direx 03.09.2009 00:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Panowie a jak bym wykopal na swojej dzialce 2 stawy po 30 m...??? To tez musze miec te wszystkie pierdoly urzednicze..??? No a pozniej polacze je rowem..Co wy na to...Mozna 2 stawy po 30 m...Jak to wyglada...Podpowie mi jakas madra glowa..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 03.09.2009 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Musisz miec zgłoszenie do urzedu i odczekac 30 dni.Chyba do watku o stawie nie trafiles:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.09.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 jesli maja ponizej 30 m2 pow. lustra wody (np. 29,8 m2) - nie musisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 07.09.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Zgodnie z art 29 ust 1 pkt.15 ustawy "Prawo budowlane", budowa ogrodu wodnego o pow ponizej 30m2 , jako obiektu małej architektury, podlega zgłoszeniu. W zgłoszeniu należy okeślić rodzaj, zakres i sposób wykonania robót, oraz termin rozpoczęcia. Należy też dołączyć oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomoscią.W razie konieczności właściwy organ nakłada na zgłaszającego obowiązek uzupełnienia dokumentacji. Jezeli w ciagu 30 dni urząd nie zgłosu sprzciwu w formie pisemnej , można rozpocząc budowę.Elfir, czy cos sie zmieniło w tej materii? Ja o zadnych zamianach w ustawie, które weszły w życie, nie słyszałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 08.09.2009 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Prawo budowlane nic nie mówi o ogrodach wodnych. Przepis, który podajesz określa powierzchnię basenów i oczek wodnych (przydomowych basenów i oczek wodnych o powierzchni do 30 m2;). Nic nie mówi o łączeniu tych oczek ciekami wodnymi, tak więc robi się np. dwa oczka połączone strumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 08.09.2009 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 A dodam jeszcze, że rację ma madwo co do zgłoszenia bo prawo budowlane w Art.30 mówi 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga, z zastrzeżeniem art. 29 ust. 3:1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1–3, pkt 5–19 i pkt 21; a budowa oczek jak już napisano to pkt.15 ww. artykułu 29. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 08.09.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Chodzilo mi o zgloszenie samego oczka do 30m2. Polaczenie ich ciekiem wodnym to juz interpretacja urzedu, czy potraktuja to jako jeden zbiornik czy 2 oczka. Natomiast budowa bez zgloszenia to samowola budowlana, podlega karze itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.09.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 madwo - chodziło mi o pozwolenie na budowę, rzecz jasna. Tak to jest jak sie za szybko czyta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts