brachol 14.05.2006 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 wie ktos moze jak szybko muruje sie z silki z grupy silikaty 17.4 bloczka na m2)? robil ktos takie obliczenia lub moze dane rzeczywiste? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 29.05.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Witam wszystkich. Przeryłem ten wątek w 1,5 dnia - to chyba rekord . Jestem informatykiem, a na budowlance znam się tylko trochu. Ale konkretnie. W odróżnieniu od innych mam już dom, ale trochę za mały i planuję rozbudowę. Dobudowanie dwóch pokoików na parterze i dwóch na piętrze. Znajomy budowlaniec z Politechniki Rzeszowskiej jak go spytałem z czego stawiać to powiedział że tylko Silikaty (porotermy drogie, a bet. komórkowy to do końca nie wiadomo co to jest i czy czasami to nie szkodzi). No i moje pytanie: Czy ktoś miał coś z wspólnego z Silikatami z Leżajska? Mieszkam w Łańcucie (25 km. od Leżajska). Jaka jest jakość ich produktów? Podobno mieli dość duże problemy finansowe i czy czasami nie zeszli z jakości? Z góry dziękuję za wszelkie informacje. PS. Ale ten numer ze "szkopami" to był najlepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 29.05.2006 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Nie zawsze jest tak, że producent, który jest najbliżej daje najlepszą cenę. Ja buduję kilkadziesiąt kilometrów od Ludyni, gdzie jest fabryka silikatów. Jednak to nie oni dali mi najlepszą cenę, tylko Silka, mimo że jechała do mnie ponad 100 km. Popytaj w składach budowlanych, może kupisz taniej niż w Leżajsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 29.05.2006 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Zostawiał ktoś z was dom bez ocieplenia na zimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 29.05.2006 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Ja zostawiałem, ale tylko parter bez dachu i okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 29.05.2006 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 ..... nie zdążyłam dokończyć myśli Nie wiem czy się zmieszczę czasowo przed mrozami i martwią mnie ewentualne konsekwencje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekm 30.05.2006 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 ..... nie zdążyłam dokończyć myśli Nie wiem czy się zmieszczę czasowo przed mrozami i martwią mnie ewentualne konsekwencje Mój dom stał całą zimę w stanie surowym otwartym (ale z gotowym dachem) i nic mu się nie stało. Natomiast raczej nie da się mieszkać zimą w nieocieplonym domu z silikatów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 02.06.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Koledzy i Koleżanki, Chciałabym kupić cegły silikatowe 18 i 24 z Przysieczyna a 12 z Teodorów. Czy istnieją tu jakieś niebezpieczeństwa, jeżeli pomieszam tak, że ściany zewnętrzne + konstrukcyjne będą z 18 i 24 z Przysieczyna a ściany działowe z 12 z Teodorów. Myślę, że nie ma tu jakiś haków, ale ponieważ nie mam pewności, bardzo poproszę bardziej doświadczonych o pradę Z góry dzięki i Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eljot1 02.06.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Witam Szanowne Grono Tytulem wstepu jako "nowy": lokalizacja w okolicach Krakowa, aktualnie bije sie z myslami co do wybranej technologii... W zwiazku z powyzszym prosze o ujawnienie sie osob budujacych z silikatu w okolicach krakowskich - musze z kims porozmawiac... Pozdrawiam Eljot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 02.06.2006 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Koledzy i Koleżanki, Chciałabym kupić cegły silikatowe 18 i 24 z Przysieczyna a 12 z Teodorów. Czy istnieją tu jakieś niebezpieczeństwa, jeżeli pomieszam tak, że ściany zewnętrzne + konstrukcyjne będą z 18 i 24 z Przysieczyna a ściany działowe z 12 z Teodorów. Myślę, że nie ma tu jakiś haków, ale ponieważ nie mam pewności, bardzo poproszę bardziej doświadczonych o pradę Z góry dzięki i Pozdrawiam! jezeli maja te same wymiary jezeli chodzi o wysokosc to nie widze problemu zeby je pomieszac a Teodory gdzie w Poznaniu sprzedaja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 09.06.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Drogie Koleżeństwo, Wczoraj nasi murarze zaczęli ściany z silikatów OSTROŁĘKA (zakład Przysieczyn). Niestety jakość bloczków jest mizerna Czeęściowo jest to wina HDS-u - bardzo nieprwany operator a w dodatku stary i nie w pełnie sprawny HDS. W efekcie duża część bloczków poobijana i bez narożników...Wcześniej kupiliśmy dosłownie kilka sztuk Xelli, i ... wg mnie nie ma porównania, jakość OSTROŁĘKI dużo gorsza Proszę o opinię wszystkich, którzy mieli do czynienia z TEODORAMI. Zastanawiam się czy połowy mojego zpotrzebowania na silikaty nie pokryc z Teodorów brachol - cegły z Teodorów zaoferowała mi moja hurtownia w Kicinie. Mam też namiar na przedstawiciela handlowego w Poznaniu. Jutro wezmę od niego cegły, żeby zobaczyć jak wyglądają. Uważaj, bo cegły wzięte z HDMB Maszewski są wg mnie dość marne a kierowca/operator HDS-u kiepski, co skutkuje dużą ilośćią poobijanych bloczków. Do Wszystkich - jak załatwialiście temat obtłuczonych lub pękniętych bloczków i jak podchodziły do tego hurtownie. Nasza powiedziała:"przecież murarze mogą nadrzucić zaprawy i wyrównać". Tylko, że ja płacę za pełnowymiarowe bloczki a nie "porzępolone" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 09.06.2006 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Alison - ja budowałem z Ludyni. I powiem ci tak - odtłuczone krawędzie nie robiły mi róznicy. Nie zamierzasz potem tynkować ścian? - przecież tynk te drobne nierówności przykryje. Najwięcej miałem uszkodzonych bloczków gr 18 cm - pękały idealnie na pół. Ale też najwięcej miałem "wygibasów" w ścianie właśnie z 18 więc tam te połówki zostały bezproblemowo zużyte. To samo z resztą uszkodzonego materiału - ubytki zostały uzupełnione zaprawą i po sprawie! Nie robiłbym z tego problemu - tym bardziej, że przed tobą jeszcze spory kawał budowy i zdążysz się naprawdę powkurzać - więc po co się szarpać z drobiazgami? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 09.06.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Alison - ja budowałem z Ludyni. I powiem ci tak - odtłuczone krawędzie nie robiły mi róznicy. Nie zamierzasz potem tynkować ścian? - przecież tynk te drobne nierówności przykryje. Najwięcej miałem uszkodzonych bloczków gr 18 cm - pękały idealnie na pół. Ale też najwięcej miałem "wygibasów" w ścianie właśnie z 18 więc tam te połówki zostały bezproblemowo zużyte. To samo z resztą uszkodzonego materiału - ubytki zostały uzupełnione zaprawą i po sprawie! Nie robiłbym z tego problemu - tym bardziej, że przed tobą jeszcze spory kawał budowy i zdążysz się naprawdę powkurzać - więc po co się szarpać z drobiazgami? Pozdrawiam Rydzu, dzięki za szybki odzew Ja nie robiłabym z tego problemu, ale: 1) Pierwsza ścianka jaka powstała z tego materiału to katastrofa. Murarze twierdzą, że to wina materiału, my raczej twierdzimy, że to murarze spaprali robotę. Między bloczkami są prześwity, że widzę się z mężem, który stoi po drugiej stronie muru Pióro nie zachodzi gdzie niegdzie na wpust (murarze budują na zaprawę, bo mówili że im będzie lepiej; nie mają specjalnych "chwytaków" do silki). My wnioskujemy, żę nie zapinają cegły na P+W, tylko kładą na zaprawę dociskają bokiem i wtedy zaprawa podchodzi pod P+W no i bloczek nie dolega do kolejnego nawet o 7 mm i w tym miejscu ściana nie ma ciągłości. Można "powtykać" tam jeszcze zaprawę lub klej ale nie podoba mi się taka łatanina. 2) Płaciłam generalnie za bloczki trzymające wymiar i jakość, a okazuje się, że połowa moich bloczków ma braki, powstałe częściowo z cegielni do hurtowni a częściowo z hurtowni na moją budowę ... i to mi się nie podoba Gdyby te bloczki schodziały się względnie ładnie na ścianie to nie robiłabym problemu, ale jest wg mnie kicha, więc kombinuję gdzie jest problem Rydzu, może pomożesz mi w kwestii techniki kładzenia bloczków - poproszę i dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 09.06.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Alison - według mnie problem leży niestety po stronie wykonawczej Mam wybudowane 400m2 ścian zewnętrznych i naprawdę ciężko byłoby znaleźć miejsce w które można by było wsunąć pasek grubszej blachy, a co dopiero szczeliny takiej wielkości jak piszesz . U mnie było budowane na klej, ale kwesta układania bloczków jest taka sama - bloczek był dosuwany do pióra i wpustu kilka cm nad powierzchnią kleju i wtedy opuszczany na swoje miejsce. Każde przesuwanie będzie powodowało efekt taki o jakim piszesz - zaprawa będzie właziła w szczelinę pióro-wpust i powodowała jej rozpychanie. Na zaprawę własnoręcznie muruje m.dworek - i jego mury na zdjęciach wyglądają bardzo ładnie. Pogadaj z nim - może ma jakąś swoją wypracowaną technikę murowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 09.06.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Dzięki raz jeszcze Rydzy zatem m.dworek wzywam Cię i zaklinam przybądź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 09.06.2006 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Hej Ja też buduję z silikatów z Ostrołęki Jestem bardzo zadowolona z jakosci tych bloczków Mało jest poobijanych i popękanych, są równiutkie i muruję się świetnie. Tak to wyglada http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2ad62d774b40d077.html Buduję z 18, działowe z 12, nośna z 24 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 09.06.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Witaj alison, zgadzam się z opinią Rydza (niestety raczej wina wykonawców ) Co do trzymania wymiarów przez bloczki: jeśli weźmiesz bloczek i go zmierzysz (tak jakby był niepokruszony) i te wymiary są zgodne z innymi bloczkami, to nie możemy mówić "że bloczki nie trzymają wymiaru". One raczej trzymają wymiar, tylko masz jakąś ich ilość pokruszoną, czy też poobtłukiwaną. To że bloczek ma pokruszone końcówki, ja bym się nie przejmował tym, moje z Teodorów też miały często gęsto pokruszone końcówki. Zdarza się w procesie transportu, załadunku, wyładunku. Tu raczej musisz naciskać hurtownie (jak twierdzą że sobie posklejasz, to niech dadzą klej za darmo ) U mnie też były połamane czasem bloczki (jak są w poprzek pęknięte to pół biedy - jak pisze Rydzu, wykorzystasz jako docinki, tego i tak dużo zawsze jest, gorzej jak są pęknięte wzdłuż, ale i tak się na coś przydadzą - no chyba że jest tego masakryczna ilość) U mnie mieliśmy dogadane z producentem, że przy ręcznym wyładunku spisywaliśmy ile jest połamanych i na koniec (ostatnim transportem) oni dorzucili gratisową sztaplę bloczków. Co do tego że originalne Silki są gładziutkie: też jak zobaczyłem u kolegi Xelle (sam mam Teodory) to trochę mu zazdrościłem, ale kierownik powiedział, że taka chropowata to nawet lepsza, będzie lepiej trzymał tynk. Wojty (właściwy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 09.06.2006 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Wojty, Ania - również duże dzięki! Ananlizujemy sprawę z mężem i naszym KB i wszystko wskazuje, że bloczki "swiete" nie są ale winę ponoszą bardziej murarze. Oczywiście jak rozmawialiśmy w styczniu 2006 to Oni opczywiście już niejeden dom z silki wybudowali Ekipa Murarzy została "pożegnana" dzisiaj przed południem Nie wiem tylko kto zapłaci za tą źle wymurowana ścianę. Na ten moment wezwalismy przedst.handlowego silikatów i kierownika budowy. Zrobimy dokumentację fotograficzno-pisemną, wyszacujemy koszty i damy im wybór: albo rozbiorą ścianę gratis i zwrócą choćby część kosztów albo pozew ich czeka... Nie odpuszczę papudrakom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 09.06.2006 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Wojty, Ania - również duże dzięki! Ananlizujemy sprawę z mężem i naszym KB i wszystko wskazuje, że bloczki "swiete" nie są ale winę ponoszą bardziej murarze. Oczywiście jak rozmawialiśmy w styczniu 2006 to Oni opczywiście już niejeden dom z silki wybudowali Ekipa Murarzy została "pożegnana" dzisiaj przed południem Nie wiem tylko kto zapłaci za tą źle wymurowana ścianę. Na ten moment wezwalismy przedst.handlowego silikatów i kierownika budowy. Zrobimy dokumentację fotograficzno-pisemną, wyszacujemy koszty i damy im wybór: albo rozbiorą ścianę gratis i zwrócą choćby część kosztów albo pozew ich czeka... Nie odpuszczę papudrakom Nie widziałęm Twoje ściany ale chyba zbytnio przejełąś się rolą to w kńcu nie 1W ale jak pisałem ściany nie widziałem - pewnie w łąwie popełnili 15 drobnych błęó ale z racji tego,że nie widać to się nikt nie przejął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 09.06.2006 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Geno,wiesz, jak do tej pory zgadzałam się raczej z twoją opinią, ale tutaj akurat zgodzić się nie mogę. No i co z tego, że nie jest to ściana jednowarstwowa? To znaczy, że mogą ją spieprzyć? Bo się przykryje? No daj spokój, przecież równa ściana ma jednak zalety. A skoro murarze nie umieją łączyć bloczków, to należy ich pogonić. Alison, współczuję, naprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts