RobSto 29.10.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Zwracam się raz jeszcze z duuużą prośbą o polecenie ekipy do Silki z Białegostoku - czas płynie chcę ruszyć wiosną, a o ekipę b trudno. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 29.10.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 RobSto, a pytałeś w składach budowlanych? Pamiętam, że kiedy my jeździliśmy z Elą dowiadywać się o ceny różnych materiałów, to w niektórych składach proponowano nam również ekipy. Ostatecznie nie skorzystaliśmy z propozycji, ponieważ zdecydowaliśmy się na generalnego wykonawcę (z Białegostoku właśnie, mimo że nie budujemy się akurat tam). Jeden skład, w którym proponowano nam również ekipę (i w którym generalnie chwalono silikaty) mieści się przy Szosie Baranowickiej, mniej więcej na przeciw takiej dużej cerkwi wyłożonej z zewnątrz piaskowym klinkierem. Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZakWr 30.10.2006 01:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 A ja mam konkretne pytanie o mechanikę budowli Kto ma ścianki kolankowe z silikatów 18cm? A jakie macie rozpiętości dachów, ich konstukcje i kąty nachylenia? Bo ja mam problem z konstruktorem ;-( twierdzi że przy takiej ścianie mimo słupków i wieńca będzie za mała wytrzymałość na rozepchanie.Dom mam mieć długi, ponad 15 metrów, ściana kolankowa ok 120cmno i tu taki klops ;-(. Chce mi wszystkie ściany nośne zmienić na 24cm;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil 30.10.2006 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 to widze, ze nasi kierownicy by se mogli podac rece ja sie na tym nie znam - nie moj fach ale nie sadze, zeby te scianki kolankowe rzeczywiscie pracowaly najakies rozpychanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 30.10.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 to widze, ze nasi kierownicy by se mogli podac rece ja sie na tym nie znam - nie moj fach ale nie sadze, zeby te scianki kolankowe rzeczywiscie pracowaly najakies rozpychanie... Weź dwie deski takie na 20x10 cm, ustaw je względe siebie tal /\ łącząc u góry jakims wkretem np. , dół deski oprzyj o kamyczek o/\o i teraz naciśnij dłonią kalenicę a zobaczysz czy nie rozpycha.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 30.10.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 A ja mam konkretne pytanie o mechanikę budowli Kto ma ścianki kolankowe z silikatów 18cm? A jakie macie rozpiętości dachów, ich konstukcje i kąty nachylenia? Bo ja mam problem z konstruktorem ;-( twierdzi że przy takiej ścianie mimo słupków i wieńca będzie za mała wytrzymałość na rozepchanie. Dom mam mieć długi, ponad 15 metrów, ściana kolankowa ok 120cm no i tu taki klops ;-(. Chce mi wszystkie ściany nośne zmienić na 24cm;-) Mam kolankowe z 18-tki. Więźba początkowo miała być wsparta częściowo na stropie za pośrednictwem HEB-ów (stalowa rama). Konstruktor zamienił mam więźbę na całkowicie drewnianą i to tak zaprojektowaną, że na poddaszu nie ma ani jednego słupa (dowolność aranżacji wnętrza). Ścianę kolankową wzmocnił słupkami żelbetowymi (co 1,5m) i kazał wzmocnić wieniec dachowy. Dom ma ok. 14x14m. Dach zaczynamy robić na początku listopada. Wkleję zdjęcia, jeżeli nie zapomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 30.10.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 pytanie do tych co juz wybudowali czy zabezpiecliście jakoś ściany na zimę stan surowy otwarty bez wykonanego ocieplenia niech si ektoś wypowie kto nie zabezpieczał ścian jak bloczki przezyły zimę czy nie za bardzo namokły itd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 30.10.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 U anpiego silikaty stały całą zimę (nawet bez dachu) i wszystko w porządku. My też zostawimy na zimę, ale o wrażeniach opowiem wiosną 2007. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 30.10.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 pytanie do tych co juz wybudowali czy zabezpiecliście jakoś ściany na zimę stan surowy otwarty bez wykonanego ocieplenia niech si ektoś wypowie kto nie zabezpieczał ścian jak bloczki przezyły zimę czy nie za bardzo namokły itd.... Mam na swoim osiedlu dom z silikatów, stoi be tynków 3 rok, jedyne efekty to w niektórych miejscach żółte zacieki. Inny przykład - stare przemysłowe budynki, cegła silikatowa bez tynku i po ponad 40 latach jedynie brud .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil 30.10.2006 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 to widze, ze nasi kierownicy by se mogli podac rece ja sie na tym nie znam - nie moj fach ale nie sadze, zeby te scianki kolankowe rzeczywiscie pracowaly najakies rozpychanie... Weź dwie deski takie na 20x10 cm, ustaw je względe siebie tal /\ łącząc u góry jakims wkretem np. , dół deski oprzyj o kamyczek o/\o i teraz naciśnij dłonią kalenicę a zobaczysz czy nie rozpycha.... to juz lepiej powiedz cos konkretnego na temat tych 18 cm widze ze na cwiczenia praktyczne ci sie zabralo to ja tez ci zadam wez te deski polacz jetkami i ustaw na wrotkach pozniej mozesz nawet sobie obciazyc jak na moj gust to nie powinny sie rozjechac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil 02.11.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 oj widze geno, ze cs nie kwapisz sie wacpan z odpowiedzia na to pytanko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 02.11.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 oj widze geno, ze cs nie kwapisz sie wacpan z odpowiedzia na to pytanko.... Jętka niby ma być tym antidotum Zrób sobie ten model z patyczkami jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinpszczyna 02.11.2006 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 prosciu u mnie był stan surowy otwarty w zimie 2004 roku. Bloczki nieocieplone jakoś przetrzymały zimę a później lato. Dopiero w październiku 2005 roku było robione ocieplenie. Nie widziałym aby któryś z bloczków uległ uszkodzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil 02.11.2006 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 oj widze geno, ze cs nie kwapisz sie wacpan z odpowiedzia na to pytanko.... Jętka niby ma być tym antidotum Zrób sobie ten model z patyczkami jednak. to ty jestes niby konstruktorem to powiedz ty mi czy jetki daja tu jakies gwarancje,czy raczej nalezy brac pod uwage tarcie krokwii o murlate i lamanie scianki kolankowej masz jakas wize w tym temacie ?czy po prostu klasycznie macisz wode? pytam z czystej bezinteresownej ciekawosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 03.11.2006 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 to juz lepiej powiedz cos konkretnego na temat tych 18 cm widze ze na cwiczenia praktyczne ci sie zabralo to ja tez ci zadam wez te deski polacz jetkami i ustaw na wrotkach pozniej mozesz nawet sobie obciazyc jak na moj gust to nie powinny sie rozjechac To ćwiczenie jest bez sensu. Jętki pracują (powinny!!!) na ściskanie a w twoim modelu na rozciąganie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 03.11.2006 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 oj widze geno, ze cs nie kwapisz sie wacpan z odpowiedzia na to pytanko.... Jętka niby ma być tym antidotum Zrób sobie ten model z patyczkami jednak. to ty jestes niby konstruktorem to powiedz ty mi czy jetki daja tu jakies gwarancje,czy raczej nalezy brac pod uwage tarcie krokwii o murlate i lamanie scianki kolankowej masz jakas wize w tym temacie ?czy po prostu klasycznie macisz wode? pytam z czystej bezinteresownej ciekawosci Jętka przejmie tylko część sił ze względu chociazby na to,że jest m.in. w około 1/3 rozpiętości krokwi licząc od kalenicy, rozpór dolnej częsci może przejąć np. ściąg stalowy, czasami stosowany np. w łukach czy ramach. Jętka zmniejsza tez długość krokwi w obliczaniach co ma wpływ na przekrój. Ścianka kolankowa 18 z trzpieniami żelbetowymi nie powinna stanowić problemu dla adaptującego. Gdyby siły były naprawdę spore (tutajk nie sądzę) to projektuje się ściankę kolakową jako żelbetową jak chociażby jest chyba pokazane w zeszytach YTONGa i rozwiązaniu systemowym. BTW. Nie zajmuje się konstrukcjami drewnianymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZakWr 03.11.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 rozpór dolnej częsci może przejąć np. ściąg stalowy, czasami stosowany Geno, wybawco - możesz napisac coś więcej o tym ścięgu? Ścianka kolankowa 18 z trzpieniami żelbetowymi nie powinna stanowić problemu dla adaptującego. Gdyby siły były naprawdę spore (tutajk nie sądzę) to projektuje się ściankę kolakową jako żelbetową jak chociażby jest chyba pokazane w zeszytach YTONGa i rozwiązaniu systemowym. A można to gdzies ściągnąć? bo ja nie mam argumentów do rozmów z konstruktorem. Ostatnio wymyślił żeby te słupki dobrze zamocować we wieńcu stropowym to wieniec ma mieć 30 cm grubości w poziomie a w pionie 24 plus coś - zastanawiam się już co ja stawiam bo wydawało mi się że dach dwuspadowy o długosci krokwi 7,3 metra, rozpiętości podpór 9.8 tyle że długi na 15.5m to nie jest jakieś niespotykane monstrum ;-( Acha - na razie wyglada na to że ścianka kolankowa bedzie miała nie 18 a 24cm grubości - to tez mi się średnio podoba, szersza kolankowa niż nosna pod nią???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 03.11.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 rozpór dolnej częsci może przejąć np. ściąg stalowy, czasami stosowany Geno, wybawco - możesz napisac coś więcej o tym ścięgu? Ścianka kolankowa 18 z trzpieniami żelbetowymi nie powinna stanowić problemu dla adaptującego. Gdyby siły były naprawdę spore (tutajk nie sądzę) to projektuje się ściankę kolakową jako żelbetową jak chociażby jest chyba pokazane w zeszytach YTONGa i rozwiązaniu systemowym. A można to gdzies ściągnąć? bo ja nie mam argumentów do rozmów z konstruktorem. Ostatnio wymyślił żeby te słupki dobrze zamocować we wieńcu stropowym to wieniec ma mieć 30 cm grubości w poziomie a w pionie 24 plus coś - zastanawiam się już co ja stawiam bo wydawało mi się że dach dwuspadowy o długosci krokwi 7,3 metra, rozpiętości podpór 9.8 tyle że długi na 15.5m to nie jest jakieś niespotykane monstrum ;-( Acha - na razie wyglada na to że ścianka kolankowa bedzie miała nie 18 a 24cm grubości - to tez mi się średnio podoba, szersza kolankowa niż nosna pod nią???? Ściąg to po prostu w zalezności od wymaganego przekroju jakiś profil stalowy , poczawszy od prętów ,poprzez rury okrągłe czy kwadratowe do innych większych profili C,L,czy dwuteowniki i inne. Sciągi raczej stosuje się np. przy budowaniu na szkodach górniczych, generalnie to taka cięciwa w łuku. Co do Twoich ścian to dziwne jakieś założenia ma projektant - co prawda ja się nie zajmuje tego typu sprawami ale ścianę zostawiłbym 18 a resztę załatwił tzrpieniami żelbetowymi czyli słupkami i w zależności od sił zastosował z wieńcem lub bez na ściance kolankowej - inne współczynniki (długości wyboczeniowe) przy liczeniu trzpienia. Ostatecznie to żelbetowa ścianka kolankowa ale nie sądzę aby była taka potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil 03.11.2006 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 SZKODA; ZE NIE MAMY TU NA FORUM TAKIEGO kierownika budowy z prawdziwego zdarzenia co by sie na wszystkim znal i mial czas aby nam poodpowiadac na nasze pytania geno jest spoko ale niestety wszystkiego nie wie a czasu tez pewnie ma niewiele (i tak sie dziwie ze az tyle ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 03.11.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 SZKODA; ZE NIE MAMY TU NA FORUM TAKIEGO kierownika budowy z prawdziwego zdarzenia co by sie na wszystkim znal i mial czas aby nam poodpowiadac na nasze pytania a to sa tacy kierownicy co to znaja sie na wszystkim poczawszy od projektowania w rozmaitych materialach a skonczywszy na wykonawstwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts