Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O jednego z producentów bloczków dostałem ofertę, a na końcu:

UWAGA ! zamiast bloku BSD 180 i BS 180 możemy zaoferować Bloczek 5 NF i 5 NFD, które mają 252 mm długości ale są dostosowane do murowania na klej. Z praktyki wiemy, że murarze używają również kleju do bloków BS i BSD ale my tego oficjalnie nie możemy polecić, gdyż nie jest to zgodne z wymaganiami normy przedmiotowej.

O co w tym chodzi (że nie można kleić bloczków BS 180)?

o to kurde pozostaje mi SIlka.

To chyba lepiej się pośpiesz - dostawca który mi sprzedał już Silkę mówił mi w piątek, że Xella obicieła sprzedawcą rabaty (po wczesniej, nieznacznej podwyżce od nowego roku).

Pozdrawiam

Hej Setnik,

taki tekst, to najstarszy numer... ja go już też parę razy słyszałem... Równie często, jak słowa, że" na tym to my prawie nic marży nie mamy" ;-)

Pzdr

Witam,

co to za problem z tym trasowaniem...?

Na razie mieszkamy w bloku i tutaj ściany są dopiero twarde, aelektryk jechał z koksem...

... nie było mowy o dopłatach...

Właśnie wróciłem z Żonką z cotygodniowego objazdu okolicznych budów i pierwszy raz miałem w ręku Silkę (nawet 5-cio centymetrowy okaz /opad oczywiście/ sobie wziąłem ;-) )

Jest twarda, ale proszę, bez przesady...

Ja się jeszcze zastanawiam między Silką a Porothermem, więc nie ma mechanizmu "Każda pliszka swój ogonek chwali"...

Twardość Silki to na pewno nie jej wada, lecz przeciwnie...

taki tekst, to najstarszy numer... ja go już też parę razy słyszałem... Równie często, jak słowa, że" na tym to my prawie nic marży nie mamy" ;-)

Pzdr

Zapewne zazwyczaj tak jest jak piszesz, jednak w tym wypadku nie sądze by miało to miejsce - swoją Silke mam od miesiąca na budowie.

Pozdrawiam

MarcinU - a nie boisz się, że te 18 cm, to trochę za cienkie na ścianę ? Ale chodzi mi o to, że jak porobi się bruzdy pod np. rury, czy inne rzeczy, to w niektórych miejscach bedzie ściana miała bez ocieplenia parę centymetrów... Tylko pytam bo sam się zastanawiam, ale raczej nad 25 silikaty + 20 cm wełna - wtedy z Twojego U=0,231 zrobi sie U=0,18, a to zawsze różnica... Ale na razie tylko tak gdybam.

Majki

Kable i rury chcę puścić w podłodze i nie ryć ścian. Dom mam parterowy bez scianki kolankowej to chyba bez kłopotu M18 wystarczy.

A co do ocieplenia to mnie przerażacie - 20 cm?!? Silka poleca 12 cm. Myslałem, że jak dam 15 to i tak dużo. Przemyślę to jeszcze. ktoś z Was robił moze kalkulacje ile to zmniejszenie U scian daje w zysku na ogrzewaniu? Przecież i tak gro ciepła ucieknie przez okna! Może wogle nie warto dokładać takiego ocieplenia?

No wiesz, czy warto, czy nie warto to raczej czcza dyskusja. Każdy robi jak uważa. My chcieliśmy się zbliżyc do wyników domu pasywnego. Choć w reszczie daleko nam do tego. Koszt większego ocieplenia to dodtkowo ok. 2000 zł na całym domu. Dla nas warto. Bo ogrzewać będziemy prądem. Obliczenia robiłem, ale dawno i tylko orientacyjne i wyszło, że jest się o co bić. Poza tym, czy ja wiem jak będzie z kosztem nośników energii za kilka lat? Jak oblicze ponownie dam znać. Może u mnie róznica w kosztach była znacząca bo dom z użytkowym poddaszem i to dość duży (230,5 użytkowej, pow. zabudowy ok. 170 m2 + zadaszenie na tarasem 30 m2.