RYDZU 03.11.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 czy ktos z was zalewal te dziury w silce betonem? ja mam zamiar tak zrobic tzn odwracac bloczki i zalewac rzadkim chudziakiem Raczej tylko przypadkiem. Zalewanie tego z premedytacją to mrówcza robota która niewiele daje. Wzrost masy ściany będzie nie wart tych wysiłków. SIlikat jest i tak ponad 2x cięższy niz inne materiały - co tu jeszcze poprawiać? Jedyne miejsce gdzie "z premedytacją" chciałem by się wlał beton to wieńce - ostatnią warstwę bloczków układalismy w ten sposób żeby schodziły się ze sobą uchwyty montażowe. Powstawały wtedy takie prawie kwadratowe wpusty rozstawione co 50 cm po całym obwodzie muru. Wylewając wieniec beton raczej napewno w nie sie dostał i bardzo dobrze "zazębił" z murem (to określenie chyba tu najlepiej pasuje). druga rzecz jaka mnei interesuje to robienie spoin pionowych niby jest pioro i wpust ja bede murowal na zaprawie tradycyjnej i czytalem ze ktos robil w takim przypadku spoiny pionowe- czy to ma sens? Przy murowaniu na klej odchyłki w pionie sa minimalne - rzędu milimatra. Przy zaprawie może się okazać, że bloczki będą nierówno "siadały" i mogą pojawiać się szczeliny. Bardzo wiele zależy od murarza i jego fachowości. Ewentualnie po wymurowaniu każdej warstwy robisz dookoła rundę i wypełniasz wszystkie otwory montażowe zaprawą. Tylko że zużyjesz jej wtedy sporo.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.11.2005 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 ... czy ktos z was zalewal te dziury w silce betonem? ja mam zamiar tak zrobic tzn odwracac bloczki i zalewac rzadkim chudziakiem przez to masa sciany i parametry dzwiekowe powinny ulec jakiejs poprawie ... Może parametry tłumienia dzwięków są lepsze ale termicznie napewno nie. Jak wiadomo wszzelkie przerwy powietrzne kożystniej wpływają na parametr U jak sam beton. A po drugie ile stracisz czasu na wypełnianie spoin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 03.11.2005 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 nie myslcie ze jestem jakis zakrecony albo cospo prostu zaluje ze nei kupilem bloczkow pelnycha z racji na duze zagrozenie halasem pociagu kombijnuje jak ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.11.2005 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Ściany i tak wiele już wytłumiły dzwięków ale szyby będą najbardziej przepuszczały dzwięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 03.11.2005 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 zdaje sobie z tego sprawe walkmen ale co mam zrobic betonu w okna wlac ?? jedynie co moge to kupic okna jakies lepsze od strony torow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.11.2005 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 zdaje sobie z tego sprawe walkmen ale co mam zrobic betonu w okna wlac ?? jedynie co moge to kupic okna jakies lepsze od strony torow A może lepiej schron wybudować? Oczywiście żartowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 03.11.2005 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 To nie lepiej zamiast zalewać dziury kupić bloczki pełne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 03.11.2005 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 pewnei ze lepiejtylko ze ja juz kupilem puste i teraz zaluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
picasso 03.11.2005 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 pewnei ze lepiej tylko ze ja juz kupilem puste i teraz zaluje Wyglada mi to na mrowcza robote, a nie jestem pewien czy uzyskasz wystarczajaco dobre efekty. Moze lepszym rozwiazaniem jest zastosowanie welny na ocielpenie zewnetrzne, albo jakis mat wygluszajacych. P.S. Jakos kurcze sobie tego nie wyobrazam jak stoi murarz i wlewa do kazdej dziurki beton... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 03.11.2005 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Ja miałem pełne bloczki z Ludynii. One mają to do siebie, że końcówki mają takie półokrągłe wgłębienia. Jak się dwa bloczki ze sobą zestawiło, to robiła się tam na stuku taka okrągła dziura. Murarze zalewali tę dziurę zaprawą. Ale tylko to, gdyby jeszcze bloczki były podziurawione to chyba im by się nie chciało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 13.11.2005 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Kto ma silikat na elewacji i czym impregnowany??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 13.11.2005 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Czy to prawda, że na silkę można bezpośrednio kłaść płytki bez tynku wewnętrznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gregmena 13.11.2005 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 do Anii ja mam silikat na elewacji, biała łupanamogę podesłac zdjęcia co do impregnacji to przede mną, miałem to zrobić wczoraj ale przyszedł deszcz i nie dało rady.... impregnat jest z kreisla, nazwe nie pamiętam, zobaczę jak będe na budowie i napisze jaki to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 14.11.2005 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 do Anii ja mam silikat na elewacji, biała łupana... To tak jak ja! (mam jeszcze wstawki z szarej gładkiej i białej gładkiej) impregnat jest z kreisla, nazwe nie pamiętam, zobaczę jak będe na budowie i napisze jaki to... Hydromur R???... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gregmena 14.11.2005 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 ania ja mam podmurówke z takiego wrzosowego.... i wstawki też z tego koloru, powiem szczerze dom wyszedl pięknie, a dachówka, czy w ogóle dach przystroil dom.... mam taki przyklad na wsi, super drogi klinkier brązowawy i dachówa brązowa i dom wygląda jak brązowa kupa.... ania daj meila na priv wymienimy fotki i napisz skąd jesteś może i hydromur a juz impregnowalaś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 14.11.2005 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Odpowiedź posłałam na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 14.11.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 ania ja mam podmurówke z takiego wrzosowego.... i wstawki też z tego koloru, powiem szczerze dom wyszedl pięknie, a dachówka, czy w ogóle dach przystroil dom.... mam taki przyklad na wsi, super drogi klinkier brązowawy i dachówa brązowa i dom wygląda jak brązowa kupa.... ania daj meila na priv wymienimy fotki i napisz skąd jesteś może i hydromur a juz impregnowalaś??? Gregmena, jestem bardzo ciekawa tego "wrzosowego' i całości. Ja kończę właśnie projekt i chcilibysmy na wiosnę ruszyc z "kopyta" . Czy możesz wstawić zdjęcie swojego domku albo napisać pod jakim adresem www można je zobaczyć ? Pozdrawiam Wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gregmena 14.11.2005 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 alison, na priv podaj meila, chętnię prześle domek można zobaczyć pod Sandomierzem, bylo już kilka osób z forum , zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 14.11.2005 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 sorki, ale...Czy to prawda, że na silkę można bezpośrednio kłaść płytki bez tynku wewnętrznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 14.11.2005 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Można tylko mocz ścianę przed klejeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts