Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to już pora na jesienne sadzenie?

Recommended Posts

Sadownicze teoretycznie najlepiej sadzić gdy już zrzucą liście - w szkółkach często drzewka gazuje się etylenem, który przyspiesza opadanie liści.

Ja posadziłam agrest już w zeszłym tygodniu; zresztą "materiał szkółkarski pojemnikowany" - mówiąc po ludzku rośliny w doniczkach - można sadzić przez cały sezon, no chyba że temperatura > +25'C albo bardzo wieje (=wysusza).

Rośliny w doniczkach mozna sadzić cały rok. Iglaste w jucie najlepiej wrzesień i przełom kwiecień/maj. Liściaste z gołym korzeniem - w okresie bezlistnym. Lisciaste wrażliwe na mróz (różanecznik, wrzos, ostrokrzew, itp) wiosną.

a skąd wiosną wziąć wrzos? Ja chcę posadzić teraz, przemarznie?

teraz zaczal sie sezon, wszedzie w centrach ogrodniczych i supermarketach sa wrzosy. Do zimy ma jeszcze kilka miesiecy, nie przemarznie.

Ale zalecane jest okrywanie w rejonach o ostrzejszym klimacie.

Najlepiej gałeziami iglastymi (jedlica to sie chyba nazywa?)

Jesienne sadzenie owocowych za ok. miesiąc. Umownie po pierwszych przymrozkach jak liście opadają.

Można jesienią zakupić, bo lepszy wybór jak wiosną jest, zadołować w "dołowniku" , zabezpieczyć zimą przed zającami, wiatrami i mrozem. A wczesną wiosną, zanim przyroda rozbudzi się do życia, posadzimy na właściwe miejsce (które oczywiście można już przygotowywać jesienią).

Wiosną w punktach sprzedaży materiał może być przebrany lub przesuszony.

Wadą zakupów jesiennych jest to, że wszelkie przemarznięcia, uszkodzenia i straty idą na nasze konto (czyli kieszeń).

Dla amatorów polecam zakupy jesienne.