Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po pierwsze to nie MOJA hurtownia!! W Teodorach podali mi namiary na nich , bo maja najblizej mnie auto z HDSem.

Po drugie pytam bo nie wiem.

Po trzecie nie ma glupich pytan ,sa tylko glupie odpowiedzi , takie jak te dwie powyzej.

Po czwarte ,skoro jestescie wszystkowiedzacy i macie takie poczucie humoru to powinniscie zmienic forum !!!!

Po pierwsze to nie MOJA hurtownia!! W Teodorach podali mi namiary na nich , bo maja najblizej mnie auto z HDSem.

Po drugie pytam bo nie wiem.

Po trzecie nie ma glupich pytan ,sa tylko glupie odpowiedzi , takie jak te dwie powyzej.

Po czwarte ,skoro jestescie wszystkowiedzacy i macie takie poczucie humoru to powinniscie zmienic forum !!!!

:o :o :o :o :o :o

ale o co chodzi????????

Matth kolego.

Albo jesteś nerwus,niezrównoważony jakiś,może pomoże leczenie?

Albo niemiluch jakiś. :evil:

Z czytaniem też kiepsko,przecież Rydzu odpowiedział na pytanie.

Poza tym jeżeli coś tu było głupiego,to raczej pytanie .Zastanów się,jak dźwig do tego stworzony może nie podnieść jednej palety? :o

... a tu nawet w zimie gorąco...:)

Pozdrawiam silikatowców!

matth - nie denerwuj się, nie ma o co, wprawdzie chcesz wypożyczyć ustrojstwo za własne pieniążki i nikt teoretycznie łaski ci nie robi, ale sposób myślenia jest taki: ,,potrzebuje HDS-a to niech materiał kupi u nas" i dlatego tną głupa w tej hurtowni (no chyba, że ta pani to blondi...)

Czy bloczek drążony Ludynii jak na poniższym obrazku jest drążony na wylot?

http://www.ludynia.pl/page/images/bp/amd500.gif

I jakiej średnicy są te duże dziury? I czy te duże dziury można by ewentualni wykorzystać jak końcówkę kanału nawiewnego wentylacji meachanicznej?

Bo mam mieć kanały nawiewne rozprowadzone pod wylewką. I albo mógłbym je zakończyć kartką nawiewną wpuszczoną w podłogę, albo przewiercić w powyższym bloczku (tym co stoi bezpośrednio na stropie) dziurę, podłączyć kanał nawiewny, i zrobić kratkę w parapecie, zamiast w podłodze.

Jakie mogłyby być minusy takiego rozwiązania?

Czy bloczek drążony Ludynii jak na poniższym obrazku jest drążony na wylot?

To nie jest bloczek z Ludyni. Oni robią bloczki o długości 25x mm a ten ma 500mm.

Nie wiem czy to nie Leżajsk przydpadkiem takie bloczki robi.

Co do samego rozwiązania z kanałami wentylacyjnymi to miało by to sens, ale tylko jeśli

upilnujesz murarzy bo jak przesuna warstwy bloczków o 2-3 centymetry względem siebie to

d... zbita a nie wentylacja z tego będzie.

To samo sądzę o nowej "super rewelacji" made in silka - te bloczki z kanałami na kable

- do murowania potrzebny aptekarz a nie murarz któremu kilka cm w te czy w te róznicy nie robi.

pozdrawiam

A ja mam do kolezanek i kolegów SILIKATOWCÓW pytanie o tynki .

Czy kładąc tynki wewnętrzne cementowo - wapienne (na razie ruszamy z cześcia "techniczną"

domu) przygotowywaliscie jakoś podłoze pod tynki?

Chodzi mi o jakieś gruntowanie powierzchni silikatu etc...

Gdziec czytałem (albo słyszałem - juz nie pamietam) że silikatu tynki się coś za bardzo nie

chcą trzymać i nie wiem czy to PAWDA czy FAŁSZ?

Pozdrawiam

A nie wystarczy tylko zaszpachlować, jako równo sklejone?

W folderach to może wygląda na takie że mozna tylko szpachlowac i tapety kleić ;)

A tak powaznie to chodz o część domu przeznaczoną na działalność (warsztat).

Jakoś to musi wyglądać żeby klientów nie straszyło ;)

pozdrawiam

Dla zainteresowanych nową Silką E. Dzwoniłem do Xelli z pytaniem czy ten nowy wynalazek w ogóle można kupić czy też może jest to tylko tzw. 'byt marketingowy'. No i trochę mnie zaskoczyli (pozytywnie). Otóż można kupić i kosztuje tyle samo (za m2) co Silka M! :D

Jednak chwyt. Na dzień dzisiejszy mają tylko E24, żadnych bloczków wyrównawczych (ponoć są potrzebne), żadnych innych grubości... :-(

a przycinanie takich silikatow to rozumiem szlifierka katowa z diamentowa tarcza??

jaka musi byc srednica i na ile wystarcza jedna taka tarcza?

planuje pelne bloczki 18 cm z ludyni ale jakos nie widze tego ciecia i w ogole to musialbym jakos dokladnie zaplanowac co i jak