Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem, czy to nazywa się kotwy, ale to są takie płaskie metalowe blaszki jakby :roll:

Ja stosowałem takie właśnie kotwy - blaszki. Jednak z racji ilości (ściana trójwarstwowa) pokombinowałem

trochę i znalazłem człowieka który zrobił mi takie kotwy z nierdzewki. Wymiarami identyczne jak te

ytongowskie - tylko dłuższe, bo te oryginalne nie wystarczały. Za sztukę płaciłem coś ok 1,6 pln podczas

gdy ytongowska coś koło 3pln kosztowała.

Stosowałem je także do mocowania ścian działowych wszędzie tam gdzie nie były "przemurowane" z nośnymi.

Pozdrawiam

Mój dom z Silki jest w stanie surowym. Mam ścianę trójwarstową.

Dzisiaj poszperałem w Internecie i zorientowałem się że moja ekipa skopała mi otwory okienne i drzwiowe, dzięki temu mam mostki termiczne. Wspomniane otwory zrobili tak jakby domek był zbudowany z gazobetonu. U mnie całe otwory są z bloczków silka natomiast powinny wyglądać natępująco:

http://www.window.de/gif/mon10.gif

Uczulam Was na prawidłowe wykonanie.

Ja nie wiem co mam zrobić za to swoim majstrom?

Co proponujecie?

Pozdrawiam

Olek

[/img]

Kusi mnie silikat. Odpycha jednak to łączenie ścian działowych z nośnymi na kotwy. Działowych, nie osłonowych. To takie dziadowskie.

Jednak tak sobie myślę, że zamiast kotew, można zastosować U kształtki i wpuszczać ścianki działowe w to wycięcie. Co Wy na to?

Kusi mnie silikat. Odpycha jednak to łączenie ścian działowych z nośnymi na kotwy. Działowych, nie osłonowych. To takie dziadowskie.

Jednak tak sobie myślę, że zamiast kotew, można zastosować U kształtki i wpuszczać ścianki działowe w to wycięcie. Co Wy na to?

A nie prościej na etapie murowwanie ścian nośnych od razu ciągnąć ściany działowe - a przynajmniej ich fragmenty - tak zeby całośc była ze sobą przewiązana (przemurowana)?

Pozdrawiam

A do mnie wczoraj przyjechała Silka. Jest przepiękna...

http://www.planetsmilies.com/smilies/love/love0010.gif

Prawdziwego uroku to ona dostanie dopiero jako ściana :lol: .

Jeżeli chodzi o elektrykę, to w poziomie chyba nie będzie większego kłopotu. Jedno cięcie wzdłuż poziomej fugi. Przynajmniej ja tak myślę, bo u mnie będzie silka na 99%. Ten margines 1% daję na klej lub zaprawę.

Jeden samochód = max 24 tony.

Jedna paleta = (w przybliżeniu) 1 tona.

Transport to najsłabsza strona Silki. To śmieszne, żeby koszt transportu stanowił 10% wartości towaru, który wiezie. Niestety - w przypadku tego materiału tak jest.

Z uwagi na wielkość zamówienia (naprawdę duże) uzyskałam nast. ceny brutto wraz z transportem i rozładunkiem:

Silka E24 - 3,14

Silka E18 - 2,46

Silka E 12 - 1,64

Silka E8 - 1,27

Silka cegła zwykła - 0,43

a łupaną kupuję w Żytkowicach bo jest duuużo tańsza a jakościowo w niczym nie ustępuje.

Poza tym budują z niej Marinę Mokotów, więc to materiał dla prawdziwych snobów. 8)

no to ladne ceny

a ja sie dalem wydudkac i placilem 53 PLN brutto z transportem i rozladunkiem za m2 sciany a na m2 wchodzi 15 sztuk czyli za sztuke dalem 3,53

i wydawalo mi sie ze tanio .... ;(

no nic to trudno juz wyboru nie cofne

natomiast co do murowania wpadlem na pomysl zeby murowac bloczki do gory nogami i w dziury lac bardzo chuy beton- mam takie plany gdyz zaluje ze nie kupilem blokow pelnych

jak sobie teraz to tak jeszcze raz kalkuluje to wychodzi mi ze kupilem praktycznie po cenie jak by bez zadnych upustow...;)

cos ten builder sie nie postaral.....

no coz tak to jest jak sie czlowiek spieszy ......

no widzisz Janusz

czlowiek poswieca kupe czasu zeby sie dowedziec gdzie taniej i za ile by moza a potem przychodzi szara rzeczywistosc i z braku czasu kupujesz co jest i po ile jest

moj blad polegal na tym, ze rozwazalem ciagle ludynie i ona wychodzila mi jakos tak 38 netto za m2 osiemnastki

nastawilem sie ze kupuje tylko ludynie

pojechalem do paru hurtowni i okazalo sie ze chociaz mieli ludynie w ofercie to jednak nie mieli ochoty mi jej wcale zalatwic i chamsko wciskali silke

silka sie wczesniej nie interesowalem wiedzialem tylko ze jest znacznie drozsza od ludyni wiec liczylem sie z cena okolo 50 PLN za m2 18

gosc w builderze zaproponowal mi duze upusty (;)) i wyszlo mu ze brutto z TRANSPORTEM i ROZLADUNKIEM ( swija droga to ten rozladunek to koszmar- gosc tak wywijal tym podbierakiem ze rozbil mi chyba pol palety silikatow)

wyszlo mu 53, 54 PLN za m2 brutto

postanowilem sprawe przemyslec

zajrzalem na strone xelli i wyliczylem ze transport kosztowalby (wedlug tych glupich tablic strefa G) jakies 2000 PLN

pomyslalem wiec ze pasuje w sumie taka cena 53

potem jednak dowiedzialem sie ze oni to woza nei z poznania ( tak gadal gosc z buildera) a z radomia to i czuje sie w sumie troche wydudkany

czego nikomu nei zycze

teraz jeszcze zachcialo mi sie tych pelnych bloczkow i bede musial zalewac te diury w silce betonem ;)

A ja tak sobie myślę, że podpiszę umowę z PSB.

Dlatego, gdyż kupowanie w różnych miejscach, kończy się tym co mnie kilka lat temu spotkało.

Podpisałem umowę na budowę biura z firmą. Nic mnie miało nie ochodzić. Stropy kanałowe wielkowymiarowe. No i załatwili te stropy jakieś pozagatunkowe. Kładli wtedy kiedy mnie nie było i było już po herbacie. Oczywiście później parę groszy ujęli z rachunku, ale po awanturach.