Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

Witam.

Stoje przed dylematem z czego budować.

Biorę również pod uwagę silike.

Wakmen, czym w końcu będziesz ocieplał?

na forum

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=18964

Wysłany : Pią Gru 26, 2003 10:01 am

Co się zaś tyczy tych poglądów - wełna vs. styropian to nie widzę innego rozwiązania ja wełna. Z tego co mi wiadomo aby zachować zalety silikatów należy zastosować materiał izolacyjny przepuszczający parę wodną a jak wiadomo styropian tych warunków nie spełnia. Jest całkowitym izolatorem i bezsensowne jest wtedy tłumaczenie, że jego ściany tzw. ODDYCHAJĄ. W pewnym stopniu pochłaniają nadmiar wilgoci z pomieszczeń ale nie ma żadnej możliwości oddania jej na zewnątrz budynku co skutecznie uniemożliwia styropian.

a na forum http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=35169

Wysłany : Wto Paź 19, 2004 9:45 am

A ja to wybrałem silikaty M18 + 15 cm styropianu i ze współczynnikiem przenikania U zeszłem do 0,2 W/(m2*K). Jak dla mnie wynik dobry przy odpowiednim zastoswaniu okien i drzwi.

Pzdr.

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja to wybrałem silikaty M18 + 15 cm styropianu i ze współczynnikiem przenikania U zeszłem do 0,2 W/(m2*K). Jak dla mnie wynik dobry przy odpowiednim zastoswaniu okien i drzwi.

Wakmen - jak to U wyliczyłeś?

Według programu "Cieplejszy dom" dołączonego na CD do Muratora

gdzieś rok temu dla takiego układu wychodzi U=0,24 ???

Pozdrawiam

Wakmen - jak to U wyliczyłeś?

Według programu "Cieplejszy dom" dołączonego na CD do Muratora

gdzieś rok temu dla takiego układu wychodzi U=0,24 ???

Pozdrawiam

Mi też coś nie pasuje, bo u mnie jest M18 + 16cm i zdawało mi się, że daje to U=0,22. Może wynik 0,2 to zaokrąglenie 0,24 do 0,2?

Czy widzieliście nową ofertę Silki E? Szkoda, że tak późno wchodzi w życie a nie z rok temu.

Gdzie tego szukać?

Na stronie xelli jest tylko silka P, M, Produkty uzupałniające, Lux i

Silka L (w przygotowaniu - nomen omen od roku ponad)...

W piątek wysłałem list do Xelli właśnie w tej sprawie - dlaczego nie aktualizują strony a już reklamują nowy produkt w gazetach (Murator 12/04). Jak na razie bez odzewu.

Witam.

Stoje przed dylematem z czego budować.

Biorę również pod uwagę silike.

Wakmen, czym w końcu będziesz ocieplał?

na forum

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=18964

Wysłany : Pią Gru 26, 2003 10:01 am

Co się zaś tyczy tych poglądów - wełna vs. styropian to nie widzę innego rozwiązania ja wełna. ...

a na forum http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=35169

A ja to wybrałem silikaty M18 + 15 cm styropianu i ze współczynnikiem przenikania U zeszłem do 0,2 W/(m2*K). ...

Dobre co Flesz :lol: :lol: :lol: :lol:

Niestety na tym Forum jestem zalogowany troszkę ponad rok i przez pierwsze kilka miesięcy byłem tzw. martwą duszą. Czytałem, czytałem i czytałem. Byłem bardzo naiwny pod wpływem reklam, które tak ładnie to wszystko opisywały ale życie jest życiem i każdy powinien mieć swoje zdanie. Przez ten rok moja wiedza wzrosła ponad 1000 % (czyt.: tysiąc) a umiejętności jeszcze bardziej. Poniżej tak w skrucie podsumuję mój wybór:

Po pierwsze. Cena 1m3 wełny wacha się w okolicach 300 PLN a cena styropianu FS 15 - 150 PLN. Ja mam możliwość zakupu jeszcze taniej więc troszeczkę mi się to nie kalkuluje a tym bardziej, że chciałbym wybudować się bez dożywotniech kredytów i w miarę szybko (jak dla mnie do 2 lat).

Po drugie. Z tym tym oddychaniem ścian to jest jeden wielki kit reklamowy producentów wełny. ŚCIANY NIE ODDYCHAJĄ. W moim małym domku 51 % strat energii jest przez wymianę powietrza (wentylację) co skutecznie rozwiązuje problem fikcyjnego oddychania ścian.

W tym miejscu proszę nie dyskutujmy czy to prawda czy nie, gdyż ja już nie biorę udziału w takich dyskusjach. Są bezsensowne. Każdy z Was ma rację. Wszystko zależy od punktu ... siedzenia.

Może podam kolejny przykład mojego niezdecydowania i braku wiedzy:

Kupiłem projekt budowlany w technologi murowanej z ceramiki 25. Podczas adaptacji zmieniłem na BK (tani w Trójmieście i dostępny) ale zanim zacząłem budować moja wiedza na temat materiałów budowlanych drastycznie wzrosła i to nie tylko teoretycznie ale i praktycznie więc zmieniłem na silikaty.

Kobieta zmienną jest ale ja to już wogóle.

Co zaś tyczy moich obliczeń to przeprowadziłem jakimś kalkulatorem do obliczania współczynnika U. NIe pamiętam czy ze strony www czy z jakiejś płyty, którą mam w domu. Przewodność styropianu firmy STYROPOL najbardziej popularny w Trójmieście) wynosi U=0,038 a Dalmatyńczyka 0,04. Jak znajdę to potwierdzę lub podam adres strony.

Witajcie, niniejszym dołączam do grona SILKOWCÓW/SILIKATOWCÓW (chyba RYDZU ma w tym największą zasługę :wink: ).

Czytam właśnie wasze uwagi co do jakości bloczków i chciałabym zapytać, czy ktoś ma może doświadczenia z silikatami z Białegostoku. U nas sporo się z tego buduje budownictwa wielorodzinnego (albo ja teraz wszędzie widzę silikaty :D ), więc może nie jest źle, moja architekt też ma dobre zdanie o silikatach. Ciekawam mimo wszystko opinii inwestorów indywidualnych

Zofija

z coraz większymi perspektywami na budowlaną wiosnę

Ja na tzw. dniach, wprowadzam się do domu wybudowanego z silikatów Białystok.

pzdr

Wrócę jeszcze na chwilkę do mojego dylematu wnęk podokiennych na kaloryfery. Czy byłoby coś nieprawidłowego w wymurowaniu wnęk z cegły "8"? Te miejsca nie mają znaczenia konstrukcyjnego. Ewentualnie można dać je z uskokiem względem lica ściany i uzupełnić grubszą warstwą izolacji...

Witajcie,

Stanąłem dziś przed problemem jak zabezpieczyć przed zimą budowę, czyli jak zabić okna. Czy gwoździe do betonu dają się wbijać w silkę? czy też lepiej wiercić otwory fi 6 i dać kołki szybki montaż.

Zamierzam zbić ramę i obić ją folią i wtedy przymocować przy otworach okiennych.

Jak masz gwoździe hartowane - wbijaj - tylko w spoiny a nie w bloczki bo te popękają.

A jak masz kołki to wierć dziury w bloczkach i wsadzaj kołki. Robota wcale nie trudniejsza, wiertarka w silikat wchodzi bardzo sympatycznie.

Innymi słowy - jak zrobisz - będzie dobrze ;)

pozdrawiam

Ja zabijam dechami - przynajmniej przetrwały wiatry z ostatnich dni w przeciwieństwie do folii w oknach sąsiednich domów :wink: . Co do gwoździ to używam do przybicia desek do ściany gwoździ hartowanych i wchodzą idealnie. Jak nie trafię dokładnie w spoinę to w bloczek też wchodzi (i bloczek nie pęka) tylko wymaga nieco więcej uderzeń młotkiem. :p

Witam wszystkich forumowiczów!!!

Dawno mnie nie było w tym wątku. Co do silki mam już wycenę i chcę dokonać zakupu w tym roku. Będę bral materiał za pośrednictwem hurtowni, dała mi 17% rabatu od cennika XELLI. Towar będzię z Trzcińca.

Po przeczytaniu wszystkich wątków zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa co do Silki. Mianowicie jej spory ciężar!!! Czy nie będzie to zagrożeniem dla ław fundamentowych(60cm) dałem o 10 cm szersze.

W projekcie mam strop monolityczny i na dodatek będzie jeszcze dachówka cementowa. Czy to wszystko wytrzymają fundamenty. Grunt jest ok i ławy dość solidne. :wink:

Witam wszystkich forumowiczów!!!

Dawno mnie nie było w tym wątku. Co do silki mam już wycenę i chcę dokonać zakupu w tym roku. Będę bral materiał za pośrednictwem hurtowni, dała mi 17% rabatu od cennika XELLI. Towar będzię z Trzcińca.

Po przeczytaniu wszystkich wątków zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa co do Silki. Mianowicie jej spory ciężar!!! Czy nie będzie to zagrożeniem dla ław fundamentowych(60cm) dałem o 10 cm szersze.

W projekcie mam strop monolityczny i na dodatek będzie jeszcze dachówka cementowa. Czy to wszystko wytrzymają fundamenty. Grunt jest ok i ławy dość solidne. :wink:

Filip1 - nie przesadzaj. Silikaty nie są aż tak ciężkie jak o tym wszyscy trąbią (może troszeczkę) i nie ma się co martwić o to czy fundamenty wytrzymają. Konstruktor (projektant) zaprojektował ławy by wytrzymały o wiele więcej a nie tylko tyle ile np. BK.

Tak samo projektuje się np. mosty. W projekcie jest napisane, że max. obciążenie mostu jest dozwolone na 30 to a w rzeczywistości wytrzyma 80 ton i to przy obciążeniu ciąłym a nie chwilowym.

Oczywiście Ty nie możesz oszczędzać na stali (miejsze przekroje) czy betonie (zamiast B20 dasz B15) bo to są tylko pozorne oszczędności. Dodatkowo dla świętego spokoju możesz wzmocnić narożniki domu gdyż to właśnie one są najbardziej narażone. Ja tak zrobiłem choć wszyscy powtarzają, że niepotrzebnie.

Filip1 - nie przesadzaj. Silikaty nie są aż tak ciężkie jak o tym wszyscy trąbią (może troszeczkę) i nie ma się co martwić o to czy fundamenty wytrzymają. Konstruktor (projektant) zaprojektował ławy by wytrzymały o wiele więcej a nie tylko tyle ile np. BK.

Tak samo projektuje się np. mosty. W projekcie jest napisane, że max. obciążenie mostu jest dozwolone na 30 to a w rzeczywistości wytrzyma 80 ton i to przy obciążeniu ciąłym a nie chwilowym.

Oczywiście Ty nie możesz oszczędzać na stali (miejsze przekroje) czy betonie (zamiast B20 dasz B15) bo to są tylko pozorne oszczędności. Dodatkowo dla świętego spokoju możesz wzmocnić narożniki domu gdyż to właśnie one są najbardziej narażone. Ja tak zrobiłem choć wszyscy powtarzają, że niepotrzebnie.

Wakmen ma racje - nie budujesz wieżowca, a dla małego domu te obciążenia są niczym. Warto dać B-20 i warto dobrze zrobić narożniki (tez tak mam), ale szerokość ławy nie ma takiego znaczenia (u mnie ławy boczne mają 40 cm).

Może pomogą ci argumenty czysto fizyczne:

U mnie dla przykładu jest ściana 3warstwowa 24 silikat, 15 styropian 12 silikat.

1m2 tej ściany waży około 480 kg - pomijam wagę styropianu, kotw łączących itp.

Dla porównania Porotherm 50 P+W - jeden bloczek waży 22 kg, zużycie na m2 = 16 sztuk

- to daje 352 kg + 35l zaprawy - razem 380 kg.

Porównując obie wartości wychodzi raptem 100 kg na metrze kwadratowym

- jak wymurujesz ścianę 10m w górę to nacisk sie zmieni o jedną tonę.

I dla porównania proponuję spróbować zważyć regał pełen książek.

Wyniki mogą byc naprawdę ciekawe.

Buduj spokojnie - jak to nie wieżowiec to nic się nie będzie działo.

Pozdrawiam