holikk 04.07.2006 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 Yossarian też budował z Silikatów z Jedlanki. Z tego co wiem , był zadowolony. pozdrawiam holikk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 10.07.2006 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Jak tam domki z silikatów sprwaują się w te koszmarne upały? Jaką macie temp w budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gonga 13.07.2006 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 Drodzy Forumowicze budujący z silikatów! Proszę pomóżcie, bo oszaleję. Decyzję o budowaniu z silikatów podjęliśmy jakis rok temu. zprojekt gotowy, przewiduje ścianę dwuwarstwową: 18 silikaty + 15 styropian. Budynek 12x10, parter, piętro i poddasze, bez ścian działowych nośnych, tylko jeden słup mniej więcej pośrodku. Dziś zobaczyłam dość dziwną rzecz, konstruktor wpakował mi w ściany słupy żelbetonowe co 2 metry. Pokazałam projekt potencjonalnemu wykonawcy, a ten mnie wyśmiał po pierwsze za te słupy, po drugie za taką cienką ścianę (18 cm!!). Tak jakbym to ja, do ciężkiej cho...y robiła ten projekt i wyliczenia Ludzie czy ja mam spieprzony projekt czy wykonawca do d..y????? Za wszelkie uwagi serdeczne dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 13.07.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 Gonga, ja wiele Ci nie pomogę, myślę, że Geno mógłby coś więcej doradzić. W tym wątku spotkałam się z opinią, że w ściankach o szerokości 18, jest jakiś problem z osadzeniem okien. Sama wybrałam jednak 24 cm, bo projektant nawet słyszeć nie chciał o ścianach zewnętrznych 18 cm Powiedział, że pod takim projektem się nie podpisze... ale to człek starej daty.... nie wiem czy czsem Rydzu nie miał ścian 18 cm... może zajrzyj do jego dziennika... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 13.07.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 Jakie problemy z oknami? Ja mam ściany 18 cm, zamontowali mi okna i nic nie mówili, że są jakieś problemy. W projekcie gotowym była silka 18 cm + 15 cm styro. Projektant adaptujący też nie widział problemu. Dom stoi już prawie rok (do zimy był parter i strop). Nic niepokojącego się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gonga 13.07.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 Tak mi się wydawało, że akceptacja ściany 18 budowanej z silikatów jest probleme dla tych fachowców, którzy wyznają jedynie ceramikę - max itepe. Sprawdzałam na stronach producentów silikatów i tam pokazują przykład ściany dwuwarstwowej 18 silikat + 15 styro. Dzięki za podniesienie na duchu, bo juz mi opadło wszystko co mozliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 13.07.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 ja tez buduję silka 18+15 styropek i wykonawca tym bardziej kierownik się nie dziwili - ale pytali się o klasę wytrzymałości na sciskanie. Jak 15 to wszystko OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAJ2004 21.07.2006 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Witam A ja mam pytanko takie .... kiedys, gdzies wyczytałem o ile mnie pamiec nie zawodzi , ze najlepsze grzejniki do silikatów to żeliwne z duza pojemnoscia wodna ... ktos moze pamieta cos takiego ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 21.07.2006 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 ze najlepsze grzejniki do silikatów to żeliwne z duza pojemnoscia wodna Nie ma czegoś takiego jak najlepsze grzejniki do silikatów. Budynek 12x10, parter, piętro i poddasze, bez ścian działowych nośnych, tylko jeden słup mniej więcej pośrodku. Dziś zobaczyłam dość dziwną rzecz, konstruktor wpakował mi w ściany słupy żelbetonowe co 2 metry. Pokazałam projekt potencjonalnemu wykonawcy, a ten mnie wyśmiał Wszystko w porządku. Tylko nie daj sobie wyrzucić tych słupów i zastąpić stuletnim doświadczeniem wykonawcy. One służą do usztywnienia budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 22.07.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 Drodzy Forumowicze budujący z silikatów! Proszę pomóżcie, bo oszaleję. Decyzję o budowaniu z silikatów podjęliśmy jakis rok temu. zprojekt gotowy, przewiduje ścianę dwuwarstwową: 18 silikaty + 15 styropian. Budynek 12x10, parter, piętro i poddasze, bez ścian działowych nośnych, tylko jeden słup mniej więcej pośrodku. Dziś zobaczyłam dość dziwną rzecz, konstruktor wpakował mi w ściany słupy żelbetonowe co 2 metry. Pokazałam projekt potencjonalnemu wykonawcy, a ten mnie wyśmiał po pierwsze za te słupy, po drugie za taką cienką ścianę (18 cm!!). Tak jakbym to ja, do ciężkiej cho...y robiła ten projekt i wyliczenia Ludzie czy ja mam spieprzony projekt czy wykonawca do d..y????? Za wszelkie uwagi serdeczne dzięki chyba masz dobry projekt ale nie jestem konstruktorem Mnie wpakowanopo dwa słupy na długosci 12m, ale będę miała wiązary mam też ścianę nośną pośrodku (odstęp 10m) i bardzo nieciekawy grunt Te słupy u mnie spinają wieniec dolny i górny i wzmacniają niczym nie spiętą ścianę 12metrową. Byc moze jednak masz dobry projekt - zapytaj najlepiej innego konstruktora. Podobne konstrukcje widziałam na przykład w Grecji - nawet często widać jak wystają pręty na dach (ze niby do nastepnej kondygnacji) ale jeszcze raz powiem nie jestem konstruktorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 22.07.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 Wszystko w porządku. Tylko nie daj sobie wyrzucić tych słupów i zastąpić stuletnim doświadczeniem wykonawcy. One służą do usztywnienia budynku. Troszkę podejrzana ostrożność konstruktora, raczej jeśli nie jest działka z kategorią górniczą to można zaprojektować bez lasu rdzeni żelbetowych - jak jest naprawdę to wymagałoby przeanalizowania projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 22.07.2006 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 Podobne konstrukcje widziałam na przykład w Grecji - nawet często widać jak wystają pręty na dach (ze niby do nastepnej kondygnacji) ale jeszcze raz powiem nie jestem konstruktorem Grecja,Chorwacja,Turcja,Włochy - strefa aktywnej tektoniki i stąd tego typu konstrukcje żelbetowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gonga 22.07.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 Robiłam badanie geotechniczne gruntu i w oparciu o nie takie słupy wymyślono. Myślę, że przyczyna była też taka, że nie chiałam żadnej ściany nośnej wewnętrznej by mieć dowolną mozliwośc aranzacji wnętrza., no i jeszcze te 3 kondygnacje... Grunt piaszczysty z możliwością zalania co 100 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 22.07.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 Podobne konstrukcje widziałam na przykład w Grecji - nawet często widać jak wystają pręty na dach (ze niby do nastepnej kondygnacji) Też mnie to zaciekawiło. Podobno mają takie przepisy budowlane, że nie opłaca się kończyć budowy. Skłonność do betonu w Grecji wynika chyba z braku materiału na cegły i obfitości wapienia, z którego można tanio zrobić cement. Robiłam badanie geotechniczne gruntu i w oparciu o nie takie słupy wymyślono. Myślę, że przyczyna była też taka, że nie chiałam żadnej ściany nośnej wewnętrznej by mieć dowolną mozliwośc aranzacji wnętrza., no i jeszcze te 3 kondygnacje No to wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 22.07.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 W tym wštku spotkałam się z opiniš, że w ciankach o szerokoci 18, jest jaki problem z osadzeniem okien. Z oknami nie ma kłopotu. Gorzej, jeżeli chcesz dać rolety nadstawne. Po prostu większość systemów ma szersze niż 18cm puszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 22.07.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 . Skłonność do betonu w Grecji wynika chyba z braku materiału na cegły i obfitości wapienia, z którego można tanio zrobić cement. Akurat nie do końca teza trafiona o czym wyżej pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 22.07.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 Podobne konstrukcje widziałam na przykład w Grecji - nawet często widać jak wystają pręty na dach (ze niby do nastepnej kondygnacji) Też mnie to zaciekawiło. Podobno mają takie przepisy budowlane, że nie opłaca się kończyć budowy. Skłonność do betonu w Grecji wynika chyba z braku materiału na cegły i obfitości wapienia, z którego można tanio zrobić cement. mnie powiedziano, ze to ze względu na kredyt - te zbrojenia sa wyciagniete wyzej - niedokonczone- -jakoś tak niby mają, że jesli dom nie jest skonczony, nie ma odbioru - to nie płaca takich odsetek od kredytu.... Nie wiem czy to prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 22.07.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 Podobne konstrukcje widziałam na przykład w Grecji - nawet często widać jak wystają pręty na dach (ze niby do nastepnej kondygnacji) Też mnie to zaciekawiło. Podobno mają takie przepisy budowlane, że nie opłaca się kończyć budowy. Skłonność do betonu w Grecji wynika chyba z braku materiału na cegły i obfitości wapienia, z którego można tanio zrobić cement. mnie powiedziano, ze to ze względu na kredyt - te zbrojenia sa wyciagniete wyzej - niedokonczone- -jakoś tak niby mają, że jesli dom nie jest skonczony, nie ma odbioru - to nie płaca takich odsetek od kredytu.... Nie wiem czy to prawda Poproście ładnie Redakcję, to wyśle tam reportera i się wszystko wyjaśni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 22.07.2006 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 Co byście wybrali. Powyżej prezentowany bloczek silikatowy za 3,06 czy Silkę z Xelli za 3,91? Proszę nie pisać, a czy czytałaś wątek? Czytałam a nadal nic nie wiem. Różnica cenowa nie jest duża, ale co lepsze? ja wzięłam ten co wyżej, bo taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 22.07.2006 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 Poproście ładnie Redakcję, to wyśle tam reportera i się wszystko wyjaśni No dobra, skoro nalegacie, to mogę się zgłosić na ochotnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts