rafalg 21.02.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 o to kurde pozostaje mi SIlka. A tak chciałem z Ostrołęki albo z Białegostoku. Co zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 21.02.2004 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 a ile bloczków wchodzi na taki jeden transport? pozdrawiamRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Setnik 22.02.2004 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 o to kurde pozostaje mi SIlka. To chyba lepiej się pośpiesz - dostawca który mi sprzedał już Silkę mówił mi w piątek, że Xella obicieła sprzedawcą rabaty (po wczesniej, nieznacznej podwyżce od nowego roku). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 22.02.2004 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 O jednego z producentów bloczków dostałem ofertę, a na końcu: UWAGA ! zamiast bloku BSD 180 i BS 180 możemy zaoferować Bloczek 5 NF i 5 NFD, które mają 252 mm długości ale są dostosowane do murowania na klej. Z praktyki wiemy, że murarze używają również kleju do bloków BS i BSD ale my tego oficjalnie nie możemy polecić, gdyż nie jest to zgodne z wymaganiami normy przedmiotowej. O co w tym chodzi (że nie można kleić bloczków BS 180)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.02.2004 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 o to kurde pozostaje mi SIlka. To chyba lepiej się pośpiesz - dostawca który mi sprzedał już Silkę mówił mi w piątek, że Xella obicieła sprzedawcą rabaty (po wczesniej, nieznacznej podwyżce od nowego roku). Pozdrawiam Hej Setnik, taki tekst, to najstarszy numer... ja go już też parę razy słyszałem... Równie często, jak słowa, że" na tym to my prawie nic marży nie mamy" Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 22.02.2004 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 Witam, co to za problem z tym trasowaniem...? Na razie mieszkamy w bloku i tutaj ściany są dopiero twarde, aelektryk jechał z koksem... ... nie było mowy o dopłatach... Właśnie wróciłem z Żonką z cotygodniowego objazdu okolicznych budów i pierwszy raz miałem w ręku Silkę (nawet 5-cio centymetrowy okaz /opad oczywiście/ sobie wziąłem ) Jest twarda, ale proszę, bez przesady... Ja się jeszcze zastanawiam między Silką a Porothermem, więc nie ma mechanizmu "Każda pliszka swój ogonek chwali"... Twardość Silki to na pewno nie jej wada, lecz przeciwnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Setnik 22.02.2004 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 taki tekst, to najstarszy numer... ja go już też parę razy słyszałem... Równie często, jak słowa, że" na tym to my prawie nic marży nie mamy" Pzdr Zapewne zazwyczaj tak jest jak piszesz, jednak w tym wypadku nie sądze by miało to miejsce - swoją Silke mam od miesiąca na budowie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 23.02.2004 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 a ile bloczków wchodzi na taki jeden transport? pozdrawiam Robert Jak braliśmy silkę, to na jednego TIRa z przyczepą wchodziło ok. 21 palet. Ile to jest bloczków to musisz sobie policzyć. Wcześniej podawałem ile bloczków jest na palecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 23.02.2004 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Podjąłem decyzję - buduję z silikatów. Mocno pomogły mi w tym Wasze porady. Wczoraj widziałem jeszcze nieotynkowany dom z silikatów - po prostu miodzio! Prosta idealnie gładka biała ściana. Rewelacja! A cenowo wychodzi bardzo sensownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 23.02.2004 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Hej Marcin, witaj w klubie Marcinów, którzy właśnie podjeli decyzję, że stawiają z Silki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 23.02.2004 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Na paletę Silki 18M wejdzie 60 bloczków, a na TIRa 22 palety (mnie tak poinformowali) czyli 1320 bloczków Silka 18M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 23.02.2004 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Ja się chyba zdecyduję na lokalną hurtownię. Jak na razie udało mi się dostac cenę 2,44 brutto za M18 z dostawą i rozładunkiem. Marcin - witaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 23.02.2004 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 MarcinU, Wakmen - no właśnie, jakie rabaty dostaliście na Silke. O ile mam walczyć ! Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 23.02.2004 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 MarcinU - jaie stawiasz ściany nośne (zewnętrzne -2W,3W) i jakij grubości 18 czy 24? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 23.02.2004 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 RafalG - Projekt jeszcze powstaje, ale zakładam scianę dwuwarstwową z Silki M18 i 15 cm wełny systemu Rockwool Ecorock. Wewnętrzne ściany nośne (będę miał chyba 2) też z silki M18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 23.02.2004 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Cześć, na 18 wyslę Wam ceny jutro, a na 24 dostalem 3,40, ale jako wyjsciowa (brutto). Wiem, że znajomi kupowali ostatnio na Dolnym Śl. 24 za 3,05 brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 23.02.2004 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 MarcinU - a nie boisz się, że te 18 cm, to trochę za cienkie na ścianę ? Ale chodzi mi o to, że jak porobi się bruzdy pod np. rury, czy inne rzeczy, to w niektórych miejscach bedzie ściana miała bez ocieplenia parę centymetrów... Tylko pytam bo sam się zastanawiam, ale raczej nad 25 silikaty + 20 cm wełna - wtedy z Twojego U=0,231 zrobi sie U=0,18, a to zawsze różnica... Ale na razie tylko tak gdybam.Majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 23.02.2004 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Ściana zewnętrzna 18 wystarczy. Tak podają np. w Silce. Co do bruzd, to w scianach zewnętrznych nie zaleca się ich robić. Tylko niezbędne minimum. Wiekszość daje się w ścianach wewnętrznych. Ja już pisałem, że dałem M24 + 20 wełny. Mam U=0,18 i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 23.02.2004 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Kable i rury chcę puścić w podłodze i nie ryć ścian. Dom mam parterowy bez scianki kolankowej to chyba bez kłopotu M18 wystarczy. A co do ocieplenia to mnie przerażacie - 20 cm?!? Silka poleca 12 cm. Myslałem, że jak dam 15 to i tak dużo. Przemyślę to jeszcze. ktoś z Was robił moze kalkulacje ile to zmniejszenie U scian daje w zysku na ogrzewaniu? Przecież i tak gro ciepła ucieknie przez okna! Może wogle nie warto dokładać takiego ocieplenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 23.02.2004 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 No wiesz, czy warto, czy nie warto to raczej czcza dyskusja. Każdy robi jak uważa. My chcieliśmy się zbliżyc do wyników domu pasywnego. Choć w reszczie daleko nam do tego. Koszt większego ocieplenia to dodtkowo ok. 2000 zł na całym domu. Dla nas warto. Bo ogrzewać będziemy prądem. Obliczenia robiłem, ale dawno i tylko orientacyjne i wyszło, że jest się o co bić. Poza tym, czy ja wiem jak będzie z kosztem nośników energii za kilka lat? Jak oblicze ponownie dam znać. Może u mnie róznica w kosztach była znacząca bo dom z użytkowym poddaszem i to dość duży (230,5 użytkowej, pow. zabudowy ok. 170 m2 + zadaszenie na tarasem 30 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts