Szaruś 31.12.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Leon, jak coś utargujesz u Buildera, to daj znać. Albo może razem potargujemy, to dadzą większy upust. Ja potrzebuję jakieś 300 m2 bloczków 18 cm (pełnych, nie drążonych, np. BS180 z Ludyni) i 50 m2 12 cm. I do tego klej biały (Alpol AZ-110). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 31.12.2004 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Wszystko drożeje.A cena jaką masz nie jest rewelacyjna, poszukaj gdzie indziej. Jeśli nie boisz się że rozkradną materiał (to chyba nie jest takie proste) to kupuj, ale może poczekaj na lepszą cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 31.12.2004 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 I do tego klej biały (Alpol AZ-110). Z tego co wszyscy pisali na forum to cenę na klej Alpolu miałem z Buildera chyba najlepszą (poniżej 15 pln za worek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 31.12.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 silikaty 18 cm. na ściany konstrukcyjne - muszą być pełne czy mogą być drążone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 31.12.2004 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 silikaty 18 cm. na ściany konstrukcyjne - muszą być pełne czy mogą być drążone? Spokojnie drażone wystarczą. Silka w swoich folderach przebąkuje nawet o 15 cm ścianach nośnych. Ale o tym jak wygląda wtedy wieniec stropu jakoś siedzą cicho. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.01.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2005 szaruś a skąd jesteś? jestem jak najbardziej za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 02.01.2005 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 Większość producentów bloczków wapienno-paskowych (chyba prawie wszyscy oprócz Xelli) nie ma nadproży systemowych. Czy ktoś z was stosował nadproża oprate na zbrojeniach Murfor (rozdział 3.7 od strony 28 )? Takie same, jakie stosuje się w warstwie elewacyjnecj ścian 3-warstwowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 03.01.2005 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Rydzu, Ludynia nie ma na swoich stronach "obrazków" bloczków P+W 18 cm, ale ma za to rysunek bloczków 24 cm. Czy te 18 cm są takie same (tzn. jest taka półeczka z jednej strony a dziura z drugiej strony)? Ta dziura to jest na przestrzał (na rysunku to niby bloczek pełny, a nie drążony)? I czy ta półeczka nie dochodzi d drugiego bloczka (czyli tam też się robi taka "studzienka" na od góry do dołu bloczka)? I czy do 18-ki są też bloczki narożne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 03.01.2005 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 szaruś a skąd jesteś? jestem jak najbardziej za Leon, posłałem e-maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 03.01.2005 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Rydzu, Ludynia nie ma na swoich stronach "obrazków" bloczków P+W 18 cm, ale ma za to rysunek bloczków 24 cm. Czy te 18 cm są takie same (tzn. jest taka półeczka z jednej strony a dziura z drugiej strony)? Ta dziura to jest na przestrzał (na rysunku to niby bloczek pełny, a nie drążony)? I czy ta półeczka nie dochodzi d drugiego bloczka (czyli tam też się robi taka "studzienka" na od góry do dołu bloczka)? I czy do 18-ki są też bloczki narożne? No to kolejno: - faktycznie rysunku nie ma na ich stronie - bloczek 18 cm ma wymiary 180 x 220 x 250 mm (szerokość/wysokość/długość) - nie ma żadnych otworów "na wylot" - górna powierzchnia jest płaska - nie ma dodatkowych uchwytów czy otworów - ściany boczne to pióra i wpusty - od dołu ma 4 otwory umieszczone w układzie 1 potem 2 na środku i znowu 1. te 2 na środku to zresztą słaby punkt bloczków 18 cm - sporo ich pękało (lub wręcz przyjeżdzało juz peknietych) w trakcie pracy. - w bloczku 24 cm z jednej strony jest pełne piórow/wpust a z drugiej takie zagłębienie idace przez cały bloczek. Ma to swoje zalety np przy robieniu wieńca na stropie murowali u mnie bloczki na przemian je odwracając (uchwytami do siebie) - w ten sposób powstały całkiem spore wnęki (na oko jakies 10x10 cm) rozmieszczone co 2 bloczek. Przy zalewaniu wieńca stropu napewno wszedł w te otwory beton i solidnie całość zakotwił w ścianie nośnej. - bloczków naroznych nie spotkałem w żadnym wariancie grubości slikatów Ludynia (podobno jest do 25 cm bloczków, ale ja korzystałem z wersji 24 cm) (a jak ci bardzo zależy to mogę jutro "cyknać" fotke jakieś atrakcyjnej 18-tce (kilka mi zostało) u mnie na budowie - zobaczysz gdzie ma dziurki itp ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 04.01.2005 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 bloczków naroznych nie spotkałem w żadnym wariancie grubości slikatów Ludynia (podobno jest do 25 cm bloczków, ale ja korzystałem z wersji 24 cm) No faktycznie, niby mają narożnikowe do 25 cm, ale w cenniku i tego nie ma. Czyli rozumiem, że niby jest, ale tak naprawdę to go nie ma. (a jak ci bardzo zależy to mogę jutro "cyknać" fotke jakieś atrakcyjnej 18-tce (kilka mi zostało) u mnie na budowie - zobaczysz gdzie ma dziurki itp ) Tak, nastolatki potrafią być piękne . I dziurki takiej 18-tce też będziesz "cykał" ? No, no, chyba trzeba się przenieść na inne forum Z drugiej strony po 20-stce też są OK. Ale taka 50-tka Porothermu to już nie to . A na fotki się piszę (ze zbliżeniami dziurek 18-tki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 04.01.2005 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 A na fotki się piszę (ze zbliżeniami dziurek 18-tki). No to skoro obiecałem to masz te "niecenzuralne" zdjęcia: tak wygląda cały pustak 18 "made in Ludynia" od spodu: http://rydze.internetdsl.pl/murator/ludynia18_2.jpg a tak wygląda w towarzystwie innych bloczków - widać po prawej u góry połowki jakie zostają z tego bloczka gdy pęknie http://rydze.internetdsl.pl/murator/ludynia18_1.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.01.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 czesc szarusdostalem mailazapomnialem, ze jestes z wegierjakos nie wyobrazam sobie takiego wspolnego zakupuze wzgledow organizacyjnych do silikatowcow zapytanieczy kupowac juz terza bloczki jesli chce ruszyc na wiosne, albo lepiej czekac? jaka cena jest ok aktualnie brutto z dowozem na silikaty z ludyni bloczki drazone 24, lub 25 ( juz sie pogubilem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobo 04.01.2005 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 leon znowu zmienia strategię teraz będzie budował z silikatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 04.01.2005 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Co wy tak naskakujecie na Leona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 04.01.2005 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 No to skoro obiecałem to masz te "niecenzuralne" zdjęcia: Dzięki. Rozumiem że te pękanie bloczków to się odnosi do bloczków drążonych, z pełnymi nie powinno być problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.01.2005 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 nie przejmuj sie szarus po prostu mnei chlopaki lubia ... i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 04.01.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Rozumiem że te pękanie bloczków to się odnosi do bloczków drążonych, z pełnymi nie powinno być problemów. Też myslę, że nie będzie z pełnymi problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 05.01.2005 03:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Silikatowcy ,pytanie!Dzwonilem ostatnio do hurtowni ,ktora ma HDS / kwestia wypozyczenia / bo bede potrzebowal przewiezc material na budowe i ku mojemu zdziwieniu kobitka powiedziala mi ze musi porozmawiac z kierowca czy aby ten ich HDS bedzie w stanie udzwignac ciezar silikatow.Zbaranialem.Co Wy na to ???Odpowiedz bede znal w przyszlym tygodniu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 05.01.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Silikatowcy ,pytanie! Dzwonilem ostatnio do hurtowni ,ktora ma HDS / kwestia wypozyczenia / bo bede potrzebowal przewiezc material na budowe i ku mojemu zdziwieniu kobitka powiedziala mi ze musi porozmawiac z kierowca czy aby ten ich HDS bedzie w stanie udzwignac ciezar silikatow.Zbaranialem. Co Wy na to ???Odpowiedz bede znal w przyszlym tygodniu! Jakaś dziwna ta twoja hurtownia że nie wiedzą co może HDS. Paleta silikatu to 1200 kg, - dla porównania paleta klinkieru to około 1100 kg więc nie widze problemu w dźwignieciu tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts