alison 19.04.2006 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Z Niemców mają grubość 12, 18 25 cm Wymiary bloczka (25 cm) : 250/250/220 mm, zmienia się tylko jeden wymiar (grubość). Więcej info tutaj: http://www.ppmb-niemce.com.pl/oferta/silikaty.html Aha, nie maja w tej chwili w ofercie bloczków 12 cm "podwójnych", o dł. 518 mm. Alison, a bierzesz dwunastki jako połówki do 25? Bo ja tak właśnie chciałam zrobić, żeby nie było tyle cięcia dominikams, ja biorę 12-stki na ściany działowe, a z czym ma być mniej "cięcia" możesz mi to opisać bo się nie znam aha i co to jest "przemurowywanie"? czy to właśnie do TEGO potrzebne są te 12-stki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 19.04.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 jak robisz dzialowe sciany to je przemurowywujesz z nosnymi co np 2 warstwe jest wspolny bloczek dla obu scian mozna to zrobic inaczej wkladajac laczniki miedzy spoiny jednaj i drugiej sciany ale przemurowanie jest lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 19.04.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Witam poświątecznie U nas rewolucja Zdecydowaliśmy się na coś w rodzaju domu pasywnego. Mieliśmy okazję zobaczyć dom ocieplony steropianem ( jak w pasywnym z zewnątrz i wewnątrz ) do tego rekuperator z odzyskiem ciepła. Rewelacja ))) cieplusieńko zero zaduchu i przy naszej bryle domu rezygnując z wełny kosztowo wychodzi podobnie. Właściciele się śmieją że ogrzewają dom właśnym chuchaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 19.04.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 ja biorę 12-stki na ściany działowe, a z czym ma być mniej "cięcia" możesz mi to opisać bo się nie znam aha i co to jest "przemurowywanie"? czy to właśnie do TEGO potrzebne są te 12-stki? Chodziło mi o to, że jak murujesz ściany zewnętrzne o szerokości 25 cm i bloczek też ma 25 cm długości (jest kwadratem), to chodzi o to, żeby w kolejnych warstwach bloczki były przesunięte w stosunku do warswy niższej (żeby pionowe spoiny nie wychodziły jedna nad drugą). I wtedy w narożniku kładziesz bloczek 12cm (obrócony o 90st - wtedy jego grubością jest 25 cm) i ładnie wychodzi przesunięcie kolejnej warstwy o prawie połowę długości bloczka. Raz kładziesz ten bloczek dla jednej płaszczyzny ściany (w narożniku), zaś w kolejnej warstwie dla drugiej płaszczyzny ściany (murarz będzie wiedział o co chodzi ) Dla materiałów, które są w poziomej płaszczyźnie prostokątami jest prościej, bo wtedy raz kładziesz bloczek w narożniku dla jednej ściany, a dla kolejnej warstwy dla drugiej ściany. Sorry za chaotyczny opis, może coś pomogłem -- Wojty (właściwy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 19.04.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 jak robisz dzialowe sciany to je przemurowywujesz z nosnymi co np 2 warstwe jest wspolny bloczek dla obu scian mozna to zrobic inaczej wkladajac laczniki miedzy spoiny jednaj i drugiej sciany ale przemurowanie jest lepsze brachol, wojty pomogliście dzięki za wyjaśnienie, w sumie to proste, jak mogłam sama na to nie wpaść dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 19.04.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 No właśnie, chłopaki, dobrze to opisaliście, właśnie o to mi chodziło. Tylko tak się zastanawiam ile tych bloczków wziąć (tzn. 12 zamiast 25)? Ktoś podpowie? Jak to wyliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 19.04.2006 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 tak wygladalo te zalewanie odwroconych silekna prawde nie wyobrazam sobie murowania na klejjestem bardzo zadowolony z silek i z zaprawyhttp://img223.imageshack.us/img223/4717/041600141bz.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 19.04.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Tylko tak się zastanawiam ile tych bloczków wziąć (tzn. 12 zamiast 25)? Ktoś podpowie? Jak to wyliczyć? Ja jakoś specjalnie nie wyliczałem Na pierwsze dwa transporty 25 wziąłem dwie palety 12 (jakby coś ewentualnie zostało, to i tak działówki robiłem z 12). Z tego co pamietam to potem jeszcze domawiałem 12 na takie wykorzystanie. Dodatkowo jeszcze takich 12 używali murarze jak np. murowali ściany szczytowe - zwłaszcza jak się schodziły przy górze w trójkąty, to jako skrajne, boczne uzywali 12. Acha, ja jeszcze zamowiłem od razu kilkaset sztuk silikatu o wymiarze zwykłej cegły. Pomocne było jak murowali wykusz (te wąskie słupki, to jedynie z tych cegieł stawiali). Dodatkowo często okazywało się, że np. ostatnia warstwa ma np. 7cm wysokości lub 14cm i wtedy szło im tej cegły silikatowej, oj szło.... albo np. podparcie dla nadproża okazywało sie w połowie wysokości bloczka i wtedy cegła silikatowa była pomocna (wyszedłem z założenia, że jak silikaty w całym domu, to co będę jakąś zwykłą czerwoną cegłą psuł wygląd, a co ) -- Wojty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullish 19.04.2006 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 jestem także z wami silikatowcami Waham się między Siką (xella,) a silikatami (Niemce). Prosze o info, jaką cenę udało się wam wynegocjowac (wiosna 2006) na pustaki PW (24 lub 25 cm). Czy ktoś z Warszawy i okolic może polecić, jakie sensowne hurtownie, gdzie można tanio i sprawnie (transport, skup palet, wymiana pękniętych bloczków etc) zamawiac Silkę/Silikaty? THX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 21.04.2006 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 witam murowal ktos z tych duzych bloczkow 50 cm dlugich? warto sie bawic czy lepiej kupic te 25 cm? czy tez nie ma roznicy? prosze o jakies doswiadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 21.04.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 powiem tak ja slaby nei jestem ale jednak ciesze sie ze moje bloczki nie sa ciezsze a mam drazone silki 18 dlugosci 33 cm gdybym mial nosic polmetrowe ludynki kto wie moze nawet 24 to bym chyba nadawal sie po paru dniach na leczenie kregoslupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yossarian 26.04.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 witam murowal ktos z tych duzych bloczkow 50 cm dlugich? warto sie bawic czy lepiej kupic te 25 cm? czy tez nie ma roznicy? prosze o jakies doswiadczenia jade jutro na budowe, chlopaki muruja tymi 50 od poczatku tygodnia, nie slyszalem zeby ktorys z nich sie wybieral na przymusowe leczenie . wrzuce zdjecia w piatek jak to wyglada. ale prawda jest, ze sa bardzo ciezkie - 32,5 kg/ szt aaaa, zdecydowalem sie na zaprawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 26.04.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Mam pytanie odnośnie kleju. Po majowym weekendzie zaczynam ze ścianami z polskich silikatów (Przysieczyn). Niestety sławny Alpol AZ-110 na moim terenie jest niedostępny. Do wyboru mam: - Silka Fix 10- Klej do polskich silikatów- Solbet (uniwersalny do BK i silikatów) No i nie wiem co wybrać. Solbet sobie raczej odpuszczę, bo niedawno był wątek o rozpadającej się ścianie. Błąd był co prawda w dozowaniu wody, ale może to jakiś taki czuły model, ten klej. Doradźcie: Silka Fix 10 czy ten drugi do polskich silikatów. Wiem, że wielu z Was używało oryginalnego kleju do silki, ale czy ktoś stawiał ściany na klej do polskich silikatów i jak on trzyma? PozdrawiamDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yossarian 28.04.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 i oto obiecane zdjecia piecdziesiatek z Jedlanki http://img158.imageshack.us/img158/1475/p42800033co.jpg zdjecie z dzisiaj z godziny 6.00 rano - sa ciezkie - ponosilem pare sztuk i mozna sie zmachac - trzeba chronic przed opadami - bo pija wode i sa jeszcze ciezsze - trzymaja wymiary, budowlancy zadowoleni pod tym wzgledem (chociaz robia na zaprawe) - szybko sie muruje - wizja lokalna - jak narazie bez zanieczyszczen typu: szmaty, kijki itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 28.04.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 W sprawie kleju rozmawiałem z przedstawicielem Alpolu. Swój klej AZ-110 sypią również do worków Xelli i jest to Silka Fix 10. Natomiast Polskie Silikaty proponują klej równorzędnej jakości pochodzący od jakiejś niemieckiej firmy. PozdrawiamDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 28.04.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 a kupowal ktos silikaty z Przysieczyna? moze jednak jest ktos taki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 28.04.2006 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 A ja źle policzyłem i mi zostało 5 palet Silki E18 Może jest ktoś chętny? Tylko transport i załadunek we własnym zakresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 28.04.2006 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Brachol! Ja będę miał, a w zasadzie już mam tylko spaletyzowane w hurtowni silikaty z Przysieczyna. Kupiłem bloczki 24, 18, 12 i połówkowe 24. Jeszcze pewnie domówię wyrównawcze pod parapety w ostatnim transporcie. O jakości mogę wypowiedzieć się 8 lub 9 maja, bo wtedy przyjeżdżają na plac budowy. Dam znać na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 28.04.2006 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Darek_P czekam na info i dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 02.05.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 a ja polecam zalewac te otwory sluzace jako uchwyty niby silka ma pioro i wpust, ale ciesze sie ze jest mozliwe jednak wlanie tam rzadkiej oknsystencji zaprawe bedzie na pewno solidniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts