m.dworek 04.05.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 zeby nie bylo nudno to wklejam fotke z mojego placu budowyhttp://img213.imageshack.us/img213/1509/042900061fu.jpg opis: na zdjeciu widac wlasnorecznie murowane sciany z silki 18 cmmusze powiedziec ze bardzo zaluje ze zdecydowalem sie na te 18chcialem na sile odchudzic sciane po zastosowaniu 20 cm styroale zaluje gdybym drugi raz budowal to zamowilbym 25 na wszystkie scianyo ile w ogole dalej rzezbilbym w silcew sumie jakos coraz chlodniej mysle o jej zaletach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 04.05.2006 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 a to niby dlaczego nei budowalbys z 18-stki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 04.05.2006 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 zeby nie bylo nudno to wklejam fotke z mojego placu budowy Ale masz równiutką... hm...... wylewkę :D:D Jak lustro! A co do wątpliwości dotyczących wyboru materiału to jeż tak miałem (przez chwilę). A teraz jak bym budował to zapewne znowuu z silikatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 04.05.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 zeby nie bylo nudno to wklejam fotke z mojego placu budowy Ale masz równiutką... hm...... wylewkę :D:D Jak lustro! A co do wątpliwości dotyczących wyboru materiału to jeż tak miałem (przez chwilę). A teraz jak bym budował to zapewne znowuu z silikatu a zebys wiedzial rydzu ile bylo polerowanie aby uzyskac taki efekt najpierw wylalem beton i przejechalem sciagajaca listwa, ale efekt byl nei ten wiec wzialem styropianowa pace gdzies tak chyba z 60cm miala i przez 8 godzin zacieralem dokladnie wylewke od czasu do czasu zraszajac woda niektorzy sie smiali, ze po co to , jak to i w ogole ale teraz jak ogladaja moje lustro to jakos nie slychac juz krytyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 04.05.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 m.dworek -> Dlaczego zmienilbys silikat 18 na 25 ? Pytam cie jako praktyka co dla Ciebie przemawia za '25'tką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 04.05.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 po prostu sciany bylyby jakies solidniejszea po za tym w silkach chodzi o mase, o poejmnosc dobre wyciszanie i dlatego 18 to krok w zlym kierunkumoim zdaniem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 05.05.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 po prostu sciany bylyby jakies solidniejsze a po za tym w silkach chodzi o mase, o poejmnosc dobre wyciszanie i dlatego 18 to krok w zlym kierunku moim zdaniem..... Daj spokój. Pytanie do czego dążysz? Ja mam sciany z 18 i dzwięki jakie słyszę wpadają przez ... okna. Ściana 25 by w tym nie pomogła. A jak chcesz działowe to i 12 wystarczy. Racja, że 18 jest pod tym względem gorsze niż 25, ale jest wystarczająco dobre. Tak jak 25 cm ocieplenia byłoby lepsze niż 18 cm ... Co do masy i wyboru silikatu - no comment. Nawet 18-stka jest o niebo lepsza w tej kwestii niż b-k lub ceramika poryzowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 05.05.2006 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Też mam większoć cian z 18-ki. Minus jest taki, że nie ma zapasu gruboci jak co trzeba podkuć, wybruzdować, a wiecie - wykonawcy nie lubiš się cackać. Jak kto nie doglšda budowy sam, to lepiej niech bierze 24-kę.Plus - cieńsze ciany zewnętrzne, co akurat przy kształcie mojego domu ma wpływ na architekturę. Było już dyskutowane, ale jeli kto ma ochotę, to można ten temat powałkować jeszcze raz. Argumenty akustyczne mozna pominšć. Liczš się dwie rzeczy: 1) silka jest cieżka, 2) ciana trójwarstwowa jest dobrym ustrojem, bo jest złożona z różnych materiałów. Te 6 cm nie robi już różnicy. A z tymi Niemcami (http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=18964&start=1380) to rzeczywicie mieszna sprawa. Mylałem, że chodzi generalnie o Xellę. Tak, czy siak podtrzymuję opinię, żeby nie wierzyć na lepo marce i ładnym reklamom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holikk 07.05.2006 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 o ile w ogole dalej rzezbilbym w silce w sumie jakos coraz chlodniej mysle o jej zaletach.... A jakie masz przemyślenia? Co Ci obniżyło entuzjazm? Czy zmieniłbyś na inny materiał? Pytam , bo lada moment zaczynam i jestem narazie za Silikatami w 80%. holikk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 08.05.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 o ile w ogole dalej rzezbilbym w silce w sumie jakos coraz chlodniej mysle o jej zaletach.... A jakie masz przemyślenia? Co Ci obniżyło entuzjazm? Czy zmieniłbyś na inny materiał? Pytam , bo lada moment zaczynam i jestem narazie za Silikatami w 80%. holikk wiec jest jeden pies pogrzebany jesli gadamy o silce otorz nie wiem jak wy, ale ja mialem w planie zbudowac dom dosyc energooszczedny wiec dalem miedzy innymi 20 cm styropianu na sciany jednak.... kiedy pomysle jakimi mostkami termicznymi sa sciany nosny (mam na mysli ucieczke ciepla w grunt poprzez sciane i fundament) to zastanawiam sie jak moglem popelnic taka gafe...??? wedlug mnei najbardziej optymalnym rozwiazaniem byloby wymurowanie scian nosnych najpierw na jakies 60 cm , moze 80 cm z jakiegos komorkowca gestego np odminy 600 a dopiero pozniej jechac z silka grubosci 25 cm ( zeby i ytong mogl byc szerszy i zeby sciana od ytonga w gore byla masywniejsza) czemu tak nie zrobilem zapytacie....??- otorz nie chcialem narazac sie kierownikowi budowy, albo inaczej- adaptujacemu projekt- i tak marudzil bez konca i wszystkiego doslownie sie bal i wszedzie widzial problemy) wiec poszedlem po najmniejszej linii oporu a teraz ......no coz na drugi raz....bym to inaczej zaplanowal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 08.05.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 .. jednak.... kiedy pomysle jakimi mostkami termicznymi sa sciany nosny (mam na mysli ucieczke ciepla w grunt poprzez sciane i fundament) to zastanawiam sie jak moglem popelnic taka gafe...??? Też mnie to gryzło. W realu nie ma to znaczenia. Mam zime za sobą i nie było żadnych problemów z mostkami na krawędzi podłogi i sciany (punkt rosy się nie pojawił), a ucieczka ciepła w dół jest jakoś tak chyba nie za duża (więcej pewnie by uciekało w górę przez wieniec). Generalnie to w piwnicy temperatura była zimą 5 stopni i nie szczególnie zauważyłem efekt podgrzania z uwagi na mostki. Wydaje mi się to balonem na który nie należy zwracać uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 08.05.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Witajcie, Donoszę co u mnie: 1) Niestety zrezygnowałm z Niemców tzn. z silikatów z fabryki w Niemcach woj. lubelskie. Od początku porażał mnie transport, ale cena była tak dobra, że długo byli nie do pobicia. Jednak grupa Silikaty Polska się zreflektowała i w efekcie końcoqwym są o 1800 pln tańsi niż Niemce (mówię o cenie brutto, z transportem i rozładunkiem HDS), więc wybór padł na nich. Bloczki silikatowe będą z Przysieczyna i tylko martwię się czy jakość będzie OK 2) Weteranów wątku bardzo proszę o radę w sprawach następujących: a. murować na klej czy zaprawę ??? KB mówi że lepiej na zaprawę, bo można "naprostować " jakby co... a z Waszych opinii wynika raczej, że na klej... Co mam zrobić b. przepusty - jakie i gdzie zostawić - gazu nie ma i nie chcę go mieć, - na ten moment działka nie ma wody i kanalizacji, tylko jest prąd. Teraz będzie oczyszczalnia ale w przyszłości podłączę się do wody i kanalizacji, - bedzie pompa ciepła. Z góry dziękuję Wam za odpowiedź Pozdrawiam! PS. Murarze startują z fundamentami od 10 maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 08.05.2006 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 jednak.... kiedy pomysle jakimi mostkami termicznymi sa sciany nosny (mam na mysli ucieczke ciepla w grunt poprzez sciane i fundament) to zastanawiam sie jak moglem popelnic taka gafe...??? To trzeba było zrobić porządną izolację termiczną ściany fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 08.05.2006 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 alison widze ze jednak wygral HDMB? powodzenia przy murowaniu oby sie murarze sprawdzili.PS mozesz podac swoje ceny ostateczne na silikaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 09.05.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 jednak.... kiedy pomysle jakimi mostkami termicznymi sa sciany nosny (mam na mysli ucieczke ciepla w grunt poprzez sciane i fundament) to zastanawiam sie jak moglem popelnic taka gafe...??? To trzeba było zrobić porządną izolację termiczną ściany fundamentowej. mam 20 cm styro od zewnatrz ale to nie zalatwia sprawy cieplo ucieka sciana fundamentowa w dol do lawy i pozniej poprzez grunt w kosmos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 09.05.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 alison widze ze jednak wygral HDMB? powodzenia przy murowaniu oby sie murarze sprawdzili. PS mozesz podac swoje ceny ostateczne na silikaty? Tak, postarali się ceny poszły na priv. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 09.05.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Witajcie, Donoszę co u mnie: 1) Niestety zrezygnowałm z Niemców tzn. z silikatów z fabryki w Niemcach woj. lubelskie. Od początku porażał mnie transport, ale cena była tak dobra, że długo byli nie do pobicia. Jednak grupa Silikaty Polska się zreflektowała i w efekcie końcoqwym są o 1800 pln tańsi niż Niemce (mówię o cenie brutto, z transportem i rozładunkiem HDS), więc wybór padł na nich. Bloczki silikatowe będą z Przysieczyna i tylko martwię się czy jakość będzie OK 2) Weteranów wątku bardzo proszę o radę w sprawach następujących: a. murować na klej czy zaprawę ??? KB mówi że lepiej na zaprawę, bo można "naprostować " jakby co... a z Waszych opinii wynika raczej, że na klej... Co mam zrobić b. przepusty - jakie i gdzie zostawić - gazu nie ma i nie chcę go mieć, - na ten moment działka nie ma wody i kanalizacji, tylko jest prąd. Teraz będzie oczyszczalnia ale w przyszłości podłączę się do wody i kanalizacji, - bedzie pompa ciepła. Z góry dziękuję Wam za odpowiedź Pozdrawiam! PS. Murarze startują z fundamentami od 10 maja Koledzy, bardzo proszę o pomoc w powyższym Aha, jeszcze pytanko czy cena za klej ALPOL AZ 110 (25kg) 14,95 pln brutto to dużo, czy OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 10.05.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Witajcie, Donoszę co u mnie: 1) Niestety zrezygnowałm z Niemców tzn. z silikatów z fabryki w Niemcach woj. lubelskie. Od początku porażał mnie transport, ale cena była tak dobra, że długo byli nie do pobicia. Jednak grupa Silikaty Polska się zreflektowała i w efekcie końcoqwym są o 1800 pln tańsi niż Niemce (mówię o cenie brutto, z transportem i rozładunkiem HDS), więc wybór padł na nich. Bloczki silikatowe będą z Przysieczyna i tylko martwię się czy jakość będzie OK 2) Weteranów wątku bardzo proszę o radę w sprawach następujących: a. murować na klej czy zaprawę ??? KB mówi że lepiej na zaprawę, bo można "naprostować " jakby co... a z Waszych opinii wynika raczej, że na klej... Co mam zrobić b. przepusty - jakie i gdzie zostawić - gazu nie ma i nie chcę go mieć, - na ten moment działka nie ma wody i kanalizacji, tylko jest prąd. Teraz będzie oczyszczalnia ale w przyszłości podłączę się do wody i kanalizacji, - bedzie pompa ciepła. Z góry dziękuję Wam za odpowiedź Pozdrawiam! PS. Murarze startują z fundamentami od 10 maja Koledzy, bardzo proszę o pomoc w powyższym Aha, jeszcze pytanko czy cena za klej ALPOL AZ 110 (25kg) 14,95 pln brutto to dużo, czy OK? Alison, jeśli nie za późno to ja o przepustach (od razu mówię, że to tylko teoria, bo jeszcze nie ruszyłam z budową ) 1. Kanaliza - nie ważne chyba, czy najpierw oczyszczalnia, po prostu później się podepniesz do kanalizacji. Przepust w ścianie fundamentowej - jeśli za głęboko, to głęboko musi być szambo (oczyszczalnia), najlepiej zapytaj producenta. Podobno wystarczy na głęb. 30 cm, ocieplone od góry styropianem. 2. Wodociąg - przepust pod ławą. Zrób teraz, potem się podepniesz. 3. czerpnia powietrza do kominka ułożona pod podłogą poziomo z delikatnym spadkiem na zewnątrz i wychodząca nad ziemią. 4. przyłącze elektryczne, kable do bramy, domofonu, oświetlenia ogrodu, podlewania ogrodu. Dla kabla zasilajacego budynek otwór fi 100 mm. w pozostałych przypadkach 50 mm. Potem, przed wypełnieniem fundamentów piachem umieszczamy w tych otworach peszel fi 50 (kabel główny), oraz rurki instalacyjne (fi ok. 32 mm), które bedą później wygięte i wyprowadzone w odpowiednich miejscach. 5. czerpnia GWC - w dolnej części ściany fundamenowej To sa moje notatki, które sporzadziłam na podstawie tego forum Jeszcze mam taka notatkę - jeśli kable bedą doprowadzane później, to ułożyć peszel (3-4 m na zewnątrz) i w nim mocny sznurek, koniec peszla zawiązać folią i zakopać (albo zamiast peszla rurę PE fi 50 giętką, np. drenarską). Potem sznurek do kabla i przeciągnać. To samo można z wodą, ale rurę PE grubszą , np. fi 100. Srednica kabla 2,5 cm, rury z woda ok. 4 cm. To wszystko co mam o przepustach. Przepraszam, że tak chaotycznie. Alison, wyślij mi pls. na priv swoje ceny na bloczki, ja rozmawiam też z Jedlanką, zobaczę, co mi się uda wytargować przed ostateczną rozmowa z Niemcami. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 10.05.2006 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Aha, co do zaprawy - ja zdecydowałam sie na klej - zaprawa może niestety wyłazić bokiem, ściany nie sa wtedy takie równiutkie. Klej podobno lepiej trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 10.05.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 a ja jak wiecie robie na zaprawie i nie zmeinil bym na klej za zadne skarby na zaprawie to jest po prostu to wszystko da sie zaszpachlowac, zakitowac, wyrownac wyciagnac co kto chce na kleju to juz tylko mozna jechac w gore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts