Szaruś 24.11.2004 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2004 O co chodzi z tymi narożnikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dormi 24.11.2004 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2004 Materiał twardy, jednak bez zadnego problemu (i bez żadnej dopłaty!!!!!!) elektrycy robili bruzdy pod przewody. Czy było konieczne rycie bruzd, czy nie można było kłaśc przwodów w tynku? My właśnie przymierzamy się do kładzenia instalacji i trochę nam się nie chce ryć w silikacie. Myśleliśmy, żeby kłaść przewody na ścianie. POdzielcie się swoimi doświadczeniami. Pozdrowienia. M pojawiły się właśnie nowe silki z dziurami na przewody, tylko że skoro przymierzacie się do kładzenia instalacji, to wasze ściany pewnie już stoją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 25.11.2004 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 O co chodzi z tymi narożnikami? Zobacz na mojej prywatnej stronie w dziale Orzeszek album jak mam połączone narożniki lub na stronie http://wakmen.w.interia.pl/index_files/index.html . W dzienniku budowy szczegółowo opisałem sposób wiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.11.2004 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 mam pytanieodnosnie tych wszystkich znizek na materialy z powodu braku sezonuczy kupiony silikat jest wystarczajaco suchy, zeby przetrwac na dzialce zimowanie przykryty zwykla folia? bo tka mysle jesli nie byloby ryzyka, to kupilbym moze teraz te bloczki a zuzyl je w lecie?co o tym myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 26.11.2004 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 czy kupiony silikat jest wystarczajaco suchy, zeby przetrwac na dzialce zimowanie przykryty zwykla folia? Spokojnie.Silikat łatwo nasiąka wodą i łatwo ją oddaje.Jego zwarta struktura zapobiega rozsadzeniu przez lód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
THORIN 26.11.2004 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 Buduję na Mariance koło Rędzin, a materiał biorę z Domexu. Mam wrażenie, że w Częstochowie silikatów mało ludziska kupują, bo jest zdominowana przez ceramikę Wienerbergera i przez to hurtownia nie ma większego wpływu na zakład w Ludyni. Matth też myślałem kiedyś o Teodorach, ale transport by wyszedł drożej i musiał bym go organizować we własnym zakresie, a tak załatwia to hurtownia. A poza tym z tego co pamiętam to nie mieli 12 na P-W, a z tymi jest największy problem w Ludyni. W poniedziałek się rozmówię z kierownictwem Ludyni Jak szukałem silikatów to tez byłem w Domexie - ale mnie spławili swoją posrawą i tym że zaproponowali mi ceny detaliczne z cennika Ludyni i ewentualnie transport gratis (przy moim zamówieniu na 200 palet). Zaopatruje się w Builderze - dali mi około 8% upustu od cennnika Ludyni, transport gratis i przede wszystkim wolę współpracy. Juras74 - jakie ceny dał co Domex - detal? - czy może coś urwałeś? Teodory odpadły u mnie w przedbiegach (jeszcze zanim zauważyłem, że i tak nie mają w ofercie systemu P+W) - konieczność zorganizowania transportu i rozładunku we własnym zakresie. Poza tym zero woli rozmowy ze strony zakładu o upustach cenowych. Więc im podziękowałem. Pozdrawiam Rydzu ! nie wiem jakie foldery czytałeś. ja mam Teodory pióro-wpust, 25 cm - T-25 bloczek. praktycznie żadnych domieszek (raz kawałeczek drewna). Wymiary bez zarzutu. A do tego najtaniej spośród uczestników pozdro THORIN PS sorka że tak póxno odp ale teraz nie zaglądam często bo temat silikatów zakończony w dużej mierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 26.11.2004 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 Rydzu ! nie wiem jakie foldery czytałeś. ja mam Teodory pióro-wpust, 25 cm - T-25 bloczek. praktycznie żadnych domieszek (raz kawałeczek drewna). Wymiary bez zarzutu. A do tego najtaniej spośród uczestników W okresie gdy szukałem materiału na stronie Teodorów nic takiego nie było. A dla mnie szukanie materiałów to głównie internet - takie czasy. A teraz widzę, że owszem są bloki T18 i T24 mają rozwiązanie P+W ale juz 12 cm jest tylko klasyczna - bez P+W. No a niestety przy murowaniu na klej taki układ odpada. Cenowo - owszem wypadli lepiej niż Ludynia, ale już po doliczeniu kosztów transportu nie było tak różowo. Szkoda bo dużo dobrego słyszałem o ich materiale. A że pomimo dużego zamówienia, nie byli skłonni do rozmów i dalszych negocjacji, poszedłem do konkurencji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
THORIN 26.11.2004 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 Rydzu ! nie wiem jakie foldery czytałeś. ja mam Teodory pióro-wpust, 25 cm - T-25 bloczek. praktycznie żadnych domieszek (raz kawałeczek drewna). Wymiary bez zarzutu. A do tego najtaniej spośród uczestników W okresie gdy szukałem materiału na stronie Teodorów nic takiego nie było. A dla mnie szukanie materiałów to głównie internet - takie czasy. A teraz widzę, że owszem są bloki T18 i T24 mają rozwiązanie P+W ale juz 12 cm jest tylko klasyczna - bez P+W. No a niestety przy murowaniu na klej taki układ odpada. Cenowo - owszem wypadli lepiej niż Ludynia, ale już po doliczeniu kosztów transportu nie było tak różowo. Szkoda bo dużo dobrego słyszałem o ich materiale. A że pomimo dużego zamówienia, nie byli skłonni do rozmów i dalszych negocjacji, poszedłem do konkurencji. Pozdrawiam >>> faktycznie 12 klasyczna. Muruję z niej działówki. No co robić. Wiem jak to jest - materiał raczej dobry - to najważniejsze, ale jak z nimi gadałem to nie było łatwo. To tez jest spółka pracownicza i to widać ps widzę że wywołany przeze mnie temat spoin pojawił się na forum - tylko teraz jakoś łagodniej traktowany :) ps2 Rydzu - a na jakim Ty właściwie etapie jesteś ? bo ja pierwszą dachówkę kładę ... ) DOPIERO !!! pozdrawiam THORIN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominoxs 26.11.2004 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 My tez mamy Teodory , 12 -stke murowalismy jednak na klej z kotwami i porzadnie wyszlo -spoina grubsza , ale sciany rowne. W ani jednym bloczku smieci nie bylo. Rabat - dostalismy calkiem spory. Cala tajemnica tkwi chyba w tym , kiedy sie kupuje : najlepiej pod koniec roku lub pod koniec miesiaca ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 26.11.2004 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 ps2 Rydzu - a na jakim Ty właściwie etapie jesteś ? bo ja pierwszą dachówkę kładę ... ) DOPIERO !!! U mnie surowizna stoi i czeka na okna, drzwi i bramę garażową. W połowie grudnia jak tylko pogoda sie utrzyma bedę zamykał. Szczegóły są w moim dzienniku (link na dole). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 30.11.2004 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 My tez mamy Teodory Rabat - dostalismy calkiem spory. Cala tajemnica tkwi chyba w tym , kiedy sie kupuje : najlepiej pod koniec roku lub pod koniec miesiaca ! Czy mozesz powiedziec kiedy kupowales i jaki rabat dostales?? Wlasnie przymierzam sie do pertraktacji z nimi i dobrze byloby wiedziec na ile moge liczyc .Z gory dziekuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominoxs 02.12.2004 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Dostalismy 21% rabatu w styczniu tego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 03.12.2004 04:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Dostalismy 21% rabatu w styczniu tego roku Dzieki za odpowiedz Jeszcze pytanie do fachowcow silikatowcow.Na stronie Teodorow bloczki T12,18 i 24 maja te same wymiary ,poza gruboscia oczywiscie,wiec ich zuzycie na 1m2 powinno byc takie samo a nie jest T 18 ma zuzycie 17 szt,pozostale 16. Co Wy na to ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 03.12.2004 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Jeszcze pytanie do fachowcow silikatowcow.Na stronie Teodorow bloczki T12,18 i 24 maja te same wymiary ,poza gruboscia oczywiscie,wiec ich zuzycie na 1m2 powinno byc takie samo a nie jest T 18 ma zuzycie 17 szt,pozostale 16. Co Wy na to ???? Ja budowałem z Ludyni, ale... bloczki mają ciutkę wieksze - długość 256 lub 258 mm, wysokość ta sama i podają zuzycje 16,9 przy zaprawie i 17,4 przy murowaniu na klej. (niezależnie od tyou bloczka). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armark 04.12.2004 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 Witam Wszytkich Właśnie podjęliśmy strategiczną decyzję odnośnie budowy naszego nowego lokum.Start na wiosnę !!Materiał na ściany - silikaty. W związku z powyższym obiecuje przeglądać niniejszy wątek Tak na marginesie - zwróciłem się do kilku pracowni architektonicznych z pytaniem o koszty projektu indywidualnego. Jako jeden z parametrów podałem model ściany : ściana 3 warstwowa (silikaty+ocieplenie+cegła klinkierowa). Wydawało mi się, że jest OK.... ale, tylko do momentu kiedy od jednej z nich dostałem odpowiedź (cytuje dokładny fragment) : "Podana przez Pana ściana jest rozwiązaniem niezgodnym ze sztuką budowlaną i nasz konstruktor nie wyraża zgody na jej zastosowanie. Prawidłowo wykonana ściana 3- warstwowa posiada między ociepleniem i klinkierem pustkę powietrzną wentylacyjną, co z kolei wymaga dość skomplikowanych połączeń i odpowiednich wykończeń cokołów oraz okapów zapewniających przepływ odpowiedniej ilości powietrza" Szczęka opadła na podłogę i do chwili obecnej tam leży....Dotychczas wydawało mi się, że pustka powietrzna jest optymalna (ale chyba też niekonieczna), dla ocieplenia wełną. Przy styropianie natomiast jest zbędna... No cóż błądzić rzeczą ludzką - ale co Wy myślicie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 04.12.2004 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 Pustka powietrzna, a raczej jej stosowanie jest wynikiem wielu gorzkich doswiadczen w budownictwie. Nie warto odkrywac Ameryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 04.12.2004 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 ... Wydawało mi się, że jest OK.... ale, tylko do momentu kiedy od jednej z nich dostałem odpowiedź (cytuje dokładny fragment) : "Podana przez Pana ściana jest rozwiązaniem niezgodnym ze sztuką budowlaną i nasz konstruktor nie wyraża zgody na jej zastosowanie. Prawidłowo wykonana ściana 3- warstwowa posiada między ociepleniem i klinkierem pustkę powietrzną wentylacyjną, co z kolei wymaga dość skomplikowanych połączeń i odpowiednich wykończeń cokołów oraz okapów zapewniających przepływ odpowiedniej ilości powietrza" Szczęka opadła na podłogę i do chwili obecnej tam leży.... Dotychczas wydawało mi się, że pustka powietrzna jest optymalna (ale chyba też niekonieczna), dla ocieplenia wełną. Przy styropianie natomiast jest zbędna... No cóż błądzić rzeczą ludzką - ale co Wy myślicie ?? W wypowiedzi pracowni architektonicznej nie ma błedu a to z tego względu, że ocieplenie potraktowali jako materiał termoizolacyjny z wełny (szklanej, mineralnej ). Ty również dobrze rozumujesz, że dla izolacji wykonanej ze styropianu nie jest obowiązkowa szczelina wentylacyjna. Tak więc i Ty i oni macie rację. Co do rodzaju materiału izolacyjnego zastosowanego do ociplenia ścian 3warstwowych nie chcę się wypowiadać gdyż wszystko zależy od zasobności portfela i przekonań (napewno nie religijnych). Różnica w cenie pomiędzy wełną a styropianem jest jak 2:1 a chyba cena dla niektórych jest decydująca pomijając fakt mocno przereklamowanego przez producentów wełny tzw. "efektu oddychania ścian" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armark 04.12.2004 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 Dzięki za interpretację.Prawie na pewno zdecyduje się na styropian (chociaż na decyzję mam jeszczę trochę czasu).Co do oddychania - to sprawna wentylacja powinna mi rozwiązać temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 04.12.2004 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 Na wątku o BK była mowa, że przy kładzeniu na klej BK trzeba trochę podszlifować. Czu to samo odnosi się do bloczków silikatowych? I czym je ewentylanie szlifować (przecież są twarde)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 04.12.2004 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 Na wątku o BK była mowa, że przy kładzeniu na klej BK trzeba trochę podszlifować. Czu to samo odnosi się do bloczków silikatowych? I czym je ewentylanie szlifować (przecież są twarde)? Bloczków silikatowych nie szlifuje się gdyż tolerancja (według producenta) wynosi nie więcej jak +- 1 mm. Ręczne szlifowanie byłoby chyba niemożliwe a pozostaje jedynie szlifowanie mechaniczne choć nawet cieńka warstwa kleju wystarczy by zniwelować te niewielkie nierówności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts