ged 01.09.2009 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 W szkółce w której kupiłem lipy poradzono mi abym podczas sadzenia nasypał sporo torfu. Podali jakie Ph tego torfu powinno być. Zrobiłem dokładnie w/g instrukcji - okazało się, że nie powinienem tego torfu tam sypać - prawdopodobnie gleba jest za kwaśna, bo lipki bardzo marnie rosną. listki mają żółte i prawie uschnięte. Natomiast te posadzone bez torfu (zabrakło mi go podczas sadzenia) są perfekcyjne. Trzeba by dookoła drzewek posypać jakimś wapnem ... tylko pytanko: jakim, gdzie go dostać i ile posypać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arabella 02.09.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Wapno lub dolomit - do nabycia w ogrodniczych lub ...budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 02.09.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Torf pod lipę ?Hmm dziwny pomysł. Optymalne pH dla lipy to 6-7,5. Sypnij wapna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noag 02.09.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Jeżeli drzewka sadziłeś niedawno, to może warto jesienią je wykopać, wymienić podłoże i posadzić jeszcze raz prawidłowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 02.09.2009 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Wapno budowlane ????? nie spali roślin ??? ile tego wapna na drzewko +- 2,5 m wysokie? garść? Po jakim czasie powinna być reakcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.09.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Ja nie rozumiem tego obłędu z sypaniem wszędzie torfu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 02.09.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Hi hi ... mnie już się nie chce tłumaczyć. Jakoś nikt nie kuma, że większość zielonego to w normalnej glebie rośnie. Zaraz obok jest na temat... A flora torfowisk raczej uboga jest i specyficzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 02.09.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Wapno budowlane ????? nie spali roślin ??? ile tego wapna na drzewko +- 2,5 m wysokie? garść? Po jakim czasie powinna być reakcja? A cholera wie. Przecież domowym sposobem nie zrobisz krzywej neutralizacji. Sypnij ze dwie garście przed zimą, na wiosnę sprawdź pH, będzie wiadomo czy jeszcze. Zresztą i po lipach pewno widać będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 02.09.2009 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Ja nie rozumiem tego obłędu z sypaniem wszędzie torfu? Ja się na tym nie znam - w szkółce kazali to sypnąłem. Wapno budowlane, ze dwie garście, na zimę sypnę - zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 03.09.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Ja nie rozumiem tego obłędu z sypaniem wszędzie torfu? Ja się na tym nie znam - w szkółce kazali to sypnąłem. Wapno budowlane, ze dwie garście, na zimę sypnę - zobaczymy. Geduś znając twoją pomysłowosC i naturę badacza i twórcy (czytam Twój dziennik) proponuje abyś zaopatrzył sie w zestaw do pomiarów pH z płynem Heliga. Bedziesz miał skale kolorymetryczną na podstawie kórej wyznaczysz sobie jakie masz pH. Ziemie nie bierz z wierzchu tylko gdzieś od 5 cm i głebiej. Potem wiez probki torfu i mieszaj z róznymi ilosciami wapana ale ogrodniczego (dolomitowego) zostaw to na 2 tygodnie i wybierz na podstawie pomiaru jaka ilośc dla jakiej objetosci torfu jest optymalna. Nie syp wapna budowlanego bo narobisz sobie szkód (wapno ogrodnicze jest w formie weglanowej budowlane - palone to wodorotlenek) wybijesz wszyskie składniki pokarmowe z gleby. A na moje to te posadzone w torfie sa bidaki narazone na przesuszanie i zalanie. Torf zmienia objetośc gdy przesuszony i obrywa korzonki. Gdy zalany korzenie sie duszą. Wiec dobrze radzili - jesienia wykop i wsadź te lipy na nowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts