Szaruś 13.09.2005 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 U mnie elektryk wszstskie kable porozciągał w stropie, więc żadnego kucia bruzd poziomych nie było. Tylko podejścia pionowe. Gdybym jeszcze raz budował, też dałbym silkę 18 cm. 24 cm to wyrzucanie pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 13.09.2005 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 No i tu masz rację. Dom stoi na cegle. I z tego powodu silka 18 jest całkowicie wystarczająca. Trzeba tylko stosować inne rozwiązania typu kable na ścianie (wkucie rury pionowo nie jest żadnym problemem, gorsze są długie poziome bruzdy). Nie powiem, że 18 jest do d.. Mniej to już przesada, ale wydaje się że 24 to optimum. Tyle że trochę droższe (pewnie z 2 tys zł). Natomiast ocieplenie każdy da jakie chce. Jak ktoś chce 20 to ok. Myslę, że inwestycja długo się będzie zwracać, ale nie jest to błąd. Mniej niż 12 to już chyba błąd przy silikatach. Optymalne wydaje się 12-15. Z tego wynika że silkę 12 nie, ale wełnę 25 można - jak tylko ktos chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 13.09.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 U mnie elektryk wszstskie kable porozciągał w stropie, więc żadnego kucia bruzd poziomych nie było. Tylko podejścia pionowe. Gdybym jeszcze raz budował, też dałbym silkę 18 cm. 24 cm to wyrzucanie pieniędzy. Dokładnie. Stosując inne niż standardowe metody (wkucie w ścianę) spoko można dać 18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gregmena 13.09.2005 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 oczywiście że kable mozna w stropieale za rok, za dwa, ktoś wpadnie by to i owo do ściany przybic, albo coś zrobić na ścianie i okazuje się że 18 to naprawde mało, własnie dlatego 24 to optimum...18 to też dobre ale pod warunkiem że nie będziemy nic do tej ściany przybijac ani nic w niej wiercić ani robić w niej dziury... ale za prae l;at może sie okazac że musimy coś w niej robić i co wtedy.....ja n9e jestem zwolennikime metrowej ściany... ale bez przesady, dzis 18, niektórzy mówią już ze silka 15 a może za rok naprawde ktoś zapyta że 12 silka plus 25 wełna ale każdy robi jak uważa, ja zrobiłem 3w to bo taniej, bo mam już gotową ścianę (nie musze następnej ekipy do ocieplenia brać) i bo wiem że mój kosz na ścianie może będzie stabilniej wisiał niż na wełnie 20..... chociaż jak moje 100 kg żywej wagi się powiesi, to pewnie mogę i z ta sciąna odpaśc równie tak samo jak za cala ścianą wełny eheheehhe generalnie pozdrawiam wszystkich silkowiczów, graty za odwagę i za budowe z zdrowego materiału i nie uwierzyli marletingowuym bzdurom ala wienerberger że ceramika to 21 wiek... bo silikaty to równie stary i dobrze sprawdzonyt materiał co ceramika i równie przyszłościuowy... a murarze narzeką bo mają cięzsza cegłe niuć ceramike i tylko o to chodzi..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 13.09.2005 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 minimum nosnej sciany to 24, wlasnie ze wzgledu na kucie..... bo nikt mi nie powie ze nigdy w sciane niebedzie wbijal np obrazu.... i co wtedy w tym miejscu dom stoi na welnie, mowiac obrazowo???? Aktualnie jeszcze mieszkam w bloku - takim z płyty. Ściany nosne mają 16 cm, działowe 6 cm (plus 2x0,5 cm tynku). W sumie 6 kondygnacji - piwnica, parter i 4 pietra). Jakoś udało się i przewody w ścianach pochować, i puszki pod kontakty w całym mieszkaniu tez weszły. I nie tylko obrazy powiesiłem, ale nawet szafki w kuchni i rower w przedpokoju. Nadal uwazam, że 24 cm przy parterówce do zbytek - twoje argumenty mnie nie przekonały. Koszty roboizny 2w i 3w faktycznie są takie same - tylko nie każdy lubi miec okna w "studniach" - 24 cm silikat, 15 ocieplenie, 12 elewacji - i juz mamy bez tynków ponad pół metra ściany. Ja się pytam - po co? - "Bo tak wszystcy robią" - to nie jest argument. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gregmena 13.09.2005 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 elewacji rydzu mam 9 cm a nie mam argumetu bo tak wszyscy robią, bo wszyscy robią 2w a ja jestem kosmita ze robię 3w podawanie argumentów że w bloku było ok, to nie to samo CO W MOIM DOMU no dobra, pozostaje jeszcze argument że taka ściana 18 cm silikat i 20 wełna to kosmicznie droga ściana, nawet przy mojej 3w, toż ja za oszczędzone pieniądze dach sobie zrobię, nie mówiąc że o ścianę oprę rower, a czy o ścianę 2w tak pewnie oprę rower to nie wiem (przykłady, patrz moi sąsiędzi, opierali rower o dom otynkowany... ehheheheh) pozostaje jeszcze moje pytanie, jeśli ktoś robi ścianę 2w 18 silikat plus 20 wełna ze względu o jak najlepsze U to czy nie uzyska lepszego U przy ścianie 12 plus 25 wełna, albo 9 silikat plus 30 wełna???? mój murarz też dziwak i powiedział że on nie zrobił by domu z wełny i nie postawiłby za żadne pieniądze 18 plus 20, no chyba że ze słomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 14.09.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 U nas nic praktycznie nie było wkuwane. Instalacja elektryczna na ścianach, w warstwie tynku. Rury w pionach wentylacyjno-kominowych. Grzejników nie mamy, ale przecież można robić z podejściami w podłodze. Więc nie wiem w czym problem. A grubsze ocieplenie, jak się dobrze udało zakupić wełnę, to czemu nie? Wiadomo koszty energii będą rosły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 14.09.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Słuchajcie, musimy rozgraniczyć kilka wątków a) grubość wartswy nośnej (18 czy 25 cm)b) grubość ociepleniac) ściana 2w czy 3w Te trzy wątki nie mają ze sobą nic wspólnego (można postawić i 2w i 3w z 18 albo 25 cm warstwy nośnej i upchac i 2w i 3w ocieplenie ile się chce). Ja nadal twierdzę, że stawianie domu jednorodzinnego z 25 cm warstwy nośnej z silki to niepotrzebnie wyrzucanie pieniędzy. Ja mam powieszone szafki w kuchni i nawet zbiornik na wodę 300 l na takiej ścianie. Więc argumenty, że nie można zawiesić obrazka jakoś do mnie nie przemawiają. Bloczki murowane na klej trzymają się naprawdę bardzo mocno, aż moi murarze byli zdziwieni (musieli rozwalić kawałek ściany przy schodach, bo się zagalopowali). Cenowo 18 cm siliki + 18 cm ocieplenia + 9 cm elewacji wyjdzie tyle samo co np. 24 cm silki i 12 cm ocieplenia + 9 cm elewacji. Jeżeli ja miałbym wybierać, to za taką samą kasę, przy takiej samej całkowitej grubości ściany wolałbym zbudować wersję pierwszą niż drugą. Al Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 14.09.2005 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Drodzy Silikatowcy, Bardzo dziękuję, za wymianę opinii a tym samym odpowiedź na moje banalne acz ważne pytanie! Jak widać ilu budujących tyle opinii - najważniejsze dla mnie jest jednak to, że: a) jeżeli zdecyduję się na S18+W20 to nie popełnię błędu, a nawet wydaje się, że będzie to zupełnie wystarczające (zgodnie z tym co pisze Rydzu i pozostali z Was) b) przemyślę jeszcze raz czy S24 nie byłaby bardziej stabilna (zgodnie z tym co napisłał z własnego doświadczenia Marcin U, który wiedzę fachową ma dużą, wiem to z tego wątku). Gragema, też pisał podobnie. Jeszcze to przeanalizuję. Daję sobie czas około tygodnia i wówczas dam Architektowi ostateczną decyzję (napewno napiszę na co się zdecydowałam). Cały czas biję się jeszcze z myślami czy ściana 2W czy może jednak 3W, ale na chwilę obecną jednak bliżej mi do 2W. Jeżeli chcielibyście coś dodać do moich "wahań", to chętnie poczytam i z góry dziękuję . Marcin U i Rydzu - wielkie dzięki, że jeszcze piszecie w tym wątku - bałam się, że jak skończyliście już swoje domy to znikniecie z FORUM - a to byłaby wielka i niepowetowana strata! Wszyscy jesteście ŚWIETNI i naprawdę mam nadzieję, że przyszłym nieopierzonym budującym z SILKI też będę mogłą kiedyś pomóc. Pozdrawiam, Alison Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gregmena 14.09.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 3w z 24 scian nosna bo brak obaw czy kujac sciane naruszam jej nosnosc czy nie po prostu PEWNOSC 3w bo elewacje na pewno trudniej zniszczyc..... szczegolnie jak sie ma dzieci, rower, psa, kota, pilke do kosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 14.09.2005 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 3w z 24 scian nosna bo brak obaw czy kujac sciane naruszam jej nosnosc czy nie po prostu PEWNOSC 3w bo elewacje na pewno trudniej zniszczyc..... szczegolnie jak sie ma dzieci, rower, psa, kota, pilke do kosza Gregmena, dziękuję - Twój punkt widzenia także uwzględnię w moich analizach! Kosz może będę miała, ale na szczęście mój mąż waży tylko 75 kg a ja 57 kg, więc może ta wełna pozostanie na swoim miejscu a dzieci jak będą łyżeczką w wełnie dłubać to stłukę na kwaśne jabłko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gregmena 14.09.2005 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 moge pocieszy ze dzieci sie o wiele chetniej bawia styropianem niz welna!!!!! jak juz odkryja male biale kuleczki chca ich miec jak najwiecej, albo by je zjesc, albo by je zbierac, albo by pokazac myszkom ze tu mozna cieplo zamieszkac... zreszta myszka mniej chetnie zamieszka w welnie chyba z deka kluje ja tynku nie chcialem bo widzialem wiele schrzanionych tynków, plus zacieki, plus odpada, peka i trzeba pamietac ze domy 2w czesciej jesty co remontowac niz 3s ale 2w ma zdecydowany jeden plus, sciana 3w jak jest dobrze zrobiona jest na wieki, a przy scianie 2w przy cokilkuletnicxh remontach tynku, zawsze mozna co kilka lat zmienic kolor domu, a ja tego na pewno nie zmienie, wiec mozna powiedziec ze masz 2w dzis niebieski, a za 5 lat mozesz latwo zrobic dom zielony podiobnie z dachem ja robie z ceramiki w zalozeniu ze polezy spokojnie kilkadziesiat lat (mialem stary dom na bydowie i dachówka miala 80 lat i byla w super stanie) a robiac dach z blachy mozna zalozyc ze za 10-15 lat mozna dach zmienic ale u mnie zona powiedziala slucha za 20 lat dzieci beda szly na studia i skad wiesz ze bedziesz mial kase na nowa elewacje czy na nowy dach??? pamietac nalezy o jednym kazda sciane mozna schrzanic i to jest podstawa problemu a nie technologia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mifim 14.09.2005 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 A ja mam w ścianach nośnych 24 cm (z uwagi na jakość użytego materiału), a w szczytowych 18 cm. Dam na to 15 cm styropianu.Zresztą jak to wspomniał Szaruś grubość ściany z Silki nie ma nic do grubości ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.09.2005 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 3w z 24 scian nosna bo brak obaw czy kujac sciane naruszam jej nosnosc czy nie po prostu PEWNOSC 3w bo elewacje na pewno trudniej zniszczyc..... szczegolnie jak sie ma dzieci, rower, psa, kota, pilke do kosza A jak Ci się pobrudzi elewacja, to co zrobisz? I jeszcze jedno - skąd masz pewność, że wytrzymałość ściany 24 cm z wykutymi bruzdami jest pewna na 100%, a ściany 18 cm - nie? Robiłeś jakieś obliczenia? Jesteś kontruktorem, architektem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 15.09.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Alison Nie wiem, bo nie liczyłem ile trzeba dopłacić za silkę 24 - spróbuj policzyć ile trzeba dołożyć. Jak więcej niż 2000 zł to daj spokój i rób z 18. Wełna 20 cm wydaje mi się trochę "na wyrost". W kilku wątkach prowadzono analizy o ile to zwiększa rzeczywiste oszczędności na cieple i wynikało z nich że dalsze inwestowanie w warstwę ocieplenia powyżej 15 cm. zwraca się po bardzo długim czasie (z racji utraty ciepła przez okna i wentylację). Policz ile tu mozna zaoszczędzić. Co do 2w i 3w to zależy jaką chcesz mieć elewację. Jeżeli "normalną" tynkowaną to nie jestem przekonany czy jednak 3w nie jest droższa. Jeżeli chcesz pozostawić elewację o ceglanej strukturze to 3w. W grę wchodzi tez klinkier na elewacji i wtedy domek może byc śliczny, ale trochę drogi. Natomiast wytrzymałośc elewacji z 3w jest faktycznie dużo większa. I tu nie ma co gadać. Tylko nie jestem przekonany do końca czy z 2w nie jest wystarczająco duża - za rok bedę pewnie wiedział więcej. Wtedy mogę doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 15.09.2005 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Alison Nie wiem, bo nie liczyłem ile trzeba dopłacić za silkę 24 - spróbuj policzyć ile trzeba dołożyć. Jak więcej niż 2000 zł to daj spokój i rób z 18. W moim przypadku zmiana z E-18 na E-24 kosztowałaby dodatkowo 2400 zł brutto, to jest prawie połowa kwoty, którą zapłaciłem za E-18 na cały dom. Pomijam już koszty transportu, które też by wzrosły, a w przypadku silikatów transport jest koszmarnie drogi. Poza tym - mój projekt jest obliczony na E-18, a kable mają być prowadzone w ścianach. Myślę, że konstruktor nie podpisałby się pod tym, gdyby wytrzymałość była zagrożona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 15.09.2005 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 A jeszcze jedno - producent Silki podaje, że z E-18 i E-15 można wznosić budynki do 4 kondygnacji. W takim razie dom parterowy z użytkowym poddaszem jest aż nadto wytrzymały, nawet gdy w ścianach są bruzdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 16.09.2005 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Ja buduję piętrowy z 18-stki. Tylko środkowa ściana konstrukcyjna jest z 24. Tak wyliczył konstruktor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 17.09.2005 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Nośność - mój konstruktor sugeruje na dole 24 wyzej 18 (bedzie na skarpie i razem z piwnica w czesci domu beda to praktycznie trzy kondygnacje). Wiec mysle ze przede wszystkim wazne sa obliczenia dla konkretnego projektu (jak np. u ania), ale 18 wcale nie wykluczona dla parterowki. Ocieplenie - znow polegajac na slowach konstruktora: powyzej 15 cm welny zaczynają sie podobno klopoty spowodowane jej ciezarem. Mozliwe jednak ze wypowiedz ta dotyczyla ocieplnen budynkow wyzszych niz jednokondygnacyjne. 2W vs. 3W - ty mam pytanie czy ktos z Was silikatowcow, ociepla 2W metododą suchą (z wełną)? Nie moge nic wyczytac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gregmena 17.09.2005 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Anpi, już na Twoje pytanie odpowiedziałem powyżej, elewacje 3w po prostu się czyści, a elewacje z 2w można po prostu co kilka lat wymienic, raz że to może być konieczność (uszkodzenia) a dwa to najwięszy plus 2w można np zmienic kolor elewacji, czego ja nie moge zrobić.... (chociaż w zasadzie zawsze moge ściane także otynkować ) ale ja wybrałem wariant domu oszczędny, robię 3w, by się nie martwić odpadającym tynkiem i nie zmieniac elewacji, robię dach z ceramiki by za 20 lat nie zmieniac dachu.... budując dom 3w teraz i na przyszłośc, najważniejsze było to by było najtaniej i nic więcej nie kwestionowałem że nie można budowac z silikatów 18, ale śmiałem się z budowania domu 18 silikat i 20 wełna, ani to mądre, ani oszczędne, ani sensowne... a na pewnoe kontrukcyjnie o niebo słabsze jak moje.... generalnie nie wiem dlaczego mówicie takie straszne kwoty że drożej 24 od 18, ja mam z niemiec i zapłaciłem chyba 300 zł więcej za 24 niż 18 może mówicie o silce, ale jej bym nie chciał jakościowo słabiutkie to w porównaiu z niemcami, a nawet ludynią (ale nie mówię o silce elewacyjnej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts