Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

No nareszcie przebrnąłem przez cały wątek i już byłem zdecydowany na Silkę, nawet byłem oglądać dom który z tego materiału wybudowali znajomi - wyszło super.

Obecnie w fazie adaptacji jest zakupiony przeze mnie projekt Irmy II (przy okazji pozdrowienia dla Teski). W projekcie ściany jednowarstwowe z Porothermu 38, więc zacząłem liczyć "co by" określić - SILKA czy POROTHERM.

Przy założeniu, że z Porothermu rzeczywiście robię ścianę jednowarstwową wykonaie ściany mego wymarzonego domku wyszło generalnie taniej - na niekorzyść Silki.

Do wyliczeń przyjąłem jedną ścianę długości 17,845 metra licząc po fundamentach i wysokości 3 metry. Daje to w sumie 53,535 m/kw.

Wychodzi więc, że na ścianę będę potrzebował :

- Silka 828 bloczków M-24 cm koszt (bloczek po 5,04 zł cena z PSB) 4173,12 zł,

- Porotherm 899 bloczków 38 P+W (bloczek po 5,92)koszt 5322,08 zł.

- ew. Silikaty Teodory 973 bloczki T 24 (bloczek po 3,87) koszt 3776,65 zł.

Cały problem w tym, że silkę (silikaty) "trza" ocieplić i tu zaczynają się schody :

- za styropian FS 12 (najtańszy w PSB) wyszło mi 1175,63 zł czyli w sumie ok. 26 zł więcej,

- za wełnę Paroc UNS 35 12 cm (jestem zielony i nie wiem czy nadaje się do ocieplenia ściany ale jest tania i posiada min. grubość niezbędną do ocieplenia, czyli jak podajecie na forum 12 cm) wyszło 1270,38 zł czyli jeszcze więcej - czego należało się spodziewać,

Jedyne co można brać pod uwagę to Teodory ale dochodzi koszt zaprawy klejowej....

Oczywiście są jeszcze upusty w hurtowniach czy u producentów ale jest to już tak indywidualna sprawa, że nie potrafię uwzględnić tego w wyliczeniach dokonywanych na tym etapie (bez negocjacji z "upustodawcami")

Poddaję te wyliczenia pod osąd bardziej doświadczonych forumowiczów - na razie jestem w tzw. rozterce :(

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Toudee czy zwróciłeś uwagę, że Porotherm 38 nominalnie ma przenikalność U=0,35 (nominalnie, bo w rzeczywistości pewnie jeszcze więcej), a co najważniejsze ta wartość wychodzi przy zastosowaniu zaprawy termoizolacyjnej za którą zapłacisz dużo więcej niż za klej do Silki. Przy zwykłej zaprawie otrzymasz U=0,41 lub więcej.

Pokalkuluj jeszcze, bo wydaje mi się, że zbyt uprościłeś obliczenia. Jeśli Twoim założeniem jest otrzymać ścianę o U=0,35 to wcale nie musisz stosować wełny o gr. 12cm (przy 12cm wełny i Silce M24 U=0,28). Według moich obliczeń dla U=0,35 wystarczy Ci 9cm wełny, dla U=0,41 jeszcze mniej o 1cm, a to pewnie obniży koszty.

A tak reasumując, to zastanów się, nad współczynnikiem U bo to co wyjdzie Ci przy Porothermie 38 da chyba jak na obecne normy zbyt chłodną ścianę. Pomyśl co najmniej o Porothermie 44, ale to są dodatkowe koszty.

Dla mojego domku szczegółowe wyliczenia dały jednoznaczny wynik na korzyść Silki.

Przepraszam kolego....mówimy o różnicy 26,00 pln????????????, czy to jest żart???

Porównaj współczynniki tych ścian zapewniam cię że wyjdą na korzyść Silki, pozatym budowanie z porothermu wymaga bardzo duzej dokładności wykonania, aby idea ściany jednowarstwowej się sprawdziła.Nie wiem czy w wyliczeniach uwzgledniłeś zaprawe ciepłochronna dla porothermu?

Przepraszam kolego....mówimy o różnicy 26,00 pln????????????, czy to jest żart???

Porównaj współczynniki tych ścian zapewniam cię że wyjdą na korzyść Silki, pozatym budowanie z porothermu wymaga bardzo duzej dokładności wykonania, aby idea ściany jednowarstwowej się sprawdziła.Nie wiem czy w wyliczeniach uwzgledniłeś zaprawe ciepłochronna dla porothermu?

Do wyliczeń przyjąłem jedną ścianę długości 17,845 metra licząc po fundamentach i wysokości 3 metry. Daje to w sumie 53,535 m/kw.

Wychodzi więc, że na ścianę będę potrzebował :

- Silka 828 bloczków M-24 cm koszt (bloczek po 5,04 zł cena z PSB) 4173,12 zł,

- Porotherm 899 bloczków 38 P+W (bloczek po 5,92)koszt 5322,08 zł.

- ew. Silikaty Teodory 973 bloczki T 24 (bloczek po 3,87) koszt 3776,65 zł.

Cały problem w tym, że silkę (silikaty) "trza" ocieplić i tu zaczynają się schody :

- za styropian FS 12 (najtańszy w PSB) wyszło mi 1175,63 zł czyli w sumie ok. 26 zł więcej,

- za wełnę Paroc UNS 35 12 cm (jestem zielony i nie wiem czy nadaje się do ocieplenia ściany ale jest tania i posiada min. grubość niezbędną do ocieplenia, czyli jak podajecie na forum 12 cm) wyszło 1270,38 zł czyli jeszcze więcej - czego należało się spodziewać,

Skąd taka cena bloczków z Teodorów? :o :o

Ja budowałem z Ludyni - bloczek 24 cm kosztował 2,64 PLN brutto

Przy tych samych wymiarach bloczka daje to 973x2,64 czyli ok 2569 pln.

Zweryfikuj sobie cenę tego silikatu bo nawet na stronie Teodorów jest

cena 2,48 netto czyli jakieś 3,02 brutto - czyli cena wychodzi 2938 pln

Pozdrawiam

Toudee,

wielokrotnie widziałem domy budowane z porothermu na sprzedaż i ściany potem zawsze były ocieplane. W naszym klimacie to jest nieuniknione. Bez ociepleń ściana musiałaby mieć 0,5 m. grubości i kosztowałaby kupę kasy. A ta agresywna kampania reklamowa jednowarstwowej ściany z porothermu to może i byłaby uczciwa, ale w Chorwacji, Włoszech, Bułgarii a nie u nas.

Poza tym domek parter z poddaszem może mieć ściany z silki 18.

Jak pisałem dobrowolnie poddałem się pod Wasz osąd jako początkujący budowlaniec :D stąd z uwagą przeczytałem wszystkie posty.

O współczynniku "U" słyszałem i czytałem - głównie na forum ale przy wyliczeniach nie brałem go pod uwagę - myślę, ze stosownej kalkulacji dokonał architekt decydyjący o wykonaniu IRMY 2 w technologii jednowarstwowej z Porothermu 38 - ale dzieki za informacje

Rydzu - ceny bloczków Teodorów wziąłem ze strony - http://www.novagips.pl/index.php - prawdę mówiąc innych nie sprawdzałem (podczas budowy już tak nie będzie :) ) stamtąd pochodzą również ceny Silki Xelli i Porothermu.

Powoli wraca mi wiara w Silkę ale jeszcze trochę poszperam w necie "co by" się jeszcze bardziej przekonać , iż Silka to dobry wybór.

Dzięki

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Czy ktoś coś słyszał o cenie silki serii E. Bo Xella wg ich strony wprowadziłą to na rynek na jesień ale cena jest nie znana bo oficjalnie cennik jest w przygotowniu - zabawne że ją reklamują w prasie branżowej ale kupić jej nie można. Inna sprawa że seria E wyglada naprawde interesująco -cena pewnie będzie też interesująca - bardzo :cry: Jak coś "silikatowcy" słyszeliście dajcie znać na forum.

Umilowani w silikacie

Mam pytanie do was, doswiadczonej czesci uczestnikow tego watku. Otoz na wiosne (kwiecien maj) rozpoczynamy budowe. Tak wiec juz teraz spedzamy z zona czas na stworzeniu strategii i rozplanowaniu calej inwestycji.

Sciany naszego domu beda z silikatow oczywiscie. Grubosc 24 cm + 12 cm welny.

Majac na uwadze wasze doswiadczenie chcialem sie zapytac co warto zamowic jak najwczesniej, tak aby uniknac sytuacji opisywanych w ninijeszym watku?

Zrobilem sobie liste, co trzeba bedzie przygotowac:

1. Bloczki na sciany zewnetrzne

2. Bloczki na sciany wewnetrzene

3. System ocieplenia

4. Kotwy

5. Klej

6. Nadproza

Pytanie zatem jest, czy cos jeszcze potrzebne bedzie z materialow?

Dziekuje za pomoc!

Greg Marzden z zona

obecnie cena bloczkow 18 pełnych z ludyni to cos koło 2,70 brutto (wychodzi teg cos 17 sztuk za metr 2)

chcą mi dac w hurtowni do tego 10 % upustu

oczywiscie cena z dowozem

czyli cena za metr2 sciany 41 pln

czy to już max upust?

czy gdzueś wychodzi taniej?

na privat moge podac adres hurtowni...

acha

dotąd wychodziło mi zawsze, ze silka to najtańszy material

a tu wczoraj patrze maxy rowniótkie za 2 PLN brutto 18,8 (17 sztuk na metr)

co myślicie o tym?

obecnie cena bloczkow 18 pełnych z ludyni to cos koło 2,70 brutto (wychodzi teg cos 17 sztuk za metr 2)

chcą mi dac w hurtowni do tego 10 % upustu

oczywiscie cena z dowozem

czyli cena za metr2 sciany 41 pln

czy to już max upust?

czy gdzueś wychodzi taniej?

na privat moge podac adres hurtowni...

acha

dotąd wychodziło mi zawsze, ze silka to najtańszy material

a tu wczoraj patrze maxy rowniótkie za 2 PLN brutto 18,8 (17 sztuk na metr)

co myślicie o tym?

Spróbuj w hurtowni Builder (są też na śląsku) - ja od nich brałem silikaty Ludyni do budowy. Za 18 cm płaciłem 2.20 brutto z dowozem na plac budowy.

dla informacji - 12 cm były po 1,53 a 24 cm po 2,64 pln brutto z dowozem.

tu masz namiary: http://builder.com.pl/pkty.htm

pozdrawiam

dzieki Rydzu jestes swietny

a kiedy to kupowałeś

wiesz ja sie zastanawiam, czy kupic teraz, czy dopiero na wiosne

bo kase mam

kwestia tylko,czy ma sens juz teraz brac materiał i potem zeby leżał pare miesiecy na placu...

sądzisz, ze zdrpzeje na wiosnę?