Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykonanie garderoby - praktyczne porady

flowhere

Recommended Posts

Witam!

Już nie długo mam zamiar zając się wykonaniem garderoby z moim nowo wybudowanym domu. Jest to pokój o wymiarach 2...*3...m

Ściany oraz półki będą wykonane z płyt wiórowych.

Na co powinno się zwrócić szczególną uwagę przy montażu takich "mebli"? Czy są jakieś reguły, których nie wolno łamać by wszystko wyszło dobrze (wiadomo, że trzeba dobrze zwymiarować, ale chodzi mi bardziej o to jakie są niezbędne elementy szafy by wszystko trzymało się kupy :) przez kilka lat)

Najlepiej jakby ktoś przedstawił to tak jak to robią w jednym programie telewizyjnym "How its made" :) czyli step by step

Mam nietypowy wymiar (zresztą chyba niż w tym dziwnego :) ) 330 cm szerokości, więc wpasuję tu wieszaki na 100 cm plus szuflady na 100 cm i zostanie mi ok 30 cm co chciałbym przeznaczyć na półki np. specjale na buty.

Organizację garderoby chce oprzeć o towar z ikei (szuflady, drążki, wieszaki np na spodnie) dlatego też ostatnia "wnęka" będzie musiała być przeznaczona na półki różnego rodzaju

Apropos wentylacji: czy może być podpięta pod rurę wentylacyjną, która obsługuje okap kuchenny?

Mały schemat orientacyjny:

http://img139.imageshack.us/img139/8995/wentylacja.jpg

1.strop płyta gk plus wełna 15 cm

2 ściana gipsowa

3. obudowa rury wentylacyjnej (płyta gk)

4. rura wentylacyjna "IDĄCA" OD OKAPU

5. kratka wentylacyjna byłaby zamontowana w meblach (pozostawiłbym jedną wnękę wolną

Ok. Czy są tu jakieś rażące błędy techniczne (wyciąg się nie sprawdzi)?

Kratka to niezbędne minimum.W garderobie przechowuje się zakurzoną odzierz,buty itp..... zgromadzone w jednym pomieszczeniu ma swój "zapach "Ja mam reku i sprawuje się dobrze.Co do twojego schematu to nie jestem specjalistą ale wydaje mi się że odprowadzane powietrze z kuchni może się cofnąć do garderoby..,ale może ktoś bardziej kompetentny ....

Radeq

Jesli nie uruchomisz okapu tylko wyciag bedzie z centarli wentylacyjnej to moze byc OK, ale jesli zechcesz uruchomic okap, ktory srednio ma wydajnosc przekraczajaca wydajnosc niejdenej centarli to moze byc juz problem

Moze nastepowac cofanie po tzw. "najmneijszym oporze", czyli do najblizszego ujcia. U Ciebie bedzie to garderoba. Powietrze znajdzie sobie najkroszta droge "ucieczki" a nie to co bys chcial i moze sie to wowczas nie sprawdzic.

Pytanie poczatkowe, czy okap bedzie mial wlasne wentylatory czy bedzie wyciag z centarli wentylacyjnej?

Pzdr.

Czy jest tak ważna ? pewnie nie :),na powierzchni 2*3 przechowujesz buty,odzież zimową ,"normalne bierzące ciuchy" które niekoniecznie po jednym użyciu nadają się do prania ale już mają na sobie kurz,roztocza,złuszczony naskórek,prawdziwa "puszka Pandory"- przynajmniej pod względem zapachowym - bez dobrze funkcjonującej wentylacji.

Radeq