Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

używane podkłady kolejowe

Recommended Posts

Utrata zdrowia to tylko legenda,wynikalo by z tego.ze ludzie pracujacy na kolei tez sa nararzeni na utrate zdrowia.Osobiscie w to nie wierze i popre przykladem malrzenstwa majacego w ogrodzie podklady od 20 lat :D

ja żyłem w azbeście 20 lat i żyję, to że coś jest szkodliwe nie znaczy, że na każdego równie źle działa, a czasem tylko w określonych warunkach... Sąsiadom życzę dlugiego i spokojnego życia. Ale z tyloma szkodliwymi substancjami mamy obecnie do czynienia... Jeśli istnieje sensowne prawdopodobieństwo, że coś szkodzi to po co ładować to sobie do ogródka? Bo jest tanie? To nie jest kwestia być albo nie być, zamiast tych podkładów można wykorzystać coś innego i równie ciekawie zaaranżować ogród... Oczywiście Twój wybór, wkop, ciesz się ogrodem, jeśli masz za płotem stary słup energetyczny to pewnie też tym samym paskudztwem jest nasączony... Będziesz miał tego u siebie po prostu więcej...

Edytowane przez freetask
literówka

http://www.ogrod-gardener.pl/4/1/2/9/podklady_kolejowe.php

Podkłady kolejowe - czy są bezpieczne?

Podkłady kolejowe to bardzo popularny materiał w ogrodach. Tworzy się z nich ścieżki, schodki, donice itp. Są to bardzo intrygujące elementy, może kiedyś po nich jeździły stare lokomotywy rabusiów. Największą zaletą podkładów jest ich cena, ale czy warto ryzykować zdrowie dla pieniędzy?

W czym problem, co jest w nich takiego szkodliwego, co może nam zaszkodzić. Otóż są one impregnowane kreozotem. Najnowsze badania ujawniają, iż jest to substancja toksyczna. Nawet Unia Europejska zakazuje używania kreozotu do impregnacji. Jednak nie jest tak źle, jakby się mogło wydawać i nie musimy od razu usuwać wszystkich belek. Kreozot może nam zaszkodzić tylko przy częstym, bezpośrednim kontakcie skóry z nimi. Podkłady nie mają natomiast złego wpływu na roślinność.

A zatem nie stosujemy podkładów kolejowych do huśtawek, ławek itp. Pamiętajmy, aby nie chodzić na boso po ścieżkach z belek.

Zamiast tych wszystkich środków ostrożności, możemy zakupić drewno naturalne - świerk, sosna, dąb.

http://www.ogrod-gardener.pl/4/1/2/9/podklady_kolejowe.php

Kreozot może nam zaszkodzić tylko przy częstym, bezpośrednim kontakcie skóry z nimi.

A zatem nie stosujemy podkładów kolejowych do huśtawek, ławek itp. Pamiętajmy, aby nie chodzić na boso po ścieżkach z belek.

Mam pilnować dzieci żeby nie dotykały? Jak ktoś do mnie wpadnie: "tylko nie dotykaj, bo to może być rakotwórcze" - nie dzięki. Wolę, jeśli mam ochotę przejść się dookoła domu boso...

Zamiast tych wszystkich środków ostrożności, możemy zakupić drewno naturalne - świerk, sosna, dąb.

i to, myślę, jest dobra rada. Ale każdy zrobi jak chce...

Tu i ówdzie była mowa, że obrót drewnem w ten sposób impregnowanym jest zabroniony, może to czym handlują czym innym już było impregnowane, no bo jeśli nie to jakim cudem można to kupić?

Mam pilnować dzieci żeby nie dotykały? Jak ktoś do mnie wpadnie: "tylko nie dotykaj, bo to może być rakotwórcze" - nie dzięki. Wolę, jeśli mam ochotę przejść się dookoła domu boso...

i to, myślę, jest dobra rada. Ale każdy zrobi jak chce...

Tu i ówdzie była mowa, że obrót drewnem w ten sposób impregnowanym jest zabroniony, może to czym handlują czym innym już było impregnowane, no bo jeśli nie to jakim cudem można to kupić?

wiec,zakup sobie drewno naturalne proste...