 ... A tak na marginesie,do jakiej szerokości otworu używacie kształtek U silki?Ja mam fabrykę blisko i ludzie stamtąd powiedzieli,że nie biorą odpowiedzialności za więcej niż 170-180 cm.Czyli musiałem wylać kilka nadproży(mam okna do 270cm i wykusz 80+180+80) Jakiś czas temu na swojej prywatnej stronie umieściłem plik doc'a : WYTYCZNE PROJEKTOWANIA I DOBORU NADPROŻY Z KSZTAŁTEK SILKA U i tak takie nadproża były do 2,5m. W pliku są rysynki ze szczególowymi opisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 08.10.2004 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Najdłuższe nadproże z kształtek U u mnie jest długości 220 cm. Zbrojone prętami fi 16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 08.10.2004 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Jak myślisz Wakmen,czemu ludzie z fabryki na ucho mówią,żeby nie robić więcej niż 1,8m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 08.10.2004 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Jak myślisz Wakmen,czemu ludzie z fabryki na ucho mówią,żeby nie robić więcej niż 1,8m? Ja kleję z M18 i w garażu mam drzwi o szerokości 2,4m. Jak tak sobie ostatnio myślałem i myślałem, obejrzałem kształtki U18, sprawdziłem ile tam wejdzie betonu to się również wacham. Nie chciałbym aby po jakimś czasie nadproże mi się ugięlo lub od mikropęknięć wywołanych własnym ciężarem "odkleiły mi się kształtki. Chyba tylko to jedno wykonam starym sposobem - zaszaluję i zaleję w całości betonem. Oczywiście wszystkie zazbrojone kształtki U podczas zalewania betonem lepiej jak są wilgotne gdyż mogą zbyt dużo wody odpić z betonu i może powstać tzw. efekt odparzenia betonu. Ktoś opisał już tutaj taki efekt i poprostu kształtki odpadły . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 11.10.2004 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Moja zabawa z Silką zakończona - ściany stoją i pozostał tylko wieniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_Poznan 11.10.2004 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 MarcinUU mnie prawie ten sam etap jeszcze kończą ściany i lada dzień wieniec. Co zamierzasz jeszcze zrobić w tym roku?U mnie zadaszą i prawdopodobnie zamknę oknami i drzwiami Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 11.10.2004 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 W tym roku zamierzam zrobić dach (z dachówką) i zabić dechami otwory. Okna i dzwi wstawię na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 11.10.2004 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Moja zabawa z Silką zakończona - ściany stoją i pozostał tylko wieniec. U mnie też wszystko idzie w dobrą stronę - właśnie dojechał brakujący materiał, więc do końca tygodnia pożegnam się z silikatami. W tym roku planuję zamknąć chatkę drzwiami i oknami, a od wiosny wykończeniówka na całego. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 11.10.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Mam pytanie do budujących z M18: Jak wykonaliście wnęki na kaloryfery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 11.10.2004 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Mam pytanie do budujących z M18: Jak wykonaliście wnęki na kaloryfery? Nie mam żadnych wnęk na kaloryfery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 11.10.2004 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Będą tak sterczały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 11.10.2004 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Będą tak sterczały? Jak dotąd nigdzie jeszcze nie widziałem specjalnie robionych wnęk na kaloryfery co najwyżej obudowy. Standardowy kaloryfer "sterczy" około 15 cm od ściany. Gdyby chcieć zrobić wnękę 15 cm to trzebaby zachować grubość ściany co najmniej 30cm. Pytanie po co? Jeżeli dla eststyki to już lepiej, jak ktoś koniecznie chce, obudować kaloryfer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 11.10.2004 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 No właśnie rozważam takie opcje: wariant 1 - z wnęką ale upierdliwie: Zamiast M18 - wnęki podokienne wypełnione zwykłą "dwunastką" a na zewnątrz w tych miejscach polistyren ekstrudowany zamiast wełny. wariant 2 - bez wnęki i bez kłopotów. Ładniej jest z wnęką, ale kłopotów nikt chyba nie lubi.... Jak inni rozwiązali tę kwestię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 14.10.2004 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Mam pytanie do budujących z M18: Jak wykonaliście wnęki na kaloryfery? A to ciekawe pytanie. Nigdy nad tym się nie zastanawiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 14.10.2004 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Wnęk na kaloryfery nie przewiduję, ale ze strachem w oczach patrzyłem wczoraj, jak ekipa hydraulików wykuwała w mojej ścianie z Silki M18 bruzdę pionową na pion z rury fi 110 - ponad połowę grubości ściany odkuli - równocześnie zapewniając, że nic się nie ma prawa stać (mam nadzieję). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 25.10.2004 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Cicho tu jakoś .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 25.10.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Cicho tu jakoś .... Bo wszyscy już wybudowali i dachy robią. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 25.10.2004 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Ma ktoś jakieś doświadczenia z zimowaniem ,niezadaszonych ścian z silikatów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 25.10.2004 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 mój wykonawca mówił żeby szybko ocieplić żeby ściana nie nasiąknęła wilgocią - silikaty bardzo chłoną wilgoć, potem będą długo schnąć.Ja już ocieplam styropianem, jednocześnie dekarze robią dach, juz jest przykryty folią więc jest zabezpieczenie przed deszczem.Cegły na działówki stoją na placu przykryte folią, staraliśmy się nie dopuścić do ich zawilgocenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts