kuciar 26.08.2009 00:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Wiem ze podobny temat juz gdzies istnieje ale nie moge go znalesc...Sprawa dotyczy projektu indywidualneg i ceny .Umowa opiewa na: Reprezentacja Zamawiającego przed organami administracji publicznej w procesie uzyskiwania pozwolenia na budowę, uzyskania warunków przyłączeniowych Sporządzenie 5 egzemplarzy projektu budowlanego domu jednorodzinnego który będzie zawierał:a) architekturę i konstrukcję b) plan zagospodarowania terenu, planszę koordynacyjnąc) instalację wod.-kan. wewnętrzną d) instalację grzewczą e) instalację elektryczną wewnętrznąf) przyłącze wod.-kan. g) przyłącze energetyczne h) przyłącze gazowe i) badanie gruntuj) mapę do celów projektowych Koszty decyzji, postanowień administracyjnych i warunków przyłączeniowych ponosi Zamawiający.Cena za caly pakiet 27 tys za dom 250-300m2 .....cena zawiera 25% upust...czy to nie jest za duzo za tego typu usluge??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 26.08.2009 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 no cóż, zależy co to za projekt - jeżeli jest to np kopia zamku w Malborku to nie wydaje mi się to drogo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whitemag 26.08.2009 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Chora cena Jednak rabat 25% wskazuje na wysmienite poczucie humoru architekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.08.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Mnie za prosty domek 120 m2 wołali 15 tys, bez całej papierkologii, projektów zagospodarowania, przyłaczy, tylko projekt do złożenia do urzedu.Nie wydaje mi się to dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smadalena 26.08.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Domek 115 uzytkowej + garaż ,projek indyw.,projekt zagosp. terenu,proj przyłączy : elektr. i wodne,instal wodno-kanal. i elektr. wewnątrz,projekt wjazdu na działkę-10tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smadalena 26.08.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 zapomniałam dodać,że to podobno bardzo drogie drogie biuro projektowe ,ale chyba nijak ma się do Twojego No chyba,że tak jak już pierwek napisał budujesz coś na kształt zamczyska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whitemag 26.08.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Mój domek troszkę "inny niż wszystkie" więc w 100pct indywidualny kosztował mnie całe 6k... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dasi 26.08.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 ... czy to nie jest za duzo za tego typu usluge??? Albo kogoś stać na projekt indywidualny i wtedy płaci 27 tyś albo nie... i wtedy ma projekt z katalogu za powiedzmy: - projekt 2000 -adaptacja - powiedzmy 2000 -wszystkie projekty instalacji branżowych "gratis w cenie" -badanie geologiczne gruntu - 600 -mapka - 500 + parę dni chodzenia po urzedach... Projekt indywidualny musi niestety kosztować. Ilość pracy na wykonanie projektu indywidualnego jest pewnie taka sama (albo i większa bo trzeba uwzględniać widzimisię inwestora ) jak projektu do katalogu. Tylko że w tym 2 przypadku koszt dzieli się na kilkadziesiąt/kilkaset? kopii projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buszmen 26.08.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Jeżeli chodzi o projekt indywidualny to różnie to bywa. Ja miałem oferty od kilkunastu tyś do prawie 100 tyś, więc rozpiętość spora . Ja za projekt indywidualny zapłacę: - 10 tyś. projekt domu i zagospodarowania działki + inst. gazowa (w tym było około 7 spotkań z architektem na etapie koncepcji, do tego wizualizacje zewnątrz i wewnątrz) - 1.5 tyś projekt wykonawczy konstrukcji budynku - projekt zjazdu pomijam, załatwię inaczej bez konieczności robienia planu - w moim zakresie wykonałem, projekt przyłącza wody, geodeta i mapki do celów projektowych, badanie geotechniczne i załatwianie spraw urzędowych. Złożenie dokumentacji o wydanie zgody na budowę w gestii architekta. - pozostałe projekty instalacji - tutaj np. elektryka - wykonam przy projekcie wnętrz. Tak według mnie to mógłbyś się pokusić o znalezienie architekta, który wykonałby podany zakres prac projektowych za około 10 tyś. mniej... ale to też zależy kogo szukasz i jaki budżet chcesz przeznaczyć na dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuciar 26.08.2009 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Nic o Malborku nie wspominalem,podalismy tylko wielkosc 250-300 m2....poza tym czytalem tez gdzies ze ceny za metr wachaja sie od 30 do 70 zl netto za metr ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buszmen 26.08.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Liczenie ceny projektu od tzw. metra jest dla mnie niedorzeczne. Czasami wykonanie projektu małego domu na wąskiej działce i przy upierdliwych warunkach zabudowy może być znacznie bardziej skomplikowane niż projekt dużego domu... tak na zdrowy rozum, architekt powinien wziąć to wszystko pod uwagę, poznać oczekiwania inwestora, odwiedzić działkę, poczytać warunki zagospodarowania terenu i na tej podstawie realnie oszacować cenę projektu, a nie na pierwszym spotkaniu po 20 minutach rozmowy wypalić 50 zł za metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 26.08.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Domek 115 uzytkowej + garaż ,projek indyw.,projekt zagosp. terenu,proj przyłączy : elektr. i wodne,instal wodno-kanal. i elektr. wewnątrz,projekt wjazdu na działkę-10tys. Jak wyżej dla domu 107m kw za całe 4 000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuciar 26.08.2009 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Liczenie ceny projektu od tzw. metra jest dla mnie niedorzeczne. Czasami wykonanie projektu małego domu na wąskiej działce i przy upierdliwych warunkach zabudowy może być znacznie bardziej skomplikowane niż projekt dużego domu... tak na zdrowy rozum, architekt powinien wziąć to wszystko pod uwagę, poznać oczekiwania inwestora, odwiedzić działkę, poczytać warunki zagospodarowania terenu i na tej podstawie realnie oszacować cenę projektu, a nie na pierwszym spotkaniu po 20 minutach rozmowy wypalić 50 zł za metr. tez tak sadzilem .....jedyne pytania z ich strony to czy mamy wz i jakiej wielkosci ma byc dom....potem dostalismy cennik z uslugami ... Problem w tym ze zadne z oferowanych gotowych projektow nam nie odpowiadaja,a ta pracownia ma juz pewne doswiadczenie i projektuje domy w innym stylu zreszta tutaj jest ich strona http://www.domyidealne.pl Plusem bylo to ze sa ze Szczecina ,maja uklady w urzedach i zalatwiaja cala sprawe papierkowa lacznie z pozwoleniem na budowe ..tylko ta cena .... chyba bedzie trzeba poszukac jakiejs konkurencyjnej firmy albo negocjowac warunki umowy ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 26.08.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 ja poszedłem do architekta z własnym projektem ale nie w głowie, ale juz na papierze + zdjecia, od razu była gadka, ze jego robota to: "ma zrobić kopię", ale i tak ciezko z tym skopiowaniem było, poza tym chyba architekci strasznie przezywają jesli odrzucasz wiekszosc ich pomysłów i propozycji, poza tym ciezko im sie pogodzic, ze oni wlasciwie tylko przerysowali, to chyba jakaś branzowa obelga, ale trudno, to ja będę musiał tam mieszkac jeszcze jak Bóg da moze 60lat, a architekt nie bedzie nawet pamietał tego projektu, wiec warto trzymac sie swego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buszmen 27.08.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Racja ja tylko napisałem jak być powinno co nie zmienia faktu, że w rzeczywistości jest tak jak piszesz. Można to łatwo zaobserwować na wielu przykładach - ten sam produkt ładniej zapakowany i oferowany w ekskluzywnym sklepie z klimatyzacją może byc 2x droższy niż kupiony np. przez internet... Przy wyborze architekta istotne jest także na kogo trafisz. Czy na tzw. artystę czy na inżyniera. Ten pierwszy niejednokrotnie może stworzyć bardzo piękny wizualnie i funkcjonalny projekt, którego realizacja będzie bardzo kosztowna, jak i sama cena za projekt. Ten drugi może nie wykona projektu domu-dzieła sztuki ale jest duża szansa że dostosuje go do kieszeni i wymogów klienta oraz do realiów. I o ile ktoś nie posiada bardzo "grubego portfela" i nie oczekuje po swoim domu czegoś ponad przeciętnego, to ja na podstawie swojego skromnego doświadczenia śmiało polecam opcję nr 2 btw. wybierajmy architekta, który posiada własną pracownie, a nie proponuje spotkań w restauracjach czy mieszkaniu inwestora. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Startos 27.08.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Ja za swój projekt indywidualny zapłaciłem 10.000 złUważam, że jest to rozsądna cena za projekt piętrowego domu (nowoczesna bryła z płaskim dachem) >180m2 przy dość sporych oczekiwaniach funkcjonalnych i ograniczeniach gabarytowych działki. Całe szczęście trafiliśmy na solidnego człowieka z duszą artysty i jego projekt oprócz funkcjonalnych warunków w 100% trafił w nasze gusta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuciar 28.08.2009 02:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Racja ja tylko napisałem jak być powinno co nie zmienia faktu, że w rzeczywistości jest tak jak piszesz. Można to łatwo zaobserwować na wielu przykładach - ten sam produkt ładniej zapakowany i oferowany w ekskluzywnym sklepie z klimatyzacją może byc 2x droższy niż kupiony np. przez internet... Przy wyborze architekta istotne jest także na kogo trafisz. Czy na tzw. artystę czy na inżyniera. Ten pierwszy niejednokrotnie może stworzyć bardzo piękny wizualnie i funkcjonalny projekt, którego realizacja będzie bardzo kosztowna, jak i sama cena za projekt. Ten drugi może nie wykona projektu domu-dzieła sztuki ale jest duża szansa że dostosuje go do kieszeni i wymogów klienta oraz do realiów. I o ile ktoś nie posiada bardzo "grubego portfela" i nie oczekuje po swoim domu czegoś ponad przeciętnego, to ja na podstawie swojego skromnego doświadczenia śmiało polecam opcję nr 2 btw. wybierajmy architekta, który posiada własną pracownie, a nie proponuje spotkań w restauracjach czy mieszkaniu inwestora. Pozdrawiam, zgadzam sie ze lepiej kupic cos w sklepie niz na bazarze ale czy to jest podstawa do wywindowania az tak ceny ?? bo jesli podobne projekty moga byc wykonane w granicach 10-15 tys to podana przez nich cena 27 tys jest ze tak powiem lekkim przegieciem za cala otoczke biurowo/kawowa...choc z drugiej strony jesli chce sie otrzymac taki projekt o jakim sie marzy plus 100% gwarancji ,to moze i nie jest to duzo. a tak poza tematem czy aby uzyskac PnB musze miec projekty instalacji wew. jak elektryczna,wodno-sanitarna itp itp czy wystarcza tylko przylacza zew .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuciar 29.08.2009 00:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 a tak poza tematem czy aby uzyskac PnB musze miec projekty instalacji wew. jak elektryczna,wodno-sanitarna itp czy wystarcza tylko przylacza zew .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 08.09.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 My za indywidualny projekt domu 140 m2 (w całości podpiwniczony) zapłaciliśmy u młodego i otwartego na pomysły architekta 4000 zł. Czasem warto poszukać, niekoniecznie trzeba rzucać się na duże biura projektowe. 27 tys. to jakiś kosmos!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 08.09.2009 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 a tak poza tematem czy aby uzyskac PnB musze miec projekty instalacji wew. jak elektryczna,wodno-sanitarna itp czy wystarcza tylko przylacza zew .... Nie musisz mieć projektu wewnętrznej instalacji do Pozwolenia na budowę. Bezsensowne byłoby planowanie na tym etapie romieszczenia gniazdek na ścianie. W naszym Starostwie do pozwolenia wymagali tylko wrysowania szamba na mapce. Projekty zewnętrznych przyłączy są potrzebne tylko dostawcom mediów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts