Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

współczesne projektowanie (przydługawe)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 156
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A wracając do wątku o projektowaniu, Elfir ma racje co do plotków. Przykladami mozna sypac.

Z mojego podworka.

Sasiad ogrodził swoja posesje po akcie wandalizmu w wykonaniu kierowcy ciezarowki, który wszedl mu na dzialke (wowczas nie ogrodzoną) i polamał galezie sosny, ktore potrzebowal do zatkania dziury jakiegos urzadzenia w samochodzie. Nie ogrodzone- znaczy niczyje.

madwo w kwestii wierzby wiegachnej moze Miek Lewandowski Ci wskaze rozwiązanie.

wspolczuje, no bo - skoro ja mam klopoty ze znalezieniem pypcia.....

madwo

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=751944502

ano ma, w katalogu.

Pinus, pinus!!!!!! mozesz sie zglosic?

proszę.

Zgłaszam się - zgryźliwy Pinus :)

Kilka słów na temat nazewnictwa wierzby iwy (nie Pinusa :) ) .

Odmiana męska nosi nazwę: Wierzba iwa 'Kilmarnock' (Salix caprea 'Kilmarnock'), dawniej odmiana męska występowała pod nazwą Wierzba iwa 'Pendula' ( Salix caprea 'Pendula' (m)) lecz w praktyce literki "m' (masculus) nie pisano.

Odmiana żeńska nosi nazwę Wierzba iwa 'Weeping Sally' (Salix caprea 'Weeping Sally'), dawniej ta odmiana występowała także pod nazwą Wierzba iwa 'Pendula' (Salix caprea 'Pendula' (f)) i też w praktyce zgubiono literkę "f" (femininum).

W wyniku tego wszystkiego powstał trochę mętlik z tymi Pędulami (męskimi i żeńskimi).

Zródło:

1 -"LIST OF NAMES OF WOODY PLANTS" (2005-2010),

2 - Prof.W. Seneta - DENDROLOGIA,

3 - Zgryźliwy Pinus :p :)

joaniko cytuje z internetu:

"Wierzba iwa (salix caprea) 'Kilmarnock' - odmiana męska, bardzo często mylona z żeńską 'Pendula' "

Teraz nie ma odmiany żeńskiej "Pendula' lecz jej prawidłowa nazwa brzmi: Wierzba iwa 'Weeping Sally' (Salix caprea 'Weeping Sally')

..

Pinus- dziekuje za wiedzę.

Przysfoiłam. :D

a masz ją? eeeeeee..., znaczy jego, chlopaka :D

czy ryzykowac na Allegro?

bo jak nie znajde jej jutro na gieldzie ogrodniczej, to zostaje kupno przez wysyłkę.

a, madwo, a czemuz to nie wsadzic bazi wielkanocnych do wody i ukorzenic? Hę??? to (chyba) zwyczajna wierzba placząca.

placzaca popularna to chyba salix alba 'tristis'

chociaz w niektorych zrodlach jest to salix sepulclaris

........

ja szukam wielkiej wierzby ta to juz wogole nie bywa

te chcialam z witek, bez placków, ale nie wiem, nie rozmnażam swiadomie drzew, nie bede sie upierac, joaniko poddała pomysl