Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

RobSto,

a pytałeś w składach budowlanych? Pamiętam, że kiedy my jeździliśmy z Elą dowiadywać się o ceny różnych materiałów, to w niektórych składach proponowano nam również ekipy. Ostatecznie nie skorzystaliśmy z propozycji, ponieważ zdecydowaliśmy się na generalnego wykonawcę (z Białegostoku właśnie, mimo że nie budujemy się akurat tam).

Jeden skład, w którym proponowano nam również ekipę (i w którym generalnie chwalono silikaty) mieści się przy Szosie Baranowickiej, mniej więcej na przeciw takiej dużej cerkwi wyłożonej z zewnątrz piaskowym klinkierem.

Pozdr.

M

A ja mam konkretne pytanie o mechanikę budowli

Kto ma ścianki kolankowe z silikatów 18cm? A jakie macie rozpiętości dachów, ich konstukcje i kąty nachylenia?

Bo ja mam problem z konstruktorem ;-( twierdzi że przy takiej ścianie

mimo słupków i wieńca będzie za mała wytrzymałość na rozepchanie.

Dom mam mieć długi, ponad 15 metrów, ściana kolankowa ok 120cm

no i tu taki klops ;-(. Chce mi wszystkie ściany nośne zmienić na 24cm;-)

to widze, ze nasi kierownicy by se mogli podac rece ;)

ja sie na tym nie znam - nie moj fach

ale nie sadze, zeby te scianki kolankowe rzeczywiscie pracowaly najakies rozpychanie...

Weź dwie deski takie na 20x10 cm, ustaw je względe siebie tal /\ łącząc u góry jakims wkretem np. , dół deski oprzyj o kamyczek o/\o i teraz naciśnij dłonią kalenicę a zobaczysz czy nie rozpycha....

A ja mam konkretne pytanie o mechanikę budowli

Kto ma ścianki kolankowe z silikatów 18cm? A jakie macie rozpiętości dachów, ich konstukcje i kąty nachylenia?

Bo ja mam problem z konstruktorem ;-( twierdzi że przy takiej ścianie

mimo słupków i wieńca będzie za mała wytrzymałość na rozepchanie.

Dom mam mieć długi, ponad 15 metrów, ściana kolankowa ok 120cm

no i tu taki klops ;-(. Chce mi wszystkie ściany nośne zmienić na 24cm;-)

Mam kolankowe z 18-tki. Więźba początkowo miała być wsparta częściowo na stropie za pośrednictwem HEB-ów (stalowa rama). Konstruktor zamienił mam więźbę na całkowicie drewnianą i to tak zaprojektowaną, że na poddaszu nie ma ani jednego słupa (dowolność aranżacji wnętrza). Ścianę kolankową wzmocnił słupkami żelbetowymi (co 1,5m) i kazał wzmocnić wieniec dachowy. Dom ma ok. 14x14m. Dach zaczynamy robić na początku listopada. Wkleję zdjęcia, jeżeli nie zapomnę.

pytanie do tych co juz wybudowali

czy zabezpiecliście jakoś ściany na zimę

stan surowy otwarty bez wykonanego ocieplenia

niech si ektoś wypowie kto nie zabezpieczał ścian

jak bloczki przezyły zimę czy nie za bardzo namokły itd....

Mam na swoim osiedlu dom z silikatów, stoi be tynków 3 rok, jedyne efekty to w niektórych miejscach żółte zacieki. Inny przykład - stare przemysłowe budynki, cegła silikatowa bez tynku i po ponad 40 latach jedynie brud ....

to widze, ze nasi kierownicy by se mogli podac rece ;)

ja sie na tym nie znam - nie moj fach

ale nie sadze, zeby te scianki kolankowe rzeczywiscie pracowaly najakies rozpychanie...

Weź dwie deski takie na 20x10 cm, ustaw je względe siebie tal /\ łącząc u góry jakims wkretem np. , dół deski oprzyj o kamyczek o/\o i teraz naciśnij dłonią kalenicę a zobaczysz czy nie rozpycha....

to juz lepiej powiedz cos konkretnego na temat tych 18 cm

widze ze na cwiczenia praktyczne ci sie zabralo

to ja tez ci zadam

wez te deski polacz jetkami i ustaw na wrotkach

pozniej mozesz nawet sobie obciazyc

jak na moj gust to nie powinny sie rozjechac ;)

oj widze geno, ze cs nie kwapisz sie wacpan z odpowiedzia na to pytanko.... ;)

Jętka niby ma być tym antidotum :D Zrób sobie ten model z patyczkami jednak.

to ty jestes niby konstruktorem to powiedz ty mi czy jetki daja tu jakies gwarancje,czy raczej nalezy brac pod uwage tarcie krokwii o murlate

i lamanie scianki kolankowej

masz jakas wize w tym temacie ?czy po prostu klasycznie macisz wode?

pytam z czystej bezinteresownej ciekawosci ;)

to juz lepiej powiedz cos konkretnego na temat tych 18 cm

widze ze na cwiczenia praktyczne ci sie zabralo

to ja tez ci zadam

wez te deski polacz jetkami i ustaw na wrotkach

pozniej mozesz nawet sobie obciazyc

jak na moj gust to nie powinny sie rozjechac ;)

To ćwiczenie jest bez sensu. Jętki pracują (powinny!!!) na ściskanie a w twoim modelu na rozciąganie.

oj widze geno, ze cs nie kwapisz sie wacpan z odpowiedzia na to pytanko.... ;)

Jętka niby ma być tym antidotum :D Zrób sobie ten model z patyczkami jednak.

to ty jestes niby konstruktorem to powiedz ty mi czy jetki daja tu jakies gwarancje,czy raczej nalezy brac pod uwage tarcie krokwii o murlate

i lamanie scianki kolankowej

masz jakas wize w tym temacie ?czy po prostu klasycznie macisz wode?

pytam z czystej bezinteresownej ciekawosci ;)

Jętka przejmie tylko część sił ze względu chociazby na to,że jest m.in. w około 1/3 rozpiętości krokwi licząc od kalenicy, rozpór dolnej częsci może przejąć np. ściąg stalowy, czasami stosowany np. w łukach czy ramach. Jętka zmniejsza tez długość krokwi w obliczaniach co ma wpływ na przekrój.

Ścianka kolankowa 18 z trzpieniami żelbetowymi nie powinna stanowić problemu dla adaptującego. Gdyby siły były naprawdę spore (tutajk nie sądzę) to projektuje się ściankę kolakową jako żelbetową jak chociażby jest chyba pokazane w zeszytach YTONGa i rozwiązaniu systemowym.

BTW. Nie zajmuje się konstrukcjami drewnianymi :wink:

rozpór dolnej częsci może przejąć np. ściąg stalowy, czasami stosowany

Geno, wybawco - możesz napisac coś więcej o tym ścięgu?

Ścianka kolankowa 18 z trzpieniami żelbetowymi nie powinna stanowić problemu dla adaptującego. Gdyby siły były naprawdę spore (tutajk nie sądzę) to projektuje się ściankę kolakową jako żelbetową jak chociażby jest chyba pokazane w zeszytach YTONGa i rozwiązaniu systemowym.

A można to gdzies ściągnąć? bo ja nie mam argumentów do rozmów z konstruktorem. Ostatnio wymyślił żeby te słupki dobrze zamocować we wieńcu stropowym to wieniec ma mieć 30 cm grubości w poziomie a w pionie 24 plus coś - zastanawiam się już co ja stawiam bo wydawało mi się że dach dwuspadowy o długosci krokwi 7,3 metra, rozpiętości podpór 9.8 tyle że długi na 15.5m to nie jest jakieś niespotykane monstrum ;-(

Acha - na razie wyglada na to że ścianka kolankowa bedzie miała nie 18 a 24cm grubości - to tez mi się średnio podoba, szersza kolankowa niż nosna pod nią????

rozpór dolnej częsci może przejąć np. ściąg stalowy, czasami stosowany

Geno, wybawco - możesz napisac coś więcej o tym ścięgu?

A można to gdzies ściągnąć? bo ja nie mam argumentów do rozmów z konstruktorem. Ostatnio wymyślił żeby te słupki dobrze zamocować we wieńcu stropowym to wieniec ma mieć 30 cm grubości w poziomie a w pionie 24 plus coś - zastanawiam się już co ja stawiam bo wydawało mi się że dach dwuspadowy o długosci krokwi 7,3 metra, rozpiętości podpór 9.8 tyle że długi na 15.5m to nie jest jakieś niespotykane monstrum ;-(

Acha - na razie wyglada na to że ścianka kolankowa bedzie miała nie 18 a 24cm grubości - to tez mi się średnio podoba, szersza kolankowa niż nosna pod nią????

Ściąg to po prostu w zalezności od wymaganego przekroju jakiś profil stalowy , poczawszy od prętów ,poprzez rury okrągłe czy kwadratowe do innych większych profili C,L,czy dwuteowniki i inne. Sciągi raczej stosuje się np. przy budowaniu na szkodach górniczych, generalnie to taka cięciwa w łuku.

Co do Twoich ścian to dziwne jakieś założenia ma projektant - co prawda ja się nie zajmuje tego typu sprawami ale ścianę zostawiłbym 18 a resztę załatwił tzrpieniami żelbetowymi czyli słupkami i w zależności od sił zastosował z wieńcem lub bez na ściance kolankowej - inne współczynniki (długości wyboczeniowe) przy liczeniu trzpienia. Ostatecznie to żelbetowa ścianka kolankowa ale nie sądzę aby była taka potrzeba.