RYDZU 12.01.2005 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 a przycinanie takich silikatow to rozumiem szlifierka katowa z diamentowa tarcza?? jaka musi byc srednica i na ile wystarcza jedna taka tarcza? planuje pelne bloczki 18 cm z ludyni ale jakos nie widze tego ciecia i w ogole to musialbym jakos dokladnie zaplanowac co i jak Tak - cięcie szlifirką 230 mm. Tarcze nie są znowu takie drogie - a wystarczają "marketówki" U mnie kilka ich na pewno poszło w czasie budowy. Cięcie bloczka to kwestia minuty jak się nabierze wprawy. Naciąć na 4-5 cm z każdej strony, a potem mocniej puknać i już... A tego cięcia to wcale tak wiele znowu nie ma - jak by było duzo i ciężko to na pewno by coś majster u mnie marudził o dodatkowej "gratyfikacji" za utrudnienia. A swoją drogą: dlaczego bloczki pełne? nie lubisz ekipy (dźwiganie) czy budujesz 5 pięter? Pełne to tylko na mury piwniczne się wykorzystuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2005 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 powiem ci rydzu, ze tylko dlatego, ze nie lubie jak robie otwor na kolek pod szafke a kolek mi wpada w jakas pustke myslisz, ze prosciej bedzie kupic stosowne kolki? ja jakos nei jestem pewien......co bedzie lepeij zrobicdruga rzecz to tylko 18 cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 13.01.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Jak długo można składować klej AZ 110? Czy pół roku jest OK? Wiadomo, że w suchym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 13.01.2005 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Po pierwsze to nie MOJA hurtownia!! W Teodorach podali mi namiary na nich , bo maja najblizej mnie auto z HDSem. Po drugie pytam bo nie wiem. Po trzecie nie ma glupich pytan ,sa tylko glupie odpowiedzi , takie jak te dwie powyzej. Po czwarte ,skoro jestescie wszystkowiedzacy i macie takie poczucie humoru to powinniscie zmienic forum !!!! psia mac jaka agresja. a dawno mnie nie bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrk1 15.01.2005 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 Po długich przemyśleniach i przeczytaniu większości postów na temat silikatów zdecydowałem, że będę budował właśnie z tego materiału. Zastanawia mnie tylko jedna sprawa, jak mocowaliście (ci którzy już ocieplili) styropian do ścian? W materiałach dotyczących ocieplania styropianem jest napisane aby nie wiercić udarowo otworów pod kołki mocujące , gdyż klej przestanie trzymać. Jak to jest w waszym przypadku ?Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 16.01.2005 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 wrk1 - po wywierceniu ponad tysiąca dziur pod kołki w silikatach mogę stwierdzić - NO PROBLEM !!! Dom mam cały z silikatów i obłożony styropianem i cegłą klinkierową. Pierwsza i trzecia warstwa połączone kotwami (4 na m2). Kwestia podstawowa - odpowiedni dobór wiertła do kołka... (kołek ma być wbijany z lekkim oporem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 16.01.2005 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 Dom mam cały z silikatów i obłożony styropianem i cegłą klinkierową. Krystian - może ty mi pomożesz? Ponawiam pytanie zadane jakiś czas temu odnosnie tynków - gruntować silikaty przd tynkami cementowo-wapiennymi czy nie gruntować? A może coś jeszcze innego trzeba z nimi zrobić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelko 16.01.2005 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 Co do cięcia silikatów szlifierką:- jest to rzeczywiście jedyna sensowna metoda, nawet konsultant Silki po cichu powiedział, że ta ich gilotyna nie dość, że droga to jeszcze nie można nią uciąć prosto jakby się chciało,- koniecznie tarcza diamentowa,- co do kupowania zwykłych tarcz diamentowych w supermarkecie po ok. 50-80 zł: jeśli operator szlifierki nie skrzywi podczas cięcia to trochę wytrzymują, ale jeśli mu ręką drga to boczne krawędzie takich tarcz błyskawicznie się niszczą i po trzech dniach pracy tarcza jest do wyrzucenia. Ja polecam trochę droższe tarcze posiadające także boczne powierzchnie pokryte w częściach diamentem. Taka tarcza jest też wygodniejsza do skomplikowanych docinek pod kątami innymi niż prosty, albo, kiedy zdarza się że trzeba "ciut" skrócić bloczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.01.2005 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 moglby mi ktos objasnic jak to wyglada te obkladanie steropianem silikatu , gdy robie sciane trojwarstwowa? rozumiem, ze mam sciane z silikatu, terza stawiam dzielnie sciane oslonowa z klinkieruco ze steropianem?daje go zanim zaczen murowac klinkier?trzeba go jakos przylepic, czy tylko polozycjak to jest z tymi kotwami? kiedy wierce dziury?jak juz wymurowalem klinkeir na odpowiednia wysokosc?i teraz wypada kotwa?albo musze jakos zgadywac gdzie bedzie ta kotwa najlepiej pasowala? i wierce przez steropian?albo najpeirw wierce a potem klade steropian i celuje kotwa w kolek? podpowiedzcie cos bo na prawde nie wiem jak to wygladasosunkowo prosto jest dla mnie wyobrazic sobie jak to by bylo stawiac wszystkie 3 sciany jednoczesnieale niestety musze tak zaplanowac robote aby zamknac stan surowy w 2005 i nie bedzie to latwe nawet odkladajac ocieplenie na 2006 prosze o wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 17.01.2005 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Dom mam cały z silikatów i obłożony styropianem i cegłą klinkierową. Krystian - może ty mi pomożesz? Ponawiam pytanie zadane jakiś czas temu odnosnie tynków - gruntować silikaty przd tynkami cementowo-wapiennymi czy nie gruntować? A może coś jeszcze innego trzeba z nimi zrobić? Pozdrawiam Chyba sprawdzasz naszą wiedzę tym pytaniem. Zawsze trzeba silikaty zagruntować przed tynkowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 17.01.2005 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Jak długo można składować klej AZ 110? Czy pół roku jest OK? Wiadomo, że w suchym miejscu. Pewnie,że można. Oczywiściew suchych pomieszczeniach, lub zawinite w worki foliowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 17.01.2005 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Chyba sprawdzasz naszą wiedzę tym pytaniem. Zawsze trzeba silikaty zagruntować przed tynkowaniem. Oj niestety także swoją wiedzę - omnibusem nie jestem , a pilnować wykonawców trzeba jak diabli. Dzięki za odzew bo nigdzie nic o tym nie znalazłem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.01.2005 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 prosze oswieccie mnie jak wyglada procedura ukladania ocieplenia w scianie trojwarstwowej z silikatu?chodzi mi o te kotwy i sciane oslonowajakis instruktaz, albo zdjecia bylyby super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 18.01.2005 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Czy ktoś używał białego kleju Quick Mix do silikatów? Jeden z producentów bloczków twierdzi, że jest lepszy od Alpola (a może mi sprzedać w tej samej cenie co Alpola). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 20.01.2005 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Czy budując się z takich bloczków, wiatr nie gwiżdże w szczelinach pionowych pióro-wpust (tam się kleju nie daje): http://www.ludynia.pl/page/images/bp/fmp258x250x220ww.gif Czy może lepiej budować z takich, i szczeliny pionowe wypełnić zaprawą? http://www.ludynia.pl/page/images/bp/amd500.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 21.01.2005 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Czy bloczki trzeba najpierw nawilżać (moczyć) przy murowamiu na klej, czy kleić na sucho? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 21.01.2005 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Czy bloczki trzeba najpierw nawilżać (moczyć) przy murowamiu na klej, czy kleić na sucho? No coś Ty!! Takie zabiegi są zbyteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 21.01.2005 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Czy budując się z takich bloczków, wiatr nie gwiżdże w szczelinach pionowych pióro-wpust (tam się kleju nie daje): http://www.ludynia.pl/page/images/bp/fmp258x250x220ww.gif Czy może lepiej budować z takich, i szczeliny pionowe wypełnić zaprawą? http://www.ludynia.pl/page/images/bp/amd500.gif BEz obawy o przeciągi. Szczeliny te są tak wyprofilowane aby przy równym murowaniu (klejeniu) nic podobnego się nie wytwarzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 21.01.2005 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Szaruś - w temacie hulania wiatru w szczelinach ci nic mądrego nie odpowiem, bo stawiałem od razu mur 3W, i tu na pewno wiatr nie hula Czy bloczki trzeba najpierw nawilżać (moczyć) przy murowamiu na klej, czy kleić na sucho? A co do murowania silikatów to zauważyłem, że gdy bloczki były stawiane w upalne dni to zdarzało sie że po kilku dniach klej nie trzymał. Nie były to sytuacje nagminne, ale zdarzały się. I podejrzewam, że wynikały właśnie z suchości bloczków silikatowych, które momentalnie odciągały całą wilgoć z kleju. Nie uważam tego za jakąś straszną wadę, bo jak ściana dostanie później wilgoci choćby z deszczu czy z tynku to klej pewnie zwiąże, ale przyznaję - byłem tym nieco zaskoczony i rozczarowany, bo liczyłem, że jak użyłem klej zamiast zaprawy to już nic tego nie ruszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.01.2005 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 a ja mam pytanie robil juz ktos wz tych duzych bloczkow polmetrowych z ludyni sciany?jakie wrazenia? no i prosze zna ktos jakas strone gdzie jest pokazane jak sie mocuje kotwy do scian jak juz stoi sciana nosna a ja potem robie ocieplenie i oslonowachodzi o to ze nie wyobrazam sobie tego niby wiercenia w scianie nosnej(znaczy to tak ale jak potem trafic ta kotwa w ten kolek i jak zalozyc styropian?przeciez, zeby wywiercic dziure to musze wiedziec dokladnie gdzie ona wypadnie, a zeby to wiedziec to musze juz byc mniej wiecej na tym poziomie z moja cegla oslonowa a jak juz tam jestem to juz mam styropian miedzy scianami a jak go juz mam to nie mam dojscia wiertarka do sciany nosnej gdzie tkwi blad w moim rozumowaniu?na jakim poziomie? podejrzewam ze moze byc tak, ze musze zgadywac gdzie wypadnie fuga miedzy ceglami sciany oslonowej jakis metr do przodui pozniej ewentualnie zyc z roznica paru centymetrow roznicy w tym co mi wyjdzie a tym gdzie jest kotwa? powiedzcie cos wreszcie?watek czytalem juz dawno jest piekny i dlugi i nie pamietam zeby bylo tam o tym i nie mam czasu czytac go znowu wiedzac, ze moge tego nei znalezc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts