twin 20.08.2005 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2005 kto może mi wyjaśnić, jak to jest z reklamowanym plusem silki, że nie trzeba tynku, a wystarczy tylko gładź bezpośrednio na silikat? oczywiście zakładam że ekipa jest to w stanie wykonać (czytaj równo wybudować z równego materiału). Bo jakoś jak widzę osoby mające silikaty mają także tynki, dopiero potem ew. gładź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gregmena 21.08.2005 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 mam pytanie, własciwie dlaczego przepłacacie za silke, ja kupiłem silikaty z niemców i w sumie wyszło mi połowe ceny, a cena za elewacje cegła łupana 50 groszy brutto to rewelacja (dlatego moge każdemu w oczy powiedzieć że mam ściane 3w tańszą od 2w)...dalszy sąsiad kupował tą nową silke bodajże E i jakoś wzięliśmy po cegle od niego i ode mnie i mu mina zrzędła, moja jakas równiejsza, czystsza, ładniesza, szczególnie łądnie równa gdybym pod klej ją robił.... reasumując sąsiad poszedł się upic że zaplacił drugie tyle za materiały z silki do ściany 2w co ja za materiały z niemców na 3w czyli cegła 24 i plus elewacja..... rozumiem gdyby jakość była lepsza, ale skoro jest gorsza, to czy chodzi tylko o reklame typu a moja ściana pod tynkiem jest z silki???natomiast, widziałem silke elewacyjną (czyli lux) jest piękna, tu jakośc jest równa mojej białej elewacyjnej, ale placić 4 razy więcej???? i tu nie chodzi o to że ja mam lepszą, bo przyznam że silikaty leżajsk w ogóle biją jakościa i niemce, ale cena tam wyższa niż w niemcach.... poza tym ja także rozmawiałem z silką i nie kumam ich polityki transportoiwej, czy oni musza także nabić sobie kabzy na transporcie, toż toz te niemce taniej by zawiozły do szczecina chociac przez całą polske niż silka spod szczecina do szczecina..... nei wiem nie kumam, ale licze na jakieś argumenty... chociaż znam znajomego murarza, specjalizuje się betonie komórkowym i opowiada mi że są klienci że choćby im mówił że miejscowa firm arobi beton komórkowy lepszy i transport 0 i cena 1/2 to klieci końcą dyskusje że ytong i tyle, bo oni \chca potemkazdemu mówiż że mają z ytonga, czy naprawdę ża reklamę warto tyle płacić by potem mówić bo ja z silki, bo ja z ytonga???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIOUX 21.08.2005 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 Hej Gregmena poproszę o namiar na silikaty z Niemca. SIOUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gregmena 22.08.2005 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 http://www.ppmb-niemce.com.pl/oferta/silikaty.html albo prosciej http://www.ppmb-niemce.com.pl/ ale ja kupowalem materialy w miejscowej hurtowni w Sandomierzu, obliczyli mi materialy taniej o 900 zl taniej niz producent, a dwa mam ich 2 kilometry pod domem i transport wyladunek za darmo i moge zwrócic towar jesli mi zostanie ale za towar zaplacilem bodajze w styczniu a odebralem w lipcu, dlatego ceny mialem rewelka (50 groszy lupana cegielka na elewcje.... i jej jest taka piekna, no i jak liczylismy w hurtowni mam sciane 3w taniej niz 2w) jak patrze na silke, to chyba xelli bardzo nie zalezy na produkcji silikatów!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetatomek 22.08.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 http://www.ppmb-niemce.com.pl/oferta/silikaty.html albo prosciej http://www.ppmb-niemce.com.pl/ ale ja kupowalem materialy w miejscowej hurtowni w Sandomierzu, Czesc a mozesz powiedziec dokladnie w ktorej hurtowni w sandomierzu?mieszkamy niedaleko wiec bysmy skorzystali dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetatomek 22.08.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 ale ja kupowalem materialy w miejscowej hurtowni w Sandomierzu, Czesca mozesz powiedziec dokladnie w ktorej hurtowni w sandomierzu?mieszkamy niedaleko wiec bysmy skorzystalidziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gregmena 22.08.2005 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 http://www.palinski.pl bardzo mili ludzie, nie sa krwiozerczy wobec portfela i chetnie doradza to i owo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIOUX 22.08.2005 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Oj, to niestety trochę daleko... My mieszkamy w Bydgoszczy.Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 22.08.2005 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Czy da się sensownie zagospodarować odpady po docinaniu bloczków silikatowych? Mam tego niezłą kupkę i zastanawiam się, co z tym zrobić... Bardzo proszę o radę doświadczonych silkowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 22.08.2005 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Ja tym utwardziłem trochę drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 22.08.2005 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 A nie boisz się o jej nasiąkliwość? Też chcę tak zrobić, ale nie mogę sobie wyobrazić, co się z nią stanie po 10 latach w gruncie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twin 22.08.2005 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 czyzby nikt nie miał bezpośrednio na silikat gładzi gipsowej? jelzi ktos ma, prosże o info jak sprawuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomeku 22.08.2005 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 za dwa tygodnie wam odpisze jak się sprawuje gładź na silce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_ek 23.08.2005 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Moje uwagi na temat murowania z silikatów.Ściany nośne z silikatu 18cm, działowe 8cm. Budowa w okolicach Wrocławia.Nastawienie - oszczędzać, ale tylko tam, gdzie można.Wybór materiału, ceny netto, marzec 2005."Markowa" Silka - z rabatem oferowana przy cenie 2.52PLN/szt., 15.5bloczków /m2Silikatka T18, P/W- z upustem cena 1.9PLN/szt./17.5bloczka/m2.Porównywalne warunki - dostawa na budowę w cenie, w trzech partiach.Wybrałem Silikatkę, 3700 bloczków, P-W, na klej. Klej Alpol AZ110 1000kg/ca 210m2 ścian, 15.7PLN/25kg netto.Jakość bloczków przeciętna, trochę pękniętych. Murarze zużyli nieomal co do kawałka.Hurtownia oferuje wymianę połamanych bloków, ale przy tempie murowania na klej - parter pod wieńce w 7 dni- jest to nierealne.Chyba, że ktoś zamawia od razu transport na cały dom. Ja zamawiałem partiami, aby nie musieli wciągać bloczków na strop. Murarze poradzili sobie doskonale. Pęknięte bloczki poszły na docięcia. Ściany licowali do jednej strony tak, aby niedoskonałości wymiarowe materiałuwyrównać wykończeniem od jednej strony.Nierówności ściany przed otynkowaniem - w granicach 3mm. Opinia murarzy od ścian nośnych - z wszystkiego da się murować, materiał nie jest zły. Ściany działowe.Z bloczków 8cm, Silikaty Ostrołęka, N8, P-W, 1.2PLN/szt netto, loco budowa.Materiał lepszy jakościowo, równiejszy. Wybór podyktowany modułem bloczków ścian nośnych.Kotwienie prętami stalowymi fi6, 2 pręty co 4-tą warstwę stanowiące jednocześnie usztywnienie całej ściany.Podobnie zaleca "Poradnik majstra budowlanego". Opinia murarzy od ścian działowych - trudny materiał, klej kiepski, "trudno murować prosto bo powoli wiąże","BK lepszy bo szybciej wiąże klej" itp. Proste murowanie wymagało pilnowania i codziennego nadzoru.47m2 działówek parteru robili 2 tygodnie. Zużyli 300kg kleju... Nawiasem wówiąc - zeszli z budowy bo im się "nie opłacało". Na moją usilną prośbę resztę dokończyła ekipa od ścian nośnych, a właściwie 1 murarz z pomocnikiem.Ok.70m2 w jakieś 5 dni. Szybciej się nie da ponieważ "trzeba dać klejowi czas na związanie cienkiej ściany, aby się nie krzywiła od nacisku następnych warstw."Nie narzekali, zrobili i poszli do swoich prac. Jest prosto. Tynkarz ocenił ściany jako "dobre". Kładzie nacisk na dobre gruntowanie i planuje położenie warstwy tynku ok. 10-12mm, co pozwoli na schowanie kabli kładzionych na wierzchu. Zrezygnowałem z bruzd, gdy pewien fachowiec obliczył koszt położenia wyprawy cienkowarstwowej.Nie mam zaufania do bruzdowania w końcu dość cienkich ścian. Wolno mi- w końcu nie jestem ekspertem budowlanym.A poza tym 1cm tynku da możliwość wbicia gwozdka do zawieszenia jakichś drobiazgów. Pod większe drobiazgi polecam gwoździe do betonu. Podstawa sukcesu.Fachowa ekipa, rzetelna i dokładna, co daje jest dobre wypoziomowanie pierwszej warstwyi dokładne docinanie.Bloczki były docinane tarczą, taką zwykła, 20PLN/szt. Murarze uważali silikat za materiał niezbyt twardy - "tarcze diamentowe są do klinkieru". Silka czy Silikatka? NIe wiem jakie jest zużycie kleju. Czy owo 3.3kg/m2 dla Silki 18 jest rzeczywiste, czy tylko marketingowe.Jeśli prawdziwe - niemal na jedno wyjdzie. Oszczędności mogą być na poziomie 500PLN na korzyść Silikatki.Widziałem dom, w którym zbudowano ściany działowe z Silki 6.5cm. Przyznaję, że były piękne i równe. Ładniejsze od moich. Gdybym budować po raz drugi...Wybrałbym Silkę, 18 na ściany nośne i 8-kę na ściany działowe.Trzeba jednak pamiętać, że warstwą wykończeniową jest tynk i tej pięknej powierzchni nie będzie widać. Kable trzeba gdzieś schować. Jest co prawda Silka E, ale cenę miała zaporową. Na pewno Silka ma zdecydowaną przewagę przy ścianach o grubości 25cm ze względu na łatwość przewiązywania narożników i łączeń.Przy długości 34cm na przewiązanie pozostaje 9cm. Gdyby się murowało z bloczków 25x25 - przewiązywanie jest trudniejsze. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holikk 23.08.2005 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Sprawa jakości Silikatów ponownie. Jak się ma Silikat Teodory do Niemce, Silka(Xella). Pojawiło się już kilka informacji o dobrej jakości Niemce, Ostrołęka. Co z Teodorami? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Pozdrawiam holikk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 24.08.2005 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Moje uwagi na temat murowania z silikatów. [...] A poza tym 1cm tynku da możliwość wbicia gwozdka do zawieszenia jakichś drobiazgów. Pod większe drobiazgi polecam gwoździe do betonu. [...] Z opisem się generalnie zgadzam (fajnie ci wyszedł) - ale ten fragment zacytowany powyżej mnie "dziabnął" Próbowałeść wbić jakikolwiek gwóźdź w bloczek silikatowy? (wszystko jedno czy z silki, silikatki, czy co tam jeszcze jest na rynku) - czy tylko teoretyzujesz? U mnie ekipa w trakcie budowy nie była w stanie wbić gwoździa do betonu w silikat bo ten pierwszy pękał. Wolę tego nie próbowac tereaz mając tynki na ścianach. W końcu wyciągnięcie wiertarki i osadzenie kołka rozporowego to 5 minut roboty. I tylko takie rozwiązanie polecam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 24.08.2005 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Na pewno Silka ma zdecydowaną przewagę chyba chciałeś napisać "nad ścianami" przy ścianach o grubości 25cm ze względu na łatwość przewiązywania narożników i łączeń. Przy długości 34cm na przewiązanie pozostaje 9cm. Gdyby się murowało z bloczków 25x25 - przewiązywanie jest trudniejsze. Ja własnie muruję z Teodorów T25 i przewiązywanie też można uzyskać (po poradzie działu sprzedaży z Teodorów) poprzez zakup silikatki T12 12x25 i kładzeniem jej w narożnikach poprzecznie uzyskuje się odpowiednie przesunięcie (dodatkowo i tak wykorzystam potem T12 do ścian działowych jak coś zostanie) Jest tylko jeden mankament: w T12 nie ma pióra-wpust - co i tak w tym wypadku jest bez znaczenia bo kładziona jest poprzecznie Wojty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobby X 24.08.2005 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Oj, to niestety trochę daleko... My mieszkamy w Bydgoszczy. Dzięki za odpowiedź. Mi udało sie zbudować dom z silki w Stronnie, czyli 20 kilometrów od Bdg. Materiał kupowałem w Truscie na Glinkach i w Piec-Mat-Budzie na Osowej. Za każdym razem dostawałem ceny poniżej cen Trzcińca i transport + hds gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobby X 24.08.2005 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 kto może mi wyjaśnić, jak to jest z reklamowanym plusem silki, że nie trzeba tynku, a wystarczy tylko gładź bezpośrednio na silikat? oczywiście zakładam że ekipa jest to w stanie wykonać (czytaj równo wybudować z równego materiału). Bo jakoś jak widzę osoby mające silikaty mają także tynki, dopiero potem ew. gładź. Na moją silke położyłem tylko trzy cienkie warstwy gipsu i gładzi, razem jakieś 3-5 mm. Efekt jest niezły, czuć jak ściana oddycha i reguluje wilgoć. Problem miałem tylko z żelbetowymi lanymi nadprożami, ale od czego szlifierka kątowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 24.08.2005 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Cześć. Proszę o poradę. Czy słyszeliście informację, że Xella bardzo pogorszyła jakość Silki? Podobno "nie trzyma" wymiarów. Z tego powodu (?) oferta na wykonawstwo mojego domu urosła o kilka tysięcy złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts