acca5 02.08.2005 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Dalej interesuje mnie temat łączenia scian dzialowych z nośnymi czy tak jak w ytongu- kotwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 02.08.2005 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Nie wiem, czy to nazywa się kotwy, ale to są takie płaskie metalowe blaszki jakby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 03.08.2005 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Nie wiem, czy to nazywa się kotwy, ale to są takie płaskie metalowe blaszki jakby Ja stosowałem takie właśnie kotwy - blaszki. Jednak z racji ilości (ściana trójwarstwowa) pokombinowałem trochę i znalazłem człowieka który zrobił mi takie kotwy z nierdzewki. Wymiarami identyczne jak te ytongowskie - tylko dłuższe, bo te oryginalne nie wystarczały. Za sztukę płaciłem coś ok 1,6 pln podczas gdy ytongowska coś koło 3pln kosztowała. Stosowałem je także do mocowania ścian działowych wszędzie tam gdzie nie były "przemurowane" z nośnymi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtj 07.08.2005 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Jestem tu nowy, ale czytam was juz od zeszlego roku. Wlaśnie koncze fundamenty i zamierzam za dwa tygodnie rozpoczac stawianie scian z silikatu. Budowa w Warszawie. Sciana 25, dzialowka 12. Cegle chce kupic w Jedlance. Czy ktos wie moze cos na temat jej wyrobow??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olekstar 12.08.2005 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Mój dom z Silki jest w stanie surowym. Mam ścianę trójwarstową. Dzisiaj poszperałem w Internecie i zorientowałem się że moja ekipa skopała mi otwory okienne i drzwiowe, dzięki temu mam mostki termiczne. Wspomniane otwory zrobili tak jakby domek był zbudowany z gazobetonu. U mnie całe otwory są z bloczków silka natomiast powinny wyglądać natępująco: http://www.window.de/gif/mon10.gif Uczulam Was na prawidłowe wykonanie. Ja nie wiem co mam zrobić za to swoim majstrom? Co proponujecie? PozdrawiamOlek[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 12.08.2005 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Kusi mnie silikat. Odpycha jednak to łączenie ścian działowych z nośnymi na kotwy. Działowych, nie osłonowych. To takie dziadowskie.Jednak tak sobie myślę, że zamiast kotew, można zastosować U kształtki i wpuszczać ścianki działowe w to wycięcie. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 13.08.2005 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 Kusi mnie silikat. Odpycha jednak to łączenie ścian działowych z nośnymi na kotwy. Działowych, nie osłonowych. To takie dziadowskie. Jednak tak sobie myślę, że zamiast kotew, można zastosować U kształtki i wpuszczać ścianki działowe w to wycięcie. Co Wy na to? A nie prościej na etapie murowwanie ścian nośnych od razu ciągnąć ściany działowe - a przynajmniej ich fragmenty - tak zeby całośc była ze sobą przewiązana (przemurowana)? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 13.08.2005 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 Zasugerowałem się tym, że to układa się jak klocki. Równiutko. Masz rację. Można zostawić otwór co drugą warstwę, albo wystawić "strzępie".Proste to takie, że wstydzę się swojego pytania.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 13.08.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 A do mnie wczoraj przyjechała Silka. Jest przepiękna...http://www.planetsmilies.com/smilies/love/love0010.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 13.08.2005 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 Aniu, gratuluję i zazdroszczę I ponawiam swoje prośbę o zgłębienie tematu prowadzenia instalacji elektrycznej w poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 13.08.2005 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 A do mnie wczoraj przyjechała Silka. Jest przepiękna... http://www.planetsmilies.com/smilies/love/love0010.gif Prawdziwego uroku to ona dostanie dopiero jako ściana . Jeżeli chodzi o elektrykę, to w poziomie chyba nie będzie większego kłopotu. Jedno cięcie wzdłuż poziomej fugi. Przynajmniej ja tak myślę, bo u mnie będzie silka na 99%. Ten margines 1% daję na klej lub zaprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 13.08.2005 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 Ania, jeszcze kilka pytań w sprawie Silki: Ile zamówiłaś? Ile samochodów to było (na ich stronie podana jest cena transportu, ale nie ma info, ile wchodzi na 1 samochód)? No i jeszcze najwazniejsze: ile cię to kosztowało? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 13.08.2005 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 Jeden samochód = max 24 tony. Jedna paleta = (w przybliżeniu) 1 tona. Transport to najsłabsza strona Silki. To śmieszne, żeby koszt transportu stanowił 10% wartości towaru, który wiezie. Niestety - w przypadku tego materiału tak jest. Z uwagi na wielkość zamówienia (naprawdę duże) uzyskałam nast. ceny brutto wraz z transportem i rozładunkiem: Silka E24 - 3,14 Silka E18 - 2,46 Silka E 12 - 1,64 Silka E8 - 1,27 Silka cegła zwykła - 0,43 a łupaną kupuję w Żytkowicach bo jest duuużo tańsza a jakościowo w niczym nie ustępuje. Poza tym budują z niej Marinę Mokotów, więc to materiał dla prawdziwych snobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 15.08.2005 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 no to ladne ceny a ja sie dalem wydudkac i placilem 53 PLN brutto z transportem i rozladunkiem za m2 sciany a na m2 wchodzi 15 sztuk czyli za sztuke dalem 3,53 i wydawalo mi sie ze tanio .... ;( no nic to trudno juz wyboru nie cofne natomiast co do murowania wpadlem na pomysl zeby murowac bloczki do gory nogami i w dziury lac bardzo chuy beton- mam takie plany gdyz zaluje ze nie kupilem blokow pelnych jak sobie teraz to tak jeszcze raz kalkuluje to wychodzi mi ze kupilem praktycznie po cenie jak by bez zadnych upustow... cos ten builder sie nie postaral..... no coz tak to jest jak sie czlowiek spieszy ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 15.08.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Zgroza!!!!Jeżeli Ty Leonie masz takie wpadki, to ja muszę się bardziej postarać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 15.08.2005 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 no widzisz Janusz czlowiek poswieca kupe czasu zeby sie dowedziec gdzie taniej i za ile by moza a potem przychodzi szara rzeczywistosc i z braku czasu kupujesz co jest i po ile jest moj blad polegal na tym, ze rozwazalem ciagle ludynie i ona wychodzila mi jakos tak 38 netto za m2 osiemnastki nastawilem sie ze kupuje tylko ludynie pojechalem do paru hurtowni i okazalo sie ze chociaz mieli ludynie w ofercie to jednak nie mieli ochoty mi jej wcale zalatwic i chamsko wciskali silke silka sie wczesniej nie interesowalem wiedzialem tylko ze jest znacznie drozsza od ludyni wiec liczylem sie z cena okolo 50 PLN za m2 18 gosc w builderze zaproponowal mi duze upusty () i wyszlo mu ze brutto z TRANSPORTEM i ROZLADUNKIEM ( swija droga to ten rozladunek to koszmar- gosc tak wywijal tym podbierakiem ze rozbil mi chyba pol palety silikatow) wyszlo mu 53, 54 PLN za m2 brutto postanowilem sprawe przemyslec zajrzalem na strone xelli i wyliczylem ze transport kosztowalby (wedlug tych glupich tablic strefa G) jakies 2000 PLN pomyslalem wiec ze pasuje w sumie taka cena 53 potem jednak dowiedzialem sie ze oni to woza nei z poznania ( tak gadal gosc z buildera) a z radomia to i czuje sie w sumie troche wydudkany czego nikomu nei zycze teraz jeszcze zachcialo mi sie tych pelnych bloczkow i bede musial zalewac te diury w silce betonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 15.08.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 A ja tak sobie myślę, że podpiszę umowę z PSB.Dlatego, gdyż kupowanie w różnych miejscach, kończy się tym co mnie kilka lat temu spotkało.Podpisałem umowę na budowę biura z firmą. Nic mnie miało nie ochodzić. Stropy kanałowe wielkowymiarowe. No i załatwili te stropy jakieś pozagatunkowe. Kładli wtedy kiedy mnie nie było i było już po herbacie. Oczywiście później parę groszy ujęli z rachunku, ale po awanturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIOUX 15.08.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Witam,mi ostatnio wyliczyli w PSB m2 SILKI 18 z transportem i wyładunkiem za 44,00 zł. Sądzę, że jeszcze trochę opuszczą. Transport jakieś 10 km. Silki potrzebuję na jakieś 160 m2 zewnątrz i 60 m2 działówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 15.08.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Czyli potwierdzasz, że dobrze rozumuję.Inna sprawa to "kompatybilność" materiałów.10 składów budowlanych i następuje "spychologia" jakby coś nie tak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 15.08.2005 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 no to jestem w stosunku do waszych cen jakies 1600 PLN w plecy ;( ladnie mnei skroili w tym builderze na przyszlosc bede ostrozniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts