marcin_budowniczy 31.10.2005 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Kochani pomocy ! Projektant adaptujący projekt zaproponował:Sciany nosne 24 cm + 12 ocieplenieSciany działowe 12 cmTo wszystko (silka) na ścianach fundametnowych (piwnicznych) z bloczków ale ustwionych tak, że szerokość tej sciany wynosi 38 cm.Kurcze to bedzie dosc drogie rozwiazanie, czy nie mozna np tak?Sciany nosne 18 cm + 12 ocieplenieSciany działowe 12 cmSciany fundametnowe piwniczne o szerokosci 25 cm z bloczka.W biurze projektowym pani stwierdziała, ze szerokość sciany fundametnowej 25 cm to za mało.Czy ma racje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 31.10.2005 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Kochani pomocy ! Projektant adaptujący projekt zaproponował: Sciany nosne 24 cm + 12 ocieplenie Sciany działowe 12 cm To wszystko (silka) na ścianach fundametnowych (piwnicznych) z bloczków ale ustwionych tak, że szerokość tej sciany wynosi 38 cm. Kurcze to bedzie dosc drogie rozwiazanie, czy nie mozna np tak? Sciany nosne 18 cm + 12 ocieplenie Sciany działowe 12 cm Sciany fundametnowe piwniczne o szerokosci 25 cm z bloczka. W biurze projektowym pani stwierdziała, ze szerokość sciany fundametnowej 25 cm to za mało. Czy ma racje? W moim projekcie (i tak wybudowałem) mam ścianę fundamentową z bloczka o szerokości 25cm i na tym ścianę z silikatu 25cm i do tego bedzie ocieplenie 15cm (fakt że nie mam podpiwniczenia, ale chyba to nie ma nic do rzeczy). Zauważ że ocieplenie nie jest warstwą nośną/konstrukcyjną. Ocieplenie fundamentu mam ze styropianu gr. 6cm, więc zostaje jeszcze ok 9cm na jakiś klinkier na cokół i żeby nadziemna część fundamentu była "cofnięta" w stosunku do warstwy ocieplenia na ścianie. Wojty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 31.10.2005 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Własnie, tez nie wiem jak to z tymi scianami piwnicznymi.Raczej ciezko spotkac, żeby ktos budował z bloczków na szerokość 38 cm, ale moze sie myle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 31.10.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Własnie, tez nie wiem jak to z tymi scianami piwnicznymi. Raczej ciezko spotkac, żeby ktos budował z bloczków na szerokość 38 cm, ale moze sie myle. Zauważ że wtedy wyjdzie więcej bloczków: rożnica między 38cm a 25cm !! na takiej samej długości. U mnie jest 7 warstw bloczków wys. 14cm. Może jeśli projektant boi sie takich rozwiązań to wyjściem byłby wieniec na ścianie fundamentowej? Zauważ że w wielu rowiązaniach materiał na ściany "wystaje" poza ścianę fundamentową (np. wszelkie BK, porothermy itp jak mają więcej niż 25cm grubości - fakt że są one lżejsze od silikatu ale nie aż tak bardzo....) Wojty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 31.10.2005 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Dlatego też dąże, żeby tą scianę odchudzić - koszty, koszty.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 31.10.2005 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Ja mam ścianę z 18 cm (bloczki pełne 20 MPa, na klej 10 MPa) + ocieplenie (parter + piętro), działowe 12 cm. Nic nię pęka i wszystko jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 31.10.2005 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Zauważ że w wielu rowiązaniach materiał na ściany "wystaje" poza ścianę fundamentową (np. wszelkie BK, porothermy itp jak mają więcej niż 25cm grubości - fakt że są one lżejsze od silikatu ale nie aż tak bardzo....) Masy: 1800 kg/m3 - Silikat pełny 900 kg/m3 - Porotherm 600 kg/m3 - BK klasy 600 Więc Silikaty są trochę cięższe (ale za to można dawać cieńsze, więc może cała ściana nie będzie aż tak dużo cięższa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 31.10.2005 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Rydzu, wychodzi na to, że "co kraj to obyczaj". U mnie było dokładnie odwrotnie - Ludynia była niereformowalna do tego stopnia, że nie chcieli słyszeć o żadnym rabacie (zakup za jakieś 7500 zł) i zaproponowali mi transport bez HDS-u. Ciekawe, jak ja bym rozładował ręcznie 40 ton bloczków, chyba musiałbym pół wsi zatrudnić Za to składy handlujące Silką prześcigały się w rabatach, rozmowy były bardzo miłe, w końcu kupiłem o jakieś 15% taniej niż w cenniku. Za transport co prawda musiałem zapłacić, ale był HDS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 31.10.2005 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Kochani pomocy ! Projektant adaptujący projekt zaproponował: Sciany nosne 24 cm + 12 ocieplenie Sciany działowe 12 cm To wszystko (silka) na ścianach fundametnowych (piwnicznych) z bloczków ale ustwionych tak, że szerokość tej sciany wynosi 38 cm. Kurcze to bedzie dosc drogie rozwiazanie, czy nie mozna np tak? Sciany nosne 18 cm + 12 ocieplenie Sciany działowe 12 cm Sciany fundametnowe piwniczne o szerokosci 25 cm z bloczka. W biurze projektowym pani stwierdziała, ze szerokość sciany fundametnowej 25 cm to za mało. Czy ma racje? U mnie ściana fundamentowa ma 24 cm grubości, na niej jest wieniec, a ściany nośne mają grubość 18 cm + 15 cm ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 02.11.2005 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Kochani pomocy ! Projektant adaptujący projekt zaproponował: Sciany nosne 24 cm + 12 ocieplenie Sciany działowe 12 cm To wszystko (silka) na ścianach fundametnowych (piwnicznych) z bloczków ale ustwionych tak, że szerokość tej sciany wynosi 38 cm. Kurcze to bedzie dosc drogie rozwiazanie, czy nie mozna np tak? Sciany nosne 18 cm + 12 ocieplenie Sciany działowe 12 cm Sciany fundametnowe piwniczne o szerokosci 25 cm z bloczka. W biurze projektowym pani stwierdziała, ze szerokość sciany fundametnowej 25 cm to za mało. Czy ma racje? U mnie ściana fundamentowa ma 24 cm grubości, na niej jest wieniec, a ściany nośne mają grubość 18 cm + 15 cm ocieplenia. Podobnie. Fundament 25 cm, na to wieniec, ale nie wystaje na zewnątrz, ściana silka 18 (zlicowana z fundamentem od strony zewnętrznej). Fundament z wieńcem ocieplony styropianem 10 cm. Ściana ocieplona wełną 15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 02.11.2005 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Podobnie. Fundament 25 cm, na to wieniec, ale nie wystaje na zewnątrz, ściana silka 18 (zlicowana z fundamentem od strony zewnętrznej). Fundament z wieńcem ocieplony styropianem 10 cm. Ściana ocieplona wełną 15 cm. a czy to nie jest blad ze sciana z silki nie jest w osi sciany fundamentowej? pytam bo sie nie znam. z tego co wiem to sciana fundamentowa musi byc w osi lawy tak czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 02.11.2005 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 No i klamka zapadła, mianowicie: Sciany fundamentowe (piwniczne) z bloczka 25 cm, zewnętrzne Silka 18 cm + 15 ocieplenie (styropek), działówki 12 cm. Kierownik (przyszły), pani architekt adaptująca projekt nie widzą przeszkód Strop będzie "trzymał" ściany piwniczne 25 cm, zarazem będzie w nim wieniec. Jeszcze jedno pytanko: Czym się różni silka drążona od pełnej (otworami to wiem ), ale na co mają one wpływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 02.11.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 ale na co mają one wpływ? Na ciężar i współczynnik przenikania ciepła. Są ciut cieplejsze (podobno). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 02.11.2005 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Na cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 02.11.2005 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 ale na co mają one wpływ? Na ciężar i współczynnik przenikania ciepła. Są ciut cieplejsze (podobno). ale które są cieplejsze ? pełne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 02.11.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Nie, te z dziurami . Najlepszym rozwiązaniem byłoby kupić same dziury . Powietrze, gazy mają doskonałe właściwości izolacyjne. Wobec tego należałoby budować z samych dziur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 02.11.2005 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 02.11.2005 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Na ciężar i współczynnik przenikania ciepła. Są ciut cieplejsze (podobno). Różnica jest minimalna, praktycznie niemierzalna. Otwory mają wpływ na cenę, a przede wszystkim na masę bloczka. Unijne przepisy nie pozwalają, by jakikolwiek materiał (do przenoszenia ręcznego) był cięższy niż 25 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 03.11.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Podobnie. Fundament 25 cm, na to wieniec, ale nie wystaje na zewnątrz, ściana silka 18 (zlicowana z fundamentem od strony zewnętrznej). Fundament z wieńcem ocieplony styropianem 10 cm. Ściana ocieplona wełną 15 cm. a czy to nie jest blad ze sciana z silki nie jest w osi sciany fundamentowej? pytam bo sie nie znam. z tego co wiem to sciana fundamentowa musi byc w osi lawy tak czy nie? U mnie jest tak, że oś ściany na rzutach jest w środku sciany silikatowej wobec czego nie wypada na środku ściany fundamentowej (ale wypada na środku ław). Konstruktor nie widzi w tym problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 03.11.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 witam po dlugiej przerwie czy ktos z was zalewal te dziury w silce betonem? ja mam zamiar tak zrobic tzn odwracac bloczki i zalewac rzadkim chudziakiem przez to masa sciany i parametry dzwiekowe powinny ulec jakiejs poprawie druga rzecz jaka mnei interesuje to robienie spoin pionowych niby jest pioro i wpust ja bede murowal na zaprawie tradycyjnej i czytalem ze ktos robil w takim przypadku spoiny pionowe- czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts