OgrodnikAmator 08.09.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Witam serdecznie Czy 10 zl za 100 l kory sosnowej to dobra cena? Dobra oczywiscie dla mnie jako klienta Jest to kora niekompostowana, z tartaku. Czy taka kora nadaje sie do wysypania na agrowlokninie (tej czarnej), przy drzewkach i krzewach? Dodam, ze chodzi o okolice Radomia, 25 km w kierunku na Wa-we. Z powazaniem OgrodnikAmator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolcia14m 08.09.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Ja za średniomieloną kompostowaną płaciłam 4 zł. za 50 litrów z dowozem do domu. Okolice Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.09.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Sprytny ten tartak, inne za pocałowaniem ręki chcą by im to wywieźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OgrodnikAmator 09.09.2009 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Wlasciwie to juz sie nazywa Zaklad Stolarski. Zaczynali jako tartak i tak sie przyjelo w okolicy mowic a tym zakladzie tartak. W ciagu X lat poszerzali zakres swoich uslug i wlasciwie to juz jest "zaklad przetworczy", kupuja swieze drewno i robia z tego zarowno tarcice, jak i bardziej "przetworzone" wyroby np. pale toczone, gotowe meble ogrodowe, elementy konstrukcyjne pod kokretne zamowienie itd. M.in. sprzedaja kore workowana gruba. Wiem ze zaopatrywala sie u nich w kore szkolka, w ktorej kupuje drzewka, ale ostatnio wszedl tam jakis posrednik na duze dostawy i cena dla tej szkolki poszla w gore i szkolka zrezygnowala, a takie mniejsze ilosci jak dla mnie mozna kupic bezposrednio od tartaku czyli producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 09.09.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 ja płaciłem 4 PLN za 50l przekompostowanej kory i 5 PLN za 50l tzw. grubszejdrogo, ale taniej nie znalazłemz dowozem z okolic Ossowa/Warszawy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 09.09.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 U mnie worek 80l od 10 do 16 zł. w zależności od grubości kory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 10.09.2009 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 W tartaku to płacę jakieś 20 zł za metr sześcienny kory, tyle że sam muszę załadować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymciuch 28.09.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Jest to kora niekompostowana, z tartaku. Czy taka kora nadaje sie do wysypania na agrowlokninie (tej czarnej), przy drzewkach i krzewach? No właśnie czy taka kora jest odpowiednia na agrowłókninę?? Czym różni się od tej kompostowanej? Miałem zamiar kupić taką korę i przykryć ją cinką warstwą kory ozdobnej Mój sąsiad twierdzi że nie to za bardzo udany pomysł, ponieważ w takiej korze są korniki i inne brzydale które mogą później zaszkodzić roślinom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.10.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Jak wysypiesz ja na ogród to stanie sie domem kolejnych brzydali Z czego ta kora? Z sosny? Bo zywice ze świeżej kory mogą hamować wzrost roślin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.10.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Ze względu na wzmożone zapotrzebowanie na korę ostatnimi czasy musiałem czekać pod taśmociągiem- chłopaki specjalnie na mój przyjazd korowarkę uruchamiali A parę przyczep przywiozłem i żaden brzydal nie wylazł (chyba że nocą i nie widziałem). Sypię prosto spod korowarki i nie zaobserwowałem, żeby czemuś albo komuś zaszkodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 04.10.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Już wcześniej poruszałem temat kory i sposobu sprzedaży i............. policzcie dokładnie ile tej kory jest w workach 50litrowych i co się okazuje że faktycznie to.......... około 16-20 litrów i odpowiednio w workach z napisem 80 litrów to około 36-45 litrów i jak liczyć inaczej nie chciało wychodzić, u jednego ze sprzedawców wziąłem na przyczepkę wg objętości przyczepki czyli wyszło dokładnie 1 m3 i już następnym razem nie chciał sprzedawać luzem tylko na worki bo wychodziło że w workach miał co najmniej podwójne przebicie. Tak samo wychodziło z torfem. Brałem w innym miejscu 65 złoty za m3 luzem. Także patrzcie dokładnie na wielkość worków - nie to co na nim jest napisane ale ile faktycznie mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 23.03.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Trochę odchodząc od tematu, ale pozostając przy "korze" Natknęłam się w szkółce na korę tzw dekoracyjną. Jest toto drobno zmielone, ma ładny kolor (nawet ze 2 do wyboru). Na rabacie wygląda ładniej bo nie ma takich "wielkich kawałków", ale czy lepsze? Ktoś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetik 23.03.2010 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Hm, a ma ktoś może namiary na tanią korę koło Krakowa?? Bo szukałam bez skutku. Jak na razie wożę sobie korę z daleka, ale w związku z tym mam ograniczony dostęp do kory..Jak ktoś ma jakiś namiar Kraków, w Kierunku Kalwarii to podajcie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 24.03.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Za 80 l 9 zł - tak płaciłam dostawcy przy okazji zakupu drewna kominkowego, w castoramie i sklepach ogrodniczych są są po około 11 zł. Nie wiem gdzie w okolicy Szczecina może być taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 04.04.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Czy warto kupic korę z zakladu solarskiego? Ktos tu pisal o kornikach.... Tak na logike, to wszedzie są.... Ale nie bardzo sie orientuję, przy czym u nas (pogrnicze łódzkiego i Wielkopolski) za 80 l worek zaplacę 10 zł. To dobra cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majchal 05.04.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 (edytowane) Za 80 litrowy worek 10 zł to żadna rewelacja. Ja za słabszą jakościowo korę płaciłem 8zł/80L, a za lepszą 7zł/60L. Widziałem też korę, która kosztowała 24 zł/80L worek, jednak ona była taka ładna, że szkoda by było ją wysypać do ogrodu, szybciej jako dywan przed łóżko Edytowane 5 Kwietnia 2011 przez majchal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 13.03.2016 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Tez mam ochotę na korę na ogródku tylko jedno "ale" - nie tylko możliwość przywiezienia korników- bardziej boje się spuszczeli . Wprawdzie one nie bytują bezpośrednio pod korą jak korniki ale mogą zrobić w więźbie dużo większe spustoszenie a moje bale na zewnątrz są odkryte , mam też daszek zewnętrzny gdzie całe drewno jest widoczne. W ubiegłym roku przeżyłam "traumę " ze spuszczelami ,gdy zaczęły mi się w drewnianych słupach i jętkach pokazywać dziury ,a syn mówił,ze nocami nadal coś chrobocze . Wytępienie dziadostwa to wezwanie ekipy która otula cały dom folią a potem truje jakimiś oparami ( oczywiście na ten czas cała rodzina na kilka dni opuszcza dom ). Nie wspomnę do tego ile to kosztuje. Zastanawiam się czy spuszczeli nie zafundowałam sobie właśnie przywożąc korę bezpośrednio z tartaku jakieś 4 lata temu . Może ktoś wie o korze która jest wolna od tego typu świństwa czyli w jakiś sposób odkażana -np. temperaturą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 13.03.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Znając biologię spuszczela nie przypuszczam, że możliwe jest przywiezienie z korą. Bo i niby co? Larwę? Jeśli nawet oskrobała korowarka martwe drewno, to larwa zdechnie... przecież nie pójdzie żreć chałupę? Chrząszcza? A niby skąd on tam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 14.03.2016 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Dzięki. Jest to w jakiś sposób pocieszające ale wolałabym kupić korę odrobaczoną- będę spać spokojniej. Nadal proszę o namiar jak ktoś ma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawexpol 14.09.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 W tartaku to płacę jakieś 20 zł za metr sześcienny kory, tyle że sam muszę załadować. Witam a można prosić o namiar tego tartaku z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts