Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Witam serdecznie...

Recommended Posts

Panowie a jak bym wykopal na swojej dzialce 2 stawy po 30 m...??? To tez musze miec te wszystkie pierdoly urzednicze..??? No a pozniej polacze je rowem..Co wy na to...Mozna 2 stawy po 30 m...Jak to wyglada...Podpowie mi jakas madra glowa..? :-?

Zgodnie z art 29 ust 1 pkt.15 ustawy "Prawo budowlane", budowa ogrodu wodnego o pow ponizej 30m2 , jako obiektu małej architektury, podlega zgłoszeniu. W zgłoszeniu należy okeślić rodzaj, zakres i sposób wykonania robót, oraz termin rozpoczęcia. Należy też dołączyć oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomoscią.

W razie konieczności właściwy organ nakłada na zgłaszającego obowiązek uzupełnienia dokumentacji.

Jezeli w ciagu 30 dni urząd nie zgłosu sprzciwu w formie pisemnej , można rozpocząc budowę.

Elfir, czy cos sie zmieniło w tej materii? Ja o zadnych zamianach w ustawie, które weszły w życie, nie słyszałam.

Prawo budowlane nic nie mówi o ogrodach wodnych. Przepis, który podajesz określa powierzchnię basenów i oczek wodnych (przydomowych basenów i oczek wodnych o powierzchni do 30 m2;). Nic nie mówi o łączeniu tych oczek ciekami wodnymi, tak więc robi się np. dwa oczka połączone strumieniem.

A dodam jeszcze, że rację ma madwo co do zgłoszenia bo prawo budowlane w Art.30 mówi

1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga, z zastrzeżeniem art. 29 ust. 3:

1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1–3, pkt 5–19 i pkt 21;

a budowa oczek jak już napisano to pkt.15 ww. artykułu 29.