Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na czym Was oszukaj?...

Gość

Recommended Posts

... przyszli młodzi inwestorzy.

Otóż z dużym prawdopodobieństwem dostaniecie mniej niż zamówiliście:

- betonu

- stali zbrojeniowej

- łat, kontrłat i desek

Jeżeli sami nie macie zacięcia do matematyki, proście swoich kierowników, inspektorów i majstrów, żeby pomogli Wam trochę w obliczeniach: ile potrzeba a ile przyjechało. Nie dajcie się!

Homo homini lupus est!

Załamany

• 3 months później...
Gość Rysiek S.

Również nie miałem dotychczas problemów. Na telefon przywożą mi nawet worek cemntu w ciągu 1 godz. Jest to hurtwnia z którą buduję od początku - mimo iż w czymś nie specjalizują się potrafią mi dać cenę konkyrenyjną.

Przynajmniej tyle mniej na głowie!!!!!!!!!11

Przyłaczam się do doświadczeń poprzedników. Niczego nie brakowało w zamówionym materiale. Nawet raczej było nieco więcej. Tam gdzie transport jest po stronie hurtowni nie będą ryzykować. Jak czegoś brakuje to trzeba wysyłać samochód a to sa dodatkowe koszty.

Jeden raz zostałem tylko oszukany przez sprzedawcę siatki ogrodzeniowej zamiast 50m było 47m.

Spotkałem sie natomiast z opiniami inwestorow że takie oszustwa maja nagminnie miejsce gdy wykonawca kupuje materiały.

Pozdrawiam

Gość Autor wątku

Pierwszy post jest mój. Nie napisałem go, żeby zasiać panikę czy coś w tym guście tylko żeby uczulić kupujących. Napisanie tego postu wyniknęło z sytuacji, które mnie niestety dotknęły i spowodowanego nimi rozgoryczenia. Nie oszukano mnie nigdy na dostawach z hurtowni materiałów budowlanych! Ale materiały trudno policzalne przez inwestora (stal w szczególności, jak ją zważyć na budowie?), o których napisałem prawie zawsze dostarczane były w zanizonych ilościach. Spięcie z firmą betoniarską otarło się o sprawę sądową! Nie byli mi w stanie udowodnić, że nie mam racji jeśli chodzi o moje wyliczenia (robiłem to na kompie, rysowałem sobie w cadzie przekrój stropu i obliczałem bardzo dokładnie ilość betonu). A według tych obliczeń zamiast 11 m3 dostałem tylko 9. Odpuściłem bo mi się po prostu nie chciało włóczyć po tych sądach.

Powtarzam zatem: sprawdzajcie dokładnie to co do Was przyjeżdża!

Gość Autor wątku
A ja dostałem prawie 2 m3 betonu za dużo i stali też trochę zostało w stosunku do obliczeń. Jak widać co kraj (hurtownia) to obyczaj

pozdrawiam

Szczerze zazdroszczę! Wygląda więc na to, że jestem tu jedynym oszukanym inwestorem. :(

Ja też nie zauważyłem takich problemów. Stal kupowałem co prawda na kilogramy, ale wiedziałem ile waży pręt i jaką ma długość i wszystko było dokładnie przeliczane. Beton, który zamiawaliśmy też się zgadzał. Majster liczył ile tego powinno być i prawie sie to zgadzało z tym co sam obliczałem. Potem przywozili dokładnie zamówioną ilość z dokładnością do pół m3 i wszystko grało. Trochę kłopotu było z deskami. Są nierównej długości. Najczęściej bierze się jakąś średnią długość (jak są ułozone w stosik) i do tego dochodzą jeszcze pozostałe dwa wymiary i można obliczyć objętość. Może jednak zależy to od dostawców. U nas problemów nie było.

Zakupiłem ostatnio dach, a właściwie dachówki, w trzech firmach spytałem o wycenę i w każdej wyliczyli mi inną powierzchnię dachu.

Na szczęście mój wykonawca, równy gość powiedział, by wziąć trochę więcej bo jak trzeba będzie wymienić kilka dachówek za kilkanaście lat to może być problem z kupieniem ich na rynku, to samo tyczy się blachy.

Zakupiłem ostatnio dach, a właściwie dachówki, w trzech firmach spytałem o wycenę i w każdej wyliczyli mi inną powierzchnię dachu.

Na szczęście mój wykonawca, równy gość powiedział, by wziąć trochę więcej bo jak trzeba będzie wymienić kilka dachówek za kilkanaście lat to może być problem z kupieniem ich na rynku, to samo tyczy się blachy.

Z tym nie powinno być problemu wystaczy zaznaczyć w zamówieniu, że ilość według ich wyliczeń i jeśli się nie będzie zgadzać to przyjmą z powrotem lub można będzie dokupić w tej samej cenie.