alison 05.08.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 a powiedzcie mi czy budujac z silikatu stosowaliscie pustaki wentylacyjne czy w inny sposob macie wykonana wentylacje? Tak, moi murarze powstawiali pustaki wentylacyjne. Kominów mam 4, dom parterowy 180 m2 + 36 m2 garaż, reku nie będzie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.08.2006 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 U mnie są kanały wentylacyjne z pustaków betonowych Leiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 07.08.2006 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 ale kucha ! Kupiłem silkę 18 cm na ściany zew. a 12 cm na wew. Murarze chcieli murować działówki i ... 12-stka jest innego wymiaru tzn. niższa i mają problem z " przewiązaniem" do 18-stek. Wcześniej w ścianach murarze (w fugach) zostawili sobie druty do wiązania i teraz wogóle nie pasują Stwierdziliśmy, że będą wiercić i będzie ok ale miny mają nie ciekawe. Dzwoniłem do dostawcy i przepraszał, przepraszał, przepraszał. W sumie to też moja wina przecież mogłem sprawdzić co kupuję tylko w życiu bym nie pomyślał, że renomowany dostawca walnie taką kuchę ! Mało tego u tego samego kupiłem cegłę na kominy (super, hiper itd), Murarze stwierdzli, ze od standardowych wymiarów jest dłuższa i szersza o 1 cm! Mam ochotę tą cegłę wsadzić mu w d... Nie wpadłem na pomysł, żeby mierzyć cegłę przed zakupem. W każdym razie murarze sobie poradzą tylko lepiej żebym nie robił takich numerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 07.08.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 marcin_budowniczy, twoja przygoda tylko umacnia nas w przekonaniu, że dobrze robimy wybierając wariant budowy z generalnym wykonawcą, zamiast samemu systemem gospodarczym. Nie znamy się na budowani, nie mamy czasu na pilnowanie ekip i nie mamy pojęcia, czy efekty ich pracy byłyby w jakikolwiek sposób zgodne ze sztuką i projektem... To wcale nie zmienia faktu, że serdecznie ci współczujemy i mamy nadzieję, że podobne wypadki ominą cię (i nas też ) w przyszłości! Pozdrawiamy, EiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 07.08.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 ale kucha ! Kupiłem silkę 18 cm na ściany zew. a 12 cm na wew. Murarze chcieli murować działówki i ... 12-stka jest innego wymiaru tzn. niższa i mają problem z " przewiązaniem" do 18-stek. Wcześniej w ścianach murarze (w fugach) zostawili sobie druty do wiązania i teraz wogóle nie pasują Stwierdziliśmy, że będą wiercić i będzie ok ale miny mają nie ciekawe. Dzwoniłem do dostawcy i przepraszał, przepraszał, przepraszał. W sumie to też moja wina przecież mogłem sprawdzić co kupuję tylko w życiu bym nie pomyślał, że renomowany dostawca walnie taką kuchę ! Mało tego u tego samego kupiłem cegłę na kominy (super, hiper itd), Murarze stwierdzli, ze od standardowych wymiarów jest dłuższa i szersza o 1 cm! Mam ochotę tą cegłę wsadzić mu w d... Nie wpadłem na pomysł, żeby mierzyć cegłę przed zakupem. W każdym razie murarze sobie poradzą tylko lepiej żebym nie robił takich numerów Wymień tą silkę. Żadna twoja wina. Są w prospekcie wymiary i takie mają być. Ja niedługo będę miała silkę na budowie i nigdy bym sie nie spodziewała, że tak może być. Ściany nośne będą 24, a działowe 12. Chyba jak przyjadą to je pomierzę. Napisz, czy 18 była wyższa niż 19,8, czy też 12 niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 11.08.2006 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Dzisiaj odkryłam pewną zaskakującą własciwość silikatów. Pewnie okaże się, że wszyscy o tym wiedzą, a ja odkryłam Amerykę, ale nic to - podzielę się. Otóż dwa tygodnie temu wraz z panami elektrykami pracowicie ustaliliśmy co i gdzie sobie życzymy mieć (gniazdka, przełączniki, lampy tv, telefon itp. itd.) Panowie zaznaczali to na ścianach tajemniczymi znakami za pomocą mojego czerwonego cienkopisu, który dokonał przez to żywota. Dzisiaj rano panowie elektrycy mieli zamiar przystąpić do pracy. Spojrzeliśmy po ścianach i !!! NIC!!! Kompletnie nic nie było widać. Żadnego śladu! Nawet cienia śladu na ścianach!!! Silikat wchłonął ślady cienkopisu! Zatem pamiętajcie, żeby żadnych ważnych informacji nie zapisywać na ścianie z silikatu czerwonym cienkopisem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 11.08.2006 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Może to jednak uczynny sąsiad umył Ci z dobrego serca tak okropnie pobrudzone ściany? A Ty podejrzewasz o to Bogu ducha winne silikaty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 12.08.2006 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Dzisiaj odkryłam pewną zaskakującą własciwość silikatów. Pewnie okaże się, że wszyscy o tym wiedzą, a ja odkryłam Amerykę, ale nic to - podzielę się. Otóż dwa tygodnie temu wraz z panami elektrykami pracowicie ustaliliśmy co i gdzie sobie życzymy mieć (gniazdka, przełączniki, lampy tv, telefon itp. itd.) Panowie zaznaczali to na ścianach tajemniczymi znakami za pomocą mojego czerwonego cienkopisu, który dokonał przez to żywota. Dzisiaj rano panowie elektrycy mieli zamiar przystąpić do pracy. Spojrzeliśmy po ścianach i !!! NIC!!! Kompletnie nic nie było widać. Żadnego śladu! Nawet cienia śladu na ścianach!!! Silikat wchłonął ślady cienkopisu! Zatem pamiętajcie, żeby żadnych ważnych informacji nie zapisywać na ścianie z silikatu czerwonym cienkopisem! Ołówkiem!!! Ołówkiem było zaznaczać!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 12.08.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 U mnie jeden gość z ekipy zapisał sobie numer telefonu na ścianie szczytowej od zewnątrz ołówkiem - do dzisiaj widać a ściana też z silikatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 12.08.2006 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 U mnie jeden gość z ekipy zapisał sobie numer telefonu na ścianie szczytowej od zewnątrz ołówkiem - do dzisiaj widać a ściana też z silikatu. zeby przez tynk nie przebijalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 12.08.2006 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 U mnie jeden gość z ekipy zapisał sobie numer telefonu na ścianie szczytowej od zewnątrz ołówkiem - do dzisiaj widać a ściana też z silikatu. zeby przez tynk nie przebijalo Spoko, napisał od zewnątrz. Na to przyjdzie jeszcze 15 cm styropianu i dopiero tynk. A na wewnętrznych tynkach sobie piszą spece od schodów, chyba ich ochrzanię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 13.08.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Jasne, wszystko, co sobie murarze ołówkiem popisali widać wyraźnie. Tyle tylko, że akurat nikt z nas nie miał ołówka. Pomyślałam sobie, że ten czerwony cienkopis będzie sie różnił od zapisków murarzy i dzięki temu niczego elektrycy nie przeoczą. I tak by nie przeoczyli, bo dokładni są. Zresztą nieważne, odtworzyliśmy wszystko (mam nadzieję ) i po sprawie. A z tym przebijaniem ołówka przez tynk, to, mam nadzieję, żart?! Chociaż kiedyś któraś córeczka ozdobiła ścianę freskiem, który wyłaził uparcie po każdym kolejnym malowaniu i to wcale nie bledszy niż przed nim . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 13.08.2006 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 malowała świecówkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 14.08.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Witam.Buduje nie z silki, ale z konkurencja - silikaty przysieczyn.W kazdym razie mam pytanie - kanaly wentylacynje robie z prefabrykowanych elementow: 25 x 24 cm, srednica otworu 16 cm.Jak tym wyjsc ponad dach? Mial ktos podobny problem? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 15.08.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 A z tym przebijaniem ołówka przez tynk, to, mam nadzieję, żart?! : . oczywiscie ze zart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 16.08.2006 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 malowała świecówkami? Nie, to była jakaś wyjątkowo trwała i uparta farbka. Niestety nie wiem, czy plakatówka, czy akwarelka. W kazdym bądź razie i tak trzeba będzie pociech pilnować w nowym domu. Znajomy doradził przecierki, bo na nich tak brudu nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenatkaPetronek 16.08.2006 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 A ja mam pytanie?Kanały wentylacyjne chcę zrobić też z silikatów (u mnie silka). Będą po 4 piony wentylacyjne obok siebie. No i jak te kominy obmurować klinkierem ponad dachem? Czy tak jak w systemowych półka betonowa i na niej cegły klinkierowe czy może obmurować cegłą pełną od poziomu stropu, a ponad dach klinkier? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenatkaPetronek 16.08.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witam. Buduje nie z silki, ale z konkurencja - silikaty przysieczyn. W kazdym razie mam pytanie - kanaly wentylacynje robie z prefabrykowanych elementow: 25 x 24 cm, srednica otworu 16 cm. Jak tym wyjsc ponad dach? Mial ktos podobny problem? pozdrawiam No właśnie teraz przeczytałem, że ja mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 16.08.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Znajomy doradził przecierki, bo na nich tak brudu nie widać. niestety "przecierki" nie do każdego wnętrza pasują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 18.08.2006 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Witam. Buduje nie z silki, ale z konkurencja - silikaty przysieczyn. W kazdym razie mam pytanie - kanaly wentylacynje robie z prefabrykowanych elementow: 25 x 24 cm, srednica otworu 16 cm. Jak tym wyjsc ponad dach? Mial ktos podobny problem? pozdrawiam No właśnie teraz przeczytałem, że ja mam. Rozmawialem z kiero - nie zgadza sie na polke, twierdzi ze polka na 4-5cm scianek nie utrzyma komina i albo sie zawali albo przewroci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts