Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rydzu, Ludynia nie ma na swoich stronach "obrazków" bloczków P+W 18 cm, ale ma za to rysunek bloczków 24 cm.

Czy te 18 cm są takie same (tzn. jest taka półeczka z jednej strony a dziura z drugiej strony)? Ta dziura to jest na przestrzał (na rysunku to niby bloczek pełny, a nie drążony)? I czy ta półeczka nie dochodzi d drugiego bloczka (czyli tam też się robi taka "studzienka" na od góry do dołu bloczka)?

I czy do 18-ki są też bloczki narożne?

Rydzu, Ludynia nie ma na swoich stronach "obrazków" bloczków P+W 18 cm, ale ma za to rysunek bloczków 24 cm.

Czy te 18 cm są takie same (tzn. jest taka półeczka z jednej strony a dziura z drugiej strony)? Ta dziura to jest na przestrzał (na rysunku to niby bloczek pełny, a nie drążony)? I czy ta półeczka nie dochodzi d drugiego bloczka (czyli tam też się robi taka "studzienka" na od góry do dołu bloczka)?

I czy do 18-ki są też bloczki narożne?

No to kolejno:

- faktycznie rysunku nie ma na ich stronie

- bloczek 18 cm ma wymiary 180 x 220 x 250 mm (szerokość/wysokość/długość)

- nie ma żadnych otworów "na wylot" - górna powierzchnia jest płaska

- nie ma dodatkowych uchwytów czy otworów - ściany boczne to pióra i wpusty

- od dołu ma 4 otwory umieszczone w układzie 1 potem 2 na środku i znowu 1. te 2 na środku to zresztą słaby punkt bloczków 18 cm - sporo ich pękało (lub wręcz przyjeżdzało juz peknietych) w trakcie pracy.

- w bloczku 24 cm z jednej strony jest pełne piórow/wpust a z drugiej takie zagłębienie idace przez cały bloczek. Ma to swoje zalety np przy robieniu wieńca na stropie murowali u mnie bloczki na przemian je odwracając (uchwytami do siebie) - w ten sposób powstały całkiem spore wnęki (na oko jakies 10x10 cm) rozmieszczone co 2 bloczek. Przy zalewaniu wieńca stropu napewno wszedł w te otwory beton i solidnie całość zakotwił w ścianie nośnej.

- bloczków naroznych nie spotkałem w żadnym wariancie grubości slikatów Ludynia (podobno jest do 25 cm bloczków, ale ja korzystałem z wersji 24 cm)

(a jak ci bardzo zależy to mogę jutro "cyknać" fotke jakieś atrakcyjnej 18-tce (kilka mi zostało) u mnie na budowie - zobaczysz gdzie ma dziurki itp :D )

Pozdrawiam

bloczków naroznych nie spotkałem w żadnym wariancie grubości slikatów Ludynia (podobno jest do 25 cm bloczków, ale ja korzystałem z wersji 24 cm)

No faktycznie, niby mają narożnikowe do 25 cm, ale w cenniku i tego nie ma. Czyli rozumiem, że niby jest, ale tak naprawdę to go nie ma.

(a jak ci bardzo zależy to mogę jutro "cyknać" fotke jakieś atrakcyjnej 18-tce (kilka mi zostało) u mnie na budowie - zobaczysz gdzie ma dziurki itp :D )

Tak, nastolatki potrafią być piękne :D . I dziurki takiej 18-tce też będziesz "cykał" :o :o ? No, no, chyba trzeba się przenieść na inne forum :-?

Z drugiej strony po 20-stce też są OK. Ale taka 50-tka Porothermu to już nie to :( .

A na fotki się piszę (ze zbliżeniami dziurek 18-tki).

A na fotki się piszę (ze zbliżeniami dziurek 18-tki).

No to skoro obiecałem to masz te "niecenzuralne" zdjęcia:

tak wygląda cały pustak 18 "made in Ludynia" od spodu:

http://rydze.internetdsl.pl/murator/ludynia18_2.jpg

a tak wygląda w towarzystwie innych bloczków - widać po prawej u góry połowki jakie zostają z tego bloczka gdy pęknie

http://rydze.internetdsl.pl/murator/ludynia18_1.jpg

pozdrawiam

czesc szarus

dostalem maila

zapomnialem, ze jestes z wegier

jakos nie wyobrazam sobie takiego wspolnego zakupu

ze wzgledow organizacyjnych

do silikatowcow zapytanie

czy kupowac juz terza bloczki jesli chce ruszyc na wiosne, albo lepiej czekac?

jaka cena jest ok aktualnie brutto z dowozem na silikaty z ludyni bloczki drazone 24, lub 25 ( juz sie pogubilem)

Silikatowcy ,pytanie!

Dzwonilem ostatnio do hurtowni ,ktora ma HDS / kwestia wypozyczenia / bo bede potrzebowal przewiezc material na budowe i ku mojemu zdziwieniu kobitka powiedziala mi ze musi porozmawiac z kierowca czy aby ten ich HDS bedzie w stanie udzwignac ciezar silikatow.Zbaranialem.

Co Wy na to ???Odpowiedz bede znal w przyszlym tygodniu!

Silikatowcy ,pytanie!

Dzwonilem ostatnio do hurtowni ,ktora ma HDS / kwestia wypozyczenia / bo bede potrzebowal przewiezc material na budowe i ku mojemu zdziwieniu kobitka powiedziala mi ze musi porozmawiac z kierowca czy aby ten ich HDS bedzie w stanie udzwignac ciezar silikatow.Zbaranialem.

Co Wy na to ???Odpowiedz bede znal w przyszlym tygodniu!

Jakaś dziwna ta twoja hurtownia że nie wiedzą co może HDS.

Paleta silikatu to 1200 kg, - dla porównania paleta klinkieru to około 1100 kg

więc nie widze problemu w dźwignieciu tego.