Wakmen 15.11.2005 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Można tylko mocz ścianę przed klejeniem Albo gruntuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtas33 15.11.2005 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Czy jest sens stosować klej "ciepłochronny" jako zaprawę do silki gdy ociepla się ją styropianem? Budowlaniec mi mówi, że stypopian zapewni wystarczającą izolację, nie ma po co przepłacać na lepszym kleju. Będzie to ścian 2 W, silka 24 cm + styropian 15 cm (co w ogóle myślicie o takim zestawieniu?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 15.11.2005 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Budowlaniec ma rację. Zaprawy ciepłochronne stosuje się do ścian jednowarstwowych. U ciebie byłaby to conajmniej rozrzutność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 15.11.2005 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Budowlaniec ma rację. Zaprawy ciepłochronne stosuje się do ścian jednowarstwowych. U ciebie byłaby to conajmniej rozrzutność. W zupełności wystarczu klej np. Alpolu AZ 110 biały do silikatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gregmena 15.11.2005 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 zaimpregnowałem hydromurem, podobno od piątku zima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 16.11.2005 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 zaimpregnowałem hydromurem, podobno od piątku zima Tak tak. I to jest prawda. Ma nawet popruszyć śniegiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 16.11.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 zaimpregnowałem hydromurem, A my ugrzęźliśmy w ofercie Nowej Sarzyny. Nie wiemy co wybrać, RATUNKUUU! Sarsil czy Ahydrosil, i który numer oznaczenia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekW 17.11.2005 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Cześć Przegladajac dlugi watek zauwazylem, ze kilka osob ma sciany 3w posadowione na fundamentach 3w, ale nie znalazlem informacji jak zachowac ciaglosc ocieplenia. W planach ma silikat 24 + 12 ocieplenia + oslonowa postawione nabloczkach betonowych 24+8ocieplenia+12. Jak laczyliscie ocieplenie fundamentu i scian?Czy kladliscie izolacje poziome na fundamencie niezaleznie na sciane nosna i oslonowa fundamentu a styropian na styk, a moze na zakladke (tylko wtedy trzeba sztukowac z cienszego). Niektorzy robili wieniec, ale to chyba dla scian 2w, bo dla 3w zrobi sie wtedy mostek i nie pomoze nawet zaizolowanie od wewnatrz na podbetonie, bo silikaty maja maly opor cieplny. Wlasnie jestam na etapie konczenia scian fundamentowych i zastanawiam sie jak to sie robi i jak je ochronic przed zima. Patrzę na te różne rysunki w czasopismach a tam wszystko ładnie wygląda nośna i osłonowa fundamentów ma taką samą wysokość, łączenie styro na styk. A gdzie warstwa zaprawy pod pierwszym bloczkiem ściany, itp.? Jak to robiliście u siebie? PozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yossarian 25.11.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 jedlanka wrescie uruchomila swoja strone internetowa. Mam pytanko, czy ktos cokolwiek wie o ich silikatach (jakos, czy wymiary trzymaja itp)?? chce budowac z silikatow, a jedlanka jest najblizej mnie. ale nic kompetnie nie wiem o firmie Jak ktos, cos wie, to by bylo milo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 25.11.2005 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 jedlanka wrescie uruchomila swoja strone internetowa. Mam pytanko, czy ktos cokolwiek wie o ich silikatach (jakos, czy wymiary trzymaja itp)?? chce budowac z silikatow, a jedlanka jest najblizej mnie. ale nic kompetnie nie wiem o firmie Jak ktos, cos wie, to by bylo milo a może jaki link do nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yossarian 25.11.2005 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 oto link http://www.silikaty.net.pl/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jmd 25.11.2005 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 W planach ma silikat 24 + 12 ocieplenia + oslonowa postawione na bloczkach betonowych 24+8ocieplenia+12. Mam analogiczne rozwiązanie - 7 ocieplenia Jak laczyliscie ocieplenie fundamentu i scian? Ocieplenie fundamentu przechodzi w ocieplenie ściany (styropian/wełna), oddzielone izolacją poziomą Czy kladliscie izolacje poziome na fundamencie niezaleznie na sciane nosna i oslonowa fundamentu a styropian na styk, a moze na zakladke (tylko wtedy trzeba sztukowac z cienszego). Izolacja szeroka na całość ściany (nośnej i osłonowej) w jednym kawałku Niektorzy robili wieniec, ale to chyba dla scian 2w, bo dla 3w zrobi sie wtedy mostek i nie pomoze nawet zaizolowanie od wewnatrz na podbetonie, bo silikaty maja maly opor cieplny. Wieniec mam na części nośnej, oddzielony od części osłonowej styropianem. Chodzi oczywiście o poziom bloczków fundamentowych - na części nośnej wieniec, a na osłonowej dodatkowa warstwa bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 25.11.2005 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 jedlanka wrescie uruchomila swoja strone internetowa. Mam pytanko, czy ktos cokolwiek wie o ich silikatach (jakos, czy wymiary trzymaja itp)?? chce budowac z silikatow, a jedlanka jest najblizej mnie. ale nic kompetnie nie wiem o firmie Jak ktos, cos wie, to by bylo milo Rzeczywicie jest niedaleko W-wy, można się tam przejechać i naocznie sprawdzić A co wiesz na temat cen? rozmawiałe z nimi? Szkoda, że na stronce nie ma cennika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 26.11.2005 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2005 Sama sobie odpowiadam: ceny bardzo podobne do tych z Niemców, co mnie bardzo cieszy, będzie dobry argument do negocjacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 26.11.2005 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2005 O rany!!! Ale się udzielam !! Ale patrzcie, co znalazłam: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72560388&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any. Wysłałam im zapytanie ofertowe, ciekawe co oni na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 26.11.2005 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2005 Wełna 20 cm wydaje mi się trochę "na wyrost". W kilku wątkach prowadzono analizy o ile to zwiększa rzeczywiste oszczędności na cieple i wynikało z nich że dalsze inwestowanie w warstwę ocieplenia powyżej 15 cm. zwraca się po bardzo długim czasie (z racji utraty ciepła przez okna i wentylację). Policz ile tu mozna zaoszczędzić. Natomiast wytrzymałośc elewacji z 3w jest faktycznie dużo większa. I tu nie ma co gadać. Tylko nie jestem przekonany do końca czy z 2w nie jest wystarczająco duża - za rok bedę pewnie wiedział więcej. Wtedy mogę doradzić. IMHO akurat tu warto dać na wyrost. Teraz jest to 5-20zł z m2 (koszt samego materiału), a za 5-10-20 lat będzie to (licząc po dzisiejszych cenach) 80-100zł z m2 za kompleksową termomodernizację. Ceny energii rosną dużo szybciej niż infalcja. O ile stosunkowo łatwo i względnie tanio będzie można za te 5-10-20 lat wymienić okna, czy wstawić rekuperator, to już tak łatwo z izolacją ścian nie będzie. W kwestii grubości ścian i izolacji. Rozśmieszę tu co poniektórych do łez, ale mam w planach 15cm + 20cm +6cm na dom partertowy z poddaszem uż, o ile tylko konstruktor to zatwierdzi (a wstępnie nie ma przeszkód). Owszem te 6cm ściany elewacyjnej wyjdzie pewnie drożej niż 9cm ze względu na stalowe wzmocnienia konieczne do zachowania stabliności, ale IMHO warto się bić o te centymetry. Ściana 42-43 cm to jest dla mnie maksimum na co chciałbym się godzić by dom nie był bunkrem. Ostetecznie może jeszcze zjadę te 2cm na ociepleniu jeśli znajdę materiał o nieco lepszym współczynniku oporu cieplnego. Cóż taką mam wizję na tę chwilę. Myślę że jest to najlepszy kompromis pomiędzy kosztami, solidnością (trwałoscią) oraz izolacyjnością, a łupana silikatowa elewacja mi się podoba. Jeśli ktoś ma lepsze propozycje to chętnie wysłucham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 30.11.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Mam pytania dotyczące silki minaowice: Jakie są koszty nadrpoży (nośna 18, wew. 12)? Czy są jakieś gotowe, czy wykonuje się je tradycyjnie? (szalunek i zalewanie) Co to są kotwy i do czego się je stosuje? Podliczając koszty "ścian" o czym muszę pamietać? (poza oczywiscie bloczkami na mury zew./wew., klej, nadproża, kotwy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 30.11.2005 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 U mnie były nadproża wylewane na budowie (czyli musisz policzć szalunek, zbrojenie i wylanie betonem). Kotew nie stosowałem (jak murowali ściany to je "zazębiali" bloczkami, kotwe nie trzeba było dawać). A więc u mnie koszt ściany to: bloczki,klejszalunek do nadprożyzbrojenia do nadprozybeton do nadprozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 30.11.2005 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 szarus czy ja dobrze zrozumialem? u ciebie sciany przemurowano ? tzn masz 3 warstwowe i warstwa elewacji jest przemurowana z warstwa nosna? mam nadzieje ze zle cie zrozumialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yossarian 30.11.2005 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 szukam firmy, ktora umie budowac silikatami z minska mazowieckiego lub okolic. jezeli macie kogos to podeslijcie mi na maila. w piatek spotkalem sie z czlowiekiem, ktory mial mi budowac dom. oto moja rozmowa: - ... no i chce budowac z bloczkow silikatowych- z czego??- z bloczkow silikatowych- aaaaa, Panie z tego to sie budowal 30 lat temu, ja polecam u220 i z tego buduje, silikaty sa do d..py, zimne sa- a budowal Pan kiedys z silikatow?- no, nie no i dalej juz mi sie nie chcialo rozmawiac jak macie jakis rozsadnych ludzi do budowy (firmy) to poratujcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts