holikk 03.10.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Budowałem z silikatów Jedlanki na klej, z dużych bloczków 500mm. Wymiary trzymały b. dobrze. Mogę rekomendować. Tylko murarze narzekali, że ciężkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 03.10.2006 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Witajcie, ja też myślę o silce, fajnie że znalazłem te posty, jak będę miał chwilke to poczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksieciu 04.10.2006 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Jakos nie pomyslalam zupelnie o tych duzych bloczkach Dostalam ostateczna oferte z Niemiec z upustem 26% od ceny katalogowej na bloczki i 15% upust na klej. Jedlanka juz nizej nie zeszla. Zamowienie dokonalam w Niemcach mam nadzieje ze material bedzie w porzadku, specjalnie transport zamowilam na sobote zeby widziec co przyjdzie i w razie czego bede odsylac jak przyjdzie jakis chlam. Choc zdaje sie ze Alison buduje z bloczkow z Niemiec i sobie je chwalila, Pan przez telefon tez powiedzial ze material jest rowny i bez problemu bedzie mozna kleic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 05.10.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Witam, STARTUJĘ w przyszłym tygodniu !!! Liczę na stan surowy przed zimą (dobudowa ~100m2). Powinni się wyrobić – jeśli będzie pogoda.I od poziomu fundamentów małe pytanko. Majster chce z ziemi (domek podpiwniczony) wyjść bloczkami betonowymi, po wyjściu z ziemi izolacja pozioma a na to dopiero silikaty. Tak się robi? Mam przed sobą katalog techniczny i w nim jest napisane, że ściany zewnętrzne piwnicy z bloczka NP25 lub NP24 i izolacja pomiędzy fundamentami a pierwszą warstwą silikatów. Jak to wyglądało u was?Czy literka ‘P’ oznacza ‘PEŁNY’? No bo w cenniku jaki dostałem w hurtowni nie ma czegoś takiego. Jest N25 itp. Dzięki z góry za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 05.10.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 demex posłuchaj majstra. Ja mam problem, bo silka podrożała i zniknęła. Nie ma jej nigdzie i nikt nie wie czy będzie. Dostawca u którego zamówiliśmy materiał na cały dom tez mówi, że niestety nie ma. Brakuje nam 24 palety silki 24. Zupełnie nie wiem co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filipek 05.10.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 demex posłuchaj majstra. Ja mam problem, bo silka podrożała i zniknęła. Nie ma jej nigdzie i nikt nie wie czy będzie. Dostawca u którego zamówiliśmy materiał na cały dom tez mówi, że niestety nie ma. Brakuje nam 24 palety silki 24. Zupełnie nie wiem co robić? Cześć Przeciesz nie zaprzestali produkcji, ale jak robota stoi to faktycznie problem. Dzwoń na infolinie, męcz dostawcę (też budowałem z silki i nieraz przyjeżdżały ciepłe bloczki), szukaj innych silikatów. Wiem że inny moduł, ale jak zaczniesz nową warstwę to nie widzę problemu. pozdr filipek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 06.10.2006 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Witam, STARTUJĘ w przyszłym tygodniu !!! Liczę na stan surowy przed zimą (dobudowa ~100m2). Powinni się wyrobić – jeśli będzie pogoda. I od poziomu fundamentów małe pytanko. Majster chce z ziemi (domek podpiwniczony) wyjść bloczkami betonowymi, po wyjściu z ziemi izolacja pozioma a na to dopiero silikaty. Tak się robi? Mam przed sobą katalog techniczny i w nim jest napisane, że ściany zewnętrzne piwnicy z bloczka NP25 lub NP24 i izolacja pomiędzy fundamentami a pierwszą warstwą silikatów. Jak to wyglądało u was? Czy literka ‘P’ oznacza ‘PEŁNY’? No bo w cenniku jaki dostałem w hurtowni nie ma czegoś takiego. Jest N25 itp. Dzięki z góry za opinie. Tak, tak się robi. Ja tak mam zrobione, tzn. piwnica z bloczków na 25 cm, izlolacje, stropik i reszta z SILKI 18 cm. Majster ma rację. Oczywiście oni - producenci Silikatów chcą żeby wszystko robić z SILKI - wiadomo chodzi o kasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 06.10.2006 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Tak, tak się robi. Ja tak mam zrobione, tzn. piwnica z bloczków na 25 cm, izlolacje, stropik i reszta z SILKI 18 cm. Majster ma rację. Oczywiście oni - producenci Silikatów chcą żeby wszystko robić z SILKI - wiadomo chodzi o kasę Czyli jechać bloczkami betonowymi aż to stropu nad piwnicą? Teren jest pochyły i zastanawiam się jak położyć izolację poziomą. Z jednej strony wychodzi mi ok. 30 cm ponad ziemią, a na drugim końcu ok. 1.5 m nad ziemią. No i pasowało by położyć izolację schodkami czy jechać bloczkami betonowymi aż do stropu nad piwnicą ?! Cenowo jak liczyłem to wychodzi podobnie - czy silikaty czy beton ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksieciu 09.10.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Przyjechaly dzisiaj rano bloczki z Niemiec. Dokladnie co do minuty a myslalam ze sobie troche dluzej pospie hiihii. Na pierwszy rzut oka ich jakosc bardzo dobra. Wiecej pewnie powiem jak majstry je zobacza i zaczna murowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 09.10.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Dostałem wycenę:- bloczek N25 (25x25x22) - 2,60 sztuka- bloczek 3NFD (250x120x220) - 140 sztuka.- Pustak wentylacyjny (250x250x220) - 2,75 sztuka Ceny z VAT i transportem i rozładunkiem. Producent Grupy Silikaty - konkretnie fabryka w Leżajsku. Dobra cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 09.10.2006 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Tak, tak się robi. Ja tak mam zrobione, tzn. piwnica z bloczków na 25 cm, izlolacje, stropik i reszta z SILKI 18 cm. Majster ma rację. Oczywiście oni - producenci Silikatów chcą żeby wszystko robić z SILKI - wiadomo chodzi o kasę Czyli jechać bloczkami betonowymi aż to stropu nad piwnicą? Teren jest pochyły i zastanawiam się jak położyć izolację poziomą. Z jednej strony wychodzi mi ok. 30 cm ponad ziemią, a na drugim końcu ok. 1.5 m nad ziemią. No i pasowało by położyć izolację schodkami czy jechać bloczkami betonowymi aż do stropu nad piwnicą ?! Cenowo jak liczyłem to wychodzi podobnie - czy silikaty czy beton ?? nie komplikuj. bloczki do stropu. izolacja w poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 09.10.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Tak, tak się robi. Ja tak mam zrobione, tzn. piwnica z bloczków na 25 cm, izlolacje, stropik i reszta z SILKI 18 cm. Majster ma rację. Oczywiście oni - producenci Silikatów chcą żeby wszystko robić z SILKI - wiadomo chodzi o kasę Czyli jechać bloczkami betonowymi aż to stropu nad piwnicą? Teren jest pochyły i zastanawiam się jak położyć izolację poziomą. Z jednej strony wychodzi mi ok. 30 cm ponad ziemią, a na drugim końcu ok. 1.5 m nad ziemią. No i pasowało by położyć izolację schodkami czy jechać bloczkami betonowymi aż do stropu nad piwnicą ?! Cenowo jak liczyłem to wychodzi podobnie - czy silikaty czy beton ?? nie komplikuj. bloczki do stropu. izolacja w poziomie. dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 09.10.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Właśnie robią u mnie pełne deskowanie dachu. Fajnie to wygląda - domek biały (silka) i zielony drewniany dach (deski impregnowane na zielono ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 11.10.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Ja to farciarz jestem. Nie dość że znalazłem firmę za "normalne pieniądze" co ma czas w tym roku, to jeszcze nie miałem problemu (za drugim podejściem) znalazłem gościa który mi przesunie licznik gazu (teraz wisi w miejscu gdzie będą drzwi ze starej do nowej części domu). W poniedziałek (16.10.2006) startuję. Rozbudowa domu a'la kostka z lat '70. Dzięki wszystkim za rady (patrz powyżej). Dziś podpisana umowa z budowlańcami. Do 10 grudnia ma stanąć stan surowy. Jak nie będzie mrozów oczywiście E... tam na pewno nie będzie. Piwniczki z bloczków betonowych. Parter i pięterko z silikatów. A na wiosnę wieniec pod dach, i reszta.... Ohoho się będzie działo Trzymajcie kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksieciu 12.10.2006 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Demex rzeczywiscie jestes farciarz My na swoja ekipe czekalismy od wczesnej wiosny do polowy wrzesnia. Dla nas przy wyborze ekipy istotna byla jakos wykonanych domow i ekipy ktore mialy wczesniej czas niestety z ta jakoscia byly raczej na bakier Powodzenia !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 12.10.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Silkę już mam, ale taka jestem zachłanna, że zamówiłam za dużo Jednak nie jest to problem, inni jeszcze się ucieszą. Piętro szybko ruszyło, niedługo więźba, zrezygnowaliśmy z deskowania i papy, będzie membrana Delta Max i dachówka ceramiczna. Myślę, że może jeszcze w tym miesiącu marcin ile teraz kosztuje m3 desek impregnowanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksieciu 20.10.2006 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 U nas mury juz pna sie do gory, 3 sciany sa juz do polowy wymurowane. Bloczki rowniutkie, wykonawca zadowolony, klej dobrze wiaze.Jeda rzecz tylko bardzo istotna. Moj wykonawca przeliczyl sie z wlasnymi silami twierdzac ze nie potrzeba mu polowek a teraz na gwalt by ich chcial. Dlatego trzeba zamowic 2-3 palety polowek (w Niemcach to bloczek 3NFD) na narożniki bo ciężko im przewiązywać (przynajmniej tak to nazywają).W sobote porobie zdjecia scian to wstawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksieciu 20.10.2006 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Mam jeszcze jedno pytanko jakie tynki robicie do scian z silikatow?Mi wczoraj wykonawca polecil tynki tradycyjne maszynowe (cement+wapno) i na to cieniutko gipsem.Czy sa jakies zalecenia odnosnie tynkow dla silikatow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablooo-exe 20.10.2006 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Mam pyanie do budujących "dwuwarstwowców" czy wybrać silkę 18 czy 25 oraz jakie do każdej z nich ocieplenie A moze ktoś z pobudowanych podpowie z jakiego materiału by budowali , budując drugi domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 20.10.2006 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 A my ruszyliśmy dwa tygodnie temu (4.10). Właśnie ekipa układa bloczki betonowe na ławach. Pod koniec przyszłego tygodnia stan 0 ma być gotowy, a potem lecą silikaty 24 z Białegostoku. No i git. Majster nie ma opinii. Mówi, że budował ze wszystkiego i jest mu wszystko jedno. W jego opinii największą zaletą silikatów są ich równe wymiary i brak strachu o zachowanie pionów i poziomów ścian. No to super. Pozdr.EiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts