flowera 15.03.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Czesc My tez sie budujemy z silki i nie ma mowy o innym materiale ocieplenie dajemy ok 20-25 cm styropianu) Murarze nie narzekali, mowili ze wybudowali juz kilka domow z silki materiał b. trwaly , nie promieniuje, duza akumulacja cieplna no i sciany dzialowe na poddaszu tez robimy z silki aby bylo w domu cicho)) Zaczynamy 1 kwietnia fundamenty juz stoją) bede umieszczac kolejne zdjecia w moim wątku ze zdjęc z budowy) pozdrawiam flowercia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 15.03.2006 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Filipek, czy przy zmianie technologii budowy (3W zamiast 2W) należy uzyskać jakieś zgody (np. gminy, albo projektanta)??? czy wystarczy parafka architekta, który dokonuje adaptacji projektu gotowego do potrzeb inwestora? Pozdrawiam,Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filipek 16.03.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Filipek, czy przy zmianie technologii budowy (3W zamiast 2W) należy uzyskać jakieś zgody (np. gminy, albo projektanta)??? czy wystarczy parafka architekta, który dokonuje adaptacji projektu gotowego do potrzeb inwestora? Pozdrawiam, Maciek Zamawiając projekt gotowy, poprosiłem autora, aby do dopuszczalnych zmian dopisał jeszcze kilka (wys. ścianki kolankowej, pogłębienie wykusza, 3w, itp.) i z projektem dostałem kartkę na której były wyszczególnione dopuszczalne zmiany. Projektant adoptujący poszerzył fundament, dorysował sciane osłonową, itd. i taki projekt złożyłem w starostwie. pozdrawiam filipek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 16.03.2006 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Filipek, czy przy zmianie technologii budowy (3W zamiast 2W) należy uzyskać jakieś zgody (np. gminy, albo projektanta)??? czy wystarczy parafka architekta, który dokonuje adaptacji projektu gotowego do potrzeb inwestora? Przepisy, zdaje się można obskoczyć zapisem architekta o zmianie w projekcie. Jednak zmiana jest poważna. Był o tym niedawno artukuł w Muratorze. Na pewno powinien to zobaczyć konstruktor, bo może się zmienić kształt i nonoć fundamentu. Warto też go zrobić 3W. Nowym problemem będš nadproża w cianie osłonowej, zwłaszcza nad dużymi otworami. Inne mocowanie okien. Jeli elewacja będzie nietynkowana, to uprzedzam, że silikat chłonie wodę jak gšbka. Sam się przekonałem - będę impregnował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 17.03.2006 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Chyba zostanę przy 2W... Nie chcę kombinować za bardzo Pozdrawiam,Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazber 18.03.2006 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Poszukuje Dobrej ekipy z doswiadczeniem w silikatach z okolic Lublina.Oj bedzie ciezko gdyz material ten nie cieszy sie popularnoscia w tym regionie. Nawet moi kuzyni mowia- "Kazik, nie obraz sie ale z tego buduje sie budynki gospodarcze". Ja wiem swoje i min. dzieki Wam utwierdzilem sie w swoim wyborze. Pozdrawiam, Kazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 21.03.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Wpradzie pytanie było skierowane do MarcinU, ale mogę się również wypowiedzieć w tej kwestii. Mamy dom z użytkowym poddaszem 230 m2, ściany z SILKI 24 (parter) i 18 poddasze. Całość ocieplona wełną 20 cm (kiedy kładliśmy wszyscy pukali się w głowę), na parterze, w podłodze 16 cm styropianu, poddasze 27 cm wełny (dodatkowo 12 - 15 na nieużytkowym strychu, bo tam jest rekuperator). Dom ogrzewany kominkiem i kozą (bo na parterze jest dodatkowe mieszkanie) oraz prądem z kabli grzewczych. W tym sezonie (a jest to pierwszy sezon) i przy braku jeszcze kozy w drugim mieszkaniu, całe zużycie prądu (wraz z wodą użytkową i innymi potrzebami - oświetlenie, lodówka, RTV) wyniosło ok. 800 - 900 zł miesięcznie średnio za okres listopad - luty. Myślę, że przy tej powierzchni to nie jest źle. Dodam jeszcze, że nie bawiliśmy się w większe eksperymenty z ustawianiem ogrzewania na sterownikach. Może teraz spróbujemy, a na pewno w kolejnym sezonie. A ile dogrzewacie kominkiem? W jakim stopniu korzystacie z II taryfy? Jaka jest temp. w mieszkaniu? Czy macie GWC? Podaj proszę, więcej szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksander Bogucki 24.03.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Witam Mam pytanie dla doswiadczonych uzytkownikow domow z silkatowSlyszalem ze tynki sloabo trzymaja sie scian z silikatow.Czy stosuje sie jakies specjalne gruntowanie?Czy mieliscie tego typu problemy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 24.03.2006 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 kto Ci takie głupoty wciskał? nie słuchaj takich bzdur. Prawidłowo wykonany tynk (grunt, szpryca itd) trzyma się dobrze na każdym materiale budowlanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksander Bogucki 24.03.2006 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 A jak sie to ma do tynkow gipsowych maszynowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 24.03.2006 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 A jak sie to ma do tynkow gipsowych maszynowych? Nie no nie przesadzajcie. Ja mam dopiero tynki troszkę ponad miesiąc ale jeszcze takich wątpliwości to nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 29.03.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Przede mna tez tynkowanie silikatu. Na sufitach - tradycyjny, na scianach - cienkowarstwowy, gipsowy. Mowicie, ze nie ma zadnych problemow? Moze ta opinia bierze sie z tego, ze silikaty sie tnie na budowie i wszedzie jest pelno pylu, a wiec na scianach tez. Zapylona sciana to niezbyt dobe podloze pod tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 29.03.2006 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Przede mna tez tynkowanie silikatu. Na sufitach - tradycyjny, na scianach - cienkowarstwowy, gipsowy. Mowicie, ze nie ma zadnych problemow? Moze ta opinia bierze sie z tego, ze silikaty sie tnie na budowie i wszedzie jest pelno pylu, a wiec na scianach tez. Zapylona sciana to niezbyt dobe podloze pod tynk. To chyba nie jest argument, bo i też ile ich się tnie a wiatr bardzo szybko rozdmuch taki pyłek bo i ściana jest zbyt gładka. Po drugie (może i trzecie) to ściany też trzeba zagruntować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 29.03.2006 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Dla tych, ktorzy juz wybudowali z silikatu pytanie:impregnujecie sciany z SILIKATU? w tym wštku:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=67666&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 02.04.2006 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Z upływem czasu coraz trudniej dobrnąć do końca wątku.... Czytam forum od roku i powoli krystalizują mi się poglądy na poszczególne technologie. Zaczęliśmy od końca w sumie - czyli od wentylacji. Teraz przyszedł czas na ściany Lektura forum utwierdziła nas w decyzji że zasilimy kasę producentów silikatów. Zdecydowaliśmy się na silikat drążony (może silka - przynajmniej nie ma dziur przy ściance) 24/25 + wełna 15-20 (zobaczymy co powie pani architekt). Na to tynk mineralny + Lotusan albo tynk silikonowy. Projekt będzie indywidualny, więc od razu przystosowany do tego rozwiązania. Ci którzy budowali z Silki. Powiedzcie proszę co z tą jakością? Podobno nie jest najlepiej. Gałęzie, nietrzymanie wymiarów, obtrzaskane bloczki... Potwierdzacie czy obalacie ten mit? Przy okazji pytanie do szaleńców, którzy zdecydowali się na 20cm wełny. Co Was do tego nakłoniło. Może ja też się skuszę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 02.04.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Ci którzy budowali z Silki. Powiedzcie proszę co z tą jakością? Podobno nie jest najlepiej. Gałęzie, nietrzymanie wymiarów, obtrzaskane bloczki... Potwierdzacie czy obalacie ten mit? Raczej obalam. Bloczki równe, pęknięcia zdarzają się sporadycznie, podobnie z gałęźmi (w zasadzie to patyczki długości max. 5 cm, myślę, że nie mają wpływu na wytrzymałość bloczków), obtłuczonych bloczków nie zauważyłem. Generalnie - jestem zadowolony. No i ta cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 03.04.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Ci którzy budowali z Silki. Powiedzcie proszę co z tą jakością? Podobno nie jest najlepiej. Gałęzie, nietrzymanie wymiarów, obtrzaskane bloczki... Potwierdzacie czy obalacie ten mit? Raczej obalam. Bloczki równe, pęknięcia zdarzają się sporadycznie, podobnie z gałęźmi (w zasadzie to patyczki długości max. 5 cm, myślę, że nie mają wpływu na wytrzymałość bloczków), obtłuczonych bloczków nie zauważyłem. Generalnie - jestem zadowolony. No i ta cena Ogólnie OK. Miałem 2-3 palety pęniętych - wymienili bez gadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 03.04.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 A jak sie to ma do tynkow gipsowych maszynowych? Nijak. Tynki gipsowe trzymają się bez zastrzeżeń. Oczywiście ściana uprzednio zagruntowana, ale żadnym super-hiper gruntem. Po prostu wyrównianie chłonności i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 03.04.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Wpradzie pytanie było skierowane do MarcinU, ale mogę się również wypowiedzieć w tej kwestii. Mamy dom z użytkowym poddaszem 230 m2, ściany z SILKI 24 (parter) i 18 poddasze. Całość ocieplona wełną 20 cm (kiedy kładliśmy wszyscy pukali się w głowę), na parterze, w podłodze 16 cm styropianu, poddasze 27 cm wełny (dodatkowo 12 - 15 na nieużytkowym strychu, bo tam jest rekuperator). Dom ogrzewany kominkiem i kozą (bo na parterze jest dodatkowe mieszkanie) oraz prądem z kabli grzewczych. W tym sezonie (a jest to pierwszy sezon) i przy braku jeszcze kozy w drugim mieszkaniu, całe zużycie prądu (wraz z wodą użytkową i innymi potrzebami - oświetlenie, lodówka, RTV) wyniosło ok. 800 - 900 zł miesięcznie średnio za okres listopad - luty. Myślę, że przy tej powierzchni to nie jest źle. Dodam jeszcze, że nie bawiliśmy się w większe eksperymenty z ustawianiem ogrzewania na sterownikach. Może teraz spróbujemy, a na pewno w kolejnym sezonie. A ile dogrzewacie kominkiem? W jakim stopniu korzystacie z II taryfy? Jaka jest temp. w mieszkaniu? Czy macie GWC? Podaj proszę, więcej szczegółów. Minęły dwa miesiące mieszkania i mam bilans zużycia energii. Zużyłem 844 kWh w lutym i 998 kWh w marcu co po uwzględnieniu taryfu nocnej (podział wychodzi mniej więcej 60% noc 40% dzień) daje 264 zł w lutym i 305 w marcu. Koszt prądu to u mnie wszystko - ogrzewanie, grzanie wody, gotowanie, oświetlenie itp. Powinienem jednak dodać koszt drewna do kominka którym jednak wydatnie wspomagam ogrzewanie. Szacuję zużycie na jakieś 2,5 m3 na miesiąc czyli dodatkowe 275 zł. Ale i tak nie są to przerażające kwoty jakimi straszono mnie przed budową. Wydaje mi się, z tego co słyszę, że ogrzewający gazem i olejem nie płacą mniej za ogrzewanie. Informacyjnie - pow. domu 128 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 03.04.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Zatem obalasz mit o "zimnych" silikatach? To dobrze... bo się zdecydowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts