Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt indywidualny -pakiet

kuciar

Recommended Posts

Wiem ze podobny temat juz gdzies istnieje ale nie moge go znalesc...

Sprawa dotyczy projektu indywidualneg i ceny .Umowa opiewa na:

Reprezentacja Zamawiającego przed organami administracji publicznej w procesie uzyskiwania pozwolenia na budowę, uzyskania warunków przyłączeniowych

Sporządzenie 5 egzemplarzy projektu budowlanego domu jednorodzinnego który będzie zawierał:

a) architekturę i konstrukcję

b) plan zagospodarowania terenu, planszę koordynacyjną

c) instalację wod.-kan. wewnętrzną

d) instalację grzewczą

e) instalację elektryczną wewnętrzną

f) przyłącze wod.-kan.

g) przyłącze energetyczne

h) przyłącze gazowe

i) badanie gruntu

j) mapę do celów projektowych

Koszty decyzji, postanowień administracyjnych i warunków przyłączeniowych ponosi Zamawiający.

Cena za caly pakiet 27 tys za dom 250-300m2 .....cena zawiera 25% upust...

czy to nie jest za duzo za tego typu usluge???

...

czy to nie jest za duzo za tego typu usluge???

Albo kogoś stać na projekt indywidualny i wtedy płaci 27 tyś albo nie...

i wtedy ma projekt z katalogu za powiedzmy:

- projekt 2000

-adaptacja - powiedzmy 2000

-wszystkie projekty instalacji branżowych "gratis w cenie"

-badanie geologiczne gruntu - 600

-mapka - 500

+ parę dni chodzenia po urzedach...

Projekt indywidualny musi niestety kosztować. Ilość pracy na wykonanie projektu indywidualnego jest pewnie taka sama (albo i większa bo trzeba uwzględniać widzimisię inwestora :D ) jak projektu do katalogu. Tylko że w tym 2 przypadku koszt dzieli się na kilkadziesiąt/kilkaset? kopii projektu.

Jeżeli chodzi o projekt indywidualny to różnie to bywa. Ja miałem oferty od kilkunastu tyś do prawie 100 tyś, więc rozpiętość spora ;).

Ja za projekt indywidualny zapłacę:

- 10 tyś. projekt domu i zagospodarowania działki + inst. gazowa (w tym było około 7 spotkań z architektem na etapie koncepcji, do tego wizualizacje zewnątrz i wewnątrz)

- 1.5 tyś projekt wykonawczy konstrukcji budynku

- projekt zjazdu pomijam, załatwię inaczej bez konieczności robienia planu

- w moim zakresie wykonałem, projekt przyłącza wody, geodeta i mapki do celów projektowych, badanie geotechniczne i załatwianie spraw urzędowych. Złożenie dokumentacji o wydanie zgody na budowę w gestii architekta.

- pozostałe projekty instalacji - tutaj np. elektryka - wykonam przy projekcie wnętrz.

Tak według mnie to mógłbyś się pokusić o znalezienie architekta, który wykonałby podany zakres prac projektowych za około 10 tyś. mniej... ale to też zależy kogo szukasz i jaki budżet chcesz przeznaczyć na dom

Liczenie ceny projektu od tzw. metra jest dla mnie niedorzeczne. Czasami wykonanie projektu małego domu na wąskiej działce i przy upierdliwych warunkach zabudowy może być znacznie bardziej skomplikowane niż projekt dużego domu... tak na zdrowy rozum, architekt powinien wziąć to wszystko pod uwagę, poznać oczekiwania inwestora, odwiedzić działkę, poczytać warunki zagospodarowania terenu i na tej podstawie realnie oszacować cenę projektu, a nie na pierwszym spotkaniu po 20 minutach rozmowy wypalić 50 zł za metr.

Liczenie ceny projektu od tzw. metra jest dla mnie niedorzeczne. Czasami wykonanie projektu małego domu na wąskiej działce i przy upierdliwych warunkach zabudowy może być znacznie bardziej skomplikowane niż projekt dużego domu... tak na zdrowy rozum, architekt powinien wziąć to wszystko pod uwagę, poznać oczekiwania inwestora, odwiedzić działkę, poczytać warunki zagospodarowania terenu i na tej podstawie realnie oszacować cenę projektu, a nie na pierwszym spotkaniu po 20 minutach rozmowy wypalić 50 zł za metr.

tez tak sadzilem .....jedyne pytania z ich strony to czy mamy wz i jakiej wielkosci ma byc dom....potem dostalismy cennik z uslugami ...

Problem w tym ze zadne z oferowanych gotowych projektow nam nie odpowiadaja,a ta pracownia ma juz pewne doswiadczenie i projektuje domy w innym stylu zreszta tutaj jest ich strona http://www.domyidealne.pl

Plusem bylo to ze sa ze Szczecina ,maja uklady w urzedach i zalatwiaja cala sprawe papierkowa lacznie z pozwoleniem na budowe ..tylko ta cena ....

chyba bedzie trzeba poszukac jakiejs konkurencyjnej firmy albo negocjowac warunki umowy .....

ja poszedłem do architekta z własnym projektem ale nie w głowie, ale juz na papierze + zdjecia, od razu była gadka, ze jego robota to: "ma zrobić kopię", ale i tak ciezko z tym skopiowaniem było, poza tym chyba architekci strasznie przezywają jesli odrzucasz wiekszosc ich pomysłów i propozycji, poza tym ciezko im sie pogodzic, ze oni wlasciwie tylko przerysowali, to chyba jakaś branzowa obelga, ale trudno, to ja będę musiał tam mieszkac jeszcze jak Bóg da moze 60lat, a architekt nie bedzie nawet pamietał tego projektu, wiec warto trzymac sie swego.

Racja :) ja tylko napisałem jak być powinno co nie zmienia faktu, że w rzeczywistości jest tak jak piszesz. Można to łatwo zaobserwować na wielu przykładach - ten sam produkt ładniej zapakowany i oferowany w ekskluzywnym sklepie z klimatyzacją może byc 2x droższy niż kupiony np. przez internet...

Przy wyborze architekta istotne jest także na kogo trafisz. Czy na tzw. artystę czy na inżyniera. Ten pierwszy niejednokrotnie może stworzyć bardzo piękny wizualnie i funkcjonalny projekt, którego realizacja będzie bardzo kosztowna, jak i sama cena za projekt. Ten drugi może nie wykona projektu domu-dzieła sztuki ale jest duża szansa że dostosuje go do kieszeni i wymogów klienta oraz do realiów. I o ile ktoś nie posiada bardzo "grubego portfela" i nie oczekuje po swoim domu czegoś ponad przeciętnego, to ja na podstawie swojego skromnego doświadczenia śmiało polecam opcję nr 2 :)

btw. wybierajmy architekta, który posiada własną pracownie, a nie proponuje spotkań w restauracjach czy mieszkaniu inwestora.

Pozdrawiam,

Ja za swój projekt indywidualny zapłaciłem 10.000 zł

Uważam, że jest to rozsądna cena za projekt piętrowego domu (nowoczesna bryła z płaskim dachem) >180m2 przy dość sporych oczekiwaniach funkcjonalnych i ograniczeniach gabarytowych działki. Całe szczęście trafiliśmy na solidnego człowieka z duszą artysty i jego projekt oprócz funkcjonalnych warunków w 100% trafił w nasze gusta.

Racja :) ja tylko napisałem jak być powinno co nie zmienia faktu, że w rzeczywistości jest tak jak piszesz. Można to łatwo zaobserwować na wielu przykładach - ten sam produkt ładniej zapakowany i oferowany w ekskluzywnym sklepie z klimatyzacją może byc 2x droższy niż kupiony np. przez internet...

Przy wyborze architekta istotne jest także na kogo trafisz. Czy na tzw. artystę czy na inżyniera. Ten pierwszy niejednokrotnie może stworzyć bardzo piękny wizualnie i funkcjonalny projekt, którego realizacja będzie bardzo kosztowna, jak i sama cena za projekt. Ten drugi może nie wykona projektu domu-dzieła sztuki ale jest duża szansa że dostosuje go do kieszeni i wymogów klienta oraz do realiów. I o ile ktoś nie posiada bardzo "grubego portfela" i nie oczekuje po swoim domu czegoś ponad przeciętnego, to ja na podstawie swojego skromnego doświadczenia śmiało polecam opcję nr 2 :)

btw. wybierajmy architekta, który posiada własną pracownie, a nie proponuje spotkań w restauracjach czy mieszkaniu inwestora.

Pozdrawiam,

zgadzam sie ze lepiej kupic cos w sklepie niz na bazarze ale czy to jest podstawa do wywindowania az tak ceny ?? bo jesli podobne projekty moga byc wykonane w granicach 10-15 tys to podana przez nich cena 27 tys jest ze tak powiem lekkim przegieciem za cala otoczke biurowo/kawowa...choc z drugiej strony jesli chce sie otrzymac taki projekt o jakim sie marzy plus 100% gwarancji ,to moze i nie jest to duzo.

a tak poza tematem czy aby uzyskac PnB musze miec projekty instalacji wew. jak elektryczna,wodno-sanitarna itp itp czy wystarcza tylko przylacza zew ....

• 2 weeks później...
a tak poza tematem czy aby uzyskac PnB musze miec projekty instalacji wew. jak elektryczna,wodno-sanitarna itp czy wystarcza tylko przylacza zew ....

Nie musisz mieć projektu wewnętrznej instalacji do Pozwolenia na budowę. Bezsensowne byłoby planowanie na tym etapie romieszczenia gniazdek na ścianie.

W naszym Starostwie do pozwolenia wymagali tylko wrysowania szamba na mapce.

Projekty zewnętrznych przyłączy są potrzebne tylko dostawcom mediów.