Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak kupić roślinę, czyli czy ja jestem nienormalny?

Recommended Posts

Byłem na wystawie "zieleń to życie". Są ciekawe rośliny, które chciałoby się mieć, są konkursy, grube katalogi ze smakowitymi kąskami.

Mam jedną refleksję. Szkółkarze, których było tam bez liku, włączając zagraniczne wielkie firmy, zupełnie lekceważą indywidualnych klientów. Pytam jak to kupić. I co słyszę - nie umieją nawet podać konkretnych dystrybutorów.

Przecież nie zamówię TIRa dla 5 doniczek.

Wcześniej próbowałem od drugiej strony - idę do sklepu i pytam się o jakiś gatunek. Hmmm... nie ma. Hmmm ... nie wiem kiedy będzie, czy w ogóle będzie. Jak jest dostawa, to nam przysyłają co popadnie, a nie to co zamówimy.

Ludzie - czy ja śnię? Jest klient, daje pieniądze - nic tylko sprzedawać.

Mam iść do internetu i dać się nabić w butekę?

Zamawialam baaardzo duzo roslin w internecie tutaj..

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=7792153

a tutaj pomimo tego , ze roslinki byly strasznie malutkie, prawie niewidoczne (niektore mialy po jednym listku) to po ok 2 miesiacach zrobily sie okazale i pieknie kwitna .....

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4292088

i naprawde nic zlego nie moge powiedziec.

Rosliny przyszly takie jakie zamowilam, dokladnie i starannie zapakowane. Wszystkie sie przyjely i juz niektore musze przycinac ....a sadzilam 4 miesiace temu i naprawde pieknie sie rozrosly.

Polecam

Na wystawach jesli nawet uda Ci sie cos kupic to cena jest nierealna i baaardzo zawyżona.

Bedac na wystawie kwiatow np. w Ksiazu, roslinie ktora mi wpadla w oko :wink: robilam zdjecie i spisywalam dokladna nazwe.... pozniej kupowalam na allegro o polowe taniej.

Pozdrawiam

i jeszcze jedno....wystawy, targi itp. zazwyczaj nie sa "przeznaczone" dla klientow indywidualnych. Tam wystawca szuka potencjalnych nabywcow hurtowych , nawiazuje sie kontakty z dostawcami itp. (Stanowisko wystawcy kosztuje a koszty powinny sie zwrócić ...nie ma wiec czasu na sprzedawanie pojedynczych produktow :-? )

Klient indywidualny moze ewent. zapisac nazwe producenta i szukac u dystrybutorow jego produktow :roll: ....takie realia....niestety....

pozdrawiam :D

Ja kupuje roslinki przeszukując rozne mniejsze i większe centra ogrodnicze.

Z czystym sumieniem polecam rowniez Allegro, roslinki zawsze przychodziły do mnie b.starannie opakowane i zabiezpieczone, solidne sadzonki, wszystkie sie przyjmowały. Oczywiscie wybieram Sprzedawcow bez negatywów.

Teraz jest dobry czas do zasdzenia np. bylin, ktore kwitna wiosna i latem. Gdy wiem jak wyglada sadzonka i znam jej nazwe ide po prostu na rynek, gdzie w okreslone dni tygodnia działkowicze sprzedaja roslinki.

pozdrowka dla Misia

Zamawialam baaardzo duzo roslin w internecie tutaj..

....

Na wystawach jesli nawet uda Ci sie cos kupic to cena jest nierealna i baaardzo zawyżona.

Bedac na wystawie kwiatow np. w Ksiazu, roslinie ktora mi wpadla w oko :wink: robilam zdjecie i spisywalam dokladna nazwe.... pozniej kupowalam na allegro o polowe taniej.

Czy na pewno porównujesz rośliny w tym samym wieku?

Nie kupuję przez internet. Po pierwsze (może Wam się udało) naczytałem się smutnych historii, po drugie roślinę trzeba obejrzeć, po trzecie chcę mieć od razu większe egzemplarze.

i jeszcze jedno....wystawy, targi itp. zazwyczaj nie sa "przeznaczone" dla klientow indywidualnych. Tam wystawca szuka potencjalnych nabywcow hurtowych , nawiazuje sie kontakty z dostawcami itp. (Stanowisko wystawcy kosztuje a koszty powinny sie zwrócić ...nie ma wiec czasu na sprzedawanie pojedynczych produktow :-? )

Jasne - tego mi nie trzeba tłumaczyć. Wcale sie nie spodziewam, że coś tam kupię. Ale spodziewam się, że jak mają jakąś nowość albo coś unikalnego to zadbają żeby to trafiło do klienta. Podam jeszcze jeden przykład: niemiecka firma produkuje sadzonki ciekawych roślin, których nie mają inni. Żeby kupić odsyła mnie do polskiej firmy (niby ich "przedstawiciela"), który sam też jest producentem, więc odsyła mnie do sklepów. Jak myślicie jaka jest szansa sfinalizowania takiego zakupu? Nawet nie spróbuję.

nie wiem skąd jesteś, ale ja np. jeżdzę po wszystkie rośliny do Końskowoli. Jest tam szkółka braci Dębskich. Jest ogromna, kilka hektarów. Mają prawie wszystko. A do tego ceny bardzo pzryjemne

To prawda - trzeba się wreszcie wybrać do tego zagłębia, tylko skąd wziąć tyle czasu?

na stronie http://www.zszp.pl masz przy kazdej roslinie odnośnik do producenta. Po sezonie, niektorzy maja wiekszą ochote sprzedawac na sztuki (oczywiscie nie rosliny, ktore kosztuja 4 zl).

Dzięki. Korzystam z tego, ale niestety informacje często rozmijają się z rzeczywistością.

Jak sobie podsumuję wszystkie dotychczasowe zakupy do ogrodu, to 90% roślin wzięło się ze ślepego trafu. To znaczy miałem przygotowanych faworytów i w trakcie wielokrotnych wędrówek wreszcie się trafiały. Ale można na tym życie stracić. Często bywa tak, że uda się wybrać 2-3 egzemplarze, a na następne trzeba czekać do ... niewiadomo kiedy. I jak w takich warunkach zaplanować ogród?

tak jest ze wszystkim, nie tylko z roślinkami

wybrałam sobie lodówkę po długich poszukiwaniach w necie, bo miała spełniać moje hmmm dość wygórowane akurat wymagania - w realu nie ma. Jeden sklep łaskawie obiecał, że mi sprowadzi na zamówienie, ale kazał sobie w ciemno zapłacić 100%! Kupiłam inną. Tylko dlaczego, do licha, firmy pokazują, że mają taką w ofercie, skoro nikt jej nie sprzedaje???

Chciałam kupić komin Icopala. Dzwonię do firmy Icopal pytać o przedstawiciela na Łódź. podali jeden adres - nieaktualny, pod drugim jakiś chłopaczek stwierdził, że jeden komin to mu się nie opłaca. No to znowu do Icopala - oni nic nie mogą zrobić. Musze przez przedstawiciela. Przedstawiciel ma mnie w nosie. Nie kupiłam.

Kilka rzeczy tak szukałam skuszona np ofertą z targów budowlanych.

Wniosek - kupuj masówkę i nie wybrzydzaj, a jak chcesz mieć coś więcej, to znaczy, że masz dużo kasy i możesz zatrudnić fachowców. Oni ci kupią albo cię przekonają przynajmniej, że kupować tego, co byś chciał nie warto I od razu lepiej :wink: :lol: