dzabij 26.08.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 No faktycznie, bardzo dobre ceny, niższe niż ja płaciłem za Polo. Inna sprawa że Cariva trochę mi się nie podoba, dlatego nie zwracałem uwagę na jej ceny. Sprawdzałem Valena i tu już spora różnica w porównainiu z Polo Fiorena jak i z Cariva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 26.08.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Witam.Mam cały osprzęt właśnie Kontakt-Simon serii Classic. Dlaczego - bo spodobał mi się ich wygląd. Jeśli chodzi o wyrabiające się śruby w "łapkach" - potwierdzam. Kilka sztuk również mi się zdarzyło, jednak chciałbym ostrzec przed innym problemem. Otóż właśnie te wkręty są nieco za długie i dwa razy mi się zdarzyło, że porządnie dokręcony wkręt przebił izolację przewodu znajdującego się z tyłu. Raz był to neutralny (wyrzucała różnicówka po podłączeniu odbiornika w tym obwodzie), drugi raz faza na ramce ("przeszła" na drugą metalową ramkę sąsiedniego gniazda i pojawiła się w obwodzie antenowym - to dopiero był szok...). Ogólnie wygląd jest dla mnie OK, ale potwierdzam uwagi kolegów co do wkrętów "łapek" - producent powinien coś z tym zrobić.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 27.08.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Dziękuje za rady.Legrand Cariva faktycznie jest bardzo interesującą serią.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 29.08.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Dziękuje za rady. Legrand Cariva faktycznie jest bardzo interesującą serią. i stosunkowo niedrogą ... sam ją teraz rozważam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 30.08.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Szkoda tylko ze taki brzydki, ale to rzecz gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 31.08.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Mi się podoba ten kształt, więc fakt - rzecz gustu To Twój wybór, co zamontujesz i z czym się będziesz gryźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysbudowniczy 30.05.2017 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Same mechanizmy i biale obudowy sa dobrej jakosci, natomiast kolorowe to tragedia. Sa malowane, a nie barwione w masie, wiec jesli nie trafimy bezposrednio w otwor od razu jest rysa. Ta jakis blad technologiczny. Tak wiec gniazdka tylko biale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zupelnieNowy 07.08.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Witam,ja wyposażyłem cały dom w osprzęt tej firmy i nie miałem większych problemów z montażem.Co do jakości to mogę narzekać na włącznik do rolet 3-pozycyjny. Ponieważ po roku użytkowania plastik się wyrobił i nie zaskakują w swoje stabilne pozycje. To trochę za krótka żywotność jak dla mnie, ale trudno jest znaleźć podobne rozwiązanie u innych producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia27 06.12.2020 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2020 Kupiłem serię Simon 54 Premium. Potwierdzam problem ze zbyt miękkimi wkrętami. Poza tym jest jednak problem estetyczny polegający na odstających ramkach. Na każdy sposób poprawiałem dociśnięcie ramki do ściany, puszka nie wystaje a efekt jak na obrazku. Co ciekawe słyszałem na kilku filmach sponsorowanych na youtube, w opiniach na ceneo wiele osób podkreśla że ramki idealnie się dociskają do ściany, chyba jakieś zapadki mają kilkustopniowe, dzięki którym idealnie dolegają. Nic z tych rzeczy... psuje to cały efekt estetyczny i bardzo denerwuje. Poza tym włączniki mają od góry beznadziejny rowek, który niesamowicie je szpeci - kto to wymyślił... Jeżeli macie jakiś pomysł dlaczego ramki odstają, może są jakieś inne do kupienia dolegające albo ja coś źle robię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 06.12.2020 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2020 ja mam wszystko serii Simon 10. Na wkręty nie narzekam, wszystko ładnie do ściany dolega, jedynie mogę się przyczepić do włączników, szczególnie podwójnych. Nie zawsze działają, jak tak jakby pod spodem o coś się opierały, choć nic tam nie ma. Ale to widać/czuć od razu po zamontowaniu. z 20szt jedno mam takie. Przed zamontowaniem działa idealnie, po zamontowaniu źle(nie łączy, choć klawisz przestawiony). @Madzia27 daj zdjęcie 1 lub 3 bez osłony plastikowe. Pokaż jak wygląda przymocowany sam mechanizm do puszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 06.12.2020 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2020 Co to jest za dziurka u góry w klawiszu? Skarbonka na monety? Instalowałem trochę Simon Basic i nie narzekam natomiast kwestie wygody montażu i bezpieczeństwa (osłonięte złacza) są zdecydowanie lepsze w nawet najtańszej linii Schneider Leona albo Legrand Niloe. Co do estetyki -to fakt Simon ma ładniejsze.Schneider Sedna są ładne ale -to linia droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weasel123 07.12.2020 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 (edytowane) Ja mam Simon 54 Premium i też jest ta dziurka ale ledwo widoczna dopiero jak się patrzy z góry. Może trzeba mocniej docisnąć przycisk do przełącznika pod spodem bo na tym zdjęciu coś dół przycisku za bardzo odstaje a powinien wystawać z 1mm poza ramkę w takiej pozycji - tak jest w moich. Może również przez to haczą przy klikaniu bo blokuje ramka. Na odstające ramki pomaga 1. podgięcie tych blaszek na rogach, czasem jak się któraś skrzywi to ramka się nie zatrzaskuje. 2. Może też cały włącznik jest nie do końca dociśnięty do ściany, przez co cała reszta też jest wysunięta. Widać jak się zdejmie ramkę to blacha nie leży na ścianie tylko jest szpara.Ogólnie ten włącznik wygląda na krzywo przykręcony lub nie do końca poskładany - też mi się zdarzało jak samodzielnie montowałem ale łatwo to poprawić. Z wkrętami w całym domu miałem problem tylko z jednym gniazdkiem bo dokręciłem bardzo mocno i potem nie mogłem odkręcić, a rozmontowywałem już po raz trzeci kilkanaście gniazdek. Odkręcałem zwykłym próbnikiem, nawet nie krzyżakiem. Po prostu przy dokręcaniu trzeba z wyczuciem, przestać kręcić jak zaczyna stawiać większy opór i to wstarczy. A jak się weźmie za duży krzyżak to zawsze wkręt się zryje. Edytowane 7 Grudnia 2020 przez weasel123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.12.2020 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Te włączniki są zbyt płytko zamontowane, a sam przycisk zbyt płytko wciśnięty.Kiedyś rozmawiałem z przedstawicielem - tłumaczył, że to polityka firmy i miało być lepiej je demontować tam się wkłada taki plastikowy płaski haczyk, ale potem domontowane podświetlanie i nocą było widać fajną kreskę. Ogólnie to co na zdjęciach to wygląda bardzo słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weasel123 07.12.2020 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 (edytowane) dokładnie tak, pewnie jest zamocowany nie na wkręty po bokach tylko na łapki, czyli: 1. zdjąć przycisk - podważyć małym śrubokrętem tam gdzie ta szczelina 2. zdjąć ramkę podważająć od środka żeby nie porysować 3a. Poluzować łapki, wepchnąć włącznik głębiej żeby blacha przylegała do ściany, zakręcić łapki 3b. Ewentualnie olać łapki i zrobić na wkręty wtedy na pewno będzie równo, tylko też z wyczucien bo zbyt mocne dokręcenie wkrętów powoduje odkształcenie tej blachy przedniej włącznika i będzie znowu odstawać tylko inaczej 4. założyć ramkę (poprawić blaszki-uszy po rogach jeżeli ramka nie zatrzaskuje równo) 5. założyć przycisk, wcisnąć dość mocno żeby szczeliny prawie nie było widać 6. podziwiać EDIT pkt 3b - zauważyłem teraz że tam są płytki więc pewnie ta opcja odpada bo wkręty nie sięgną tak głęboko, ale na łapkach też będzie jak fachowcowi sie nie będzie spieszyło i dobrze wyrówna Edytowane 7 Grudnia 2020 przez weasel123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.12.2020 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 dokładnie tak, pewnie jest zamocowany nie na wkręty po bokach tylko na łapki, czyli: EDIT pkt 3b - zauważyłem teraz że tam są płytki więc pewnie ta opcja odpada bo wkręty nie sięgną tak głęboko, ale na łapkach też będzie jak fachowcowi sie nie będzie spieszyło i dobrze wyrówna Problem pewnie jest w tym że puszki zostały osadzone po płytkach i to one są problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.12.2020 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 (edytowane) Problem to jest pewnie w tym, że dostaliśmy od autorki serię zdjęć, ale nie ma wśród nich żadnego bez osadzonego gniazda. Lub przynajmniej bez tych plastikowych osłon, tylko same mechanizmy.A osadzanie puszek razem, czy też po płytkach jest bardzo wskazane. Ani za głęboko, ani za płytko. Edytowane 7 Grudnia 2020 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weasel123 07.12.2020 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 (edytowane) A osadzanie puszek razem, czy też po płytkach jest bardzo wskazane. Ani za głęboko, ani za płytko. Rzeczywiście zdjęcie samej puszki by pomogło. Jak osadzili po płytkach to pewnie kołnierz puszki wystaje te 2mm ponad płaszczyznę płytek i tu ewentualnie jest problem - miałem podobnie jak kupiłem te same włączniki do puszek w GK gdzie były kołnierze i włącznik nie dał się zamontować idealnie ze ścianą ale mimo wszystko wyglądało to lepiej niż tu. Jeśli tak jest to: 1. są inne wersje tych włączników do puszek typu GK czyli z kołnierzem ale to koszt bo wymiana. Na szybko pod nazwą "Kontakt Simon Ramka Pojedyncza do Puszek Kartonowo-Gipsowych- Simon 54 Premium (DRK1/11)" 2. można wziąć nożyk do tapet i uciąć ten kołnierz - tu za darmo ale trzeba uważać na palce - to też ćwiczyłem i było szycie na pogotowiu. Osadzenie przed płytkami przynajmniej jest o tyle bezpieczne że nie wystaje a łapki chwycą, ewentualnie jeśli na wkręty to można dokupić dłuższe w każdym sklepie. Ale najpierw trzeba zajrzeć czy dziura w płytce nie jest wycięta na styk i czy płytka nie zasłania otworów na wkręty. Ja bym to zdjął i zajrzał to się coś zaradzi. Stawiam jednak na kiepskie spasowanie przy montażu bo w każdym rogu odstaje inaczej, Edytowane 7 Grudnia 2020 przez weasel123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts