boguslaw 06.09.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Masz prawie 18 kW w grzejnikach... To bardzo dużo, biorąc pod uwagę parametry cieplne Twojej budowli.Spokojnie możesz ująć ca 30% mocy w grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 06.09.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 T_omhacker to nie dostałeś wraz z projektem gotowym projektu co z podanymi ile tych Watów musisz mieć na pokoj?Ja będę robił tak jak pisze mpoplaw ale z mniejszą mocą bo 80W/m2 to b. dużo jak na dobrze ocieplony dom z went. grawitacyjną.Co do tej went. to w mechanicznej robią 150m3/h i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 06.09.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Chałupke jaką mam to widzisz w avatarze. U mnie na jedno piętro (90m2 - bez klatki będzie ok. 75m2) jest 40 żeberek aluminiowych grzejników + drabinka w łazience (wydzielonej klatki schodowej dotychczas nie grzałem). Parametry ocieplenia mam podobne (14cm styro, okna standardowe 5 komorówki, 20cm styro w stropie od strony strychu).Na niegrzanych powierzchniach (klatka) miałem ok. 10-15st C. Piec kondensował praktycznie cała zimę. Pomimo tego że na zasilaniu chwilami szło 70stC to na powrocie woda miała poniżej 50st.Zmianą usytuowania budynku się nie przejmuj (nie będzie to miało większego wpływu na dobór grzejników). Z moich obserwacji wynika że w warunkach ekstremalnych (najzimniej na dworze) i tak praktycznie nie ma zysków z przeszkleń (słońce).Słowem, zapotrzebowanie na ciepło weź z projektu, moc grzejników weź pod uwagę dla parametrów 75/55/20 i wyjdzie co i jak. Zawsze możesz też trochę zaokrąglić przy doborze w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T_omhacker 07.09.2009 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Witam Końcowa koncepcja wygląda tak. Biorę m2 x 80W x 1,25 (współczynnik korektyjny) i do wyniku dopasowuje grzejniki dla wartości 70/55/20. Myślę, że nie będzie to zbytnio przewymiarowane i za słabe. Jutro zamawiam grzejniki Panowie. Chciałem bardzo podziękować za pomoc. Do następnego problemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T_omhacker 09.09.2009 04:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 witam. Pojawiła się jeszcze jedna szybka koncepcja by na poddaszu pod oknami dachowymi dać kaloryfery 90 cm wysokie. Czy one oddają ciepło tak samo jak 60 cm - czy oprócz wysokości różnią się czymś jeszcze?? Zajmowałyby na pewno mniej miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 09.09.2009 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Oczywiście dolnozasilane?Produkty jakiej firmy? Różnica w sposobie oddawania ciepła pomiędzy grzejnikiem wysokim (są nawet wysokie na 120 cm) a niższym w normalnych temperaturach pracy instalacji tj. około 50 oC jest praktycznie niezauważalna. Różnica może się pojawić przy znacznie wyższej temperaturze czynnika grzejnego, gdyż te wyższe ( zależy jakiej firmy...) mają dłuższe kanały konwekcyjne a zatem mieszanie powietrza chlodniejszego z ciepłym jest intensywniejsze co wpływa na ogół korzystnie dla wyrównania temperatury - izotermii w całym ogrzewanym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T_omhacker 09.09.2009 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Oczywiście dolnozasilane. Grzejniki firmy Purmo. Piec gazowy kondensacyjny - obliczałem koszty - dużo drożej by nie było, a na pewno pod oknem dachowym lepiej się będzie prezentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 09.09.2009 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Instalator określa mi 120W/m2 grzejniki. Czy oby to nie za dużo? W projekcie mam średnio ok. 65W/m2 przy piecu gazowym. Będzie piec ekogroszkowo/mialowo/pelletowy dom z pustaka, 20cm styro, 30cm wełna dach, wentylacja mechaniczna, gwc, rekuperator, okna u-0,6. Help bo dzisiaj jadę po grzejniki ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 09.09.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Instalator określa mi 120W/m2 grzejniki. Czy oby to nie za dużo? W projekcie mam średnio ok. 65W/m2 przy piecu gazowym. Będzie piec ekogroszkowo/mialowo/pelletowy dom z pustaka, 20cm styro, 30cm wełna dach, wentylacja mechaniczna, gwc, rekuperator, okna u-0,6. Help bo dzisiaj jadę po grzejniki ;( Masz rozwiązania energooszczędne a grzejniki instalator ci proponuje 120W/m2 ! Jeżeli polepszyłeś energooszczędność domu w porównaniu z tym co było w projekcie to te 65W/m2 jest nawet za dużo. A z drugiej strony kto cię namówił do rekuperacji/gwc gdy masz piec na paliwo stałe czyli masz tanią energię. Przecież ta went. mechaniczna nigdy ci się nie zwróci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 09.09.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Wg mnie w projekcie są jakieś błędne obliczenia zalożenia projektu to ytong 36,5 + 6,5cm styropianu, podłoga 5cm styro, dach 18cm wełna, wentylacja grawitacyjna, nawiewniki w oknach, okna zwykłe. Przy takich rozwiązaniach to napewno nie dał bym mniej niż 120W/m2. Nie wiem co masz na myśli tanią energię - paliwa stałe nie są już takie tanie jak było kilka lat temu i ciągle idą w górę a najbardziej się liczę, że będą jeszcze szły drastycznie biorąc pod uwagę wymogi jakie już są stawiane - normom euro.Założenia są takie aby zużycie opału było zminimalizowane. Chcę pelletem ogrzewać jak i podgrzewać wodę. Dlatego wolałem zaiwestować w wentylację niż w solary. Ale gównie chodzi o komfort mieszkania. Nie wyobrażam sobie przy nowoczesnym budownictwie pizgania zimna nawiewnikami. Skłaniam się przy moim budownictwie do 100W/m2 może i będzie to przewymiarowane ale nie chciał bym mieć niespodzianek w duże mrozy. Zresztą są regulatory i termostaty pokojowe aby czuwać nad temperaturą. Ktoś doradzi jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T_omhacker 09.09.2009 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Instalator określa mi 120W/m2 grzejniki. Czy oby to nie za dużo? W projekcie mam średnio ok. 65W/m2 przy piecu gazowym. Będzie piec ekogroszkowo/mialowo/pelletowy dom z pustaka, 20cm styro, 30cm wełna dach, wentylacja mechaniczna, gwc, rekuperator, okna u-0,6. Help bo dzisiaj jadę po grzejniki ;( No to ja się cieszę, że dopiero dzisiaj jednak zamawiam te grzejniki. Ja wyliczyłem dla wartości 100 W/m2 a mam 12 styro na MAX-ie - 30 wełny dach i okna u=1 i mam wentylacje grawitacyjną - nie ma bata - kupuje dla wartości 120 W/m2!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 09.09.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Przesadzacie i to mocno ale w końcu wasza kasa a instalator i firma produkująca, sprzedająca więcej na tym zarobią... a i PKB w ten sposób podwyższacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 09.09.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Może i przesadzamy instalator nie ma w tym interesu bo materiały sam dostarczam. W moim przypadku 80w a 100w na m2 to niewielka różnica w cenie bo nie wiele grzejników. Bardziej inwestuję w podłogówkę (sterowanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T_omhacker 10.09.2009 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Rozumiem podejście przy takim ociepleniu. Mój domek słabiej ocieplony może mieć jednak problemy - różnica w cenie to około 700 zł między przeliczeniami 100W a 120W na m2. Czy jest to wielka różnica. Piec jaki mam zakupić to gazowy kondensacyjny - więc teraz wkład 700 zł. a potem piec będzie mi kondensował szybciej i przy niższych temperaturach. Ktoś tutaj kiedyś napisał, że warto się zastanawiać na rozwiązaniem gdy koszty jego nie są jakieś ogromne - 700 zł. można inaczej zagospodarować, ale wole tutaj dołożyć i mieć prawidłowo działający piec - niż kupić stolik z Ikei i jeść przy nim płatki z mlekiem na śniadanie obiad i kolacje bo mnie przez koszty ogrzewania nie będzie stać na lepsze jedzenie. . Może nieco dramatyzuje - ale dom buduje się dla siebie raz w życiu i lepiej dopieścić powoli niż zgnoić szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 10.09.2009 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 A z drugiej strony kto cię namówił do rekuperacji/gwc gdy masz piec na paliwo stałe czyli masz tanią energię. Przecież ta went. mechaniczna nigdy ci się nie zwróci? skoro tak twierdzisz to powiedz czemu mnie się zwróciła już na etapie budowy ?? Będę zgadywać. Chodzi o kominy oraz to, że went. mechaniczną/gwc wykonałeś sam lub b. tanio kupiłeś rekuperator? Masz domek parterowy więc koszty zainstalowania went. mechanicznej są mniejsze w porównaniu z domem z poddaszem? A czym grzejesz dom? U mnie w domu (na razie na projekcie) z went. grawitacyjną, gdzie będę mieć kocioł gazowy kondensacyjny będą 2 kominy murowane. Jeden do kominka a drugi jest dla kotła, garażu i łazienek na dole i na poddaszu. Przy went. mechanicznej musiałbym mieć min. 1 komin do kominka. Garaż można by zwentylować na przestrzał a rurę do kotła wyprowadzić przez ścianę zewnętrzną. Tak więc interesu bym nie zrobił na tych kominach przy went. mechanicznej. Oczywiście ktoś powie, że nie powinienem mieć garażu w bryle budynku oraz zamiast gazu mogę ogrzewać prądem itd... T_omhacker nie sugeruj się, że jeżeli ktoś ma went. mechaniczną i ma 50W/m2 to ty powinieneś mieć 100W/m2 bo masz went. grawitacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 10.09.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 phans zamiast krytykować i w ironiczny sposób doradzać mógłbyś pomóc. Ja budowałem kominy, mam rezerwę w razie kataklizmu co bym się nie udusił Musiałem też puścić grawitacyjnie piwnicę, piec na paliwo stałe i kominek a koszt wentylacji mechanicznej porównuję do kosztu solarów (wolałem wentylację). Wentylacja z wymiennikiem żwirowym (skład szufli płukanego żwiru + pare ton grubych kamieni - tanie toto było) - to nie rurki na działce. Zadam jedno pytanie dość ogólne kiedy Ci się budowa domu zwróci? Dla mnie już za późno na pomoc (jak mówione tak kupione) ale dla innych zawsze się przyda. Ja osobiście uważam, że dobrze zrobiłem bo mój domek nie do końca pasywny (mostki w ławach, fundamentach, piwnica, garaż w bryle, spore przeszklenia, dom na wzgórzu co ciągle pizga itd...) uwzględniłem sporo czynników i zaokrągliłem do 100 W końcu to tylko 4 grzejniki (sypialnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 10.09.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 phans zamiast krytykować i w ironiczny sposób doradzać mógłbyś pomóc. Być może? Zwracałem ci uwagę, że o ile w projekcie gotowym masz obliczenia cieplne pomieszczeń ok. 65W/m2 i dodatkowo zwiększyłeś energooszczędność domu względem tego co jest w projekcie to bardzo się dziwię dlaczego uparcie dążysz do tych 100W/m2. Dziwi mnie to i tyle. Jeżeli uważasz, że są błędy w projekcie to zwróć się do autora tego projektu o wyjaśnienia. Jednak z informacji zaczerpniętych z tego forum to te dane (65W/m2) wyglądają na poprawne. Co do nast. pomocy to zwróć uwagę, że różne pomieszczenia w domu mają różne zapotrzebowanie na moc cieplną a te różnice mogą być nawet spore! Nast. pomoc: lepiej dać więcej tych grzejników niż mniej ale bez przesady. Nast. pomoc. Na forum jest wątek o pomocy przy wyborze kotła. Możesz tam zadać pytanie czy oby nie za dużo dajesz tych W/m2 na swój dom. Na podstawie tego dobiera się moc pieca/kotła. Co do uwagi dla ciebie już po fakcie (dot. ekonomiczności zastosowania rekuperatora dla taniego źródła ogrzewania) to napisałem to nie dlatego aby cię wkurzyć lub zirytować ale dla innych którzy czytają te forum i są przed budową aby się głębiej nad tym zastanowili. Rekuperacja jest super jeżeli chodzi o komfort a jeżeli chodzi o jej ekonomiczność to sprawa nie jest taka prosta jaką podają w prasie/reklamach dot. rekuperatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 10.09.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Może mylisz pojęcia wentylacja mechaniczna z gruntowym wymiennikiem ciepła daje komfort i oszczędności a rekuperacja daje dodatkowe oszczędności.Ale nie o tym wątek są do tego specjalne ale jakoś twojej opinii nie widziałem bo tam trzeba to udowodnić, policzyć, że masz rację. Proponuję bezpośrednio popytać użytkowania takich systemów a nie czytania i wymiany poglądów na sieci. Dodam jeszcze jedno zlecenie budowy wentylacji z odzyskiem ciepła porządnej firmie kosztuje naprawdę dużo (za dużo) może kogoś stać ale nie mnie więc wybrałem inną drogę zbudować sam wiec zapraszam do działu "zrób to sam". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 10.09.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Może mylisz pojęcia wentylacja mechaniczna z gruntowym wymiennikiem ciepła daje komfort i oszczędności a rekuperacja daje dodatkowe oszczędności. Można by również wywnioskować, że dołożenie w twoim domu wentylacji mechanicznej + GWC + rekuperatora jeszcze powiększyło zapotrzebowanie tego domu na ciepło w stosunku do tego co było w projekcie z went. grawitacyjną. Masz rację to nie wątek na ten temat. Jeżeli chcesz coś zweryfikować to np. obliczenia w wątku http://forum.muratordom.pl/koszty-wariantow-wentylacji,t168738.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 25.01.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Czy możecie mi podać jakieś linki z kalkulatorem?Bo jakoś nic nie mogę w necie znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts